Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2012-11-26 12:39

Fastighetsvärlden: "Det finns ingen bostadsbrist"

"Man ser framför sig hur folk bygger tältläger ute i skogarna, driver runt på gatorna och kurar ihop i sovsäckar under städernas broar." - Dag Klerfelt, Fastighetsvärlden
I en omfattande och omfångsrik krönika i Fastighetsvärlden sågar Dag Klerfelt, tidigare från bl a ledningen i Skandia eller Carnegie och fd börs-VD för Evidentia-Philipsson, och som även suttit i Bankstödsnämnden, helt den felaktiga uppfattningen att det skulle råda bostadsbrist vare sig i Stockholm eller i Sverige.

Argumenten har ni läst om här på bloggen tidigare. Bland annat så är det bara 10 000 av Stockholms bostadskös 390 000 köande som är i akut behov av en bostad och 70 000 kan faktiskt tänka sig flytta om de blir erbjudna en bostad, rätt bostad. Antagligen en perfekt placerad, helt nyrenoverad och nästan gratis liten lägenhet i Gamla Stan. Faktum är att Dag Klerfelt konstaterar att inte ens mer än en bråkdel av de som anmäler sig till olika nya lägenheter har lust att betala vad det kostar och alltså egentligen inte tänker flytta in. Storleken på landets bostadsköer är rent nonsens som mätare på bostadsbrist. Man står i kö utifall att, inte för att man är i behov av bostad. Faktum är att samma personer kan stå i ett tiotal kommuners bostadsköer, helt beroende på vart de skulle kunna tänka sig att flytta.

Utanför Stockholm, och även inom delar av Stockholm säljs bostäder till under produktionskostnaden, vilket naturligtvis aldrig skulle ske om det förelåg någon verklig bostadsbrist. I själva verket kanske bara 10 000 av Stockholmsregionens 2.2 miljoner invånare är i akut behov av en bostad, även om de redan har tak över huvudet.

Klerfelt konstaterar också att ingen trångboddhet föreligger, samma siffror som jag redovisade härom veckan. Han konstaterar också, likt undertecknad, att skuldkvoten i Stockholm ligger på 400 - 800% för köpare idag, alltså långt över de 170 - 200% som varnas för numera. Han konstaterar också att svenskarna är de minst skuldfria bostadsägarna i EU, vilket jag skrivit om tidigare.
"Det generösa ”lånetaket” på 85 procent i kombination med amorteringsfrihet är en riktig bov i sammanhanget. Lockar in framför allt medelålders familjer i en skuldfälla. I avsaknad av inflation och reallöne-ökningar ”devalveras” låneloppet mycket långsamt. Den amortering som självklart borde införas, skulle direkt påverka räntebetalningsförmågan dvs minska låneutrymmet dvs sänka prisbilden.
Skulle inte förvåna mig om det snart finns ett stort utbud av bostadsrätter."
En läsvärd sammanfattning som korrekt krossar bilden av att det råder någon bostadsbrist. Man kan ju tillägga att på många orter river man bostäder idag, men ändå har bostadspriserna stigit.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. En bra läsvärd artikel-som jag gissar du bara förstått delar av!
  "Lite motsägelsefullt hävdar statliga systerorganet BKN ständigt att bostadspriserna skall falla med 20 procent. Om det finns kommunicerande kärl inom bostadssektorn, och det är lite svårt att tänka sig en kombination av bostadsbrist och priskollaps?"

  Vad mer behöver sägas-annat än att han ser framför sig en hyreshöjning om gud vill, jamenar Barbro vill till 2000 SEK/kvm-annars byggs det inte nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför har du inte förstått slutklämmen?
   "Bostadsbrist…? Visst finns det momentan reell efterfrågan på bostäder, men med lite nyanserad bild och små skift kan den krympa väsentligt "
   Eller den här ang kostnaderna:
   "När 1.000 sökande anmäler sitt intresse till 77 lägenheter i ett nyproducerat hyreshus i en förort i västra Stockholm – då är det bara 200 som anses ha ekonomiska förutsättningar att klara inflyttningshyran på 1.600 kr/kvm ." DVS på Cornucopiska "en av fem klarar hyran i nybyggen!"

   Då ser han höga hyror framför sig vilket kan få fart på marknaden, eller en 60% reduktion i byggkostnaden, dvs skattefrihet modell Rot, kalla det BOT?

   Radera
 2. Den där krönikan var det dummaste jag någonsin läst. En fet besutten patricier förklarar för svennebönderna att det de ser och upplever egentligen är inbillning. Det råder fet bostadsbrist i Stockholmsområdet, punkt slut. Inflyttningstrycket är jättestort och det handlar inte alls om några tusen "krigsflyktingar" som tillfälligt uppehåller sig här. Stora jätteområden runtom i Storstockholm är numera fulla med kaosmänniskor och därmed odugliga som boendeområden om man har barn eller är kvinna.

  Folk skulle inte begå vansinnigheter som att belåna sig till 800% av sin inkomst om det inte vore omöjligt att få tag på en hyresrätt med mindre än flera års köande. Att gnälla om att bostaden saknar "rätt" läge är att inte känna till Stockholm, att t.ex bo i Botkyrka och få jobb i Vallentuna betyder att man måste betala dryga pengar för att bilpendla eller så får man räkna med att man befinner sig i kollektivtrafiken tre timmar varje dag. Då måste man byta bostad för att få en rimligare livssituation och det går inte i ett nafs. Stockholmsområdet är STORT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det gör det. Flyktinginvandringen var bara 12000 personer 2011. Till hela Sverige, inte bara Stockholm. 22 000 flyttade in till Sverige via EES-avtalet, och var inte flyktningar. Ytterligare 18 000 är arbetskraftsinvandring till jobb som "svenne" anser sig för fin för att ta eller är för inkompetenta för att arbeta som. De som torkar din mormors rumpa på slutförvaringen. Högutbildade. Läkare. 1000-tals svenskar flyttade hem till Sverige. 6000 studenter flyttade till Sverige.

   Drygt 32 000 anhöriga flyttade in, det inkluderar anhöriga till arbetskraftsinvandring etc. Anhöriga behöver ingen egen bostad, de är trots allt anhöriga.Bara 3000 anhöriga var anhöriga till flyktingar.

   http://www.migrationsverket.se/download/18.478d06a31358f98884580007980/tabs1.pdf

   Ni övriga, kom ihåg att nazisterna blåljuger i frågan. 12000 flyktingar. 3000 anhöriga till flyktingar.

   Radera
  2. Och ja Baron von Keff erkänner att han både är rasist och nazist, han stöder Svenskarnas parti. Det är inte olagligt att vara rasist eller nazist, men det är inget skäl till att han ska få sitta och ljuga. Vilket inte heller är olagligt bör tilläggas.

   Radera
  3. Varför klassa in invandrare i olika grupper? är det för att siffrorna skrämmer?
   Sen vill jag inte kalla någon Nazist. Men Sverige är extrem i denna fråga och har blivit allt mer extrem sen SD kom in i riksdagen:
   http://www.migrationsverket.se/download/18.78fcf371269cd4cda980004557/migration_sv.pdf

   Radera
  4. Jag håller med. Det har gått inflation i vad man kallar de som har synpunkter på invandring, och har numera gått så långt att man antingen är PK, eller rasist/nazist.

   Finns inga gradskillnader längre.

   Men å andra sidan är det ingen i min bekantskapskrets som tar benämningen rasist/nazist på allvar längre. Det är väl bara expressens & aftonbladets ledarsidor som fortfarande tror att vanligt folk är rädda för ordet numera. Även om politiker är livrädda fortfarande, men det håller på att ändras även där.

   Radera
  5. För att svara på min egen fråga nedan så blir det ca 160 000 personer som fått PUT de senaste 10 åren som flyktingar eller anhöriga till flyktingar. Om dessa människor utgjorde en egen stad så skulle de komma in som landets fjärde största stad. Självklart påverkar detta samhället på i princip alla områden, inte minst bostadsmässigt. Det blir bara löjligt att påstå att invandringen inte inverkat på situationen i Stockholm. Det räcker ju att åka ut och gå runt i Tensta, Rinkeby och de andra ökända förorterna. Hundratusentals människor med utländsk bakgrund bor här, från nyfödda till gamlingar i vad som kan liknas vid små enklaver, t.ex. "Lilla Mogadishu" som Rinkeby kallas pga sin somaliska dominans.

   Hurvida man sedan anser detta vara ett problem och i sådana fall vad man ska göra åt det kan man diskutera. Att förneka det hela (för att undvika rasiststämpeln antar jag) blir dock bara fjantigt, särskilt på en i övrigt väldigt pragmatisk och faktaspäckad blogg där ägaren inte brukar räds att kalla en spade för en spade.

   Radera
  6. Man kan ju inte heller bara se till nyinvandringen. De som ränner runt och kastar sten på blåljusmyndigheten, sparkar ner gamla tanter eller hundar och bränner hyrsläp är ju i de flesta fallen inte invandrare utan barn till invandrare. De syns alltså inte i någon statistik hos migrationsverket.

   Radera
  7. Cornucopia, det är värt att poängtera att i år så har flyktingmottagandet ökat. Dock vet jag inte hur mycket.

   Radera
  8. Baron von Keff: det låter en aning märkligt att säga att det behövs bostäder till de (säg fattiga svennar) som vill slippa kaosmänniskorna men inte har möjlighet/råd. Byggs det fler lägenheter innanför tullarna som dessa fattiga svennar har råd med, kommer ju kaosmänniskorna också att ha råd, och därmed flytta dit. Pengar, inte etnicitet, bestämmer var man har råd att bo (möjligen inte på hyresmarknaden, men den är är nog vriden till svennes fördel i innerstad iaf).

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  10. Raderat hets mot folkgrupp som bl a pekade ut ett folkslag som brottslingar. Skärp dig.

   Radera
  11. Cornu, hur ska jag kunna svara dig om du raderar hela inlägg jag skriver för att ett litet stycke inte faller dig i smaken? Sätt **** över de misshagliga orden istället. Dessutom tog du bort alla fina länkar till exvis Affes statistikblogg som motsäger dina antydningar ovan om att det är mest högutbildade människor som arbetskraftsinvandrar. Det är tvärtom. Det är i huvudsak lågutbildad och okvalificerad arbetskraft som arbetskraftsinvandrar. Jag hoppas verkligen att nån företagsam entreprenör fixar fram ett jättestort genomgångsboende i Sätila och fyller det med nybyggande somalier eller zigenare från restjugoslavien. Råkar det möjligvis finnas nån herrgård eller någon stugby i närheten?

   Radera
  12. Här får ni några länkar iaf: Svenskarnas Parti

   SvP är för Sverige och svenskarna, SD är endast mot islam.

   Läsvärt: Affes statistikblogg

   Kolla speciellt in den här

   Radera
  13. Ugewis: Det krävs en uppdaterad lagstiftning så även svensk arbetarklass har möjlighet att bo rasrent i lika stor utsträckning som överklassen. Det är helt enkelt en rättvisefråga. :D

   Radera
 3. "Det råder ingen brist på potatis. Det finns ju massvis med ris att äta!"

  Vi kanske inte har något problem med att det bor massvis med hemlösa under broar, i tält (eller jo, det gör det varje år när studenter kommer till staden men det är nog mest dålig planering) osv men det behöver ju inte betyda att det inte råder bostadsbrist.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske en analogi: Det råder definitivt brist på lägenheter inom tullarna med låg hyra!

   Radera
  2. Det råder brist på lägenheter UTANFÖR tullarna med låg hyra. Vem vill bo bland massa stinkande avgaser? Det råder brist på lägenheter rent allmänt. Ja, det är inte brist om du kan hiva upp några miljoner på ett bräde. Den fete patriciern som skrev debattinlägget Cornycopia refererar till anser tydligen att sådant kan vemsomhelst ta utan eftertanke. Dekadenta 40-talist.

   BLT eller flytta runt i andra hand är inga roliga alternativ men det är det som är vardag för många i bostadsbristens Stockholm.

   Radera
 4. Vad blir siffrorna om man adderar de senaste säg 10 årens invandring då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år 101 958 beviljade uppehållstillstånd tom oktober.
   Såhär ser det ut sen 1980
   http://www.migrationsverket.se/download/18.478d06a31358f98884580007980/tabs1.pdf

   44 000 kvotflyktingar bara! För det är väl dem vi räknar resten (1,5 miljoner) är hemvändande Svenskar och nån till!

   Radera
  2. rekommenderar:
   http://affes.wordpress.com/2012/09/19/ekonomiskt-bistand-i-hela-sverige-1998-2011/

   lite intressant info.

   Radera
  3. Jo...jag svarade mig själv ovan. Tryckte på fel svara-knapp först.

   Detta med hemvändande svenskar undrar jag vad det egentligen betyder. Alltså, om man är svensk medborgare och flyttar utomlands en tid, inte behöver man ansöka om uppehållstillstånd när man flyttar hem igen? Hittar inte heller den kolumnen i PDF:erna som länkas till ovan.

   Radera
  4. Såg det! Ville hellre förekomma än förekommas i denna fråga.
   Vi är inte så noga med siffrorna när det gäller flyktingmottagandet!
   44 000 på 32 år är ju inget att tala om!

   Nån som kan ge en vettig siffra på nybyggandet sen 1980(att ställas i relation till 1,5 miljoner)

   Radera
  5. I Sverige lever idag närmare 1,5 miljoner utrikes födda men också 400 000 barn till dessa (dvs båda föräldrarna är utrikes födda men deras barn är födda i Sverige).

   Radera
  6. Här finns lite siffror om nybyggnationen under den period då vi blivit fler med hjälp av gränspassagen:
   Ca 20 000 lgh byggs per år sen 1990.
   Befolkningsökningen är ca 70 000 per år. 3,5 per lgh.
   Eftersom de flesta hushåll är en-personers i Stockholm så blir det trångt!
   Allt trängre! Mysigt!

   Radera
 5. Nej, jag har också länge hävdat att bostadsbristen är överdriven.

  Problemet är bristen på billiga bostäder. Sett till svenskens medianlön så är en nyproducerad hyreslägenhet en omöjlighet för en ensamstående utan bidrag. Beskattningen av bostäder är också ett problem.

  Detta resulterar i inlåsningseffekter, som gör att unga människor har problem att ta sig in på bostadsmarknaden.

  Hursomhelst är det inte svårt att hitta boende i stockholm, problemet är ju att hitta ett boende som inte slukar 80%+ av din lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det blivit så beror på att man överlåtit allt till marknaden.

   Marknaden vill bara sälja bostäder till marknadspris. Det kommunerna hoppas på är därför att befintliga kommuninvånare köper sådan ny och dyr bostad och därför frigör en äldre bostad. Nu sker inte detta eftersom bostadsbubblan och de nya bolånereglerna gör att få vill köpa en ny bostad idag.

   Att bygga billiga hyresrätter är på kommunal nivå inte så intressant för att då lockar man till sig "fel invånare" plus att man snabbt kan tvingas upplåta dessa till invandrare (jag har talat med tjänstemän på flera kommuner). Det som är intressant är att bygga billiga studentlägenheter och boende för unga.

   Radera
  2. Man borde ju kuppa in ett antal personer i lämpliga beslutande församlingar eller på annat sätt se till att det byggs billiga tvåor och treor, alternativt flyktingboenden, i typ Danderyd, Bromma och andra medel- och överklassvillaområden som typiskt bebos av journalister, politiker och företrädare för etablissemanget. Då skulle vi nog få se en omsvängning av invandringspolitiken fortare än kvickt, när deras egna barn plötsligt kommer hem och berättar att de blir kallade svennehora i skolan mm.

   Radera
  3. Att man överlåtit allt på marknaden är att ta i. Det känns mest som dålig vänsterargumentation om jag ska vara ärlig.

   Det är många anledningar till att det blivit som det blivit, politikernas ytterst konservativa inställning till högre hus, särskilt med markpriserna som länge pekats ut som en anledning till dyrt boende är en. Dessutom gör denna motvilja att man börjar nagga grönområden i kanten i jakt på tomtmark.

   Men bostadspolitiken har havererat, och det var länge sedan den gjorde det. Segregationen är påtaglig och ointresset för billigt boende bland de styrande en anledning och ett styrmedel som dessutom är självförstärkande.

   Radera
 6. Den där GINI-kvoten över jämlikhet räknas väl i disponibel inkomst.

  Det vore intressant med en motsvarande "GINI"-beräkning för faktisk yttillgång per person, och speciellt för Stockholm inom pendeltågsavståndet.

  Misstänker att yt-tillgångarna är betydligt mera ojämnt fördelade än disponibel inkomst.

  SvaraRadera
 7. Enligt nationalekonomisk teori är det ingen brist. Allt regleras ju via priserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nationalekonomi som baseras på Keynesianism är inget annat än modernt häxmästeri.

   Enligt dem så är högre priser, eller lägre priser, eller kort och gott priser öht inget problem, det är bara att trycka mer pengar.

   Dagens ekonomer har öht ingen koll på vad de håller på med, och jag är tämligen övertygad om att om 100 år, så kommer man se tillbaka på den här tiden med samma avsmak som vi ser på medeltidens läkare, de som gick mellan bårhusen & intensivvårdsavdelningarna utan att ens tvätta händerna.

   Det finns ju idag inget parti som värnar folkhemmet, socialdemokraterna övergav sitt folkhemsbygge redan för 30-40 år sedan, och har levt på meriterna sedan dess. När "folkhemmet" väl var byggt så glömde man helt bort att det måste underhållas också, och även om bygget var gediget, och det tar sin tid att rasera, så vittrar ju hela välfärdsmodellen fortare och fortare.

   Bristen på bra och billiga bostäder är ju bara ännu ett område där folhemstanken nu får stryka på foten.

   Radera
  2. Kan du inte berätta lite mer om dom medeltida Intensivvårdsavdelningarna (IVA) Greenious? Hur såg dom ut? Och om Keynes, tvättade han händerna?

   Radera
  3. Googla Florence Nightingale och Ignaz Philipp Semmelweis.

   Det var först tack vare deras arbete runt mitten på 1800-talet som man insåg vikten av hygien, och särskilt hygien i samband med sjukvård.

   Radera
 8. Men vänta nu. "bara 10 000 av Stockholms bostadskös 390 000 köande som är i akut behov av en bostad".

  "Bara 10 000"... "i akut behov"? Hör du inte själv hur dumt det låter? Klart som fan det är bostadsbrist i Stockholm.

  Hur hade det varit om "bara" 10 000 pensionärer missköttes på vårdhem? Skulle man då inte kunna säga att det fanns ett problem?

  Eller om 10 000 personer som kom till akutmottagningarna på landets sjukhus inte fick hjälp? Allt står fortfarande rätt till?

  SvaraRadera
 9. Det är ingen bostadsbrist här, bara ett gäng idioter som tycker det är Ok att låta andra betala sina amorteringar via olaglig andrahandsuthyrning.

  Det är långt över 10.000 som gör detta skulle jag våga påstå.

  //inflyttad sthlmare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du skämtar för så dum som du spelar kan man väl inte vara?

   Radera
 10. Ränteavdragen på bolånen måste bort.

  SvaraRadera
 11. Asylmottagning:

  Trots att Sverige ligger längst bort av alla EU-länder från emigrantländerna räknat och att asylsökanden ska söka asyl i det EU-land som de först kommer till, tog enligt
  ”Asylum Levels and Trends in Industrialized Countries 2010”, 28 March 2011, UNHCR, http://www.unhcr.org/4d8c5b109.pdf

  Sverige 2010 emot flest asylsökanden av de industrialiserade länder, relaterat till folkmängden eller per 1000 invånare. Antalet asylsökanden och antal asylsökanden per 1000 invånare visas i kolumn 2 respektive 3:

  Sverige_________31820_______3,4
  Cypern__________2860________3,3
  Liechtenstein___110_________3,1
  Norge___________10060_______2,1
  Belgien_________19940_______1,9
  Schweiz_________13520_______1,8
  Luxemburg_______750_________1,5
  Österrike_______11020_______1,3
  Grekland________10270_______0,9
  Danmark_________4970________0,9

  I absoluta tal kom Sverige 2010 på fjärde plats över de länder som tog emot flest asylsökanden, enligt:

  USA_____________55530___0,2
  Frankrike_______47790___0,8
  Tyskland________41330___0,5
  Sverige_________31820___3,4
  Kanada__________23160___0,7

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/news/archives/2012/09/20120928_sv.htm
   "Över 12 000 barn sökte asyl runtom i EU förra året. I Sverige lämnades 2657 ansökningar in från minderåriga 2011, främst från barn från Afghanistan, Somalia och Irak."

   Antag EU:s folkmängd är 503 miljoner och Sveriges folkmängd 9,5 miljoner. Då borde Sverige ta emot 227 barn om antalet ska fördela sig jämnt över hela EU. Men Sverige tar emot 2657 barn, vilket motsvarar 12 ggr mer än vad som vore rättvist.

   Radera
  2. Enligt "BRÅ 2005:17"
   http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf
   är utrikes födda relaterat till sin andel av befolkningen överrepresenterade i brottsstatistiken. Ju grövre brott, desto högre överrepresentation. Utrikes födda, jämfört med svenskar, har en ”överrisk” på 5 gånger bland misstänkta för våldtäkt eller försök till våldtäkt. För dödligt våld och försök till mord och dråp är ”överrisken” 4,2 gånger.

   Enligt BRÅ:s hemsida i januari var antalet anmälda fall av:

   * fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång 240 (2006) och 329 (2010), en ökning med 37 %.
   * våldtäkt inkl. grov 4208 (2006) och 5960 (2010), en ökning med 42 %.

   Den stora invandringen till Sverige, är som jag ser det, minsta gemensamma nämnare för de till synes disparata ideologierna - nyliberalismen och kulturmarxismen - vilka genomsyrar det svenska politiska, mediala och kulturella etablissemanget. "Multikulti" är sedan 2010 grundlag i Sverige.

   Slutsats:
   Den stora invandringen är ett verktyg under parollen "divide et impere" för att nå målet - utplånandet av nationalstaten Sverige.
   Samtidigt upprätthålls trycket i den kreditfinansierade bostadsbubblan.

   Radera
 12. Det bästa sättet att lösa denna problematik, dvs att det är svårt att få tag på bostad är inte alls att bygga mer precis som Cornu och personen i artikeln korrekt säger. Problemet är stelheten i bostadspolitiken. Den bästa lösningen för en ökad rörlighet och mindre brist på bostäder är att ha EN boendeform. Endast ägande (MÄRK! Inte bostadsrätt utan äganderätter). Och därtill fri uthyrning till marknadspriser. Och ingen skatt på inkomsterna (om man inte gör det i stor skala. Att hyra ut en lägenhet och bo i en annan borde vara helt skattebefriat). Då skulle alla som äger en eller flera bostäder fritt kunna hyra ut till andra utan att vara tvunga att be om lov och skatta. om man är en större magnat som äger 3 bostäder eller fler ska man självklart skatta- då handlar det om en försörjning. Exemplet jag tar är från Israel. Där finns enbart äganderätter. Dessa hyrs friskt ut till unga som studerar osv. Ofta hyr två-tre personer en trea tillsammans. Man har lite lägre boendestandard och man är beredd att bo trängre. Ettor där en ung person själv bor är mycket sällsynt. Jag har själv bott mitt i centrala Tel Aviv med en "roomie". Vi hyrde en fräsch trea. Vår hyresvärd var en kvinnlig advokat som ägde bostaden vi bodde i plus den hon själv bodde i med sin familj. Hon ombesörjde att allt fungerade i lägenheten. Det var ju både i hennes och vårt intresse att allt fungerade och man hade en direktkontakt/personlig kontakt med fastighetsägaren. Istället för i vårat land där det är opersonligt, man sitter i telefonköer och får prata med en telefonist som säger att hjälp för reparation kan fås inom 2-7 dagar o.s.v. kunde man ringa damen direkt och var beredd på att komma till undsättning samma eller nästpåföljande dag. Jag tror således att det handlar om dels en politisk fråga. Vi har fastnat i ett gammalt eftekrigstänk att alla ska ha rätt till en bostad med hög standard till ett lågt pris. Effekten blir precis den motsatta då alla bostäder ska ha samma standard och alla hyror lika låga. Och dessutom ett ålderdomligt sätt att kategorisera boende. Eftersom man vet att det är svårt att få en hyresrätt släpper man den sen inte för att man vet hur svårt det är att få en ny, oavsett om man behöver den eller ej. Det ger en fingerad "bostadsbrist". Ett effekt av denna politik är att svensken lärt sig att ha skyhöga krav på sitt boende. Man ska bo stort, helst själv (om man är singel), det ska vara hög standard och billigt. Ni hör ju själva att ekvationen inte går ihop. Istälelt borde politiken signalera att det är OK att bo lite enklare när man är ung och att man inte kan kräva att få sin egen etta utan det kanske kan vara både tredvligare och mer ekonomiskt att dela lägenhet med andra. Detta försiggkommer såklart i from av andrahandsuthyrningar, men detta är ju ett olagligt sätt att hyra. Och varför ska man olagliggöra möjligheten för unga att hyra lägenhet? Nej, det behövs en radikalisering!

  SvaraRadera