Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2012-11-09 16:11

Det civila samhället gör det igen

Som bekant är det upp till oss, dig och mig, att när samhälls- och välfärdstjänsterna monteras ner, själva ta tag i det som samhället förr levererade. T ex att söka efter försvunna personer eller gripa kidnappare.


Det är bara att konstatera att det civila samhället gjort det igen, där Missing People inte bara hittade en försvunnen flicka i Göteborg, utan även hennes kidnappare och såg till att denne stannade kvar på platsen till polisen kunde föra iväg honom. Man behöver inte spekulera om vad som hade hänt om Missing People inte hittat flickan och kidnapparen, som nu har häktats. (Stampen/GP, Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Bonnier/GT).

Men man kan konstatera att polisen inte var de som hittade den misstänkte och inte heller flickan. Och man kan konstatera att välfärdsamhällets nedmontering delvis är att beskylla, då skolan inte klarade av att märka att en elev saknades och aldrig dök upp till skolan. Det ska å andra sidan inte rektorn gjort heller enligt uppgift, när polisen på kvällen kontaktade henne då de ville ha skolan upplåst för att söka igenom lokalerna.

Den här gången slutade det förhoppningsvis lyckligt, och ett stort tack till de civila som tagit ett samhällsansvar och under Missing People ställt saker till rätta.

Detta är ett typiskt och väldigt konkret och medialt exempel på det självorganiserande samhället och att kollapsen inte behöver vara speciellt katastrofal. Kollapsen inom polisväsendet innebär visserligen att medborgarna får slita mer och gratis, men det går åtminstone att stämma i bäcken. Tyvärr är det än så länge svårare med mindre medialt engagemang. 

På kort tid har nu alltså Missing People hittat två försvunna personer som inte polisen på egen hand hittat. Men ingen skugga ska falla på poliserna på fältet, de lider som alla andra av direktiv som går hela vägen upp till alliansregimens regering och stödpartierna i riksdagen, och gör så gott de kan med de medel och metoder de är tilldelade.

29 kommentarer:

 1. Fast det är väl inte en nedmontering av samhällsservicen när en ny organisation dyker upp.
  Polisen har aldrig någonsin haft de resurser som Missing People kan uppbringa.

  SvaraRadera
 2. Polisen är fruktansvärt duktiga på sina pinnjakter i övriga fall kommer de till korta i 95 % av fallen.

  SvaraRadera
 3. Det civila samhället gör det igen, berättar sådant som officiella skattefinansierade PK-media utelämnar.

  Liten svenneguzz borttappad, funnen igen, skurk anhållen på plats.

  Stora FB-tråden

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är mer rätt att skriva välfärdssamhällets inkompetens istället för nedmontering. Vi betalar definitivt för betydligt mer än vad de levererar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du låter exakt som en skattehaverist som gladeligen använd Svensk skolgång och nu blivit lite av en reaktionär skattegnällspik.

   Radera
  2. Om du inte blivit en reaktionär gnällspik så har du dåligt koll på tillståndet för oss svenska medborgare.

   Ett förslag för att främja en empiriskt grundad syn på världen: Besök en skola några dagar.

   Radera
  3. Hur Patrik Sellman än låter så har han fullständigt rätt.
   Polisen funderar mera på att hur man ska slippa befatta sig med "arbetsamma brott" än att lösa dem. Oavsett om man presenterar bevis, gärningsman och plats för t.ex. stöldgods så orkar man inte. "Utredning nedlagd i brist på spaningsuppslag" kommer med vändande post.
   Skattepengarna och monopolet gör att man kan ha ett bra liv utan att behöva göra något.

   Radera
  4. Om du inte blivit en reaktionär gnällspik så har du dåligt koll på tillståndet för oss svenska medborgare.

   Ett förslag för att främja en empiriskt grundad syn på världen: Besök en skola några dagar.

   Radera
  5. @SnabiTiger

   Öppna ögonen!
   Jag ger dig en liten lista på exempel över vad som hänt det kvartssekel jag varit vuxen. En hel befolkning som arbetat i 25 år. Detta är resultatet. Jag betraktar sådana nickedockor som dig som medskyldiga.

   100 000 vårdplatser har försvunnit. Vi har nu minst vårdplatser/1000 inv i hela världen. Kvalitén är enligt följande 100 000 skadas varje år som patienter i den svenska sjukvården. 3000 dör pga av felbehandlingar.

   Vår polis är bland de sämsta i världen på att klara upp brott där det finns ett offer, rån, våldtäkt, inbrott m.m. De klarar ca 4% och det är sjunkande trots mer resurser.

   Vårt försvar är i princip utraderat. Sammantaget går det inte ens att hävda att staten skyddar sina invånare varken internt eller externt längre.

   Pensionerna urholkas och kommer att bli obefintliga inom några år.
   Socialförsäkringssystemen urholkas.

   Infrastrukturen förfaller i stora delar av landet. Tågen läser du om varje vinter, vägnäten, posten, fasta telenäten rivs osv.

   Utbildningssystemet försämras kontinuerligt på alla nivåer. Listan går att göra längre.

   Rättssystemet kan definitivt diskuteras både vad gäller effektivitet och rättssäkerhet.

   Är det något du vill ha referens på så be bara om det så får du en länk där du kan bedöma trovärdigheten själv.

   Det är hög tid att vi reagerar innan politikerklassen mal sönder hela vårt välstånd. Som en extra upplysning kan jag meddela dig att bara på de statliga myndigheterna är det 200 000 anställda, lägg till alla konsulter som lever gått runt dessa så blir siffran betydligt högre. Ca 20 000 av dem är poliser. Med dem når vi lite drygt halvvägs till EU snittet.

   Radera
  6. Får påpeka att politikerna har konfiskerat minst 75% av löntagares och småföretagares inkomster när de använt dem och resultatet kan du läsa ovan. Var en artikel om detta i Svd för någon vecka sedan. Den var dock inte heltäckande. T.ex var inte något så trivialt som tullar med.

   Haverist vet jag inte om jag ställer upp på men att hyckla med att de sköter det bra är löjligt. Förbannad är jag däremot.

   Radera
  7. @SnabiTiger

   Vad gäller min skolgång så betalade mina föräldrar för den gott och väl.

   Radera
 5. Alltihop verkar lite skumt, fick intrycket att det var den häktade mannen som "hittade" flickan. Kan det vara en ensam människa som söker sympati? Då är snarare Missing People en del av problemet denna gång..... kanske bara är min paranoia som spökar som vanligt, vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en massa märkliga människor.

   Alla märkliga människor är inte otrevliga.

   Radera
 6. Vet inte vad det är för sorts odugliga människor som ska leda alla möjliga organisationer och hur man hittar dom. Men det leder till ett paradigm av inkompetens. Jag är inte ensam, men för något år sen blev jag utsatt för villainbrott. Värdesaker för ca 100 000 kr försvann. Nedlagt innan utredning ens börjat. Helt meningslöst att anmäla och endast bara för att försäkringsbolaget kräver polisanmälan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historiskt har det varit partiboksfolk. Jag förmodar att det är det samma nu. En grundförutsättning för korruption är politiker och skatt. Där det finns politiker finns det korruption även om den ibland kallas svågerpolitik.

   Radera
 7. Ska vi ägna oss åt konstateranden så kan vi konstatera att flickan hittades ett stenkast hemifrån nästan arton timmar efter hon försvann. Om vi efter det konstaterandet ägnar åt spekulation så är det inte otroligt att mannen i fråga var i färd med att följa henne hem. Missing people kan få cred för en massa annat men i det här fallet hittade de inte henne mer än vad hennes föräldrar hade gjort tio minuter senare om gatan legat öde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var på väg bort från hennes hem, och den gripne mannens föräldrar bodde i området. Sannolikt hade han haft flickan i förvar i föräldrarnas källare och ville nu få bort henne ur området för att röja undan bevisen.

   Jag kommenterade inte det hela förrän polisen häktat personen, eftersom din hypotes tidigare var rimlig om än osannolik. Men då hade han inte häktats.

   Radera
  2. Då sitter du på information jag inte gör. Oavsett är det skönt att hon återvänt oskadd.

   Radera
 8. Det vore antagligen enkelt för polisen att ta hjälp av allmännheten för att klara upp pågående eller färska brott. Via sms/radio/sociala medier be om uppmärksamhet inom ett begränsat område. Men politisk feghet och revirpinkande sätter förstås effektivt stopp för sådant som effektivt skulle kunna försvåra för brottslingar - någon kan ju uppleva sig kränkt av någonting!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gammal f*cklig slagdänga är att all sysselsättning ska delas upp i avtalsområden. Kontaktas allmänheten att idka spaning så gör man intrång på det område där den statsanställda polisen har avtalsrätten.
   Så f*cket kommer att hålla ett öga på detta, så att det inte blir verklighet. Ska allmänheten ta över polisens arbete blir då frågan.

   Radera
 9. Skönt med lite positiva nyheter. En solstråle får skimra vidare.

  ”Men ingen skugga ska falla på poliserna på fältet”

  Ursäkta, men menar du samma poliser som inte öppnade bagageluckan till bilen som tillhörde en saknad man och som hittades död av Missing people, just genom att öppna sagda bagagelucka? Är det dessa poliser du menar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medan polisen höll sitt dagliga eftermiddagsmöte där den ständigt återkommande och stundtals upphetsade diskussionen kretsade kring kvoten glaserade/oglaserade bakverk i markan, så genomlevde detta barn ett helvete. Tyvärr kommer det nog sätta sina spår i psyket, både hos barnet och hennes familj.

   Bosse Ringholm hade rätt. Många polismän är lata. Inte konstigt, de saknas konkurrens. Hur mäter man effektiviteten i ett monopol?

   Radera
  2. Att privatisera polisväsendet har nog en del... nackdelar för att uttrycka sig milt.

   Om samhället beslutar sig för att privatisera ordningsmakten, så hoppas jag att staten ser till att få bra insyn i vad väktarmakten gör.

   Radera
  3. Kanske en kommunalisering som det var förr innan sossarna ville ta kontrollen över det hela. Är de för usla så omplaceras de till vaktmästeri eller dylikt. :-)

   Radera
 10. Bra att svenskar börjat inse vikten av civilkurage, grannsamverkan osv. Detta gynnar oss alla i slutändan.
  Polisen kan inte samla så många frivilliga på så kort tid därför är Missing People jättebra komplement!

  Cornu, det är skillnad på häktad och anhållen. Vad jag har läst så sitter han anhållen av åklagare just nu och inte haft häktesförhandling i tingsrätten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt skött så är människor som är medlemmar i Missing People en mycket vacker resurs.

   Det viktigaste, enligt mitt sätt att se på saken, är att man håller sig lugn och att man pratar med polisen.

   Radera
 11. Man kanske skulle använt Missing people för att söka efter de som gömde sig på ringhals :)

  SvaraRadera
 12. Viss har det civila samhället potential men samtidigt kan förutsättningarna försvinna för att det civila samhället ska kunna agera. Blir det total samhällskollaps så blir tex lokal matproduktion viktigt, men det är något man totalt ignorerar idag. I storstäderna saknas det då potential för medborgarna att överleva.

  SvaraRadera