Cornucopia?

Aktuellt

Bloggläsarnas yrken: IT, teknikkonsulter, militär och polis, läkare och jurister

Nedan presenteras resultaten av förra söndagens enkät om vilka branscher bloggläsarna jobbar i. Föga överraskande hittas majoriten inom de...

2012-11-07 09:18

"Det förbränns i genomsnitt en kaffekopp olja för varje dollar vi spenderar"

Professor Charles A S Hall är tydligen i Sverige och har fått publicerat en debattartikel om peak oil hos Schibsted/SvD. Han har även författat den billiga boken Energy and the Wealth of Nations (Adlibris 793:-, Bokus 844:-, Bokia 936:- - som om någon av er skulle betala detta för en bok om den inte vore kurslitteratur). Hall är för övrigt en systemekolog, som fått sin doktorstitel med ingen mindre än Howard T Odum själv som handledare.


Artikeln säger ganska exakt det som sägs här på bloggen eller på mina föreläsningar om peak oil, vilket är väntat av någon som inte är ekonom utan ekolog och ser sambanden bortom det som kan mätas i valutor. Hall påminner dock om hur mycket olja vi gör av med per dollar som spenderas på någon vara eller tjänst. Som bloggrannen Flute korrekt påtalat så gör vi av med ungefär 4% av världens BNP enbart på olja. Ett fat olja kostar ca 110 USD och innehåller 159 liter olja. Handlar man alltså något för 100 USD, och ser detta som helt och hållet bidragande till BNP, så går 4 USD till inköp av olja någonstans i förädlingsleden. Det motsvarar alltså 4/110*159=5.78 liter olja, eller 57 milliliter olja per dollar. 

Hall måste ha menat en espressokopp, eller så avsåg han inte den globala konsumtionen och global BNP, utan hur det ser ut i världens oljetätaste land. Men principen kvarstår.

Per tio kronor blir det 85 milliliter olja, per svensk hundralapp 8.5 deciliter olja. Kom ihåg att vi pratar om råvarupriset här, inte priset vid pumpen, som inkluderar skatter och mellanhänder.

Handlar du för drygt en hundralapp kommer det globalt att ha förbrukats en liter olja, ett mjölkpaket fullt med olja, för att ordna så att du kunde göra ditt inköp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Läser just nu boken Kollaps ( som jag förövrigt kommer skriva en del om) och jag måste säga att jag mår sämre och sämre ju mer jag lär mig om miljö, konsumtion och olja. Men det kanske är därför många inte bryr sig alls, det kan vara jobbigt att ta till sig saningen. Jag tycker ämnena är både viktiga och intressanta och följer både din och Flutes bloggar med stort intresse.
  Men visst undrar man vart det ska ta vägen med både miljön och ekonomin och tankar om hur man skulle klara sig vid en total kolapps smyger sig på !
  Mvh/ stabilekonomi.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå med i närmaste omställningsgrupp. Där finns fler som funderar i samma banor som du. Det är lättare att förbereda sig inför en kolapps om man är fler. Och det hjälper att tillhöra ett sammanhang där man kan fundera över lösningar ihop.

   Radera
  2. Social resiliens är A och O för att hantera kriser.

   Radera
 2. Fick en kommentar borttagen från SvD-artikeln! Undrar om det var för att jag beskrev Irak som instabilt eller Saudi som mindre önskvärd handelspartner än många andra länder. Trodde aldrig jag skulle bli bortplockad.

  Full fart i kommentarsfälten iaf, med de vanliga ideerna om miljömuppar som stoppar, skatt som främsta fördyrande anledning, att vi är rätt så oljeoberoende, det finns alternativ om marknaden får bestämma, oljan är abiotisk (som om det gör någon skillnad just nu), Bakken/shale etc etc.

  OT: Har ledig (sjuk-) dag idag, läser lite bloggar skrivna av svenskar som bor i Spanien. Otrolig blandning av vardagsproblem (hitta parkeringsplatser o.dyl.), prepping (mediciner går inte att få tag i) och kriskaos (folk hugger ner träd för att elda med istället för dyr olja). Uppskakande att följa utvecklingen på vissa bloggar som startade före krisen också - just för att de beskriver vardagen ser man hur krisen blir alltmer omfattande och berör även välbärgade.

  spanienaktuellt.wordpress.com
  aloha.se
  greklandnu.blogspot.se

  SvaraRadera
 3. Tack Lord Metroid, jag glömde. Just det, jag läste lite om Grekland också.

  SvaraRadera
 4. Hall`s artikel är inte i närheten av vad du förespråkar. Punkt.

  Hall pratar global dollar för alla kontrolleras av den valutan, värderingen. Ja han pratar global BNP, annars kan man inte göra analysen. Och nej inte bara USA? Odum har gjort den flera ggr.
  Och ännu en gång, JA han menar skatter och mellanhänder annars kan man inte göra analysen.

  Vi kommer med peak oil att få mindre olja för varje krona samt att vi kan konstatera omvandlingskoefficienten för olja är 8:0 vilket betyder att vi får 8ggr mer tillbaka för varje krona.
  Solenergi ger 1:1 vilket betyder att inget plus ges tillbaka per investerad krona (Odum).

  Man måste kunna termodynamik samt god kännedom om systemprocesser för att överhuvudtaget kunna principer….

  Gör om gör rätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. #srv

   Det vore högst Odumt om du försökte skriva lite mer begripligt.

   Radera
 5. Ja, vi konsumerar mycket olja därför att den är så billig och finns i överflöd. Varje droppe olja som utvinns används på ett allt mer produktivt sätt, tack vare synergierna med den allmänna ekonomiska tillväxten, i en takt som vida överstiger den successivt ökande utvinningskostnaden. Att man utvinner den mest lättillgängliga oljan först, är helt naturligt. Så är det med all slags gruvdrift, ingenting speciellt med oljan där.

  SvaraRadera
 6. Jag vill påminna om att ett sånt mått som att "4% av global BNP spenderas på olja" bara mäter utvinningskostnaderna, inte värdet som oljan skapar. Värdet är ju inget som betalas och kan bokföras i statistiken.

  SvaraRadera