Cornucopia?

2012-11-27 12:24

Den nya svenska nationalfundamentalismen

Fundamentalism innebär ett motstånd mot det moderna och en dröm om att gå tillbaka till kärnan, det fundamentala, i något. Medan man i en del muslimska länder sett stigande fundamentalism, och avveckling av modernismen, så ser vi idag i Sverige hur kränkta vita män ansluter sig till svensk nationalfundamentalism. Samma kränkta män som blir islamistiska fundamentalister i muslimska länder.


2004 publicerade Forskning & Framsteg en utmärkt artikel om fundamentalism, som jag tycker alla borde läsa. Artikeln heter just Fundamentalism - motstånd mot det moderna. Skulle dock säga att slutsatserna 2004 var för tidiga och snarare att al-Qaida har segrat genom att tack vare USA:s ryggmärgsreflex efter 11:e september just fått se kraftigt ökad fundamentalism i de muslimska länderna.

Vi ser idag i Sverige samma önskan om att gå tillbaka till kärnan. Det gamla Sverige där alla var blonda och blåögda, klädde sig i folkdräkt och dansade snoa. När Jimmie Åkesson har folkdräkt till riksdagens öppnande är det samma sak som när en muslimsk fundamentalist låter skägget växa.

I länder som Iran och Afghanistan har utvecklingen också gått bakåt tillbaka till bilden av hur det borde vara. Härnäst står antagligen Egypten på tur.
Iran på 1970-talet. Källa.

Samtidigt har aldrig riktigt de muslimska länderna varit fundamentalistiska historiskt, utan tvärt om varit öppna och ganska toleranta kulturer. Utan fundamentalismen har blivit en motreaktion från 1970-talet och framåt. På 1800-talet och tidigt 1900-tal ansågs rent av de muslimska länderna vara frigjorda och det var här man lät erotiska berättelser eller romantiska stumfilmer utspela sig. Mystiska och attraktiva beduinprinsar... Istället var det i victorianska England som man var pryda.

Men till slut kom en motreaktion och utvecklingen gick bakåt till något som inte fanns tidigare, men uppfattades som det fundamentalistiska med religionen.

Resultatet vet vi. Se t ex dessa bilder från Afghanistan.

Det finns även kristen fundamentalism. Abortmotståndare. Motståndare till kvinnans frigörelse. Oftast kränkta vita män. Precis samma människor som blir fundamentalistiska muslimer i muslimska länder. Vi hittar dem i Livets Ord mfl kristna sekter.

Vi ser också fundamentalistiska ekonomer. Om vi bara går tillbaka till de riktiga teorierna, den riktiga liberalismen, den riktiga Keynes, den riktiga Hayek, den riktiga ..., så löser sig alla våra ekonomiska problem. Problemet här är förstås att dessa teorier aldrig någonsin tillämpats fullt ut och den fundamentalistiska ekonomiska visionen är en överdrift mot vad som gällde förr.

Och i Sverige röstar nationalfundamentalisterna på (sd). Idag ligger opinionssiffrorna runt 10%, vilket innebär att 10% utgör en fundamentalistisk reaktion och drömmer tillbaka till en tid som de uppfattar varit. Men även om de skulle få som de vill blir aldrig en fundamentalistisk motreaktion speciellt trevlig för någon. 

En fundamentalistisk svensk motreaktion skulle ta tillbaka landet till något som aldrig funnits. Barnen skulle ha folkdräkt i skolan. Vilka hus, byggnader och annat som bränns ner på köpet och vilka oliktänkande som slängs i fängelse låter jag vara osagt. Men så ser det alltid ut när fundamentalismen segrar.

Andra fundamentalistiska reaktioner är de som tror att vi ska gå tillbaka till ett häst- och oxdrivet agrarsamhälle pga peak oil. Det tror t ex inte jag, även om en del tror detta om mig. Men det även finns en agrar- eller miljöfundamentalism. Verkligheten är dock att utvecklingen går framåt, inte bakåt. Förändring blir det, men knappast en återgång till ett mytiskt överdrivet 1800-tal.

Vad är då lösningen för svensk del? Antagligen hade lösningen legat i en radikal omvandling av välfärdssystemen för att frigöra människor, så de kan vara fundamentalistiska på sitt håll utan att behöva trycka på sina reaktionära tankar på sin omgivning. Exempelvis tidigare omnämnda medborgarlön. Då kan man dra sig tillbaka till en by på landet och gå runt i sina folkdräkter och dansa snoa eller oxdansen bäst man vill, utan att vare sig störa någon annan eller blir störda. Kränkta vita män kan få förverkliga sig själva istället för att leta syndabockar. Glöm inte heller att svenska kvinnor hade hucklen långt in på 50- eller 60-talet, så på med hårdukarna också!

För verkligheten är att utvecklingen inte kommer gå bakåt. Hur mycket än nationalfundamentalisterna vill lever vi i det moderna Sverige. På gott och ont. Segrar nationalfundamentalisterna kommer den enda lösningen för att uppnå deras vision om det fundamentalistiska Sverige vara våld, tvång, död och förtryck. Och det har fungerat i Afghanistan. Det har fungerat i Iran. Det lär fungera i Egypten framöver. 

För tänk efter. 

Hur ska er vision om det fundamentala Sverige uppnås annars?

Tror jag härmed lämnar invandringsdebatten därhän. Den leder inte till högre trafik, då det är ett fåtal individer som i egenskap av nationalfundamentalismhaverister tydligen har väldigt gott om tid att kommentera ämnet, medan resten gäspar och läser något annat. Men jag gillar begreppet svensk nationalfundamentalism. Det beskriver nog sina följeslagare bättre än rasister. De vill ju bara ha det som förr. Ett förr som aldrig existerat.

Den som vill Googla bilder om Iran eller Afghanistan på 70-talet kan göra det, t ex "iran 1970", klicka på bilder. Och hur det kan se ut idag. Fundera på vilken utveckling ni vill se i Sverige. För man kan inte äta kakan och ha den kvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

160 kommentarer:

 1. Svar
  1. Snarare en välformulerad sanning.

   Radera
  2. Det är när man läser sådant här som man blir äcklad av Cornys bristande verklighetsuppfattning. Han tar och bakar ihop allting och jämställer religösa extremister och fundamentalister som mördar, terroriserar och vanställer alla svaga eller oliktänktande individer med helt andra historiska personligheter, som exempelvis Hayek som spenderade en hel del tid att övertyga efterkrigstiden att vi inte behövde mer socialism och att vi istället behövde frihet.

   Cornys begreppsvärld ligger hand i hand med Jantelagen.

   I ett svep tar han alla de som försöker kritisera vanstyret av vårt land som extremister som inte fattar hur korkade de är.

   Det är inte annat än Jantelagen i sina bästa dagar.

   Bra jobbat Corny! Du visar återigen att du inte kan resonera konstruktivt om någonting väsentligt.

   Nu väntar vi bara på lite Thorium rapportering igen. Eller är det lite pinsamt att beskriva att det finns lösningar på energifrågan för dig?

   Blir det lite som en Peak Corny om du får erkänna att det finns ett hopp och en lösning till allt det du skriver och predikar om?

   Är det inte lite konstigt att du som förespråkar tillväxtens ände med ditt eget resonemang måste vara en reaktionär fundamentalist?

   Kollat dig i spegel å senaste? Vad ser du då? Osama Bin Corny eller Corny hjälten på anstalten?

   Radera
 2. Jag är så himla glad att du rotar i detta ämne på ett konstruktivt sätt!

  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstruktivt? Tillåt mig gapskratta!

   Radera
  2. LOL
   Cornucopia vill ha alla i ett fack där han kan kasta glåpord mot den som gör det värsta uttalandet och därigenom träffa alla! Effektivt-men knappast konstruktivt!
   Misstänker att det är en artikel i DI som framhåller bostadsbubblans storlek som han gå långa omvägar kring!

   Radera
  3. oppti, lugna dig! C kan inte skriva en felaktig åsikt, då är han bränd och kommer aldrig mer till tals i något offentligt rum. De tystas kyrkogård är stor.

   -Kom i håg att man försökt rödlista Frans G Bengtsson och med hjälp av lösryckta citat hävdat att han ansåg att typ: Kalledussin var bättre än demokrati.

   -Kom ihåg hur Knugen feltolkades när han talade om Sultanen av Brunei.

   -C är en privatperson som lever ute på landsbygden i ett land där inte rättsystemet fungerar, längre. Han har ungdomsanstalter mfl. som grannar. Vart tror du lynchmobben därifrån drar om den får för sig något korkat, om det blir illa i landet?

   I princip varenda kommun är planerad så att "gettot" har demokratisk kontroll över stad och omgivande landsbygd.

   Radera
 3. Evig befolkningstillväxt i ett ändligt land?

  Jag menar att befolkningsstabilitet måste vara målet. En befolkningsminskning vore i och för sig också ganska önskvärt, men det förefaller ganska utopiskt resten av det här århundradet.

  Lite sjukt om man skall klassas som rasist eller något ännu värre för att man förespråkar befolkningsstabilitet. Men det är ju så det fungerar i Sverige nu för tiden.

  Om Sveriges befolkning hade varit rasblandad från första början så kunde vi ha skippat det eviga rasist-tugget och satsat på befolkningsstabilitet. Men först måste vi kanske bli ordentligt rasblandade. Sedan går det kanske an att tala om befolkningsstabilitet. Om tio, tjugo eller fyrtio år kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att vi ska hålla befolkningen stabil på dagens skyhöga nivåer?

   Radera
  2. Tja, det blir inte lätt att minska den!

   Radera
  3. Vad lever du i för bubbla? Plötsliga populationsökningar p.g.a. tillfällig ökning av födan i ett habitat efterföljs ju regelmässigt av populationsminskningar. Det är elementär biologisk vetenskap som du borde känna till.

   Radera
  4. Det är skillnad mellan att naturen får ner befolkningen på något sätt och att vi själva får ner den på något sätt. Det förstnämnda kan tänkas hända, det andra förefaller väldigt osannolikt. Annat än om vi startar krig förstås.

   Radera
  5. Jag håller helt med dig. Vi går alltså och väntar på att naturen ska sänka befolkningsmängden åt oss.

   Jag kan förstå stängda gränser som en motreaktion men det jag inte förstår är att man är så selektiv? Om vi ska leva i harmoni med naturen så finns det ju enormt många politiska förslag man skulle kunna föra fram, varför handlar då så mycket om just invandringen?

   Jag drar slutsatsen att den ekologiska hållbarheten bara är ett skenargument.

   Ditt svammel om rasblandning är också lite märkligt. Mångfald både vad gäller kultur och genetik kommer väl knappast ligga oss i fatet när den kraftiga befolkningsminskningen väl börjar? Tvärtom ökar det vår resiliens.

   Radera
  6. Det är lugnt Kuckeliku, för fertiliteten sjunker för varje år och snart liknar vi Japan.

   Radera
  7. Jag går alls inte och väntar på att naturen ska sänka befolkningsmängden åt oss. Jag tror nog att vi kan förbli lika många som vi är i det här landet, om än under betydande umbäranden.

   "Stängda gränser" är inte något jag har talat om, men det innebär för mig väsentligen bara att man släpper in ungefär så många människor som är förenligt med ett mål om befolkningsstabilitet.

   Jag har inte pratat särskilt mycket om invandring. Jag brukar hålla mig till det som Cornu tar upp och finner ofta inget skäl att nämna invandringen. Jag diskuterade exempelvis medborgarlön flitigt förra veckan här hos Cornu i hela tjugofem (25!) kommentarer och nämnde invandring blott i en av dessa kommentarer.

   Jag skrev i den kommentaren att "Miljöpartiet kommer alltid vilja släppa in väldigt mycket fler invandrare även om det vare sig finns arbeten eller bostäder och både samhällsekonomin och ekologin befinner sig i fritt fall. Och även om det blir omöjligt att införa några medborgarlöner om de skall räcka till alla som vill vara med och dela på dem."

   Jag skissar på ett proto-parti med namnet EkoSoLiD vilket står för Ekosocialliberaldemokraterna och du kan ju själv titta efter hur central invandringsfrågan förefaller vara i mitt tänkande och hur mitt värderingssystem ter sig i övrigt.

   Invandringsfrågan kan vara en enormt viktig fråga om vi drabbas hårt av en framtida energikris när oljeimporten sinar. Jag är inte bombsäker på att vi kommer få en fabulös energikris vad det lider, men får vi det så är det ytterst önskvärt att vi inte är för många och att vi har ett välfungerande samhälle.

   Angående rasblandning kan du titta efter vad jag skrev i en lång kommentar i den här tråden: http://cornucopia.cornubot.se/2012/10/kommentarer-till-intervju-hos-stampengp.html

   Jag avslutade den långa kommentaren med orden "Ytterligare en faktor som du likt en herre vid namn Adolf Hitler missat är att rasblandning är en lösning snarare än ett problem. Om det händelsevis finns något folk på Jorden som missat tilldelning av något slags viktiga gener så behöver de bara lite genetiskt input från något lyckligare lottat folk så sprider sig de dyra generna snabbt genom befolkningen. Men du tror uppenbarligen lika lite på Darwin som Hitler gjorde. Han var en knäppgök och du är om möjligt ännu värre eftersom du inte lyckats höja dig över hans nivå trots att du har en mansålder mer av vetenskap att hämta klokskap från."

   Du förefaller således ha ytterst inskränkta idéer om mina åsikter och värderingar. Du förefaller själv inte heller alldeles sympatisk när du går och hoppas på massdöd.

   Radera
 4. Hög arbetslöshet, dåliga skolor, våld i samhället, mm.mm, gör att många tycker det var bättre förr och det var det väl, på många sätt, men man glömmer det tråkiga. På 1960-talet kunde man få sparken på förmiddagen och på eftermiddagen hade man ett nytt jobb. När jag kom till Göteborg på 1970-talet fick jag jobb första dan och lägenhet andra dan. I och med att det ser dystert ut i omvärlden så vill man gärna blicka tillbaka, det är väl ganska mänskligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bit in på 1970-talet fanns det fortfarande lägenheter i Stockholm som saknade egna badrum. Man hänvisades till ett torrdass utomhus! Så det var definitivt inte bättre förr så det så!

   Radera
 5. Att jämställa islamsk, medeltida, intolerant fundamentalism med västerländsk patriotism där just försvaret av de demokratiska tusenåriga traditionerna i vårt land är grundläggande - är så okunnigt. Någon skrev "desperat" - jag jämför med en börsbubbla som är på väg att spricka... mot slutet går kurvan rakt upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu råkar ju demokrati vara en utrikesuppfinning som kom ganska sent till vår monarki.

   Radera
  2. Ja, och jag har sett uttalanden om att "arbetslösa borde inte få rösta" etc. Så visst vill nationalfundamentalisterna tillbaka till "det var bättre förr" även när det gäller demokratin.

   Radera
  3. Och i Afrika begås det folkmord på löpande band så alltså måste alla afrikaner vara mördare och våldtäktsmän, eller hur?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Jag har sett..
   Varför är udda exempel aktuellt att ta upp i en debatt/propaganda?
   Jo först sätter man ett stängsel runt en grupp, sen tar man en av dessa och beskyller alla för hans svagheter -sen är det fritt fram att angripa alla inom staketet.
   Vi har sett detta förr!

   Radera
  6. Krille, bra, precis vad jag var på väg att skriva. Förläst sig på politiskt styrd sen nittonhundratalsforskning?

   Anser att blogginlägget har felaktig synvinkel:
   Jag skulle i denna känsliga frågan istället vilja definiera "sjuklövern" som fundamentalister åt ett håll, SD som mer moderata (i ett globalt perspektiv), Breivik samt andra högreligisa och etniska yttringar som fundamentalister i ytterligare olika riktningar.

   Den smala vägen är just smal.

   Men, som jag tror oppti påpekar, är jag orolig att ordvalen C har mot avvikande åsikter leder till fler fundamentalister i olika riktningar. Det finns ingen säkerhetsventil i Sverige där de kränkta vita männen (och kvinnorna) kan lätta på trycket utan risk för reprimand, som arbetslöshet, hot eller annat otrevligt. (Om det nu finns eller har funnits vita människor i Sverige)

   För övrigt kan man googla sig till att en (judisk) forskare i New York har hittat och definierat flera genetiska markörer för en jude. Snart är det nog med andra ord accepterat att tala om raser igen.

   Radera
  7. Krille, demokrati var en självklarhet i väldigt många av de naturbaserade kulturer som utrotats av förfäder till dem som idag kallar sig "etniska svenskar".

   I vår civilisation så brukar man säga att demokratin föddes hos de mörkbuskiga grekerna. De som vill tillbaka till ett mer traditionellt svenskt styrelseskick eftersträvar väl ett feodalsamhälle antar jag?

   Radera
  8. Vem anser att Sverige är ett demokratiskt land? Det är skillnad på reell demokrati och "demokrati". Är det en slump att vi har sju partier med i stort sett samma partiprogram och samhällsåsikter? Är det en slump att varje politiskt styrt område är ett ekonomiskt haveri?

   Demokrati är en chimär där man låter individer tro att de kan påverka politiken som bedrivs samtidigt som företagen styr politikerna likt marionetter. Rösträtten är enbart ett spel för galleriet.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Kul att Rom nämns som ett bra exempel på demokrati speciellt med tanke på att hela imperiet byggdes på slaveri. Men så är det; ju högre grad av slaveri i form av kollektiv anpassning/tvång desto mer demokratiskt anses ett land vara.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Jägarfolk befolkade Sverige efter att inlandsisen drog sig tillbaka för 12000-15000 år sedan. "Etniska svenskar" härstammar dock ej från dessa utan från jordbrukskulturer som kom långt senare.

   Poängen i demokratidiskussionen var att det inte är någon stark svensk tradition eller uppfinning och att man därmed visst kan jämföra svensk nationalfundamentalism med islamisk fundamentalism.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  17. @RB
   Hmm medeltiden är bara lite drygt halvvägs in i din tusenåriga demokratiska historia.

   Jag håller definitivt inte med Cornu om hans medborgarlöneförslag men däremot det mesta av vad han skriver i detta inlägg. Framför allt att låta folk leva de liv de vill leva. Det är de som kommer med sitt tvång vi skall sätta på plats och det rejält. Tyvärr är hela vårt sätt att tänka uppbyggt kring hot, våld och tvång, representativ demokrati utan direkt inflytande för folk bygger på detta. I vårt land har den representativa demokratin verkligen löpt amok.

   Om det nu är så att alla dessa korkade förslag om vad andra skall tvingas till rättfärdigas med den stora gemensamma statliga kassan. Ta då bort den. Priset blir för högt på alla sätt.

   När det gäller invandring, rasblandning och alla andra begrepp som florerar här så är min åsikt den att låt folk röra sig fritt, låt de bilda familj med vem de vill men finansiera det inte med pengar som konfiskerats under hot om fängelse och med tvång och övergrepp.

   Det får bygga på frivillighet. Jag är övertygad att fler med mig skulle hjälpa till på fler sätt där det verkligen behövs än vad som sker idag när våra politiker rånat oss på våra möjligheter och resurser.

   Radera
  18. Herrejösses. Om jag har tid någon gång ska jag sätta mig ner och räkna antalet gånger du skrivit hot, tvång och våld under det året eller så jag sett dig här.

   Om ditt alternativ till representativ demokrati är direktdemokrati eller någon variant på det kan jag hålla med dig. Men, jag har sett dig prata om någon sorts frivilliga samarbetsgrupper vi ska ha istället som jag inte riktigt förstår hur dom är tänka att fungera.

   Radera
  19. Stämmer bra det. Dock är de inte frivilliga, lika lite som en vägförening är frivillig för berörda fastigheter eller en BRF är frivillig för den som köpt en BR-lägenhet.

   Men småskalig direktdemokrati, med årliga val av administrativa representanter, samtidigt som den mesta överstatligheten avskaffas. Typ. Jag har skrivit om det i separata blogginlägg.

   Utan en stark stat finns det inget utrymme för förtryck heller.

   Radera
  20. @nonsensikvadrat
   Då jag förmodar att de flesta som läser här inte är stammisar tycker jag det är viktigt att framhålla hur vårt samhälle är uppbyggt då de flesta inte ser det pga hjärntvätt och normaliseringsprocesser.

   Ja det vore väl bedrövligt om vårt samhälle byggde på att människor samarbetade frivilligt där de tycker de hade nytta av det eller av annan anledning.

   Radera
  21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  23. Apropå fundamentalism och fascism. Jag är fascinerad av att svenska medier gillar Barack Obama så himla mycket.
   Man tycker bättre om honom än dom hemska republikanerna.
   Obama är inte alls någon snäll mysfarbror.
   Varje vecka går Obama in i ett rum där det sitter bilder på en vägg.
   Han bestämmer bokstavligt talat över liv och död. Den han pekar på döms till döden och några timmar senare flyger en obemannad drönare och vräker ner bomber över individen ifråga. Vad fan är det om inte fascism? Är det någon som på fullt allvar anser att USA är demokratiskt idag? Det som Al Qaida gjort mot USA är bara en bråkdel av det elände USA ställt till med ute i världen.

   Radera
  24. observer, det amerikanska valet handlar om "lesser of two evils".

   Krille, angående hur Sverige populerades av "svenskar": http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nordens-bonder-kom---fran-turkiet

   Radera
  25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Cornucopia, varför utelämnar du konsekvent judisk fundamentalism? Ditt fokus på såkallade vita män och muslimer är märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska jag bry mig om judisk fundamentalism? Hur påverkar den mig som svensk? Inte alls skulle jag påstå.

   Radera
  2. Menar du allvar Cornucopia? Karma tror du antagligen inte på, jag gör det inte heller på det traditionella sättet. Däremot tror jag att karma existerar i allra högsta grad under en livstid och jag tror att du har en samlat på dig en mängd negativ sådan.

   Radera
  3. Skulle en jude klaga över antisemitism på den här bloggen så ryker strax en hel del av Cornus annonsintäkter. Den här bloggen är en affärsrörelse vars produktsortiment i huvudsak består av prepper-underhållning och skadeglädje.


   Ska ni ha seriös samhällsdebatt, får ni gå till flashback . Men passa er - Flashback är så icke-PK det kan bli.

   Radera
  4. Det stör mig bara att Corny gång efter annan spyr ut sitt trams om oberoende, att han inte fjäskar för någon, saknar politisk färg etc.

   Corny är en liten knähund men kan inte erkänna det, då det isåfall innebär slutet för hans författande och blogg. För exempel, se bloggaren som tipsade om Lasse Wilhelmsons bok Är världen upp och ner och genast tvingades att erkänna sitt misstag offentligt och hitta på en historia om att boken av en rad sammanträffanden råkat komma i hennes ägo.

   Radera
  5. Försök alltså inte tillskriva folk åsikter de inte uttrycker. Du blir bara missnöjd när dina illusioner krossas. T ex tycker du kanske att jag skriver 100% korrekt i något ämne och hittar då själv på att jag även tycker som dig i andra ämnen, fast jag inte skrivit något om dem.

   Radera
  6. Du lider själv av svåra illusioner Herr Cornucopia. Att tillskriva folk åsikter är din specialitet så jag lämnar det till dig. Jag kan heller inte komma på något du skrivit 100% korrekt om, trots att jag läst dina skriverier många år nu. Kanske tolkar du min tidigare frånvaro av kommentarer som att jag tidigare höll med dig, så är inte fallet. Tystnad kan innebära många saker.

   Radera
  7. Förresten, vilka åsikter har jag eller Baronen tillskrivit dig? Vad jag kan se, inga?

   Radera
  8. Känner du till historien om Pandoras ask Cornu? Du har öppnat den. Vad kom sen?

   Radera
  9. you make non-sense i min kvadrat

   Radera
 7. Jag gillar snoa, men kalla mig inte fundamentalist:)

  SvaraRadera
 8. Jag noterar också nationalfundamentalismhaverister till min lista.

  SvaraRadera
 9. Då får man anta att även midsommarfirande med folkdräkt är "nationalfundamentatlism". Är en hembygdsförening också nationalfundamentalism?

  Nä Cornu, dina politiska analyser är som vanligt byggda på nån skev verklighetsbild, så skippa dom framöver.

  Sen har jag inte förstått varför du tjatar om raser när du ständigt återkommaer med "vita män", känns pass att ställa grupp mot grupp på det viset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Midsommarfirande och klädsel i folkdräkt är inte fundamentalism, men det är det om man vill tvinga andra till samma sak.

   Radera
 10. Frågar man mig borde de som är missnöjda med invandringspolitiken i första hand rikta sitt missnöje mot politikerna och framförallt migrationsverket som tillåtit mycket drägg få bosätta sig i Sverige. Normala människor kan man importera, men drägg kan man skicka tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju det dom gör... Hur många gångar ha man inte hört formuleringar i stil med: Det är invandringspolitiken det är fel på inte invandrarna, det är politiken vi kritiserar inte människorna, vi förstår invandrarna vi hade också utnyttjat systemet på samma sätt om vi varit i deras kläder etc. från Sverigedemokrater och andra invandringskritiker. Men det är ju ingen som lyssnar på vad dom säger utan argumenterar mot vad man tror att de egentligen tycker...suck

   Radera
  2. Det är svårt att argumentera med ögontjänare som byter åsikt beroende på vem som lyssnar.

   Radera
  3. Det där var en föraktfull kommentar. "Drägg", "import". Precis den människosynen som blottlades under stålrörsnatten och som präglar SD ( vars rötter man inte kan ignorera ).

   Säg inte import om människor, då klassar du dem som saker, någonting sämre än du själv. Det spelar ingen roll om det är Thai-fruar, "vanlig invandring" eller vad det är. Att säga import om människor andas förakt.

   Radera
 11. @ Cornu. Tack för intressanta artiklar om invandringen byggd på fakta. Håller med dig om att många verkar ha väldigt mycket tid att ha åsikter, och med vilken passion sen. Extra roligt att läsa inlägg som exempelvis att Sverige har haft en tusenårig demokratisk tradition. Jag trodde allmän rösträtt infördes först på 1920-talet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusenårig demokratisk tradition betyder väl snarast att vi då som nu var beroende av ett samhälle. Det är väl mer isolerade samhällen som Island som kan ha en 1000 årigt parlament, även om inte alla var lika värda där heller.
   Tänkte införa ordet Lagom som vittnar om en viss omtanke om sin nästa-dock inte den jag trodde!
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Lagom

   Vi kanske borde ha mer av lagom i Sverige!

   Radera
 12. Att sträva tillbaka till Folkhemmet är reaktionärt, om man skall sträva så borde det vara framåt till något som är bättre än Folkhemmet. Samtidigt: det finns folk som verkligen blir kränkta, en del är också män. Vad det gäller tidigare modernitet i Iran och Afghanistan är den välkänd och avfotograferad, men i vilken grad representerade kortkort-brudar den stora mängden kvinnor i Iran vid tiden för revolutionen mot shahen? Vilka är mest representativa för egyptierna: miljontals utfattiga arbetare och småbönder, eller en ganska liten västinriktad medelklass? Tar man inte med sådant i beräkningen (eller att spårvagnsnätet i det kungliga Afghanistan var begränsat till Kabul och folk i övrigt fick ta sig fram bäst de kunde) blir bilden ganska konstig och svår att förstå. I revolutions- och orostider kan väldiga folkmassor komma i rörelse, inklusive människor som är mer intresserade av mat på bordet än lekstugeverksamhet för en medelklass vars översittarmanér man redan avskyr.

  Anledningen till att judisk fundamentalism inte står högst på farlighetslistan är att många av dessa människor klär sig som galizier på 1600-talet och vägrar delta i statliga aktiviteter. Men det finns samtidigt ett ökande religiöst inflytande i israeliska armén som bör medföra vaksamhet: vill man att ett tokreligiöst finger skall finnas i närheten av avtryckarknappen för de israeliska kärnvapnen?

  SvaraRadera
 13. Synd att bloggaren måste ta till sådana tramsiga ordval och lumpna skrivningar för att spetsa till sin text. Kränkta vita män förresten..det finns gott om både kvinnor och invandrare som är medlemmar och röstar på SD. T.ex. den Sverigedemokratiske politikern i Göteborg som efter valet 2010 nästan knivhöggs till döds av en arg mobb.

  http://www.expressen.se/gt/knivattackerad---nu-lamnar-han-politiken/

  "Här segrar det politiska våldet. Sverigedemokraternas Issa Issa, 31, hoppar av politiken efter det våldsamma knivöverfallet mot honom. - Jag är livrädd nu."

  Sådana som Lars förstår inte att den typ av hatpropaganda han producerar med texter som denna leder till våldshandlingar av denna sort. Han bidrar till polariseringen mellan invandringskritiker och invandringsförespråkare och späder på den frustration som många människor känner inför det faktum att man inte kan ifrågasätta den förda politiken för då är man nazist och våldsförespråkare. På så vis är texten rent kontraproduktiv, om nu syftet är ärligt att ta ställning mot SD. Stenkastarvänsterns hjärntvättade stormtrupper läser denna propaganda och går sedan ut på stan för att knacka Sverigedemokrat, samtidigt som man upprörs över att skinnskallarna på sin tid knackade bögar. Hyckleriet är totalt.

  Genom att skriva t.ex.;

  "Segrar nationalfundamentalisterna kommer den enda lösningen för att uppnå deras vision om det fundamentalistiska Sverige vara våld, tvång, död och förtryck. Och det har fungerat i Afghanistan. Det har fungerat i Iran. Det lär fungera i Egypten framöver."

  uppmanar han själv till våld eftersom ont skall ju med ont förgås. Fight fire with fire. Lars Ohly gjorde samma sak på valnatten när han uppmanade sina anhängare att ta till "utomparlamentariska metoder" i kampen mot rasisterna och timmar senare knivhöggs en man på Stockholms gator för att förövarna trodde han var Sverigedemokrat. Förmodligen är det också på grund av texter som denna som SÄPO skriver i en rapport att SD utsätts för fler hot än andra partier.

  http://www.sakerhetspolisen.se/download/18.59a6ce1f116807f34088000494/Hotmotfortroendevaldawebb2.pdf

  Fråga Issa, han bor förmodligen inte så långt från dig. I själva verket ligger detta så långt ifrån sanningen som det överhuvudtaget går att komma och det är precis en sådan utveckling som SD vill undvika genom att få landet på fötter, inkluderat både invandrare och svenskar.

  Du har helt enkelt fel i denna analys. Jag tror inte någon Sverigedemokrat vill tillbaka till 50-talet. Däremot vill man att samhället utvecklas vidare framåt i en bättre riktning än idag där självklart viss inspiration kan tas från hur det fungerande inom vissa områden för kanske 30-40 år sedan. Du själv sysslar ju med samma nostalgitänk i dina inlägg om försvaret eller EU t.ex. Jag har inte helt klart för mig om du vill gå ur EU helt eller bara gå tillbaka till hur det såg ut när vi gick med, men likväl är det ett nostalgitänk, du är alltså en Europafundamentalist, en bakåtsträvare som inte inser att utvecklingen måste gå framåt. Vad gäller försvaret vill du se ett stärkt försvar och drömmer ofta tillbaka till hur försvaret såg ut för 30 år sedan med värnplikt, hög resiliens och en seriös hotbedömning. Du är alltså försvarsfundamentalist [ironi]och får du din vilja igenom kommer vi att leva i en militärdiktatur med stridsvagnar och soldater på gatorna, checkpoints i varje gathörn och en liten torr skåning som stor ledare[/ironi]

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det är mycket snack med att PK ska ta debatten mot SD (nationalfundamentalisterna) men när argumenten tryter och det gör dom ganska snart om vi diskuterar fakta, finns det bara två utvägar kvar.

   1. Ifrågasätt faktaunderlaget.
   2. Anklaga personen för att vara rasist eller något ännu värre.

   Det här är den debatteknik som SD möter och som fler och fler börjar inse - därav SD:s ökning.

   Radera
 14. Snacka om halmgubbe. Inte så svårt att "vinna" diskussioner när du hittar på motståndarsidan själv...

  SvaraRadera
 15. Är många på dåligt humör på grund av alla de oändliga antalen förkylningar som nu verkar dra över riket? :) själv har jag varit krasslig i snart tre veckor till och från. Verkar som detta kanske påverkar debatterna (som blir sura?):)

  I övrigt så håller jag med om att utveckling ofta följs av tillbakagång. När vi strävat för långt i en riktning och något "går fel" överkompenserar man ofta genom att snabbt kasta sig i en annan riktning och förkasta allt det som varit tidigare.

  Iran var som du konstaterar väldigt modernt land för 30 år sedan, men efter USA störde mellanösterns politiska utveckling kom motreaktioner mot det som man tyckte var "västerländska värderingar". Fundamentalister kom till makten istället.

  I Sverige tror jag också att vi kan förvänta oss reaktion mot den modernisering vi genomgått. Om sämre tider kommer är det som sagt också lätt att man beskyller och marginaliserar grupper. Arbetslösa är utan arbete för att de inte "vill" arbeta. Invandrare kommer hit för att "ta vår välfärd" eller vad man nu vill skylla på. Risken är stor att nationalistiska partier kommer styra i EU som reaktion på den snabba integration vi gått igenom.

  Problemet är väl då att man kommer ge sig på de svaga grupperna igen, låginkomsttagare, funktionshindrade, sjuka, svaga, minoritetsgrupper osv. Så trots att vi arbetat länge för solidaritet med de här grupperna tror jag vi kommer att gå mot en mer individualistisk hållning såsom USA haft, där man hyllat individen själv som enda framgångsfaktor. Vi kommer montera ned våra sociala skyddssystem.

  USA å andra sidan går mot mer socialistisk politik med deras nya sjukvårdssystem osv, så verkar medkänslan för dem ökar nu ju sämre de får det beroende på att detta är motreaktionen mot deras tidigare individualism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shan av Iran störtades av fundamentalister 1979-då utvandrade delar av eliten från Iran. Sen öppnade de krig mot Irak-då utvandrade också folk från Iran. Bägge grupperna finns i Sverige(63000-2011). USA var väl drivande där också om man frågar rätt personer!
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Iranier_i_Sverige

   Radera
  2. Det var CIA som såg till att fundamentalismen fick sin grogrund i Iran. Samma sak med Afghanistan där CIA såg till att utbilda och förse Talibaner med vapen för att stå emot ryssarna.

   Om inte världen motsvarar de egna förväntningarna ser man till att förändra världen. Samma princip tillämpar svenska politiker på lokal nivå.

   Radera
  3. Konspirationsnöthaverist måste du vara. Psykopaten Zbigniew Brzezinski brukar ju inte öppet prata om sina dåd heller.

   Appropå honom, han verkar inte tycka att USA ska lyda Israel längre.

   Brzezinski: US Should Not Follow Israel on Iran Like a "Stupid Mule"

   Radera
  4. Brzezinski vill kriga (bildligt talat) mot Ryssland och ser mellanöstern som ett sidospår.

   Radera
 16. När välståndet faller, vilket det kommer att göra, så torde arbetstiden öka och en medborgarlön blir än mer omöjlig. Även om jag kan se administrativa fördelar med att rensa i socialförsäkringarna och ge som mest i princip socialbidrag till alla som inte arbetar. Vänta bara tills pensionssystemet kraschar av att pengarnas värde faller och obligationerna blir värda en bråkdel. Det kan komma om en månad, eller om 10 år.

  Cornu har annars rätt om att utvecklingen inte kommer att gå tillbaka till 1800-talet. När komplexiteten ökar och välståndet faller, vilket redan kanske har skett, så är det ett sluttande plan och det slutar med resterna som räddning. Exempelvis är ett modern hus värt mycket, så länge det varar förstås. En väg eller en bro värdefull, även om man bara går på den. När kollapsen har kommit och samhället består av isolerade celler finns ingen möjlighet att bygga den här typen av anordningar.

  Om nationalfundamentalismen kan kanaliseras till något mer rationellt så skulle det kunna finnas en stor kraft i denna. Viljan till uppoffringar är outsinlig. Skillnaden mellan Egypten och Sverige är inte så stor när tåligheten prövas av internationell isolering. Både länderna är kraftigt överbefolkade och beroende av andra. Men Egypten kommer att krascha innan och då börjar folk att förstå mer. Sociala fenomen är svåra att försäga. Här kommer förr eller senare en vändpunkt för maktapparaten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ur en personlig reflektion som ensambarn så anser jag att det typiskt amerikanska, att odla sina sociala kontakter, sina vänner och släkt nu hastigt kommer upp även på svenskarnas agenda.
   Just hettan i argumenten runt migrationen och statens hantering av dessa frågor handlar ju om just dessa svåra sociala frågor. Hur skall just mina sociala kontakter vara? Måste jag ansluta mig till en klan?
   Är jag kanske redan med i en klan? Är det svenska samhället en klan? Frågorna är egentligen hur många som helst och de är väldigt tydliga just nu....
   Nåväl, jag får väl erkänna att jag inser att klanen har sina fördelar i dessa tider. Att vårda sina sociala kontakter, att ta hand om sina vänner och släktingar har inte varit så väsentligt i detta land under lång tid. Staten har styrt landet som en garnison, ett härläger, under flera århundraden, då Sverige under 1600-talet anses varit världens största krigsmakt - per capita. Denna centralstyrning har inte precis gynnat familjeklaner...
   Men nu är tiderna annorlunda. Släktklanen har trätt in i det svenska samhället. Den social kontrollen, inom familjen och släkten, istället för samhällskontrollen, börjar sakta förändra samhället.
   Är det bra?
   Ja, personligen anser jag det. Men då den svenska kulturen inte gärna vill ändra på sig, så skulle jag vilja kalla detta ett utryck av nationalfundamentalism ( ett utmärkt uttryck i sig).
   Varför inte ta åt sig det som är bra hos andra människor?
   För den som inte har en stor släktklan så gäller det att skapa nätverk, att medverka i en klan, hjälpa andra så att man kan bli hjälpt själv.
   Men staten måste inse att då duger det inte att behålla en överbeskattning av medborgarna som fungerade under Folkhemmets tid (Den Svenska Nationella Klanen), ty nu skall folk själva lösa sina problem.
   Medborgarlön behöver det inte vara för det innebär att staten är klanöverhuvud som delar ut klanens tillgångar "rättvist". Däremot är ett Vettigt Grundavdrag bättre då det ger individen möjlighet att välja sina egna nätverk och sin egen klan...

   Förresten så är nationalfundamentalismen djupt rotad i detta land och det i de flesta samhällsfrågor. Även i frågor där åsikterna anses moderna och liberala som en del i den svenska självbilden.
   Ta risken att få reda på hur folk som kommit utifrån ser på detta folk och land!
   Men undvik det typiskt svenska: Att först klaga på Sverige, men att sedan bli förgrymmad om någon utifrån faktiskt hittar en öm punkt i det svenska...
   Då får man aldrig höra något alls...

   Radera
  2. Detta var det bästa jag läst på länge. Tack!

   Radera
  3. @Thomas
   Klokt som alltid :-)

   Radera
  4. När Karl XII var på äventyr i Poltava så behövde de första mannarna i anfallet mot den första redutten en rejäl dos nationalfundamentalism. De skulle ju till närmast hundra procent bli dödade. Idag har svenskaena fundamentalism fått andra uttryck. Besättningarna i de militära plåtlådorna sätter sig nog inte i dessa frivilligt om det blir allvar. Men det går bättre i den feministiska kampen.

   Träffar man en utlänning så ska man inte lyssna för mycket utan passa på att tala om var dumma svenskarna är. Och då kan man se reaktionen. De försvenskas snabbt och tenderar då att se ut som en fågelholk i ansiktet.

   Min erfarenhet från amerikanarna är att de ständigt frågar om man trivs i deras land. När man då med lite aspbergersyndrom säger att man är där för att göra affärer så blir dom lite stötta. Jag har aldrig frågat någon utlämning här för jag skiter i vad dom tycker. Men förmodar att det går till på liknande sätt här.

   Radera
 17. "Vita kränkta män"?

  Cornu är rasist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag undrar är när ska det börja talas om vita kränkta kvinnor :)

   Radera
  2. Varför diskutera det uppenbara :-)

   Skämt åsido...

   Radera
 18. Att något annat skulle ske än att folkstammen kryper ihop i kristider måste man ju vara idiot för att inte fatta.
  I en värld med krympande naturresurser och desperata nationer blir familj, blodsband och religion trygga grundpelare att stå på de har fungerat i Sverige i 800 år och kommer så att göra lika länge till om inget ovanligt händer.

  Man kan ju dra paraleller till mellanöstern där peak-oil effektivt suddar bort pennstrecken som det brittiska imperiet ritade upp och religösa grupper och klan tänk är allmänt rådande och flitigt utnyttjat av dem som förstår att nyttja svagheter i människans självbevarelsedrift, att situationen skulle vara annorlunda i den Arktiska ankdammen är otroligt naivt och korkat.

  Hur man än vänder och vrider på problemet återkommer besvärande fakta att maktens elit inte kommer ta ansvar för det de gör de spelar bara på olika hästar i ett spel de kontrollerar men inte har kontroll över.
  Sen om du är en Emir från Qatar som använder Palestina som anledning till att gapa på Israeler eller Sverige demokrater till att gapa på MENAiter det spelar ingen roll för notan för det hela blir ändå din och min.

  Svensken ville vara modern och populär och agiterade för EU och Globalisering men var inte beredd att lämna hemmets trygga vrå och nu står omvärlden och rycker i dörren och förväntar sig att vi uppfyller vår del av avtalet.Och när detta faktum går upp för människor så måste det vara någon annans fel förstås Te x Sverigedemorater eller invandrares inte kan det väl vara 7 klöverns och i förlängningen de grundlurade folket som röstade igenom detta.

  Denna splittring utnyttjas naturligt vis hänsynslöst av alla intressen utan "våra" titta på våran "försvarsminister" som låtsas som att allt är som det ska trots att landet ligger som en hockey puck för den som är närmast och varenda människa med uppkoppling vet att det är en illusion men ingen vill vara den som förstör magin i att säga som det är, ni har blivit blåsta allesammans M,SD,S babbar, svennar allihop ingen kommer undan, och takt pinnen hålls vilt fäktande av den genomkoruppta media eliten som pekar på allt som inte påverkar kärnan nämligen sammanhållningen inom nationens gränser oavsett etnicitet baserat på grundlagar.

  Uppvärmningen av de kalla krigets allianser görs här tydliga när Media visar sin lojalitet mot sin gamla arbetsgivare som med björnens glimrande tandrad visar ett hånfullt leende av storartad framgång med sitt behändiga byte instängt i sin lilla fålla.
  För tjänar verkligen invandrare eller infödda Svenskar på rådande debattklimat nej de gör ingen av dem så vilka står då orörda kvar?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina första rader är intressanta...
   Om befolkningen lokalt i Skandinavien krymper på grund av dåliga tider och svält så vilka blir det då som överlever?
   Först kommer förmågan att kunna dricka färsk komjölk vara en utslagsegenskap nästan omedelbart, då livsmedelsproduktionen måste fokusera på just nötkreatur. Då det är det effektivaste sättet att få fram mat lokalt till så många som möjligt...
   Så att kunna dricka färsk komjölk utan magplågor ger hälso-utslag omedelbart...

   Nästa problem kommer om det blir kalla vintrar. Förmågan att tåla kyla genom MtDNA som gynnar värmeproduktion istället för rörelseenergi blir helt utslagsgivande den första "fimbulvintern".
   Tycks vara en typisk egenskap för samer/norrlänningar. (rasistiskt?)

   Nästa problem blir bristen på D-vitamin som tyvärr ger barn rakitis/engelska sjukan och som deformerar deras skelett. När flickorna sedan skall föda blir det förlossningsproblem med möjliga dödsfall.
   Främsta orsaken att nordbor är bleka i skinnet är just detta problemet som löses med blek hy som kan absorbera solljuset mer effektivt än mörk hy. Blond hårfärg och blå ögonfärg är troligen bara en bieffekt av detta evolutionära uttryck.

   Radera
 19. att al-Qaida skulle ha vunnit har inte kontakt med verkligen. Organisationen är sönderslagen av drönare och pengarna har sinat. Att befolkningen i mena-regionen plötsligt skulle blivit fundamentalister efter 11 september är också taget ur luften.

  Hatet mot Usa/Israel går tillbaka till Israelkonflikten och regionen är djupt religiös konservativ sen gammalt men har hittills inte kunnat implementera islam fullt ut på grund auktoritära regimer vid makten. Detta håller på att ändras nu då styrkeförhållanden ändras men det är inte framförallt al-Qaidas förtjänst även om många fundamentalistiska organistioner vill använda varumärket.

  Resten av inlägget är också trams. Jag känner mig trollad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte som organisation, men de har nått mål som att ruinera USA och störta dess lyddiktaturer i Mellanöstern och generellt kraftigt förstärka islamsimen. Slutmålet är väl att återförena arabvärlden i ett nytt Ottomanskt rike, dit verkar det vara en bit kvar.

   Radera
  2. bin Laden var väldigt tydlig med sin målsättning, att få usa att lämna Saudiarabien och upprätta en "riktig" islamsk stat där. Fatwan är tydlig på den här punkten:

   "If there are more than one duty to be carried out, then the most important one should receive priority. Clearly after Belief (Imaan) there is no more important duty than pushing the American enemy out of the holy land. No other priority, except Belief, could be considered before it;"

   http://www.pbs.org/newshour/updates/military/july-dec96/fatwa_1996.html



   Men visst finns det många mer eller mindre våldsamma islamistiska grupperingar med imperialistiska anspråk och dessa är hot som bör hanteras därefter.

   Radera
 20. Ditt ideal, Corny, är att nån gubbe ska diktera godtyckligt från fall till fall utan att följa några principer eller känna till någon teori om verkligheten. Då tror du att allt blir bra. Det är mycket tydligt att du aldrig har hört talas om libertarianism, därför blir det så komiskt och självförnedrande varje gång du uttalar dig om det. Man undrar hur mycket av resten du skriver om som du också har totalt fel om.

  Angående utvecklingen i Mellanöstern så kan det delvis förstås som att de var friare och modernare medan de stod under turkiskt och sedan brittiskt och franskt inflytande. Diktaturerna som följde efter kolonialismen var förstås kraftigt influerade av kolonialmakterna och traditionerna satt kvar några årtionden. Men ju mer inflytande över samhället som araberna har fått desto mer militant har det blivit. De har kunnat rekrytera bland de fattiga massorna på glesbygden (och i slummen) som ändå aldrig deltog i det moderna koloniala samhällets livsstil. Sen har ju Israels bildande försatt araberna i ett krigstillstånd där fundamentalism rättfärdigas. Att palestinierna nu bott i generationer i flyktingläger är svårt för dem att fördra. De betraktar det som en deportation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sista världen behöver är ytterligare en -ism. Räcker inte alla dom vi tidigare prövat? Frihet inryms inte i en -ism, tyvärr.

   Jag blir inte riktigt klok på ditt sista stycke. Vad försöker du komma fram till?

   Radera
  2. Min -ism är en framlevnadism, en ekosocialliberaldemokratisk sådan. Låter det farligt? Är det bättre om vi inte har några gemensamma värderingar av något slag? Hur går det i andra sammanhang om en grupp som förväntas arbeta tillsammans saknar gemensamma mål?

   Däremot är det självklart att en libertarianism är en otroligt stympad ideologi. Det är ungefär som att tro att man kan leva på persilja.

   Radera
  3. @Nonsensikvadrat och Kuckeliku
   Libertarianism är den ism som tillåter de andra ismerna förutom att ge dem rätten att utöva tvång för att påtvinga andra sina sätt att leva sina liv.

   Om ni nu tycker att dessa stora våldsmonopol skall vidmakthållas och allt skulle bli så bra bara ni fick använda den för att tvinga på alla andra det "rätta" enligt er så kommer de andra att kunna rättfärdiga sitt tvång på samma sätt. Varför är det så viktigt att förtrycka andra?
   Det är förtrycket vi skall sätta stopp för inte hur andra vill leva sina liv.

   Radera
  4. För att förespråka frihet i alla dess former, såväl tanke som levnad, så spenderar du oerhört mycket tid med att sprida din ideologi eller -ism.

   Ditt användande av ordet våldsmonopol får mig att känna du själv vill ha möjlighet att använda våld.

   Radera
  5. Patrik Sellman börjar faktiskt påminna mig om filmen Life of Brian och People's Front of Judea, det enda dom hatar mer än romarna är dom djävla Judean People's Front som dom absolut inte vill förknippas med.

   Reg: All right, but apart from the sanitation, medicine, education, wine, public order, irrigation, roads, the fresh water system and public health, what have the Romans ever done for us?
   Attendee: Brought peace?
   Reg: Oh, peace - shut up!
   Reg: There is not one of us who would not gladly suffer death to rid this country of the Romans once and for all.
   Dissenter: Uh, well, one.
   Reg: Oh, yeah, yeah, there's one. But otherwise, we're solid.

   Radera
  6. @nonsensikvadrat
   Ja pacifist kunde jag aldrig bli då jag är av den övertygelsen att man måste kunna försvara sig och ja jag vill ha möjlighet att försvara mig själv, andra och deras egendom.

   När jag använder ordet våldsmonopol är det för att påvisa hur den representativa demokratin på statlig(och överstatlig) nivå används för att begå övergrepp mot befolkningen.

   Är det något som behöver synliggöras så är det just hur detta tvång utgör grunden för hela styrelseskicket.

   Radera
  7. Figurerna som argumenterar mot sin egen frihet här säger att de "vill" att okända människor överfaller dem och tvingar dem att göra det som de hatar att göra. De "vill" inte använda sin unika individuella aktuella information för att göra det som de vet är bra att göra. De överlåter all tankeverksdamhet åt den magiska överherren som de är övertygade med sitt våld mot dem kommer att tukta dem till den bästa av alla världar. De kallar sin egen personliga frihet att tänka och bestämma över sig själva för "en -ism". Så djupt självhatande är de.

   Radera
  8. @nonsensikvadrat
   Undrar vilken värld och vilka erfarenheter du har om du tror att dessa saker inte skulle förekomma utan stater och tvång?

   Till skillnad från de flesta så har jag en relativt positiv människosyn så länge de inte får för mycket makt. "Det finns ingenting så demoraliserande för en människa som makt"

   Jag tror att människor är bättre på att prioritera och välja hur de vill ha det i sina liv än centralplanerare.

   Radera
  9. Desamma förnekar matematiken därför att den är totalt kompromisslöst logiskt. För dem ska 1+1 kunna bli 3 om de känner för det. Alla som insisterar på att en och endast en verklighet existerar kallar de för "fundamentalister".

   Radera
  10. @Kapitalist 16:18
   Kunde inte sagt det bättre själv :-)

   Radera
  11. Självhatande. Vissa av begreppen som kastas runt här börjar jag känna igen märkligt nog.

   Radera
  12. # Kapitalist

   Flertalet människor känner nog att de inte klarar av att hantera världen helt solo. Det enda de önskar är att de som leder världen skall göra det utifrån bra värderingar. Du verkar dock föreställa dig att människor vill vara enväldiga gudar på en egen planet. Fånigt.

   Radera
  13. @Kuckeliku
   Du är för präglad på kollektivism. Menar du på fullaste allvar att det enda du kan se som alternativ till en stat är en massa människor som springer omkring helt vilsna på egen hand.

   För övrigt så är det ett märkligt argument att rättfärdiga övergrepp med att folk inte vill ta ansvar för sina liv. Förövrigt så behöver de inte det heller de kan gå ihop och anlita en överförmyndare som tar alla jobbiga beslut åt dem, hur deras barn skall uppfostras, hur deras pensionssparande skall vara och givetvis inte minst den stora frågan om vilket elbolag de skall välja. Mona Sahlin ställer säkert upp som förmyndare. Vore jag henne så skulle jag nog nästan känna det som en plikt efter att ha arbetat så hårt, så länge på att skapa en osjälvständig befolkning.

   Radera
  14. Världen har inte haft en självständig befolkning sedan civilisationens intåg. Så fort folk är beroende av samhället för sin överlevnad så blir de synnerligen lätt korrumperade.

   Radera
  15. @Hanhart
   En stor gemensam kassa och makthavare med beslutanderätt över befolkningen är en nödvändighet för korruption.
   "Staten är drömmen om att få leva på någon annans bekostnad" Är det försäkringar eller andra liknande system vi är ute efter går det alldeles utmärkt att klara det utan en stat.

   Radera
  16. Det håller jag inte med om. Så fort människor inte kan sörja för sin egen överlevnad hamnar de i en beroendeställning, vilket gör dem till lätta offer för maktlystna domptörer.

   Människor söker trygghet och den mest grundläggande tryggheten är att kunna föda sig själv. Den förmågan tappade vi i samband med civilisationens intåg.

   Radera
  17. Sellman vill ha "frivilliga samarbetsgrupper" som egentligen inte är frivilliga, och i slutändan kommer att fylla samma roll som en stat.

   Han vill bara i ärlighetens namn byta ägare på staten. Maktlysten domptör skulle nog enligt vissa passa in.

   Radera
  18. # Hanhart

   Äganderätten är ett stort problem i sammanhanget, eftersom jag inte kan jaga eller gräva efter rötter på Sellmans marker om han hävdar att de tillhör honom och om staten understödjer honom i hans ensamrätt till dem.

   Överbefolkningen är ett annat problem, för om det är tjyvtjockt med folk som jagar och gräver efter rötter på Sellmans marker så finns det snart inga djur kvar att fälla eller fånga (och inga rötter kvar att gräva upp). Då finns det en viss logik i att bara Sellman får jaga på markstycket som han med statens stöd kallar sitt eget. Men om Sellmans marker räcker till för många fler än han själv så är det lite ruttet om staten hjälper honom att svälta bort oss andra.

   Radera
  19. @Hanhart
   Med din definition på korruption som jag någonstans också tror du kopplar ihop med frihet så har vi inte varit utan korruption sedan innan vi blev människor. Även apor är beroende av varandra. Familjelevande varelser över huvudtaget är beroende av varandra.

   Är det så att du rättfärdigar tvång och andra övergrepp pga detta bör du nog fundera djupare i dessa frågor. Det är en mycket märklig logik annars som är vanlig bland socialister och andra förtryckare. "Eftersom vi är beroende av varandra så är det rätt att förtrycka och begå övergrepp mot varandra."eller socialisternas och för den delen en hel del andras frihetsbegrepp som går mer ut på att bli fri från detta beroende - skenbart och där frihet snarare blir rätten att slippa ta ansvar utan att behöva ta konsekvenserna av det.

   Vill tydliggöra att jag började denna utvikning med en fråga då jag känner igen resonemanget. Ingen pådyvling av åsikter i detta fall.

   Radera
  20. Jag är inte speciellt etikettbunden och tror generellt att vi kraftigt överdriver människans förmåga att medvetet styra samhällsutvecklingen. Jag tilltalas av den primitivistiska idévärlden (Freud, Zerzan, Jensen osv.) som ligger ganska långt från den socialistiska.

   Radera
  21. Beroendet till våra närmaste medmänniskor är något annat än beroendet till en samhällsstruktur. Dessutom kunde ju varje jägare/samlare föda sig själv från ganska unga år, så beroendet var inte alls lika absolut som det är sedan civilisationens intåg.

   Jag tror dock generellt att människan kraftigt överdriver sin egen förmåga att medvetet styra samhällsutvecklingen. Och tur är väl kanske det med tanke på komplexitetsgraden.

   Jag attraheras av den primitivistiska idévärlden (Freud, Zerzan, Jensen osv) men den kommer naturligtvis aldrig få någon politisk bäring.

   Radera
  22. @Hanhart
   Stycke två är huvudanledningen till att ingen skall styra i det stora.
   En essä som jag gillar mycket som visar på just detta är "I, Pencil". Har du inte läst den så rekommenderar jag den. Den primitivistiska idévärlden är med största sannolikheten en del av mänskligheten och att vara människa men inte hela sanningen, även människan är oöverblickbart komplex.

   @Kuckeliku
   Endast slavägaren kan tycka att äganderätten är ett problem.

   Vad gäller Sellmans domäner så är de på drygt ett tunnland eller för att vara mer exakt 5700 m2. Vet inte om det är tillräckligt stort för att du tycker att du skall ha rätt att gå in och ta mina äpplen? Hur som helst så spelar din gräns ingen roll för förr eller senare så kommer människor med ditt kriminella tänkande alltid att hitta en anledning som de tycker rättfärdigar ett övergrepp. Argumentet brukar ofta vara för det allmännas bästa. Det är ett säkert tecken på att något övergrepp skall rättfärdigas.

   Om jag nu skaffar lite större marker inköpt med mina surt förvärvade slantar och lägger ner massvis med arbete och pengar på att odla upp den för att kunna skörda virke till avsalu längre fram. Har du rätt att gå in och ta dessa träd? Om ja så tycker jag du skall fundera över detta med etik lite mer. Om du inte tycker att du kan gå in och stjäla mina träd. När tycker du att du har rätt att göra det enligt din argumentation ovan? Om nu folk kan gå runt och ta saker lite hur som helst eftersom äganderätten inte skall finnas eftersom den är så dålig vem skall då bry sig om att sköta detta, lägga ner en massa pengar och arbete. Du tror inte att vi alla skulle bli fattigare pga sämre skötsel och mindre produktivitet i de flesta fastigheter och anläggningar.

   I dina inlägg ovan vill du ju minska invandringen eller i vilket fall inte öka befolkningen. Du menar på något sätt att du själv eller via staten skall ha den äganderätten att bestämma över detta eller hur tänker du?

   Det är nog dags att du försöker börja med att få någon struktur på dina åsikter och tankar för att förstå konsekvenserna av dem. Bra om de hänger ihop åtminstone. Annars blir ditt nya parti inget annat än de andra 8 partierna som sitter och ägnar sig åt godtyckligt populistiskt allmänt tyckande.

   Radera
  23. Jag är för slö i skallen i kväll för att orka svara något. Möjligtvis svarar jag något i morgon. Risken är dock stor att ingen intresserar sig för gårdagens diskussioner. Cornu suger inte onödigt länge på några ämnen. Och så har han av något skäl tagit bort gadgeten som visar de senaste kommentarerna, så man kan inte längre hålla koll på nya inlägg i gamla trådar via den.

   Att sitta och skriva blott för arkivet är inte helt tillfredsställande.

   Radera
  24. @Kuckeliku
   Kör via RSS läsare och Atom istället. Såg att den var kvar där nere :-)

   Radera
 21. En gång till... Sverige förändras och världen förändras. Ingen har någonsin lyckats uppnå något Status Quo. Den som tror att det genom fundamentalism i politisk täckmantel går att få Sverige att bli vad det var för hundratals år sedan tror fel. Överhuvudtaget så måste var och en förstå att vårt land är uppbyggt av handel genom goda relationer med andra länder, genom arbetskraftsinvandring och genom ständiga förbättringar. Sverige har aldrig varit starkt ensamt.

  Sverige är inte en autarki, och vi kan därför heller inte "filtrera bort" förändring. Bara genom att ha tillgång till ett internet där var och en kan se en ful studandes Korean på Youtube gör att något förändras hos någon. Alla möten och kontakter är små intryck och steg till förändring i alla åldrar. Även Krig (som vi själva bidrar till med vapenförsäljning och lobbyism), handel och kultur, påverkar Sverige. Alla "Actions" kommer alltid att ha "Reactions", och det är för att världen är sammanflätad i ett nätvärk som är svårt att bryta. IT och teknik har gjort allt detta möjligt.

  Skall då SD-individer ha rätten att sitta och bestämma att alla skall vara lika?! för mig är det en extrem kommunistisk tanke. Den som så gärna vill att allt skall vara som det alltid varit kan istället göra ett studiebesök till Nordkorea för att bättre förstå vad dessa extrema och destruktiva åsikter slutligen löper ut i.

  Ingen har rätt att sitta och tycka vad var och en av oss skall ha för trosuppfattning eller vilken kultur vi ska ta till oss? Jag personligen gillar nordmans musik och är fascinerad av vikingakulturen, samtidigt som jag mer än gärna äter sushi och dricker persiskt te. Jag gillar olika kulturer, men värnar om svenska värderingar, vår natur, och det vi är bra på i mötet med mångkulturen. Det är dock inte så att jag nödvändigtvis tycker om alla jag träffar från andra länder. Den egna kulturen kommer alltid att ha ett visst smörjmedel med språk osv, men alla är fortfarande unika individer. Att kunna ta sig framåt kräver att man är kritisk gentemot andra, sig själv, och det egna landet.

  Den som gärna bara vill umgås med "etniska svenskar" skall naturligtvis göra det (han eller hon får leta mycket mycket länge efter dessa), det är ett fritt land. Folk får ärligt talat mer än gärna göra vad f*n de vill, så länge de låter oss andra fredliga, levande, öppensinnade och kunskapssökande människor vara ifred. För knackar SD på min dörr en dag och försöker tvinga mig till någonting, ja då tvekar jag inte en sekund steget vidare till ytterligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD har väl 5% i riksdagen och en massiv mediekraft som ivrigt påpekar deras nackdelar och ofullkomligheter.
   Så vänd på kikaren!

   Radera
  2. Avslutningar i Kyrkan är det få SD som protesterar emot tex-så fundera på vem och vad som får vårt samhällsbygge att vackla och förändras.

   Radera
  3. Och det är väl tur det. För fick de politisk kraft att verkligen kunna förändra lagstadgarna och riktlinjer för välfärden så skulle de köra ned den "svenska kulturen" i halsen på oss alla.

   Överhuvudtaget... vad är egentligen svensk kultur? Ingen verkar egentligen veta, inte ens Fredrik Lindström, och allra minst SD-anhängare: http://www.youtube.com/watch?v=g9dJtGUvtcE

   Radera
  4. P1 drar nu en historia om Andersberg som lyckats vända ett nedgånget område-vilket tyvärr var en historia som dementerades av de boende-men de är väl rasister!

   Radera
  5. För den som törs-lyssna här:
   http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637

   Det finns en del att förbättra!

   Radera
 22. Cornu har gjort det igen, ytterligare en insatt politisk analys!

  Vem minns inte guldkornet om "nyliberaler", där Cornu lyckades med konststycket att beskriva Johan Norberg som icke-nyliberal för att han inte jobbar på Timbro längre.





  SvaraRadera
 23. Cornucopias definition av fundamentalism är fel. Eller så är det bara jag som definierar det huruvida det är att vara bokstavstroende eller inte. En abortmotståndare som värnar livet kan givetvis vara en progressiv människa.

  Sedan följer meningslöst Cornucopia-babbel i form av påståenden utan argument. Att gå tillbaka till svunna tider, tex 60-talets Sverige, påstås vara ”inte speciellt trevligt för någon” vilket låter rätt korkat. 60-talets Sverige var ju ett Sverige under rekordåren, jämfört med den demokratiska röta till land på dekis som vi lever i idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bekräftar ju det jag säger. Du verkar vilja gå tillbaka till 60-talet, eller snarare din naiva syn på hur 60-talet var. Vad jag skriver är att en fundamentalistisk retardation alltid sker med våld och förtryck. Den sker aldrig smärtfritt.

   Radera
  2. Libertariansim är frånvaron av våld.
   Men du ljuger förstås motsatsen! För din fundamentalistiska ideologi är ju att vara mot alla moralistiska rättigheter och mot alla teorier som konkret praktiskt beskriver hur verkligheten, allt sånt är ju bara "-ism" för dig. Du är en arg ung man, Cornu!

   Radera
  3. Historia är ett bra ämne, Cornucopia. Man kan lära sig om äldre tider som fungerade ypperligt, jämfört med vad som gäller idag. Så vilket val har vi, söka sig tillbaka eller förvärra dagens situation? 60-talet var väl trevligt? Du skulle ha sett Karlskoga på den tiden. Bofors gick som tåget och gav bra kringservice till många anställda och deras familjer. Det är ett litet exempel på bra tider.

   Radera
  4. så att muta sig till affärer är något vi borde sätta igång med igen? Skippa nymodigt trams som e-post och fax och börja skicka brev för att boka möten igen? Ha prostituerade på Bofors hotell??

   Något mer du saknar från 60-talet??

   Radera
  5. Johan,
   "Bra" tider kommer inte tillbaka. Du kan dagdrömma hur mycket du vill, men sanningen är att vi hade bra tider för att vi vände kappan efter vinden i kriget och efteråt kunde exportera våra produkter när grannarna låg i ruiner. Vi satt oerhört bra till och fick ekonomisk tillväxt. Alla fick det bättre och bättre för var år.

   Till slut så har vi nått tillväxtens gränser, totalt sett för ekonomin, och idag har vi ackumulerat ett oroväckande skuldberg.

   Radera
  6. Jag måste säga att libertarianismen verkar ganska aggressiv i sitt förmedlande av denna -ism:s storhet. Den verkar också bra på att tillskriva andra egenskaper och åsikter.

   Radera
  7. Johan Retsler, Cornu skulle vara djup ångerfull efter sina vårdslösa uttalanden om han visste hur det till i Karlskoga på 60-talet. Bofors hade 10 000 anställda, eget stålverk och gick faktiskt som tåget. Farsan var ingenjör, vi bodde i en finns boforsvilla på Västra Nobelvägen och allt var ordnat. Om politiken vore rationell så skulle hela landet fungera så. Är jag en idiotiskt fundamentalist som fantiserar? Det blir i varje fall lätt flummigt utan konkreta förslag. Men det finns inget att göra.

   Den första toppen var år 2000 inom arbete, material, energi och kapital per utvunnet ton inom naturresurserna. Nu ökar kostnaderrna realt med med 5 procent året och kanske 7 procent. Ingen vet och det är egna slutsatser från min forskning. Man kan hitta tidsserier typ arbete per ton inom något i något land. Järnet i kostnader i det här landet ligger på 6-7 procent. Makthavarna korrupta och totalt insnöade.

   Nästa topp blir välståndet i hela världen och denna är inte så långt bort, liksom produktionen i industrin och jordbruket. Ett fåtal engagerade unga forskare inom Romklubben menade länge att dessa toppar kommer omkring 2020 och det verkar fortfarande stämma.

   Därefter går det fort. Komplexiteten fortsätter uppåt, välståndet faller, land efter land kollapsar och övergår till att leva på rester. Spridningen blir stor då de rika isolerar sig från de fattiga. För det här landet och Karlskoga blir det nog kört omkring 2050. Den som är lycklig har då en egen ko eller något annat som inte finns på kartan idag.

   Radera
  8. @Jordnära
   BNPtillväxt är ett totalt värdelöst begrepp som borde sluta användas. Jag förmodar att det det du syftar på när du använder ordet tillväxt. Människan har alltid haft ändliga resurser att arbeta med. Själva ordet ekonomi handlar om hushållning med ändliga resurser även om många tycks ha tappat bort det.

   För att göra en lång historia kort så löser ekonomins regler rovdriften som skett in absurdum sedan början på 70-talet. Det sker just nu när skuldbubblan brister. Det är en vanställd och manipulerad ekonomi som ligger till grund för detta. Enkelt uttryckt har denna rovdrift manipulerats fram på olika sätt. Folk har konsumerat saker de egentligen inte efterfrågar om dessa manipulationer inte funnits. Manipulationerna består av "pengatryckande", styrda räntor, skatter, regleringar. I en "naturlig" ekonomi är det sparsamhet, underhåll, reparationer osv som gäller. Det är lätt att fara på Thailandsresa eller köpa en tredje plattTV från Kina om man litar på att någon annan fixar pension osv. och varför skall man spara när det är inflation och låga räntor? Nä bränn allt du har och förresten så är det någon annan som tar hand om dina barn och föräldrar och då är det inget du behöver bry dig om speciellt mycket heller vad det gäller ekonomin. Nä sparsamhet är inget som behövs.

   Radera
  9. Patrick Sellman, sparande går i princip ut på att investera för att konsumera mer i framtiden. Om människan aldrig aldrig hade sparat så hade hon levt kvar på stenåldern och alla naturresurser skulle finnas kvar. Så sparande är på sätt och vis förkastligt. Det har nu gått så långt att sparandet inte har någon betydelse och det är inte heller något att moralisera om. Folk kommer att arbeta och föröka sig och allt kommer att konsumeras, var så säker.

   Radera
  10. @Urban
   Ja det är riktigt att i den korrupta ekonomi som har manipulerats fram de senaste 40 åren så har sparsamhet, varsamhet, reparationer osv spelat liten roll eftersom man blåst upp hysteriska konsumtionsnivåer med en skuldekonomi/bubbelekonomi utanför mänskligt sinne greppbara proportioner. Ingen behöver spara om man pressar ner räntor genom att tillhandahålla pengar i princip i obegränsad mängd. Det ger både konsumtion och investeringar som aldrig skulle skett annars. Skall inte använda ordet tyvärr utan tack och lov kan detta inte fortsätta utan nu har vi en lång tid av återbetalning framför oss. Dags att dra lärdomar.

   Vi får inte en stabil ekonomi förrän vi har en relativt stabil penningmängd och en fritt rörlig naturlig ränta som balanserar upp förhållandet mellan konsumtion och investeringar i kapital. Att någon lägger sig till med en pengapress är ingenting annat än grovt bedrägeri. Oavsett vem som gör det.

   Radera
  11. @nonsensikvadrat 18:38
   Det är den ideologi som tar avstånd ifrån våld annat än i självförsvar.

   Det är den ideologi som tillåter andra att leva sina liv så som de vill bara de inte tvingar andra till det eller skadar någon annan.

   Det är en ideologi som utgår ifrån frivilligt utbyte mellan människor.

   För mig är det en ahaupplevelse över hur stort motståndet är mot fred och frihet. Verkligen skrämmande för många människor.

   Jag är beredd att låta dig leva det liv du vill leva med dina förutsättningar medan du tycker att du har rätt att råna mig på mina inkomster under hot om fängelse och värre om jag skulle försvara mig. Dessutom vill du tvinga mig till än det ena än det andra.

   Moralisk skillnad eller hur? Lev och låt leva!

   Radera
 24. Intressant samband att tittarsiffor sjunker och kommentarssiffror ökar i samband med artiklar om invandring. Det har varit intressant att läsa siffrorna som du förtjänstfullt grävt fram, liksom de eleganta formuleringarna som svar på alla halmgubbe- och har-du-slutat-slå-din-fru-argument som förekommit, men jag hoppas att du övergår till den vanliga verksamheten.

  Kanske kan man få önska två kommentarsfält för varje artikel, ett för kommentarer med anknytning till artikeln och ett för nationalisthaverister?

  SvaraRadera
 25. det mest givande med denna "serie" av inlägg om invandringen - är att man har lärt sig vilka kommentatorer som man inte har lika uppfattning med, samt vilka som inte har vare sig läs- eller tabellförståelse.
  Det gör att man kan skimma mycket snabbare andra inlägg och bedöma trovärdigheten, eller snarare avsaknaden av trovärdighet.

  I övrigt är det intressant att notera att araberna härmed alltså ligger före oss igen.. Vi eländiga nordbor är alltid puck-tvåa.. (att de fundamentaliserade sig före oss alltså.. :-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, Lars har lyckats med att få många SD och smyg-rasister att bekänna färg eller mer öppet skriva om sina funderingar. Kommer knappast att få några fanatiker att tänka om men gör det lättare för oss andra att skumma igenom deras inlägg när man känner till deras världsbild lite mer.

   Radera
 26. Svar
  1. Det finns en del att förbättra!
   Länk se ovan!

   Radera
  2. Varför skulle de intervjua de boende-de förstörde hela den positiva stämningen. Kan man inte lita på P1 ens!

   Radera
  3. En del?

   En ocean skulle jag säga. En person hade ju aldrig haft ett arbete.

   Radera
  4. Vilken potential till förbättring då!

   Radera
 27. Jag har alltid sett dig(Cornu) som en liberal ekonom. Det mesta du talar om ar valdigt val forankrat i "Austrian Economics" som du sakerligen vet vad det ar. Det ar enligt mig en valdigt sund ekonomi i de flesta fall, just forutom det faktum att dom ar extrema i deras fall att staten inte bor ha nagon kontroll alls. Men overlag sa later du valdigt mycket som att du foljer deras lagar och regler i dina inlagg. Det skulle gora dig till en liberalist vilket du ovan skriver ar en fundamentalist.

  Men jag antar att vi alla ar fundamentalister pa ett eller annat satt.

  / Henrik

  SvaraRadera
 28. Det cornu kallar "nationalfundamentalism" är en produkt av kulturmöten med spännande främmande människor. Svenskens tribalism har länge levt på sparlåga på grund av brist på stimuli men i takt med att befolkningen förändras börjar allt fler svenskar upptäcka sig själva och sin identitet son svenskar igen. Det är först när man kan kontrastera sig med den Andre och hans Annorlundahet som man ser sig själv ordentligt.

  När svensken sedan går vidare och blir klankulturell kommer det att braka loss samhällsförändringar på allvar. Det är ju hans pengar som håller hela schabraket flytande. När svensken säger "svenska pengar till svenskars behov, icke-svenskars pengar till icke-svenskars behov" så är det definitivt slut.

  SvaraRadera
 29. Jag har stor respekt för dig och ditt bloggande, Cornu. Din analysförmåga och framsynthet är en stor tillgång i mediabruset. Men efter att ha läst dina inlägg i den här serien måste jag säga att jag tycker att du har fel, och det svider lite måste jag erkänna.

  I "min bok" handlar fundamentalism om att kartan gäller oavsett hur terrängen ser ut. Den senaste tidens kritik mot Sveriges invandring och integration är ju av pragmatisk karaktär! Fler och fler ser nackdelar med hur det sköts och tycker att det funkar dåligt. Kocken saltar soppan utan att smaka! Beslut måste ha förankring och återkopplas till verkligheten.

  Det känns som om du beskriver en växande ondska i samhället och det kan inte jag relatera till. Min övertygelse är att majoriteten av kritikerna har en uppriktig oro för samhällsutvecklingen.

  Jag är säker på att det är ordning på dina diagram och siffror. Jag är ingen sifferkille så måste lita till andra sinnen. Ögon och öron håller inte med om slutsatserna du drar! Mage och näsa backar upp. Vad är mycket och vad är lite? Hur långt är ett snöre?

  Jag har inget mot invandrare eller invandring. Jag är däremot invandring på det sätt det sköts de senaste åren för jag anser inte att vi klarar av det. Var går gränsen för vad vi klarar? Du kanske med stöd av din tabell menar att den gränsen är långt borta medan jag menar att den är passerad för länge sen. Jag menar att vi äventyrar det som är värt att sträva efter i ett samhälle. Vi ska jobba för att villkoren för medborgarna ska vara så lika som möjligt oavsett vad man heter, hur man ser ut eller vilket område man bor. Utvecklingen går med vår invandringspolitik åt andra hållet! Det kan jag inte skriva under på. Innan vi kommit fram till nya lösningar måste kocken sluta salta!

  Tydligt är att du inte delar min åsikt och jag respekterar din. Jag blir illa berörd av dina ordval i blogginläggen och på vissa svar i kommentarsfälten. Jag har inte gått i dina skor men jag kan tänka mig att du bemöts av en del oförskämdheter från sidan jag representerar. Alla har inte samma ingång i det här! Jag ber om ursäkt å deras vägnar.

  /Öron, näsa, hals

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lenny.

   Jag vet inte var gränsen går, kanske är den för länge sedan passerad, men frågan är bara vad det är gränsen till?

   Jag har försökt redovisa lite fakta, detta blogginlägget är inte fakta utan mer diskussion.

   "Oförskämdheter". Ja, det kan man kalla det. Om man är snäll. Dock är jag ju medveten om att jag får ta en hel del skit för det jag skriver, men det får jag ju hela tiden. Den här gången har det dock inkommit hot som handlar om åtgärder utanför Internet. Vilket visar att en del nationalfundamentalister inte har rent mjöl i påsen eller är speciellt laglydiga eller trevliga samhällsmedborgare.

   Men tack för din ursäkt å deras vägnar. Sådant uppskattas mellan hatmailen och hoten.

   Mvh

   Radera
  2. Usch, vad trist, radera mitt inlägg ovan om ditt boende om det förbättrar din situation!

   Radera
  3. Jag är också kritisk till förd invandringspolitik men det finns inga ursäkter under några omständigheter för hot mot person och hoppas att du polisanmäler.

   Jag förväntar mig även att dina största kritiker här på bloggen ställer sig bakom din rätt till yttrandefrihet utan utan hot!

   Radera
  4. Min kommentar om pandoras ask åsyftade just denna möjlighet. Det finns inget försvar för hot. Instämmer med Myran, har du mottagit regelrätta hot ska du naturligtvis polisanmäla detta.

   Kanske är detta ett tecken på hur infekterad invandringsfrågan är och har blivit under ett flertal år nu. Som sagt, jag försvarar inga hot, men ska du blogga om ämnen i mitten av minfältet kanske du inte behöver hoppa samtidigt genom att kasta vassa ord vid varje tillfälle? Antagligen blir det färre hot om du kan välja lite trubbigare, mer konstruktiva ord. Vill du göra skillnad och råda bot på det du anser vara fel är det generellt mer framgångsrikt att inte förolämpa människor som tycker olika, må det gälla penningsystem som invandring.

   Radera
  5. Hot och hatmail från SD-falangen är vardag för journalister som skriver om invandring. När SD-folk beskriver sin bild av invandrare så visar det sig allt som oftast att de ger en ganska bra beskrivning av sig själva istället.

   Tänk på Erik Almqvists ord "du beter dig som en babbe just nu", men vem var det egentligen som betedde sig som en babian?

   Ekeroth sa att de tog upp järnrören för att de "kände sig hotade", men vem var det egentligen som borde känna sig hotad i sammanhanget?

   Man vill stänga gränsen med hänvisning till att den fantastiska svenskheten hotas. Men hotet mot demokrati, yttrandefrihet och generositet kommer ju främst från dem själva som försöker få igenom sin agenda genom hot. Varför agerar de inte själva "svenskt"?

   På Flashback finns en tråd som behandlar Lars Wilderängs sammanställningar om invandrare. Inläggen sjuder av ilska och hat, ändå innehåller de ironiskt nog anvisningar om att Lars är den otrevliga typen!

   Några citat:
   "jag tycker inte corny wilderäng har någon cred alls, bara en feminin bonnläpp som spyr ut åsikter."

   "Varför lägga tid på en narcissist som bor i skogen och som avatar har sig själv med pojkkropp och en yxa i handen?"

   "Han tror att bara man applicerar lite fri marknadsekonomi i Somalia (som för övrigt saknar just en stat) så kommer landet blomstra i välstånd - det är alltså inget fel på teorierna egentligen, det är bara det att de blir impotenta om gruppen människor som ska verka i det systemet har en IQ på utvecklingsstördas nivå."

   Dessa vidsynta människor som sett ljuset som ingen annan ser är förbannade över att pressen är partisk och vinklad men hyllar samtidigt sajter som avpixlat som är så partiska och vinklade att Nordkoreas statliga tidning framstår som en objektiv nyhetskälla.

   Radera
  6. Minos: Om du tycker de är så begränsade, varför registrerar du inte dig på Flashback och försöker debattera lite med dem? Jag tror det skulle bli mycket underhållande att se dig försöka ta dig an skribenter som "fula gubben" eller "varnagel".

   Radera
  7. De flesta av dem har trots allt rasistiska tendenser även om de av någon outgrundlig anledning ivrigt förfäktar detta. Trots uppenbara ansträngningar att formulera sig objektivt invandringskritiskt så lyser föraktet för svaghet och olikhet igenom. En ganska komisk balansgång mellan att motsätta sig det så förhatliga "politiskt korrekta" och att samtidigt försöka framstå som sympatisk och human. Ett krumbuktande som knappast utgör grogrund för debatt.

   Radera
  8. Så du menar att du inte orkar ta debatten och påpeka detta? Flashback är ju trots allt Sveriges största internetforum. Sen vill jag säga att ju mer ignorant en svensk är, desto fulare tycker han rasism är. Rasism är helt enkelt sant. Rasism är hur det ser ut på gatan och i samhället - det mångrasliga moderna samhället. Folk av olika slag är helt enkelt funtade på olika vis.

   Radera
  9. Du märker det kanske inte själv men du avslöjar här ganska tydligt varför det är meningslöst att debattera med rasister. Alla som inte tycker som dem/er är ignoranta. Snacka om hybris.

   Radera
  10. Och det är naturligtvis sant att rasismen existerar, precis som våldtäkt och mord existerar. Politiska partier väljer att spela på olika mänskliga drag. Sverigedemokraterna är vårt svar på talibanismen som utnyttjar människans mest avskyvärda aspekter.

   Som tur är väljer en majoritet av alla människor att låta sina goda sidor få mest utrymme. Du har säkert dina anledningar till att du inte orkar göra det.

   Radera
 30. Fy fan så grisigt. Det hade gjort mig grinig också.
  Polisanmäl!

  Keep up the good work

  SvaraRadera
 31. Ännu ett BRA inlägg..

  Det är lite spännande att se hur rädda vissa är för att kallas fundamentalister..

  Fundamental och national har fått orättvist dålig klang, de kanske kan ersättas med genuin och svensk.

  SvaraRadera


 32. Vem orkar läsa igenom alla till 95% helt ointressanta men säkerligen självgoda (?) kommentarer, men Corny efterlyste visst något verkligt ur svenskt folkligt att njuta av, det är vad jag förstod i stort sett?

  Vad är mer ursvenskt än en Orsa polska - men med en qvinna! som spel"man"?:

  ELLIKA FRISELL spelar ORSAPOLSKA
  http://www.youtube.com/watch?v=WJeHPBfMwYY


  Och här dansas det! 1700-talet lever!

  Dance at Orsastämma 1991. Polska efter Timas Hans, Systerpolska
  http://www.youtube.com/watch?v=Kgv7_HVoiQY

  SvaraRadera
 33. Fast nu jämför du äpplen och päron.
  Om det hade gått att gå tillbaka till 60-talet i Sverige så hade det varit mycket bra. Då var Sverige ett välskött land i absolut världsklass i de allra flesta aspekter. Idag är vi ett mellanland.

  Problemet med tex Sd är att man har fel uppfattning om vilka egenskaper i det gamla samhället som var framgångsfaktorerna. Men ambitionen är rätt.

  SvaraRadera
 34. Ett mycket bra och välskrivet inlägg, tack!

  Vad jag inte förstår är varför inte SD:s engagemang i klimatfrågan är större. Klimatflyktingar. Kan bli ganska många sådana...ska vi säga nej då med? Till människor som tvingas flytta på grund av problem som vi varit med och orsakat.

  SvaraRadera
 35. Phhuuu...kollade mailen. Medlemmarna strömmar in som aldrig förr. Vi ökar vårt stöd för varje negativt reportage. Åkesson smulade precis sönder Hübinette i TV, ytterligare stöd, ytterligare medlemmar. Börjar ta på orken. Kan inte media lugna sig lite. Vi måste hinna ta hand om nya medlemmar. Lars, jag tänker inte bevisa det med något diagram, men det är lika sant ändå. Vi vinner, och du har sällat dig till det förlorande laget. För att ta jämförelsen med Midvinternatt. Vi är Ryssland och du är Sverige i striden om Gotland.

  SvaraRadera
 36. I ett av dom få länder i världen där nästan allt är möjligt för nästan alla individer så har "kränkt vit man" misslyckats, därför behöver han någon att skylla sina tillkortakommanden på; judar, muslimer, feminister, sossar, bloggare, psykologer, kommunister, USA, invandrare, utvandrare, utlänningar eller ålänningar... I stort sett vem som helst. Till och med en könsneutral leksakskatalog går bra. Bara inte sig själv. Detta var bland det bättre du skrivit Cornucopia.

  .../sjodan

  SvaraRadera
 37. Bra artikel.

  Små kränkta män letar syndabockar och politiska lösningar för problem som de själva orsakat. De kan inte acceptera att deras liv är ett resultat av deras egna bristfälliga karaktär, att de har förlorat helt enkelt därför att de är förlorare.

  De jagar en dröm istället för att vakna och ta tag i sitt liv.

  Men historien visar gott om exempel på hur det slutar för dessa drömjagare, små kränkta män vinner aldrig. Och deras dröm om "upprättelse" slutar med ytterligare kränkning. Själv kan jag finna det både trist och underhållande på en och samma gång.

  SvaraRadera