Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2012-12-15 12:54

Årets julklapp 2: Ge bort det värdefullaste du har!

Det lackar allt närmare jul och julstressen smyger sig allt mer på. Det måste konsumeras! Men varför inte ge bort det allra värdefullaste du har i jul istället?

I dagens allt mer sönderstressade konsumismsamhälle, så är konsumtionen ett självändamål, men inte blir vi lyckligare för det. Vi köper oss gott samvete genom att stressa bort presenter till nära och kära, presenter som kanske är glömda snabbare än det gick att handla dem.

Och alla har inte pengar att ge bort presenter till alla de känner.

Men det finns något som är mer värt än vad som kan köpas för pengar, som du kan ge bort. Nämligen din alldeles egen tid. Varför inte ge bort naturatjänster till de du känner och älskar?

Ge bort ett löfte om X antal barnpassningar till dina stressade vänner Barnfamiljen!

Ge bort skrapande av bilrutorna på morgonen till dina föräldrar!

Ge bort en heldag till den hålögda föräldralediga bebismamman, med städning, matlagning, blöjbyten, promenadsällskap med barnvagnsputtning, shoppingassistans osv.

Ge bort X antal snöskottningar, gräsklippningar, trimmande av häcken, fällande av träd, skjuts av barnen till träningen, städning av hemmet, fotmassage, barnpassning, hårklippning etc.
Så här kan det se ut.

Ärligt talat, vad tror du Barnfamiljen uppskattar mest. En naturagåva från goda vänner, som lovar att passa barnen två kvällar under året, eller en Alladinask? Tror du din pensionerade mamma hellre vill ha en Alladinask än snöskottning av villans uppfart?

Även barn och ungdomar kan på detta vis ge bort oändligt värdefulla gåvor, t ex till sina föräldraföräldrar, som kan få hjälp med gräsklippning, sopande av löv eller vad det nu är de brukar oja sig över. Eller kanske bara ett löfte om att bära ut soporna 50 gånger nästa år?

Jag har gjort ett enkelt dokument ni kan ladda ner som PDF, skriva ut på ett lämpligt fint papper och lägga i ett fint kuvert som julklapp till nära och kära. Eller så gör ni ett eget dokument. Motsägelsefullt nog har jag inte lagt speciellt mycket tid på mitt exempeldokument.

Naturligtvis är ni alla sådana människor att ni inte behöver ge bort några formaliserade naturagåvor, utan ger bort er tid ändå, men ni kanske kan uppskatta tanken.

Det värdefullaste vi har är vår tid och vill man ge bort en verkligt uppskattad julklapp - ge bort din tid.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Eller varför inte ge bort tjänsterna direkt vid behov istället för att ge bort ett derivatinstrument? Visserligen blir det inte någon julklapp då, men kanske en gåva uppskattas mer om den kommer spontant närsomhelst snarare än någon godtyckligt vald tidpunkt då man förväntas ge bort en massa presenter.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Helt i linje med det som kommer att förändra våra liv-det ökade tjänstesamhället!
  Frågan är om vi när vi byter tjänster med varandra samtidigt vill avstå halva tiden(beloppet) till samhället också.
  RUT och ROT tar bort den delen!
  Utan dessa så går halva tiden till staten så snickarens timme köps för två timmars eget arbete, eller med alla marginalskatter upp till 4 timmars arbete.

  Fast det är klart inom släkten, grannskapet, byn-så kan vi bortse från samhällets behov och byta rakt av! Pelles nya kläder-hette det när Elsa Beskow skrev sagan!

  SvaraRadera
 4. Ett bra förslag och en svidande pungspark på alla BNP-kramare. Istället för att ge bort BNP-genererande konsumtionsvaror, ger man bort tjänster utanför BNP-ekonomin. Dessutom blir man sannolikt mycket gladare som mottagare av dessa presenter i form av tjänster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utanför både BNP och det socialdemokratiska samhället där en stor offentlig sektor sköter våra behov via skatter.
   Ett steg på vägen mot nattväktarsamhället där staten endast står för det nödvändigaste. Kul att det gillas!
   Sverige med världens högsta skatter får lägga om strategin!

   Radera
  2. @oppti,
   Jag ser inte den omedelbara kopplingen mellan "tjänstepresenterna" och en färdplan mot nattväktarsamhället?

   Jag är för övrigt motståndare mot nyliberalisternas slutmål - nattväktarstaten. Jag anser att viktiga samhällsfunktioner och naturresurser ska skötas av staten. Det för att undvika suboptimeringar och skadliga oligopol. Ansvarskännande monopol, där ämbetsmännens ledstjärna är plikt och hederlighet, är bättre än affärsdrivande utlandsägda oligopol i svenska samhällsverksamheter.

   I BNP ingår värdet på de offentliga investeringarna + varorna och tjänsterna som konsumeras + exporten - importen. Det BNP-kramare gör är att, med alla till buds stående medel, se till så att BNP:n hela tiden ökar. Ju mer desto bättre.

   Ett land som ser till så att handelsnettot ökar tycker jag är bra, vilket också driver upp BNP. Det är sund BNP-tilväxt.

   Sjuk BNP-tillväxt härrör från ökad konsumtion av varor och tjänster som i sin tur kommer från kraftig befolkningsökning från svårintegrerade invandrargrupper samt från den kreditfinansierade bostadsbubblan.

   Det USA har gjort under åtminstone de senaste 10 åren är att fokusera på den sjuka BNP-term som kommer från den inhemska konsumtionen av varor och tjänster, och uppenbarligen helt har negligerat att deras handelsnetto har haft minussiffror. Statsskulden har därmed ökat, vilket nu amerikanarna får surt erfara.

   Radera
  3. Ser du sambandet mellan skatt och samhällsservice då?
   Eller är du från Grekland?

   Radera
  4. @oppti,
   Jag gillar inte när folk svarar en fråga med en fråga. På frågor förväntar jag mig svar. Ibland finns det dock av olika skäl inget svar att ge.

   Sedan förstår jag inte vad mitt födelseland har med saken att göra.

   Radera
 5. Bra tanke men du får jobba lite mer med typografi och utformning om presentkortet skall kännas som en fin gåva och inte som ett myndighetsdokument ;-)

  SvaraRadera
 6. Roligt och vettigt initiativ !

  En granne fick "Rensning av ogräs i rabatt 5 timmar" och han var glad som fan kan jag lova.

  Men gör lite roligare Layout på presentkorten !

  SvaraRadera
 7. Roligt och vettigt initiativ !

  En granne fick "Rensning av ogräs i rabatt 5 timmar" och han var glad som fan kan jag lova.

  Men gör lite roligare Layout på presentkorten !

  SvaraRadera
 8. Jag önskade mig "Städning av hela huset" av barnen förra året. I år har jag önskat mig "Barnvaktande av yngre syskon, inklusive övernattning." Hoppas tomten kommer med det :-)

  SvaraRadera
 9. Själv försöker jag ge bort saker som folk faktiskt behöver. Brukar ringa mina syskon och fråga : Vad har ni haft sönder i år då? Jasså, kaffekokare. Jaha, men det kanske tomten kan ordna. Har hunden ätit upp för många handdukar? Tja, varför inte. Sällan dyrt, alltid uppskattat.

  Var det inte så att man en gång i tiden gav folk saker de behövde och hade nytta av i julklapp, konfirmationspresent, bröllopspresent o.s.v. ? I ärlighetens namn, vem vill ha "årets pryl" i julklapp? Ge mig en gjutjärnspanna, en uppsättning lakan eller ett par nya vindrutetorkare istället, så blir jag så glad.

  För jag råkar behöva dem.

  Slutligen - till yngre människor kan jag varmt rekommendera att ge bort enstaka silvermynt. Sannolikt kommer de spara dem, eftersom de ännu inte inbringar några stora summor om man säljer dem via Tradera, och med lite tur kommer de en vacker dag hitta dem i en låda och inse något om sparande och pengar.

  SvaraRadera
 10. Jag har gett min farsa en veckas semester flera år i rad..
  Vi jobbar ihop o under en vecka tar jag även hans pass,så han o min äldste son kan åka skidor i Österrike.
  Bästa presenten till den som redan har allt han vill ha

  SvaraRadera
 11. Moventia:
  Min stora familj ville införa att bara barn skulle få julklappar. Jag satte mig på tvären och menar att det ger ungarna en konstig världsbild och föreslog skojbilliga julklappar bland de vuxna. Vet inte varför jag körde den linjen. Kanske minnen från en annan tid när man gav varandra hemgjorda klappar. Mitt förslag och tunna resonemang köptes dock av de flesta. Så sedan skulle jag ut och köpa småsaker till tolv personer. Hittade en del - snögubbar som tvålbehållare, pannlampor hos Clas och 4 för 3 pocketböcker. Men sedan var det stopp. Funderade på välgörenhetsfirmor där man kan köpa en mässlingspruta, en oxe och liknande. Men då får man bara ett papper precis som Cornus givarbevis. Tycker det känns futtigt att bara dela ut kuvert till höger och vänster. Verkar skolavslutning på något sätt. Kanske ska jag lägga in en träkloss också så det blir ett rejält paket. Som förr i världen.

  SvaraRadera
 12. Nice, 50 shades of Santa Claus.

  SvaraRadera

 13. Har precis hämta ett helt lamm, direkt hos producenten.
  16,2kg @ 56 lats totalt, det motsvarar SEK 43:60/kg.
  I butik kan förstås lammkött kosta från 65:- till 80:-/kg. här.

  Fin stor god potatis kostar SEK 1:89/kg., småpotatis är mycket billigare.

  När ska Sverige göra sin omvända jordbruksreform, dvs dela upp storgårdarna i småbruk igen, och skicka ut arbetsbefriade från städerna på omskolning för att kunna producera ekologisk närodlad mat till rimliga priser?


  Radiohjälpen är intresserad av att sälja vidare dina skänkta gratistimmar:

  http://www.tradera.com/heldag-pa-ekologiska-fargard-utanfor-orebro--auktion_280404_170675000

  Heldag på ekologiska fårgård (utanför Örebro)

  En heldag på på den ekologiska fårgården Jannelunds Gård, utanför Örebro. Här får man klappa, gosa och flaskmata lamm och få chans att se nya lamm födas. Du/ni får också döpa ett av lammen och gärna hälsa på fler gånger i framtiden, lite som ett fadderlamm. Jag, Adam, som bor på gården tillsammans med mina föräldrar, kommer vara med hela dagen och visa runt och svara på frågor.

  Ta denna unika chans till en mysig dag på landet på en av Sveriges populäraste ekologiska fårgårdar.

  Max 4 personer, transport till och från Örebro får ordnas på egen hand.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Trevligt förslag, Cornucopia
  Död åt julhandeln !

  SvaraRadera
 16. OT, men viktiga grejer.

  På The Climate Scam kan man nu läsa om att IPCCs kommande rapport har läckt ut och däri står att läsa att man har överskattat CO2:s roll och underskattat solens betydelse. Stefan Rahmsdorf och Världsbanken borde skämmas och alla klimatdelegater som var i Doha borde personligen betala alla utlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och? Peak oil kommer att göra att vi minskar våra CO2 utsläpp. Frågan är om vi kommer göra detta på ett sätt som vi valt själva, eller som omständigheterna tvingar oss till. Jag har precis som du länge varit skeptisk till klimat-alarmismen, men har succesivt börjat överge denna skepsis. Det kan mycket väl finnas ett samband mellan antropogent CO2 och den temperaturökning som vi nu ser. Men jag tror inte att de fossila reserverna kommer brännas långsammare pga några åtaganden något land gör av omtanke om klimatet. Peak oil däremot kommer på sikt att leda till minskande CO2 utsläpp. Det är fullt möjligt att de klimatförändringar vi kommer att se som konsekvens av våra CO2-utsläpp kommer att bli påtagliga, men det största upplevda problemet kommer vara ekonomin, svagare tillväxt. Aleklett et. al. har visat att de flesta av IPCC's scenarier inte är sannolika eftersom det helt enkelt inte finns så mycket fossil energi i marken.

   Radera
  2. Sambandet mellan CO2 och AGW är glasklart, det är bara väldigt svårt att kvantifiera, kanske handlar det om en grad vid fördubblad halt? Nu börjar dock IPCC att backa, samtidigt som svensk dummedia talar om 4 grader redan till 2060, som om det vore ett faktum. Var är det kritiska tänkandet och källkritiken? Och var finns peak fossil-resonemanget bland IPCCs teorier? Kan man bara bortse från sånt som inte passar ens teorier? Ja tydligen. Och sen kan man gå ut och säga att all världens klimatforskare är överens och att det är värre än någonsin.

   Radera
 17. Underbart! En ekonomi bloggare som fattar att det är vår kultur - inkl hur vi är med varandra som är viktigt. System frågor och generositet och syn på naturen och varandra som gäller. Kanske detta är början till utveckling av den svenska kulturen earth care people care fair share

  SvaraRadera
 18. Jag som jobbar i butik vill att ni ska handla mycket. Det är mitt jobb att få er att handa mycket. Jag som människa vill inte att ni ska handla. Ibland är det svårt att skilja dem åt.

  SvaraRadera
 19. Jag var på väla (gigantiskt köpcenter) igår och la märke till att många njöt faktiskt av att gå omkring och shoppa....glada, arm i arm. Det var oväntat.

  SvaraRadera
 20. Bra idé, jag provade detta för många år sedan när jag hade en kollega som jag visste skulle fixa fasaden och måla om huset. Jag gav bort en hel dags hantlangning och allmän hjälp som födelsedagspresent. Det blev superlyckat och kan verkligen rekommenderas, slår alla flaskor whiskey och/eller ev. ströpresenter.

  En annan fråga: Vad hände med inlägget "Nej, Schibsted, jag är ingen lammbonde"?

  SvaraRadera