Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2012-11-14 15:55

Trångboddheten i bostadsbristens Sverige

Vi har ju idag fått höra från Mäklarkåren om vilken enorm bostadsbrist vi har i Sverige och att det är därför inte bostadspriserna faller. Vi har ju alla sett hur barnfamiljer trängs ihop i pappkartonger under våra motorvägsbroar eller tältar i våra parker, desperata efter en bostad.


Så för att bekräfta bristen på bostäder i Sverige vände jag mig på läsarinrådan till Eurostat. Där det tydligt framkommer hur trångbodda svenskarna är.

Det finns tyvärr en del glapp i statistiken och alla länder har inte rapporterat in några siffror. Däremot hade Sverige gjort det. Verkligheten visar sig vara att de enda länderna som har mer bostadsyta per person är Luxemburg, Österrike, Danmark och Norge.

Svenska större städer ligger i toppskiktet vad gäller boendeyta per person. Hela grafen gick inte att ta med, utan jag har valt ut huvudstäder och svenska städer ovan. Alla länder, t ex Österrike eller Grekland, hade inte rapporterat in enskilda städer.

Utav ca 240 städer är t ex bostadsbristens Uppsala, med sina 47.1 m2 per person, medräknat studentrummen, den 26:e staden med störst boendeyta per person. På plats 33 hittar man Linköping, inklusive studentbostäderna, på plats 34 finns Jönköping och bostadsbristens Umeå, inklusive studentrum, är på plats 35 med sina 45.08 m2 per person.

Snittet för bostadsbristens Sverige är 44.34 m2 per person, eller 177.28 m2 för en barnfamilj med två vuxna och två barn. Något bättre än fattigdomens och misärens Schweiz.

Mest trångbodda är förstås de vackraste och intelligentaste människorna i världen, dvs stockholmarna. De får nöja sig med 39.72 m2 per person, eller ganska exakt samma som Berlin, men betydligt mer än finnarna i Helsingfors. Andra kändare städer med samma trångboddhet som Fjollträsk är t ex Lausanne eller misärens och fattigdomens Genève.

Så när ni är ute i Europa och far och gnäller över trångboddheten och bostadsbristens Sverige, så har ni nu lite att jämföra med innan ni öppnar mathålet och uttalar er.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. BLT exempel:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15772005.ab


  nåja, kanske lite extremt men ändå...

  SvaraRadera
 2. Ingen gnäller om trångboddhet. Man gnäller över att det är hart när omöjligt att hitta en bostad i storstäderna. Inte en mänsklig rättighet men rätt ska ju vara rätt. Antal kvadrat per person är inte ens med i debatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. därför att folk inte är begåvade nog att tänka, bara upprepa vad de hör på fikarasten

   Radera
  2. Jodå, Överlevare. Många som kör med "vi var TVUGNA att låna X MSEK av banken för vi MÅSTE ha en större bostad".

   Verkligheten är att vi kan bo fler i befintliga bostäder, bygga fler, men mindre lägenheter, dela upp befintliga lägenheter eller skaffa oss inneboende, dela av en del av villa för uthyrning etc. Det går utan problem att öka antalet boende i t ex Stockholm med 10-20% om vi nöjde oss med finsk standard.

   Men viljan finns inte hos världens mest gnälliga och bortskämda folk. Vi flyttar även tidigast hemifrån i EU.

   Radera
  3. Nu är ju problemet att de som sitter på bostadsytan (för den är rätt snefördelad som du säkert förstår) inte vill dela med sig av den p.g.a hyresregleringen och ombildandet av hyresrätter (då folk som inte annars skulle haft råd med så stor bostadsyta helt plötsligt får köpa den till ett vrakpris)

   Änkor i sina 150 kvadratsbostadsrättsvåningar och 300 kvadratsvillor kommer knappast heller ta in några hyresgäster..

   Kanske inte så märkligt att folk som bor i korridorrum på 10 kvadrat och inneboende i städvråar hos alkisar och annat löske (för det är ofta de som tar in inneboende, då de är i extremt behov av pengar)

   Inför marknadshyror (även om en hel del av beståndet gått förlorat till ombildade bostadsrätter) så ska vi nog se att får en jämnare ytfördelning...

   Radera
  4. Det låter som om du vill beslagta änkornas bostäder? De kommer kanske inte ut på marknaden tillräckligt fort?

   Jag spinner vidare, hur tycker du det låter med att vi i samband med pension inlöser fastigheterna de innehar? Skälig ersättning sätter vi till att de får gratis boende på seniorlyxvåning tillsammans med andra i samma ålders och behovsgrupp (förläggning). Eftersom pensionärerna är försörjda med allmänna medel och netto betalar ju ändå inte till samhället.
   De inlösta fastigheterna delas ut till behövande. (Med särskild priokö för de med synnerliga behov.)

   Detta för en rättvis fördelning, det allmännas bästa och för de med särskilda behov i synnerhet!

   Radera
  5. Du har fel kgb35.

   Du skriver rättvis. Du menar solidarisk.

   Rättvis fördelning är att alla får behålla det de tjänar in eller byggt upp. Solidarisk är att pengar eller tillgångar beslagtas via skatt eller annat. Har inget med rättvisa att göra.

   Radera
 3. Fast den där statistiken visar faktiskt på svenskens misär, och hur ensamma vi är. Vi bor och lever ensamma.

  SvaraRadera
 4. Så var det det här med medelvärden. Men visst håller jag med... nog finns det utrymme.

  SvaraRadera
 5. Det kommer att bli väldigt trångt i den stockholmska dörren när den ekonomiska aktiviteten väl kollapsar till följd av peak everything och hälften av alla stockholmare blir "hemvändare".

  De mest oljeberoende länderna har redan gått in i väggen och inget oljeimporterande land kommer att klara sig undan. Jag tycker uppriktigt synd om stockholmarna. De flesta har ingen aning om vad som väntar dem.

  SvaraRadera
 6. Då ser kalkylen ut såhär: Byggkostnad ca 35 000 per kvm. 40 kvm per person.
  Kostnad ca 1,4 Miljoner. Med lån på 85% så blir det 1,2 Milj.
  Om vi antar 200% av disp ink i lån så krävs 600 000 SEK eller 50 000 efter skatt i lön. Något är väldigt fel i kalkylen!
  Kostnad på lånet ca 2% ger en månadskostnad av 2000.
  Antagandet om 200% i lån är nog lite orimligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mycket siffror, jag klarar inte det. Skriv om något lättsammare ;-)

   Radera
  2. Det är dyrt att bygga-därför blir det dyrt att bo-och det är många som har råd att bo!

   Ser att du har andra avancerade tankar om omfördelning utan att förstå ekonomi-talande!

   Radera
 7. Du tänker antagligen på detta citat från mäklarstatisk-sajten idag:
  -----------------
  På längre sikt påverkas priserna, på framförallt bostadsrätter, av lågt bostadsbyggande. Bostadsbristen håller priserna uppe. Samtidigt ser vi, bl a till följd av bankernas skärpta krav och bolånetaket, att det tar längre tid för säljare och köpare att mötas, avslutar Ingrid Eiken.
  ------------------

  Ingrid Eiken, jag skulle vilja skriva om de första två meningarna såhär:
  På längre sikt påverkas priserna, såväl villor som bostadsrätter, av bankernas kreditgivning och alltför lösa villkor, såsom amorteringsfria lån. Kreditgivningen och naturligtvis regeringens åtgärder har hållit priserna uppe.

  SvaraRadera
 8. Hemma hos oss bor vi som en Tjeckisk medelfamilj med 19 kvm per person och det säger jag med stolthet för det innebär att det inte rinner ut massa onödiga pengar därifrån alla fall. Hyresrätt i Stockholm ska jag tillägga, ni fattar vad vacker och smart jag är ;).

  SvaraRadera
 9. Ja vi bor 2st vuxna på 47kvm.
  har bott så i 7år.
  Läget är enligt oss perfekt ,även avgiften.

  SvaraRadera
 10. Tycker ca 40 kvm låter mycket. 160 kvm per 2-barnsfamilj..
  I Sverige finns många som bor ensamma vilket antagligen ger högre snitt.
  Hyresregleringen ger naturligtvis också högre snitt.

  SvaraRadera
 11. Problemet är att alla Stockholmare är singel-players som absolut inte vill bosätta sig med någon annan före man fyllt 40. It's just how it works.
  Skulle gärna se statistik på hur många som är ensamboende i relation till den statistiken du presenterade idag. Men visst har du rätt att man faktiskt kan bo i det man har råd med istället för att låna till det man "vill" ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man är 60 låter det fint att ha samhushåll, jag ser vad som händer när folk bor ihop, de längtar efter ensamheten och skogen. Minns att läsarna på bloggen inte är några stureplanslirare i gemen direkt, vi är introverta!

   Radera
  2. Enda möjligheten i framtiden är dock att folk bor allt fler och fler i bostäderna. Vi kommer inte ha ekonomi för att bygga en väldig massa nya bostäder. Men det verkar inte våra förståndsmässigt klent utrustade politiker begripa.

   Det är inte bara läsarna av den här bloggen som är introverta. Svenskar i gemen är ganska introverta, men våra politiker försöker inbilla oss att vi älskar att ha tjuvtjockt med folk runtomkring oss.

   Radera
 12. Precis olle! Det är skillnad på " vill ha" och " behöver"

  SvaraRadera
 13. Gå in på vilken 2:a uthyrningssajt som helst i Stockholm och ni ser vad det kostar att hyra ett rum eller del av villa. Inte kattskit kan jag säga. Detta gäller bara Stockholm så ni lantisar som sitter och skrattar gott vid matbordet åt herr C:s raljerande och nedsättande tonläge om oss huvudstadsbor får vackert bo kvar i era stora fina hus utan att kunna hyra ut dyrt :-)!

  SvaraRadera
 14. Jo, en sak till. Byt ut Stockholmare i texterna från Herr C till judar, afrikaner eller araber och jag är ganska säker på att han skulle vara med på varenda löpsedel. Kan vara kul med ironi ett tag men det börjar bli tröttsamt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stockholmare är ingen folkgrupp (i lagens mening) så det är fritt fram att skriva så, judar och araber däremot är folkgrupper.

   När det gäller frågan om bostadsbrist så bör man ha i åtanke att det inte tycks finnas någon statistik som ger stöd åt påståendet. Att dra in bostadspriserna (eller marknadshyran) leder bara till ett cirkelresonemang.

   Radera
 15. Om man Sverige skulle anpassa sig till Finländsk nivå så skulle det då (i genomsnitt) komma ut ca 850'000 lediga lägenheter på 75 kvadrat.

  Låter ju inte som så allvarlig bostadsbrist.

  Snarare är det så att folk har (haft) en uppfattning om att bopriserna stiger så mycket att man bor gratis. Därmed kan man gärna ha en stor bostad. Med den uppfattningen är en stor bostad snarare en vinst än en kostnad.


  --------------------------
  Och visst sitter en del i stora bostäder. Jag har en granne som bor själv i ca 200 kvm. Då har han barnen där varannan helg.
  Och tidigare bodde en pensionär själv i ca 150 kvm. Nu är dom 3 där.

  SvaraRadera
 16. å kom den gamla skrönan om stort boende fram igen. Kära läsare, fundera på vad det kostar att flytta en yttervägg samt förlänga innerväggarna. Småpengar.
  Sen bor det ofta rika i stora bostäder på attraktiv mark. Ska vi ta deras egendom? Köper vi den och bygger om...ja inte blir det billigt.

  Människor vill inte bo tillsammans. Se filmen med samma namn, vi hatar när vi inte får ha våra privata OCD-symtom med rengöring eller ej etc som vi vill.
  Bo ihop_sov enbart hemma, orka jobba i hemmet, jag vill INTE. Ska jag ändra attityd? Nej, jag ändrar mina villkor.

  Vi behöver smarta, balla, coola städer som ligger bra till, nya städer, utvecklade småstäder. Sen kan "vi bor för stort maffian" hålla på.

  Tyvärr måste jag nog hålla med om att C har väldigt dålig koll på Sthlm. Och att det finns en ideologi i botten av många resonemang, det är farligt, vi behöver bara ha ett måtto: Livet ska vara bra för alla och alla ska kunna ha det som Ludvig XIV utan att konsumera det vi inte har råd till eller använda arbetskraft. DET kallar jag politisk-ekonomiska mål. Utopiskt så det förslår men både Marx och x(valfri falang)-liberalerna har egentligen, förutom råvaruproblemet, fått som de vill. Vi kan få allt egentligen gratis! Men inte apple-saker. Dock en "mobiltelefon med maxvikt 100g".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar anse att det är billigt att bygga om bostäder så fler får plats i dem. Tillåt mig tvivla. Om du delar en stor lägenhet i två eller tre så innebär det inte att du får två/tre kök och toaletter, så om du inte vill dela kök och toalett med främlingar så har du ett gigantiskt arbete för att göra flera bostäder av en. Och när oljetoppen slår till med full kraft så kommer vi inte ha råd att bygga om en massa bostäder. Det blir till att dela kök och toalett med främlingar istället. Det är framtiden.

   Radera
 17. Länk till statistiken?

  SvaraRadera