Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2012-12-30 15:37

Årets bästa och sämsta affär?

Handeln, åtminstone i Sverige, är över för i år.

Hur har era portföljer gått i år och vad har varit era bästa och sämsta affärer?Själv har jag i stort sett varit ute ur marknaden och får nöja mig med räntan på bankkontot. De aktier jag har kvar har gått ner under året, t ex Fortum, Black Pearl och Hafslund. Tillägg: Årets bästa "affär" är mina aktier i Fred Olsen Energy, som gått hela drygt +3%, samt delat ut ca 10%. Har dock inte sålt och kan alltså inte tillgodoräkna mig dessa 3%.

Som vanligt kommer väl inga tysta vittnen höra av sig, utan alla har förstås tjänat multum.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Sålde XC90an med 110kkr i förlust i augusti. Hade en månadskostnad på 9000kr/månad. Har hyrt bil när jag behövt sedan jag sålde bilen, fram till nu har vi hyrt bil för 7000kr. I övrigt cyklar vi eller går, har blivit av med 7kg fett också. Sparar mellanskillnaden plus lite till på ett SBAB konto. Funderar på att byta till Hoistspar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa affären var alltså när jag sålde den, sämsta att jag köpte den.

   Radera
  2. Rätt starkt att erkänna en dylik affär, creds !
   Nästan alla talar ju tyst om hur dyrt det faktiskt är att åka omkring i en sprillans ny halvmiljonsbil, man vill ju inte direkt skylta med en dålig affär.

   Radera
  3. Inspirerande! Går i samma tankar.

   Radera
 2. Tyst vittne nr 1: Jag har några kronor på PaRe. Den aktien ska jag behålla. Inte som investering utan som en bra påminnelse varje gång jag loggar in på depån - att inte bli impulsiv, gå på magkänsla eller fånga fallande knivar etc.

  SvaraRadera
 3. ...och bäst 2012 blev nog att gå lång i vete, majs & sojabönor under sommaren, och kort sedan (torkan ni minns).

  SvaraRadera
 4. Bästa affärerna för mig var köp och sälj i Hexagon.
  Sämsta affär var köp av Black Pearl för 52 kr.

  SvaraRadera
 5. Jo det har gått bra.
  Får be att referera till mitt inlägg av den 18 januari 2012:

  Anonym 2012-01-18 13:02

  Innehar 8 milj st Bredband2 via KF. Detta är hela innehavet. Ny ledning sedan en tid har rekonstruerat hela bolaget och gjort det till en skalbar vinstmaskin där man nyligen gått igenom turnarounden i bolaget. Dessutom har tidigare bolaget haft uselt rykte vilket ar en investment opportunity, Benjamin Grahamstrategi se boken The Intilligent Investor.

  Håller med Daniel till 100%, bolag med skalbara affärsmodeller är de bästa att investera i, dar ar det möjligt att besegra index och erhålla bra avkastning............

  Svar

  Anonym 2012-01-18 16:08

  Att bara köpa företag på usel rykte är ingen bra strategi, om det dåliga ryktet har en anledning. Det ska vara ett bra företag i botten. Det är knapast Bredband2...


  Anonym 2012-01-18 20:52

  Jag sa inte att, man i allmänhet, ska köpa bolag med uselt rykte.
  Man ska köpa bolag med bra och skalbar, affärsmodell som fungerar.
  Hoppas att alla inser vad begreppet skalbar innebar. Om de flesta tycker som du tycker, innebar detta en möjlighet att komma in i investeringen billigt. Nar de allra flesta insett att bolaget blivit riktigt bra är aktien redan för dyr, och investeringstillfället har redan gått förlorat.

  SvaraRadera
 6. Bästa är väl att jag har haft Africa Oil sen ett drygt år tillbaka, sämsta är väl att man inte sålde på 70+....
  Black Pearl har ju inte heller varit en lysande stjärna, men det bör komma frågan är förstås bara när

  SvaraRadera
 7. Jag var snål nog att köpa vid utdelningarna, då priserna låg på topp. Har sålt av alltefter som vissa aktier återhämtat sig samt kvittat en del vinstaktier. Ligger nu kvar i Fortum, Hafslund, Bilia och Ratos. Vet inte vad jag ska göra med dem. Hoppas på en återhämtning till innan allt brakar. Eller i alla fall utdelningar. Vill inte sälja till stor förlust. Har en hel del säkert parkerat på bankboken och Rikskgälden samt lite i premieobligationer.

  Undrar en del över bankplaceringar där man måste skatta 30 %. Är det bättre med räntebärande på Investeringskonto där räntan är så mycket lägre. Eller är haken där att det inte finns någon bankgaranti??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missar säkert något uppenbart, men - varför ha pengar hos Riksgälden? Får man inte typ 0,75% ränta där? Även om sparräntorna är löjligt låga så är det ju inga problem att få åtminstone drygt 2% hos någon av småbankerna, med insättningsgaranti och allt.

   Radera
  2. Räntebärande på ISK = korta räntefonder. Dessa ligger väl på ca 2,5-3 % just nu och fallande med sjunkande räntor. Kostnaden för ISK är nästa år 0,449 % tror jag det var, alltså får du ut ca 2-2,5 %. Jämför med Hoist som har 2,9 % efter nyår * 0,7 = 2,03 %.

   Det är på håret hela tiden, men med den extremt låga skatten på ISK är det nog det man ska satsa på. Jag gör det, utom för en större buffert jag har utanför på Hoist. Med ISK kan man ju dessutom snabbt byta till och från aktiefonder utan kostnad eller extra skatt.

   Radera
  3. Till Börjesson
   Riksgälden har olika typer av räntekonton. Tom ett där man säkras för inflationen men med lång bindningstid. Nu har jag bara en liten summa där som blivit kvar av ren lathet men med baktanken att konnton kan vara bra att ha i framtiden.
   Till Mama
   Intressant analys. Men du diskuterar inte bankgarantin som väl inte finns på räntebärande konto. Vi lever i oroliga tider

   GOTT NYTT ÅR PÅ ALLA BLOGGARE HÄR OCH TACK TILL CORNU FÖR EN SPÄNNANDE BLOGG MED HÖGT OCH LÅGT. sOM LIVET SJÄLV.

   MOVENTIA

   Radera
 8. Det har varit ett mycket svårt år att bedöma riktningen. Har därför varit utanför börsen under 9 av 12 månader. Det är det svåraste som finns att ligga likvid när börsen går stadigt upp som den gjorde under nov-dec.

  Sämsta affären detta år har varit att jag betalade in medlemsavgiften till Golfklubben på 4500kr och spelade endast fyra stycken nio-hålsrundor. Det betyder greenfee för över 2000kr för 18 hål.

  //Hoppfulle

  SvaraRadera
 9. Har tjänat mest på säljoptioner på Mtg samt Aliv samt lång i Soja, men förlorat mycket på den ständigt sjunkande vollen på index. Och centralbankernas ständigt manipulerande av marknaden har gjort livet för en trader surt, så i det stora ett förlorat år fast man fått slita hund!

  SvaraRadera
 10. Som Cornu, i princip ute ur marknaden.
  Annars var Cassandra ett bra litet hugskott.

  SvaraRadera
 11. Vet inte om man vågar yttra sig i detta forum längre..(utan att bli mobbad)
  Men ränta på bank,finns den ?????
  Nåväl, det blev ett bra år trots Ratos.. och EPICEPT som gått ner 90%..men är man inne leken så får man tåla vissa smällar.
  Mina bästa bolag 2012 blev Scania,SEB,Volvo,Axis,Vostok Nafta och VBG
  Nästa år blir kanon så upp,upp,upp !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompletterar med Alliance oil som också blev en riktigt usel affär

   Radera
 12. 5,2% exlusive pengar som har lagts in på depån under året..
  sämsta affär är en blankning på omxs30 för typ en månad sen -2800kr

  SvaraRadera
 13. bäst är att jag amorterat ner mitt bostadslån med 15% räknar med att vara skuldfri om 5-6 år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min bästa affär är också amortering på bolånet med drygt 16.5% i mitt fall.

   Radera
 14. Jag vet att ämnet har varit uppe tidigare i bloggen men vill ändå ställa frågan igen.

  Finns det något bra TA program till Mac? Jag vill kunna rita och skriva i graferna. Kunna analysera svenska börsen och världens index samt de vanligaste råvarorna.

  Måste jag "boota" (varken kan eller vill) om datorn eller finns det något annat lämpligt program som möter mina önskemål?

  SvaraRadera
 15. +12% på portföljen under 2012 med en aktieandel på i snitt 50%

  Bästa beslutet är att hålla mig till mitt system som jag konstruerade 2005. (i år igen)

  Sämsta...med risk att bli mobbad, kan inte komma på något. Att jag inte kunde se in i framtiden och därmed kunde sälja på toppen i alla innehav?

  SvaraRadera
 16. Avkastning före skatt 11.4%. Bäst SCA. Sämst MTG. Största missbedömningen jag gjorde under året var verkstad och bank som jag var ur helt.

  SvaraRadera
 17. Enda affären detta år blev ett inköp av Nokia på 18,99kr

  SvaraRadera
 18. sämsta affären iår blev antagligen 7 veckors fakturerad tid till en kund som senare gick i konkurs.... surt med gratis arbete....

  kan inte komma på att det blev någon direkt bra affär annars iår.

  går in i 2013 med mindre pengar än vad jag gick in i 2012.

  SvaraRadera
 19. Bara guld och silver här, mynt. Har dock köpt i små kvantiteter då och då så jag har inte järnkoll på hur jag ligger till. Mer eller mindre plus minus noll, skulle jag tro.
  Har via arbetsgivaren någon sorts pensionslösning med diverse fonder m.m. hos Max Mathiessen. Funderar på om man kan lägga en del av det i silver och guld. Någon som vet? Ska ha ett möte med dem senare i januari.

  SvaraRadera
 20. Totalt +2,1% på KF under hela året, och då slet jag endå hund och klantade mig lite om vartannat.

  Hade varit betydligt smartare, att som vanligt, ligga lång i några olika räntefonder. men men.... kan ju va glad att det inte vart minus iaf.

  SvaraRadera
 21. Handlar i princip bara efter trend, vilket gått mycket bra i år (ca 15% upp) på OMX 30 aktier. Ibland får jag dock för mig att jag behärskar det fundamentala och beslutade således att shorta CDON när vansinnet gick över 50. Fortsatte som en idiot upp till 60 och sen tvingade mitt eget regelverk att gå ur när vansinnet fortsatte nästan upp i 70. Grattis till mig min idiot som fick se hela årsvinsten gå åt helvete. Hade jag varit kall och väntat hade det varit en genial affär, men så är det.......

  SvaraRadera
 22. Bästa realiserade: Jays köpte på 12kr sålde på 16.
  Sämsta: Lucara Köpte på 7 kr sålde på 4.
  Sämsta orealiserade: Etrion GAV på 2,89 kurs nu 2,18
  Bästa orealiserade: Shamaran började köpa på 1,5.

  Ser med fram mot 2013 med dessa i aktieportföljen:
  Etrion, Shamaran, Clean Tech East/Cortus Energy

  SvaraRadera
 23. Årets sämsta affär var att jag inte sålde Nordic Mines i våras när den började gå ner och jag låg +100%. Hade varit roligare än att ligga -90% som nu.

  Bästa affären blev Volvo och Boliden som jag köpte när de stod som lägst i slutet av juni och sålde när de stod som högst i slutet av September. +25% på båda på knappt tre månader.

  SvaraRadera
 24. Tjänade en massa % på nedresan mars-maj, men resten av året har varit åt skogen faktiskt. Har iofs inte gått på några minor, men nån procent här och nån där blir till slut en liten slant.

  Som helhet har min trading gått drygt 10% plus. Fast med ett litet kapital, 50000, så är det ju inget att skryta med.

  Har pengar på tråkiga räntefonder, och en del placerat i guld och silver, och det har ju gått bra.

  Annars så har året varit gott, företaget gick långt över förväntan fram till och med oktober. November-december har inte varit lysande däremot, känns som att vinden vänt faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste tillägga, jag stod helt utanför börsen fram till mars, jag "såg" raset komma, jag investerade för ras, och jag gick t.o.m. ut och gick lång mer eller mindre exakt på botten...

   Kände mig som en kung!

   Men därefter har jag haft fel hela året, gått kort/lång i exakt fel ögonblick, blivit en slags kontraindikator... Sista 2 månaderna har jag legat utanför. Av någon anledning känns det som att jag har bättre koll på börsen när jag inte har ngt investerat.

   Radera
 25. Har stått utanför börsen nästan hela året - sålde Avanza Zero på, ojmr, en omx-nivå på cirka 330, och idag 344, så jag har missat cirka 4% uppgång. Sämsta affären är väl att vi byggde om kök, hall och toalett, samt målade om huset, för cirka en halv mille minus ROT. Men snyggt och bra blev det! Någon bra affär har jag nog inte gjort iår, vad jag kan minnas. Men det är okej, jag är ju en knegare och tjänar främst pengar på jobb, inte kapital, och har inga direkta ambitioner om något annat.

  SvaraRadera
 26. Sämst: Fortum-investeringen ligger -20% i dagsläget.
  Bäst: Gick in i Kundleden efter raset, +9% just nu.

  4,28% i avkastning på hälften av totala innehavet, Zero och diverse företagsobligationsfonder.

  SvaraRadera
 27. Kungsleden så klart..

  SvaraRadera
 28. Gick ur aktierna i Februari 2012 och har sedan dess bara haft fonder. En total vinst på C:a 11,8%. Merparten i Balkan, Baltikum, Turkiet, Kina, och Sverige. Väldigt lite räntefonder! Fegt men tryggt och lönsamt!

  SvaraRadera
 29. Gick ur aktierna i Februari 2012 och har sedan dess bara haft fonder. En total vinst på C:a 11,8%. Merparten i Balkan, Baltikum, Turkiet, Kina, och Sverige. Väldigt lite räntefonder! Fegt men tryggt och lönsamt!

  SvaraRadera
 30. Bästa: köpte Nokia, 2 dagar innan kniven stannade, på 13,50.
  Sämsta: sålde Nokia på drygt 15 :)

  Har köpt mig lång i lite annat smått och gott men inget värt att nämna ytterligare.

  SvaraRadera
 31. Drog på mig en brakförkylning under midsommar 2012 och lyckades då bryta helt med att ha snusat i 25 år. Lite jobbigt med ämnesomsättningen de första 2 månaderna. men nu känns det som en bra affär. Sämst ekonomiskt var lite fysiskt guld och ett gäng Endomines, men det vet jag iofs inte ännu... Gott nytt år!

  SvaraRadera
 32. Spekulerar ej på börsen, har alla sparpengar i fysiskt guld sedan ca 7 år tillbaka. Bästa ekonomiska affär 2012 var försäljning av villan efter 2 års innehav med ca 550k vinst netto. Sämsta affär var inköp av bil (v70 bi-fuel) till en kostnad av 60k vilket troligtvis också kommer att bli realiserad förlust i slutändan.

  SvaraRadera
 33. Bästa affär opus group köpte på 70 öre 44 000 innan året och avyttrat hälften till 2,1 ungefär en bit från dagens kurs på 2.5. Sämsta affären var skandalbolaget Värmlands finans på aktietorget.

  SvaraRadera
 34. Är väldigt nöjd trots skeptism av många när det gäller diverse preferensaktier på svenska börsen.
  Har haft räntepengarna i Balder Pref, Corem Property Group Pref och Sagax Pref vilka alla stigit kraftigt (5-15%) och givit bra avkastning varje kvartal (runt 6-7% årsvis).

  Annars så bry jag mig inte så mycket om aktiekurserna, intressantare att se på hur företagen går, hur vinsten utvecklas, hur direktavkastningen ser ut osv och på många håll så ser det fortfarande väldigt optimisiskt ut och med all rätt än så länge. Vinsterna stiger och utdelningarna höjs på flera håll.

  Så summerat så har 2012 varit ett bra år när det gäller att bygga portfölj då flera fina "köplägen" uppstått i aktier som jag bevakar, t ex;
  H&M
  Citigroup
  Betsson
  Seagate
  Google

  Bästa värdestegring har Amazon (+43%), Betsson (+37%), Tal International Group (+25%)

  Sämst har Tele2 (-10%), Doro (-9%), Nvidia(-13%).

  SvaraRadera
 35. Skall man tro penningsystemshaveristerna så är väl sämsta affären att jag jobbat ett helt år för ingenting, den bästa är att jag lyckats leva gott på detta ingenting och även lyckats spara en heldel ingenting för framtida bruk...

  SvaraRadera
 36. Köpte inte du, Cornu aktier i saab i år?

  SvaraRadera
 37. Bästa "affären" var faktiskt en premieobligationsvinst på drygt 5000 kr för premieobligationer som köpts in för 50 000 kr (inte av mig dock, fått dem som gåva). Men drygt 10 % avkastning skattefritt är helt OK. Annars har Avanza Zero gått bra.

  Sämsta affärerna är nog mina sorgliga SEB-fonder som jag nu till slut har sålt av med varierande förluster på ned till -34 % sen inköpet.

  SvaraRadera