Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-11-22 07:32

Det svenska pensionssystemets "tillgångar"

När ekonomer som Riksbankens Lars E O Svensson förnekar den svenska överskuldsättningen sker det med hänvisning till svenska folkets tillgångar, vilket inkluderar det privata och det offentliga pensionskapitalet. Dessa icke likvida fordringar är dock större än vad det existerar tillgångar i verkligheten.

Lägg till bildtext

Vi tittar nu bara på den statliga pensionen. Ett ytterligare problem är att framför allt kommuner och landsting inte alltid satt undan sina tjänstepensioner på riktigt, utan bara har dessa som en post eget kapital i sina balansräkningar.

Enligt SCB är det svenska folkets fordringar på det kollektiva pensionssystemet, vårat "insparade pensionskapital" på ca 2 087 miljarder SEK. Men AP-fonderna och PPM innehåller bara 1 372 miljarder i faktiska tillgångar. Det betyder alltså att 715 miljarder i tillgångar saknas, tillgångar som Lars E O Svensson påstår att svenska folket har.

På ekonomspråk kallas detta för ofinansierade åtaganden (eng unfinances liabilities).

Oavsett så kan man förstås inte komma åt dessa pensionspengar, utan de ska i teorin betalas ut som en högst medioker månadsinkomst under pensionen. Att som Lars E O Svensson räkna dessa som svenska hushållens tillgångar är som att räkna framtida bruttolöneutbetalningar som en tillgång eller förmögenhet. Man ska komma ihåg att staten tar tillbaka en del av denna pension som skatt.

Den svenska pensionen alltså bara en utfästelse, ett löfte, om framtida utbetalning.

81.5% av de 18.5% ovanpå bruttolönen som betalas in till pensionssystemet varje månad går direkt som utbetalning till dagens pensionerärer, utbetalningar som också får tillskott från de AP-fonder som agerar buffert. Övriga 18.5% går till PPM-systemet. Värt att notera är att om man har en bruttolön på knappt 32000 så går överskjutande inbetalningar inte till dina egna fordringar på framtida pension, utan de inbetalningarna går så att säga förlorade för din del.

Uppgifterna varierar, men någon gång efter 2030 förväntas AP-fonderna vara tomma, då man betalat ut dem som pensioner till de åldersgrupper som inkluderade de som beslutade om pensionssystemet, dvs främst 40- och 50-talister.

Detta innebär också ett successivt utflöde av kapital från marknaderna, vilket också kommer sätta press på pensionskapitalet när marknadsvärdena pressas nedåt på grund av utförsäljningarna.

Därefter, låt oss säga 2034, ganska exakt före när de första 70-talisterna skulle gå i pension om man inte höjer pensionsåldern innan dess, kommer AP-fonderna alltså inte existera längre. De dryga 2 000 miljarderna i fordringar som Lars E O Svensson medräknar kommer då ha noll i uppbackning. 

Samtidigt kommer en allt större del av befolkningen vara pensionärer och de löpande inbetalningarna kommer inte kunna försörja pensionssystemet.

Även om det svenska pensionssystemet är ett av världens mest hållbara, så gäller det inte för 70-talisterna eller senare. Vi har enbart någon form av fattigpension att se fram emot och bör till 100% förlita oss på det egna kapital vi införskaffat oss under livet, förslagsvis bundet i boendet eller i tillgångar staten inte kan nå (t ex reala tillgångar utomlands eller fysiska ädelmetaller, som med fördel också kan befinna sig utomlands). Staten kan nämligen via olika sätt konfiskera tillgångar i det digitala finanssystemet, om det ens överlever till 2030, men generellt anses det inte vara OK att ta folks bostäder. Vilket förstås kan ändras. Det kan ju anses "orättvist" att en del amorterat ner sitt boende medan andra är skuldsatta, vilket kanske kan göras "rättvist" av staten i framtiden. T ex genom att belägga bostaden med förmögenhetsskatt motsvarande aktuell bolåneränta.

Hur man än vrider på det kommer dagens överbelånade 60- och 70-talister inte få någon offentlig pension att tala om.
Den svenska befolkningsprofilen
år 2030.

Och nej, kränkta vita män, det här har inte med invandringen att göra, men jag kan garantera att ni drar upp den eftersom kränkta vita män måste ha någon syndabock att skylla på. Det här har med den svenska befolkningsprofilen att göra och er egen oförmåga att producera barn. Tvärt om är det inte sällan så att invandrare är bättre på att producera barn än "etniska svenskar" så ni ska vara glada över att de ordnar de som framöver ska betala in era pensioner varje månad och byta era vuxenblöjor1. på slutförvaringen. Och antagligen innan dess kommer byta vuxenblöjorna på din mamma, eftersom du som svensk är för fin för att göra det själv. Så strunta i shoppingen, släpp fjärrkontrollen, klä av er nakna, ligg tätt tätt tillsammans och tyck mycket om varandra (eller vad nu Bamse och Brummelisa gjorde) istället  för att gnälla över pensionssystemet eller invandrare. Fast det är klart, det förutsätter ju att kränkta vita män inte sitter tillsammans framför TV:n utan har var sin kvinna bredvid sig. Det finns kanske kvinnor som är attraherade till omogna män?

Nu kommer dock inte befolkningsprofilen påverkas nämnvärt av vare sig invandring eller om kränkta vita män lyckas attrahera kvinnor genom att vifta med stålrör och oavsett är inte en befolkningsökning ett dugg hållbar ekologiskt. Vi får helt enkelt som 70-talister och senare finna oss i att inte få någon pension att tala om i framtiden. Vilket är positivt. Det farligaste man kan göra är nämligen att gå i pension. Många dör rätt snabbt. För hälsan och välmåendet är det bättre att fortsätta jobba på ett eller annat sätt.

1. Som man igår kunde se i Kyle Bass rapport är vuxenblöjor nu så stort i det åldrande Japan att man håller modevisningar med olika modeller av vuxenblöja. Helt klart en framtidsbransch. Vuxenblöja är det nya svart!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Ja, tryter pensionerna får vi väl återgå till nån slags fattigvård istället, med gratis mat och husrum till den som inte har några andra försörjningsmöjligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kallas framtida kommunal omvårdnad.

   100% i din pension går i avgift för omsorgen, i utbyte får du husrum, två brödskivor och ett glas vatten till lunch, soppa till lunch och två brödskivor till kvällsmat. Samt sju vuxenblöjor och sju blöjbyten i veckan.

   Radera
  2. Jo. Min morfar jobbade i fattigvården, titeln var "fattigvårdskonsulent" om jag vill minnas. Det verkade ganska OK förutom att han var tvungen att luskamma sig varje dag efter jobbet. Något senare, efter reformen 1956, började han dock få hembesök av missnöjda bidragsmottagare. Min mor, som annars är en ganska resonlig kvinna, har sedan barnsben en motvilja mot zigenare eftersom dessa var så pass oblyga att hela klanen kunde stå på farstutrappen för att diskutera något avslagsbeslut eller sådär.

   Men så länge man slipper vara beroende av vuxenblöjor och andra omvårdnad kan man nog behålla en viss värdighet i fattigvården tror jag. Inte helt olikt att sitta på flyktingförläggning idag, kanske.

   Radera
 2. Jag fyller snart 63, då kommer jag att börja ta ut min pension, men jag kommer att fortsätta jobba i mitt företag, kommer dock att gå ned något i tid.
  Det känns lite tryggare att få pengarna nu, för man vet inte hur mycket man får sen. Lite tid över och odla lite, jaga, sköta skogen, skaffa några djur så man blir självförsörjande på kött.

  SvaraRadera
 3. Någon verkar lite väl besatt av Lars EO Svensson... Vad var det nu vi brukade kalla det? Projektion? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, projektion är det bara när jag kallar Lars E O Svensson för nedlåtande termer som "normalbegåvad". Det innebär att jag beundrar Lars E O Svensson och själv är normalbegåvad, men genom att projicera mina egna brister på honom och kalla honom normalbegåvad, så tar jag på mig hans goda egenskaper.

   Nu använde jag inga adjektiv, adverb eller injektiv kring LEOS i det här inlägget, så här var det ingen projicering.

   Radera
  2. Förlåt, ska vara invektiv.

   Dock kan ju "ekonom" anses vara ett invektiv.

   Radera
  3. Tonen du använder säger tillräckligt - adjektiv, adverb eller invektiv är knappast nödvändiga...

   Radera
 4. Intressant som vanligt!

  Har du lust att skriva ett/flera inlägg om olika scenarios som DU tror kan ske då bostadsbubblan brister? Om den pyser sakta i 5 år eller om allt spricker och priserna störtar på 5 veckor. Lite vad DU tror att regeringen kommer göra åt detta.

  Nu är ju riksbankens mål att ha denna reporäntan under hela 2013 och sen smyghöja lite under 2014, klarar dom detta tror DU? Det kan väl endå inte vara seriösa förslag att man ska kunna ta av sin pension och amortera av skulden???

  SvaraRadera
 5. "Betala dina skulder och var snäll mot dina barn"

  Aktuellts ekonomireporter Peter Rawet om hur man får guldkant på ålderdomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min far föddes 1910.
   Han trodde aldrig på "värdepapper", då han upplevde stormen 1929. Sparande var fast egendom.
   Hur skall jag överföra en så "antik" åsikt till mina barn, som jag insåg tidigt var basen i existensen?
   När jag därmed försökte vara en "prepper" redan 1979....
   En kamp som pågått i trettio år.
   Kanske att jag i dessa dagar får en viss respons för en kamp som tagit större delen av mitt vuxna liv...

   Nåväl, det var kanske inte det jag ville kommentera...

   Vad är ett samhälle? Människorna eller dess Organisation?
   Man har en känsla att Gustav Wasa och senare Axel Oxenstjierna skapade samhället som en Organisation, typ Stalinismen, där människorna var produktionsfaktorer.
   Om ett modernt samhälle organiseras enligt Gustav Wasas organisatoriska resonemang så bör ingen svensk medborgare skaffa barn utan hela samhället borde fungera som en munkorden eller som mamlukväldet.
   Nya samhällsmedlemmar rekryteras via import och icke via egen uppfödning.
   Det fungera bara så länge folk tror på det och tills någon inser att blod är tjockare än vatten....

   Radera
  2. @Thomas
   Ungefär så och sossarna byggde vidare på detta med "lyckat" resultat.
   Tyvärr är det nog så att man måste växa upp i ett sådant här genom kollektiviserat samhälle där folk tycker de kan pracka på eller förhindra andra från det ena till det andra med argument utifrån stor gemensam kassa. I hur många andra länder diskuterar intelligenta människor vad invånarna kostar? Skulle gissa att det görs i högskatteländer i den "utvecklade" delen av världen. Lite som det gamla lärarskämtet om hur bra det skulle vara att vara lärare bara man slapp alla elever.

   Är det ett bra samhälle där den typen av frågor anses normala eller är det horribelt?

   Ett samhälle där man tar större delen av medborgarnas inkomster och sedan funderar man över vilka kostnader dessa innebär när de är rånade och inte kan ordna sitt liv själva.

   Lägg ner skiten om du frågar mig. Tar nog lite tid med omskolning av alla dessa horder av byråkrater som måste lära sig göra något nyttigt m.m. Hjälps vi åt så går nog parasitmonstret staten att montera ner sakta men säkert.

   Radera
 6. Delvis ligger AP-fonderas värde i bundet i aktier, inte bra i dagsläget. Men som jag ser det är det i de privata pensionsfonderna de flesta pensionstorskarna simmar. Tror att det kommer gå snabbt när det väl börjar. När pensionsfonderna får problem så blir det en förtroendekris och börjar gemene man misstro systemet, ja då finns det inga åtgärder som duger. Men tycker att du är fel ute när skyller framtida problem på antal födda barn, vi är helt enkelt lyxskadade. Gud, familjen och jobbet fungerar bra även i framtiden.

  SvaraRadera
 7. Ingen slutförvaring för mig. Det får bli en blåsyrekapsel i kinden efter 65. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan trösta dig med att de flesta inte hamnar på slutförvar utan dör hemma eller på sjukhuset utan mellanlandning på något hem.

   Att bli gammal är inte liktydigt med senilitet och vuxenblöja.

   Radera
 8. Vart går de pengar som dras på lönen när 70 talisterna inte längre jobbar?
  De som 81,5% som nu går till dagens pensionärer?
  "Hur man än vrider på det kommer dagens överbelånade 60- och 70-talister inte få någon offentlig pension att tala om."
  Det kräver väl en förklaring?

  Sen ser jag att du försvarar extremistisk politik, vilket sjuklövern också gör, med att skymfa dem som inte vill se extremistisk politik, en inställning som tenderar att slå tillbaka! Mer om detta i annat forum!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja precis, det är majoriteten som är extremister. Folket måste vara ledda bakom ljuset och Stålrörs-Demokraterna sitta med sanningen.

   Ja, gå hellre till det andra forumet och odla vidare.

   Kommentatorsfält, ja suck, ett hatkärleksförhållande om något.

   Radera
  2. @kons
   Per definition är det givetvis så att extremisten är den som avviker betydligt från den rådande normen dvs det som anses normalt av de flesta.

   Därmed inte sagt att det alltid är bra, inte ens för de flesta. Jag skulle nog våga påstå att det inte är speciellt eftersträvansvärt att hålla sig till denna norm i många sammanhang då min bedömning av majoriteten är just att deras beslut grundar sig oftast på en strävan att vara normala. Enligt mig är det inte huvudargumentet i en beslutsprocess.

   Radera
 9. Intressant inlägg. Tack.
  Fråga till Bloggägaren
  1. I ett av dina tidigare inlägg så uppgav den allmänna pensionsskulden till 2700 Mdr. Nu är den 2 0000 Mdr. Vilket är korrekt?

  2. Borde vi inte avseende pensionsskuld plussa på de ofinansierade kommunala pensionerna på cirka 250 Mdr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Bägge. 2700 var inklusive privata pensionspengar. 2000 är de offentliga.

   2. Jo, men jag har inte hittat data för detta.

   Radera
  2. OK
   Då blir den ofinansierade "offentliga" skulden
   *500 Mdr brist i ATP+folkpension
   *250 Mdr ca brist i kommuner.
   Summa 750 Mdr

   Slutsaten blir att bli bonde och gräva när guldet i gödselstacken.

   Radera
  3. Enligt artikel i FAR(revisorsföreningen) var skulden tot 2011 240 Mdr
   varav 24 Mdr fanns explicit i kommunernas balansräkningar.

   Då blir ofinansierad offentlig pensionsskuld 716 Mdr.
   Lite mindre.
   Men jag satsar likväl på att bli bonde med guldreserv.

   Radera
 10. Detta med statlig pension är ett sorgligt kapitel.

  Skulle vi spara det vi betalar i pensionsavgift varje år skulle vi vara miljonärer med pengarna på eget konto vid 65. Även vid några få procents avkastning. Istället får vi ca 8000/mån efter skatt.

  Statlig tvångspension är bara ytterligare ett sätt att blåsa befolkningen och göra dem mer beroende av staten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog borde det finnas en statlig tvångspension alltid.
   Ty annars kommer poppa alltför många som vill åka snålskjuts.

   En annan intressant omständighet är att invandrade personer till Sverige med noll intjänad pensionsrätt erhåller en högre fattigpension än personer som jobbat i Sverige.
   Det tycker jag är en underlig omständighet.
   Jag direkt inte se motivet till den differentieringen.

   Radera
  2. @analytikern

   Åka snålskjuts? På vad? Alternativet till statlig tvångspension med tillhörande förskingring torde väl vara privat pensionssparande.

   Radera
  3. Visst privat pensionssparande.
   Om nu individen inte väljer något privat pensionssparande utan bränner sitt pensionskapital så väcks frågan hur individen skall finansiera sitt leverne.
   Om vi inte tycker att vi skall låta individen klara sig bäst han kan, leva på gatan, begå inbrott osv så tvingas vi nog att pröjsa den sk garantipensionen.
   Och denna pension ligger lite över socialhjälp.

   Jag vill alltså att typ ATP och Folkpensionsavgiften skall vara obligatorisk annars kan du ordna en marknad för Free Riders.
   Och det vill inte jag.

   Radera
  4. Den individ som inte sparar har ju kvar alternativet att arbeta eller bli försörjd av familj.

   Problemet med statlig tvångspension är att politikerpatrasket inte kan hålla fingrarna ur syltburken utan alltid förskingrar detta sparande.

   Idag är det till stora delar inget sparande i pensionssystemet. Vilket i och för sig inte är så konstigt då vi lever i en inflationsekonomi pga FIATpengar. Ett riktigt pensionssparande med naturlig ränta (betydligt högre än idag) skulle utgöra ett sunt underlag för investeringar i en ekonomi med ett mer stabilt penningvärde.

   Radera
  5. OK
   Delar din uppfattning om politiker.
   Om individen inte har någon familj?
   Om familjen inte vill försörja individen?
   Om individen är arbetsoförmögen pga ålder eller oförmåga?
   Hur hanterar du denna situation?
   Socialhjälp?
   Ungefär lika mycket som garantipension.
   Socialhjälpslagstiftningen är tvingande för kommuner. Det finns i dagsläget ingen budgetgräns.
   Då tycker jag det är bättre att lägga rabarber på en del av lönen i form av ATP och Folkpensionsavgifter.
   Vill du även avskaffa garantipensionen?
   För den är oftast inte inbetald, intjänad av individen.
   Skall du villkora socialhjälpen mer än idag?

   Radera
  6. Den typen av retorik du för är nog den vanligaste när det gäller att argumentera för ett samhälle som bygger på hot, våld och förtryck.

   Det finns alltid någon som om alla omfall faller ut kommer att ligga i rännstenen så därför skall vi alla leva våra liv som omyndigförklarade statsträlar, gör du motstånd sätter vi dig i fängelse.

   Det som återstår om du inte har någon familj, inte har sparat själv eller på något annat sätt kan försörja dig är välgörenhet.

   Radera
  7. OK
   Välgörenhet.
   Kan fungera till viss del.
   Men risken finns också för social oro.
   Hur många tror kommer bränna sina pensionspengar?
   10% av löntagarna??
   ca 400 000 individer.
   Mindre?

   Radera
  8. Kan inte bedöma det men jag förmodar att svenskarna råkar rätt illa ut då de sedan generationer är tränade i att inte ta ansvar för sig själva.

   Det vi talar om nu är något som mer eller mindre är på väg att hända. Desto fler som förstår att det är stora delar av våra pensioner som utgör de statsskulder som är förbrukade runt om i världen desto bättre. I realiteten är våra besparingar redan förbrukade(konsumerade) och måste ackumuleras(investeras) en gång till.

   Menar du på fullt allvar att du vill låta politikerna få en chans till efter detta?

   Radera
  9. Håller med dig i detta inlägg förutom om politikers roll.
   Någon slags politisk styrning måste vi ha ex för polis, försvar, domstolar.
   Samt en basal välfärd.
   Visst kanske svårt att hitta schyssta politiker och då kanske
   facismen blir ett alternativ dvs en stark man.
   Det har hänt förr i historien.
   När krubban är tom bits hästarna.
   Och det är precis det vi kommer få uppleva framöver.
   Det gäller att vara bonde och ha en guldreserv.

   Radera
  10. Det där med bonde och guldreserv är nog inte helt feltänkt om bonde är det samma som bonde utan skulder.

   Jag gör samma bedömning som du angående fascismen med den skillnaden att jag inte tror den kommer över en natt någon gång i framtiden. Den håller på att införas redan nu, sakta och säkert. Det är metoden med grodan i kastrullen som sakta värms upp som tillämpas. Till skillnad från konspirationsteoretikerna tror jag inte det är någon uttänkt tanke hos en elit utan något som de som inför den är omedvetna om. Exempelvis våra "kära liberaler" i folkpartiet som inför förbud mot hemundervisning eller den övervakningslagstiftning som införs av samma "liberaler" med flera exempel.

   Tyvärr är ordet fascism reducerat till ett skällsord idag. En folkbildningsinsats som vore värdefull vore om folk lärde sig känna igen fascismen och dess konsekvenser. Fascism kommer att införas på folks begäran.

   Eftersom mitt förtroende för stater överhuvudtaget är borta så ser jag efter möjligheter och vill absolut inte dra de slutsatser du gör om dess nödvändighet. Jag blir mer och mer övertygad om att även nattväktarstaten är ett onödigt ont.

   En bok som har hög prioritet i vinter är "The enterprice of law" av Bruce Benson. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1598130447
   En annan är "Ethics of liberty" av Murray N. Rothbard

   En bok som tydligen får många att ta det sista klivet bort från staten.

   Radera
  11. Intressant din formulering "Fascism kommer införas på folks begäran".
   Precis.
   Med nuvarande utveckling kommer olika typer av motsättningar växa och hantera dessa inom en rättsstats mandat blir mer och mer svårt.
   Se utvecklingen i USA med ganska häftiga terroristlagar.
   För att kunna hantera en framtida situation med social oro krävs extra ordinära åtgärder. Precis vad som har börjat hända i Grekland såsom att befolkningen ringer Gyllene Gryning för att få lugn och ro.

   Men gemene man vill ha lugn och ordning, känna säkerhet till liv och lem och då växer det helt naturligt fram en önskan om en stark man.
   Eftersom man i verkligheten ser att statens insatser är otillräckliga för att skapa lugn och ro.
   Läskig prognos. Hoppas den inte inträffar.

   Radera
  12. I ett land där huvuddelen av befolkningen är konflikträdd utöver det vanliga, där man helst inte vill ta något ansvar personligen så är det väldigt nära till att ropa på starke mannen.

   Gå ut på vilken arbetsplats du vill, inte minst i skolan som skall utbilda kommande generationer, där kommer du inte att se några konsensusbeslut, majoritetsbeslut eller andra konfliktlösningsmetoder av högre nivå när det börjar ställas lite mer på sin spets. De ropar allihop efter rektorn/chefen som skall slå näven i bordet.

   Detta är enligt många den naturliga utvecklingen av en demokrati som har mognat och går under.

   Radera
 11. Inbetalad pension till ITP1 får man väl inte röra? Menar du att det är troligt att den dras in? Av vem?

  Förmånsbestämd pension kan jag förstå, men premiebaserad är faan mina stålar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle staten inte kunna göra en avräkning mot ITP 1??
   Enkelt sagt gäller det att plocka där pengarna finns.
   Åtminstone finns det en politisk marknad för sno pensionen för de sk högavlönade dvs du tjänar mer än 35 tkr per månad (ca 15% av löntagarna).
   Visst, det är konfiskation. Ren kommunism.
   Men kan mycket väl hända.
   LO damen Anna Hedborg drev den linjen ett tag på 90-talet.
   Det finns mycket man lära av historien.

   Så det gäller att hålla i hatten!

   Radera
 12. "Det här har med den svenska befolkningsprofilen att göra"

  Är du alldeles säker Cornu på att oljetoppen kommer att stoppa den fortsatta robotiseringen? Jag tror snarare att oljebrist och energibrist kommer stimulera till fortsatt ersättande av arbetskraft med robotar och annan arbetsbesparande teknik. Det kommer både vara billigare och energisnålare med automatisering av allt. Det innebär inte att folk kommer kunna leva som krösusar. Troligen inte heller att folk kommer svälta. Bara att de får mer fritid, vare sig de önskar det eller ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad tror du resultatet av effektivisering, vinstutdelning och globalisering leder till?

   I en ekonomi som inte längre växer kan det bara ske en omfördelning inom ekonomin, det betyder att när ett företag effektiviserar produktionen så kommer det leda till att växande arbetslöshet och växande löneskillnader.

   Arbetstidsförkortning är visserligen en dellösning men så länge som företagen tar ut vinst riskerar lönerna att sjunka.

   Radera
  2. @Andreas

   Tänk att det varit hotfullt för en stor del av befolkningen med ökad produktivitet i 250 år om inte så länge det funnits människor.

   1760 blev det upplopp bland arbetarna i England som spann och vävde bomull. Anledningen var maskinerna som introducerades. Alla 7900 arbetare som jobbade i den branschen var oroliga att de skulle mista sina arbetstillfällen. År 1787, 27 år senare arbetade det 320 000 i branschen och priserna på produkterna hade gått ner dramatiskt och gjort det möjligt för många fler att köpa bomullskläder.

   Tänk om vi infört en massa restriktioner, tullar, straffavgifter, subventioner för att rädda alla arbetare från arbetslöshet som byggde ångmaskiner, tändkulemotorer eller varför inte hästkärror.

   Radera
  3. Robotiseringen kan reducera globaliseringen. Det finns inget skäl varför alla robotar skall stå i Kina och arbeta. Än mindre när kapitalister knappt vill bo i Kina. Inte ens de kinesiska kapitalisterna verkar älska att bo i Kina, utan verkar snarare ganska pigga på att flytta till väst.

   Växande löneskillnader sett i timlön tror jag inte så mycket på. Möjligen kan de som jobbar med automatisering och robotisering få riktigt feta löner.

   Lönerna kan kanske sjunka, men generellt sett är det nog inte den vägen man väljer för att reducera löneöverkostnader.

   Växande arbetslöshet blir det absolut när man inte klarar av att boosta ekonomin, än mindre på ett ekologiskt hållbart sätt. Den får tas ut som arbetstidsförkortningar och medborgarlön, kanske kombinerat med ett förhöjt grundavdrag som gör att de som bara jobbar tre dagar i veckan inte betalar mycket skatt.

   Radera
  4. @kuckelku
   Många kloka ord men jag är mer övertygad om att lönekostnaderna sänks med inflation, hög arbetslöshet i kombination med hög inflation. Märklig kombo men så blir det när det är paybacktime.

   Kortsiktigt kan det bli deflation pga av överutbud av varor på en vikande marknad men inte i längden. Pengar skall tryckas för att inflatera bort skuldberg.

   Radera
  5. Patrick Sellman, att det gick bra 1760 berodde på att man var i början av den industriella revolutionen och man kunde ha ekonomisk tillväxt. Det är ett helt annat scenario när man har en värld där det är svårt att uppnå ekonomisk tillväxt, det är grundläggande nationalekonomi att ett sådant scenario skapar växande arbetslöshet.

   Detta eller sänkta löner kommer inte mötas lika väl som 1760 i England. Titta på Grekland eller Nordafrika.


   Kuckeliku, robotar är mycket dyrare är en asiatisk arbetare. Dessutom klarar de inte av samma saker, en robot är bra på vissa saker, en människa är bra på annat.

   Radera
  6. @Andreas
   Det är nog bra om du hänvisar till var i grundläggande nationalekonomi du hittar detta. Det är nog snarare så att det hör hemma i högen över myter som florerar bland folk som använder ekonomi som politiskt verktyg.

   Det du beskriver är ökad produktivitet, det som varit förutsättningen för ökat välstånd för mänskligheten. Det jag visade med mitt exempel var att detta sätt att resonera är gammalt som ..... men har alltid varit lika fel.

   Det är svårt att uppnå tillväxt i sönderreglerade och sönderskattade ekonomier där risktagande och arbete beskattas näst intill meningslöshet. Politikerna har försökt skylla på att så är det i mogna ekonomier men den vitsen går inte hem hos mig.

   Radera
  7. Patrick Sellman: Varför skulle det vara en myt? Ja, jag pratar om ökad produktivitet. Som jag skrev en bit upp:

   "I en ekonomi som inte längre växer kan det bara ske en omfördelning inom ekonomin, det betyder att när ett företag effektiviserar produktionen så kommer det leda till att växande arbetslöshet och växande löneskillnader."

   Problemet med ditt exempel är att det inte väger in efterfrågan på varor samt tillgången på naturresurser.

   Vad händer om man skapar produktionseffektiviseringar men samtidigt inte ökar den totala volymen producerade varor (tex pga bristande efterfrågan eller brist på råvaror)?

   Jo, då leder effektiviseringen till ett lägre behov av arbetskraft, dvs antalet arbetade timmar minskar, antingen via arbetstidsförkortning eller via växande arbetslöshet.

   Det är ännu svårare att uppnå ekonomisk tillväxt i en världs där naturresurserna blir allt knappare. Dessutom kan man fråga sig om det är något vi bör eftersträva när det leder till överutnyttjande av dessa naturresurser, ett överutnyttjande som äventyrar den framtida ekonomin.

   Radera
 13. Du skriver "det här har inte med invandringen att göra", men det har det på flera sätt.

  Dels har ju våra politiker hävdat att invandringen ska lösa det demografiska problemet. Dock har det motbevisats av diverse nationalekonomer, tex:
  http://www.dn.se/debatt/arbetskraftsinvandring-hjalper-inte-offentlig-sektor

  Sen kan man krasst konstatera att invandringen - som den ser ut idag - bidrar till nettokostnader för samhället. Att den dessutom delvis konkurrerar om jobben med gruppen "unga lågutbildade" gör att den bidrar till arbetslöshet och försvårad integration vilket antagligen lär gynna Sverigedemokraterna.

  Sen handlar det inte främst om vår egen oförmåga att producera barn utan om att vi lever längre. Att vi producerar färre barn är sannolikt bara positivt ur ett långsiktigt perspektiv.

  Det är ju också så att befolkningstillväxt inte på något sätt löser problemen kring äldreomsorg och pensioner om det inte också leder till en hög försörjningskvot (netto med hänsyn till sysselsättningen för folk i yrkesverksam ålder). Om vi har befolkningstillväxt utan hög sysselsättning så leder den istället till en belastning för samhället där ännu mindre resurser kan användas för välfärd som äldrevård och pensioner.

  Det är här Sverige misslyckats fatalt eftersom man velat ta efter den kanadensiska modellen men inte vågat sälla krav (språkkunskaper, krav på utbildning, etc) som man gjort där. För även i Kanada där man haft höga krav så är det svårt att påvisa någon samhällsvinst med invandringen. Därmed kan man konstatera att vår invandrings- och integrationspolitik sannolikt belastar den svenska välfärden. Löser man integrationsproblemen så kommer det bli bättre men det kommer inte bli bra förrän tillräckligt många invandrare kan komma i arbete vilket inte lär hända förrän man ökar kraven på utbildning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Andreas
   Eller sänker kostnaderna/skatterna så att fler och mindre kvalificerade arbetsuppgifter/affärsidéer blir möjliga.

   Radera
  2. Frågan är vad nettoeffekten blir; leder det till högre klasskillnader? Leder det till en nettovinst för samhällsekonomin? Det finns ju trots allt även en lägre gräns för vilka skatteintäkter man måste generera för att kompensera för det man belastar samhället med.

   Radera
 14. Apropå demografi och invandrares högre nativitet så är det nog så att de som föds i sverige av utländska föräldrar får lika få barn som de som föds i sverige av svenska föräldrar, så idén om att vita kristna skulle bli en minoritet i sverige om ett antal decennier (som SD skriver i sitt partiprogram) bygger på felaktiga antaganden. Och så ryker förhoppningen om en fungerande äldrevård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan säkert stämma att invandrarna snabbt anpassar sig till ett lågreproduktionsmönster. Alla skaffar sannolikt ännu färre barn när politikerna sett till att skapa både bostadsbrist och arbetsbrist. Jag tror dock att nyckeln till välstånd är naturresurser och automatisering, snarare än en stor folkmassa. Man kan inte bygga upp samhällsekonomin kring att det skall finnas stora mängder människor som inte klarar av underlivshygienen ens om det finns tillgång till smarta automatiska bidéer.

   Radera
 15. Du kanske borde fundera lite över barnafödande om du verklige nstår för äkta hållbarhet. Global enbarnspolicy säger jag.

  "Och nej, kränkta vita män, det här har inte med invandringen att göra, men jag kan garantera att ni drar upp den eftersom kränkta vita män måste ha någon syndabock att skylla på. Det här har med den svenska befolkningsprofilen att göra och er egen oförmåga att producera barn. Tvärt om är det inte sällan så att invandrare är bättre på att producera barn än "etniska svenskar" så ni ska vara glada över att de ordnar de som framöver ska betala in era pensioner varje månad och byta era vuxenblöjor1."

  SvaraRadera
 16. Det är en djupt tragisk verklighet som målas upp här om det stämmer.
  Men var är källorna?

  Jag vill verkligen djupdyka i ämnet, har du länkar eller datablad där man kan gräva vidare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Victor

   Här har du lite mer att reflektera över och en del källor.

   http://www.mises.se/2012/03/19/pensionsverket/

   Radera
  2. Lite källkritik får man allt ha. Nu kanske det stämmer vad som står i artikeln men på den där siten finns det mycket flum.

   Radera
  3. Jasså? Vad är det som är flummigt på den siten? Jag kan hålla med om att de nördar ner sig i logiska diskussioner om det som många uppfattar som detaljfrågor men flummiga är de minst av allt.

   Om inte du med flum menar diskussioner om etik och logik. I mina ögon är nog logik det minst flummiga. Skulle nog vilja påstå att alla andra ämnen som avviker från logik är mer eller mindre flummiga.

   Radera
  4. Hittar inget när jag snabbsöker om källa eller SCB.
   Vad jag är ute efter är rådatat i första hand, inte åsikter kring detta.

   Dvs det som ligger till grunden för Cornubots graf.

   Radera
  5. Googla "SCB Sparbarometern"

   Radera
  6. Verkar finnas mycket dold information i denna ironiskt namngivna barometer

   Radera
  7. Patrick Sellman: Flummet hittar du bland annat här:
   http://www.mises.se/2011/10/03/nonsens-i-befolkningsfragan/
   http://www.mises.se/2011/10/31/varning-for-skolbocker/
   http://www.mises.se/2012/10/23/om-problemet-med-jordens-overbefolkning/

   Som tur är har Klaus Bernpaintner flyttat till USA så det är förhoppningsvis en mindre som skriver dylikt.

   Radera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera