Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2012-11-03 09:31

Bostadsbankomater till salu via Kronofogden

Allt fler bostäder verkar komma ut till salu via vår tjänstvilliga myndighet Kronofogden. I dagarna har åtminstone två sk bostadsbankomater dykt upp.


I det första, mer spektakulära fallet, handlar det om en ståndsmässig villa på en fin adress i en storstadsnära kommuns, som värderats till 18 MSEK. Objektet har tidigare varit till salu för åtminstone 15 MSEK, men inte blivit sålt.

I det här fallet har man plockat ut hela 35 st pantbrev på totalt 18 050 000 SEK, dvs till ett högre värde än värderingen. Det första pantbrevet vid husets byggande på 60-talet var 45 000:- och fram till 90-talskrisen var antalet pantbrev bara åtta stycken. Nuvarnade ägare verkar ha tagit över 1991. Sedan tog det fart med pantbreven, speciellt efter millenieskiftet.

Som exempel på ett urval av uttagna pantbrev togs det 2001 ut fyra pantbrev, liksom 2006. 2007 togs två pantbrev ut, 2008 tre till, 2009 ytterligare ett och 2010 två. Därefter stoppade uttagen, vilket kan bero på att bostadsmarknaden sedan årsskiftet 2010 - 2011 stagnerat och det alltså inte funnits utrymme för att höja belåningen ytterligare. Speciellt inte som den antagligen redan hade gått över rådande marknadsvärde. Och nej, man tar inte ut pantbrev på över 10 miljoner kronor på några år för att man tycker det är roligt att betala pantbrevskostnader.

Som vanligt i de här storleksordningarna handlar det antagligen inte om konsumtionslån, utan om ännu en företagare som inte beviljats lån på företaget, utan använt bostadsbankomaten för att finansiera företagets expansion eller underskott. Men när bostadspriserna stoppar upp kommer man till vägs ände. Eftersom objektet inte kunnat säljas för 15 MSEK, så är det osannolikt att det ska gå att sälja till 18 MSEK på exekutiv auktion. Restskulderna består, som bekant är de personliga i Sverige och inte ens en exekutiv auktion förändrar den saken. I sammanhanget är det rätt givet att banken hellre lånar ut pengarna till företagaren privat, med den ståndsmässiga bostaden som pant, än till företaget som kan gå i konkurs.

Kom ihåg att restskulderna förvandlas till blancolån med hög ränta och tio års amorteringskrav.  I bästa fall. Samtidigt ska du som bolånetorsk ändå ha råd med en annan bostad under tiden och med betalningsanmärkningar lyckas skaffa en sådan...

I en annan storstadsförort finns ett annat objekt med elva pantbrev på 5 490 000:- SEK och ett uppskattat marknadsvärde på 5 200 000:-. Även här ser det ut som man är under vattnet även om det skulle gå att sälja till Kronofogdens värdering.

På de tysta vittnenas kyrkogård är det ensamt, tyst och kallt. I media uppmärksammas alla som gjort lyckade bostadskarriärer, men man talar tyst om de som kört över kajkanten och landat med vatten långt över huvudet. Det går nämligen emot mediabilden om evig lycka genom bostadskarriär, en bostadskarriär som de flesta stormedias journalister också satsar på om man ska tro journalistkartan. Och med det blir också folks uppfattning om risken med beteendet noll, eftersom misslyckandena talas tyst om. Man ska också komma ihåg att det inte finns pantbrev för klubbmedlemskapen i bostadsrättsföreningarna, så hur mycket Kronofogdens lägenheter använts som bankomater går inte att få fram.

Kom ihåg att även under 90-talskrisen var det relativt tyst i media om de tusentals, kanske tiotusentals, hushåll som brände ut sig och torskade dit rejält - varav en del fortfarande betalar på sina restskulder snart 20 år senare. Men då handlade förlusterna och restskulderna oftast om 100 000-tals kronor och inte som idag om potentiellt miljontals kronor. Tror vi alla känner till någon som åkte dit på 90-talet. Men på de tysta vittnenas kyrkogård är det som sagt kallt och ensamt.

Men om man nu inte oroar sig så kan man nu köpa ett "enkelt boende utöver det vanliga" i en bolånekartong några stenkast från Rinkeby för nästan 6 MSEK. Taken är åtminstone av betongpannor och inte av papp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Om jag hade varit en överbelånad journalist så hade jag inte sovit gott på natten. Med tanke på den urusla kvaliteten på den svenska journalistkåren, är det inte helt otänkbart att många av dagens journalister inte blir så eftertraktade i framtiden. Det som gör saken ännu värre är att många hobby bloggare gör ett mycket bättre jobb än relativt välbetalda journalister.

  Sen kan man också fråga sig om deras arbetsgivare kommer att finnas kvar om 10-20 år. Är ingen vidare tillväxt bland gammelmedierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hundratals journalister har fått gå från bland annat Schibsteds SvD och Aftonbladet det senaste året. Så ja. Oroliga ska de vara.

   Radera
  2. Steffe kolla här: Tidningsdöden börjar närma sig Det ser skituselt ut för pappers och proffstyckarmedia.

   Radera
 2. Du drar paraleller till 90-talskrisen. Och visst är det så - många resursstarka personer, åkte "över kanten" den gången. Personligen känner jag flera. De allra flesta har inte heller återhämtat sig. Efter exekutiv auktion satt de med skulder som de inte hade en chans att betala tillbaka. Det har skrivits alldeles för lite om deras öden.

  Trots detta fanns det en liten minoritet som genom att "avstå från normalt liv" under 10-15-20 år har klarat av att komma tillbaka till noll. Men den stora mängden såg inte det som något alternativ.

  Jag kan relatera tre olika öden bland dessa. En grupp fattade ganska snart kärlek och tröst hos "Broder Alkohol" och har supit sedan dess. Några drog slutsatsen att de måste gå över till den svarta ekonomin och har varit kvalificerade skattesmitare sedan den gången. Ytterligare några packade ihop sitt pick och pack och smet iväg till något svårkontrollerat utland.

  Som jag ser saken kan man dela problemet i två delar. Den ena är att Staten valde att rädda bankerna genom att rädda deras likviditet. Men man kunde ha fört de pengarna genom de enstaka låntagarna och därmed räddat kvar en mängd produktiva människor inom samhället.

  Den andra är att det inte hjälper ens att försätta sig i personlig konkurs. Skulderna finns lik förb*** kvar. Varför skall då någon ta besväret och framför allt den sociala katastrofen av att konka. Det är ju bara en process som ökar kostnaderna ännu mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Donkeyman, BLT betalar ju dessutom två gångar.

   Först via de skattefinansierade bankräddningarna som kostar skattepengar och slaktade välfärdstjänster och sedan ska de ändå betala sina personliga skulder. Vi som inte har personliga skulder betalar åtminstone bara en gång via skatt och slaktad välfärd.

   Radera
  2. För en geldenär spelar det mindre roll ifall fordringsägaren går i konkurs eller dör, skulderna består och kan överlåtas. Så att staten räddar banken eller inte spelar ingen roll för geldenären - går banken i konkurs säljer helt enkelt konkursförvaltaren de fordringar som inte har förfallit till någon annan som i sin tur kan driva in skulden när det är dags att betala.

   När det gäller privatpersoner som har råkat i personlig konkurs så finns det ju möjlighet till skuldsanering - vilket innebär att fordringsägaren numera tar en större risk för att inte få betalt. Kanske det vore sunt att baka in skuldsaneringen i förfarandet vid personlig konkurs. Lånar man ut pengar mot bristfällig säkerhet så tycker jag att man borde få skylla sig själv ifall man inte kan få tillbaks pengarna.

   De personer som torskade dit på 90-t borde i princip kunnat ansöka om skuldsanering och varit fria vid det här laget.

   Radera
  3. "Några drog slutsatsen att de måste gå över till den svarta ekonomin och har varit kvalificerade skattesmitare sedan den gången."

   Och dessa har bara behövt betala en "halv" gång. Kronofogden kan ju ha svårt att hitta svarta pengar - dessutom antar jag detsamma gäller skatteverket så de slipper betala för räddningen av bankerna.

   Radera
  4. Vid död kan i alla fall de potentiella arvtagarna vägra dödsboet om de anser att det inte finns några tillgångar så att man slipper ärva skulder.

   Radera
  5. Varför skulle staten betala skulderna som enskilda individer skaffat.

   Om nu några så gärna vill betala andras skulder så finns det inget som hindrar er. Ni bara startar en fond till vilken man kan betala in på ett postgirokonto. Sedan använder ni det som kommer in till att betala andras skulder.

   Finns det nu en allmän vilja att betala andras skulder så kommer det väl att rasa in pengar där.

   Radera
  6. Jag har inte påstått att man ska betala folks privata skulder. Alla ska betala för sitt eget risktagande, men det innebär också att bankerna ska få gå omkull (vilket inte raderar privata skulder, som säljs till Conny "Ståplats Nybroviken" Ranghells bank i Armageddon Inkassos koncern, Domedagen Bank).

   Som det är nu får vi dock alla betala via bankräddningar.

   Radera
  7. Lord Metroid: jag avsåg givetvis att fordringsägaren dör - skulder ärvs inte men fordringar ärvs.

   Radera
  8. Det förstod åtminstone jag.

   Dock är det inte helt sant att skulder inte ärvs. Dödsboet blir inte av med skulderna, så det kan hända att arvingarna inte kan få ut något. Och i fallet pantsatt boende så kan det i så fall innebära att familjen får lämna hus, hem och inventarier när en person i familjen dör om det vill sig illa. Men visst, själva skulden ärver de inte - de blir bara av med hemmet och allt familjen äger.

   Radera
  9. ... med vissa undantag. Barnens tillgångar blir man inte av med, men beroende på om makarna har sk enskild egendom, så kan man bli av med bohaget och hela bostaden. Annars halva bohaget och tvångsförsäljning på bostaden om man inte kan lösa dödsboets skulder.

   Radera
  10. xycorr: staten har förbundit sig att betala endel skulder, det mest kända här är väl insättningsgarantin. I övrigt har staten gått in och räddat banker från att gå omkull, men detta är heller inget fall av att betala folks privata skulder - i bägge fallen handlar det om att betala bankernas skulder. Enda fallet jag kan komma på där staten går in och betalar privata skulder är brottskadeersättning - jag tror de flesta tycker det är rimligt att vi ställer upp och ser till att brottsoffret slipper betala sina kostnader själv.

   Skuldsanering är något helt annat - det är att man helt enkelt låter fordringsägaren ta smällen när geldenären inte har rimlig möjlighet att göra sig skuldfri (detta kan ju i förlängningen innebära att staten måste gå in och rädda banken ifall banken är fordringsägaren).

   Radera
  11. Jag har skrivit i äldre inlägg att det enda sättet att fixa den här soppan är att offra bankerna eller svenne och staten lär garanterat offra svenne den här gången med. Det är för övrigt svårt att få skuldsanering i Sverige. Se Skuldsanering ökar


   Att göra svenskar till skuldslavar genom ohållbara lån är en utmärkt affärside, i andra länder kallas det här "predatory lending" och anses som en form av ocker. Man får tillbaka en del av lånet via panten + kronkalle och resten tar man av låntagaren till fet ränta.

   Radera
 3. Det ligger väl även i bankens intresse att inte sprida panik bland gemene man eftersom det lätt leder till en dominoeffekt med större kreditförluster. Har på senare tid sett flera objekt hos Swedbank Fastighetsbyrån där pantbrevsumman överstiger utgångspriset, ett exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rimligt att de flesta fall lyckas banken övertala ägaren att sälja tillgångar "frivilligt" - bortsett från att det ligger i bankens intresse att försäljningen sker "frivilligt" (isht när banken själv har en mäklarfirma) och det är nog inte svårt att övertala ägaren heller med piska och morot (mest piska antar jag).

   Radera
 4. Vore riktigt kul om det bara fanns ett exempel där utgångssumman = pantbrevet (ok då, inkl. en Thailandsresa), men så är det tyvärr inte

  SvaraRadera
 5. "Ett enkelt boende utöver det vanliga"??? Det måste dessutom vara det värsta jag sett. 6 mille för en bostad "ett stenkast" (lol) från Rinkeby. Även granne med Rissne där det var en uppmärksammad gruppvåldtäkt. Men så dumma stockholmare finns det väl ändå inte? Som lånar 6 millioner för att döttrarna skall få förmånen att gå på rinkebyskolan?
  Byggherren kan inte vara riktigt frisk. För att inte tala om de som lånar ut pengar till ett sådant här projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där lägenheten borde passa utmärkt för en nyanländ somalisk storfamilj, som är de enda som kan tänkas vilja bo som grannar med Stockholms äldsta kaosbärarghetto. Tyvärr måste isåfall priset justeras neråt med åtminstone 99%.

   Radera
 6. Jag sålde en lägenhet i en svensk storstad med förlust på 400 000 kr och har amorterat på detta i 3-4 år nu. Så gick det för att jag överbudade på en tvåa och fick 10 % lägre pris när jag sålde än när jag köpte. Belåning 100 % och ingen amortering dessutom... Det har varit en nyttig läxa att komma tillbaka efter det och nu ser jag hoppet komma flygande.

  En kompis köpte nyligen ett radhus i Bromma på 114 kvadrat för "rea-priset" 8 MKR. Jag har varnat och varnat men det går inte hem... Jag är oerhört glad om de får tillbaka pengarna på det huset...Med räntekostnader på ca ca 25 000 kr per månad så hoppas jag att de inte blir arbetslösa eller får barn.

  Jag har fått mig en känga av bostadsbubblan och bor själv i hyresrätt nu. Jag har inte råd, trots en hög lön, att köpa mig ett rimligt boende.

  mvh
  ägamintid

  http://www.agamintid.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du träder fram.

   Om du vill formulera ett mer omfattande gästblogginlägg om det hela publicerar jag det gärna (med publicerad länk till din blogg). De tysta vittnena borde få höras!

   Radera
  2. Du kan maila mig eventuellt gästblogginlägg.

   Radera
  3. Jag har aldrig sett en blogg med så mycket reklam. Cornu, varför har inte du mer reklam?

   Vet någon hur mycket man kan dra in på en sidexponering om man har lika mycket reklam som http://www.agamintid.blogspot.se?

   Radera
  4. Hej!

   Jag har testat reklam ett tag nu och kan säga att man inte tjänar ett skit då de som klickar på annonserna i de flesta fall måste köpa något och det gör det inte. Jag ligger på 100 kr per månad i annonsintäkter och jag har testat detta i två månader nu. Således ska jag nu ta bort stora delar av reklamen.

   mvh
   ägamintid

   Radera
  5. Hej.

   Jag har för mig att det finns reklam som ger intäkter vid exponering även då läsarna inte köper något. Den sortens reklam är inte lika lönsam, men mer pålitlig.

   Vilken sorts reklam ska du behålla?

   Radera
 7. "I media uppmärksammas alla som gjort lyckade bostadskarriärer, men man talar tyst om de som kört över kajkanten och landat med vatten långt över huvudet."

  Men du skriver ju sanningen på din blogg så ordningen är nästan återställd. När man läser din blogg så blir man snart klok och vacker som i Stockholm.

  SvaraRadera
 8. Cornu, ja jag vet att det är i fel tråd men;

  När du informerar om denna briserande bomb (bostadsmarknaden) och med så intensiva texter så får du nu allt kompensera dem med att publicera lite prepping-artiklar, typ "hur-gör-jag-minut-för-minut" när väl dagen för en bank-run inträffar eller den dagen då börsen sjunker 25% el. likn.

  Tack,
  Jocke

  SvaraRadera
 9. Ytterligare ett exempel bostad som luktar BLT på lång väg. Begärt pris 1890 tkr täcker precis pantbrevens storlek, priset är dock inte rimligt med tanke på läget (2 mil utanför Växjö). Tror det blir svårsålt till det priset...

  http://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?type=search&pageRefId=37&ObjektID=916937

  SvaraRadera
 10. Jag ser att kohudarna gjort comeback på styling bilderna?! De verkar dock flyttas runt till varje rum, kanske en besparing?

  Känner fan ingen som har en kohud på golvet hemma om jag ska vara ärlig, så nu till frågan, varför just kohudar?! Det är ju inte snyggt?!

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Angående "enkelt boende utöver det vanliga" nära Rinkeby för 6 miljoner:

  Det är på gränsen till kriminellt att begära 6 miljoner för ett litet radhus med 150 kvadrat tomt för 6 miljoner i Ursvik. Några kilometer bort österut i Helenelund eller västerut i Spånga kan man få en riktig villa med 700-1300 m2 mark för 4-5 miljoner.

  Det är tragiskt att man lurar unga ovetande barnfamiljer att köpa dessa kraftigt övervärderade nybyggen. När marknaden blir sämre kommer köparna självklart lägga större vikt på tomtstorleken på radhus och villor, allt annat lika (läge,skick etc) borde alltså dessa nybyggen gå ner kraftigt i pris när marknaden blivit avkyld.

  Om vi utgår från marknadspriset 5 miljoner för villor i Sthlms norrförorter med runt 1000 kvm tomt och produktionskostnad på 2,5 miljoner får vi fram marknadsvärde på tomt: 2500 kr/kvm. Ett massproducerat radhus i kartongformat borde troligen inte kosta mer än 1,5 miljon i produktion inklusive en god förtjänst för samtliga parter i byggledet.

  Rätt värde för detta radhus är:
  Tomt = 150 kvm * 2500 kr = 375,000 kr
  Hus = 1,500,000 kr
  Totalt = 1,875,000 kr

  Baserat på detta skall detta radhus kosta under 2 miljoner!
  Drar vi till med att många betalar en premie på 50% för att slippa en stor tomt och trädgårdsarbete får vi 3 miljoner, även det är hälften av 6 miljoner!

  Det ska även tilläggas att byggaren NCC troligen köpt tomten långt under marknadspris av Sundbybergs kommun ett antal år tillbaka.


  Får vi en tillnyktring (ras på 20-30%) av den svenska bostadsmarknaden är jag övertygad om att den här typen av radhus når "fair value" dvs 2-3 miljoner.

  SvaraRadera
 13. Jag bor i hyresrätt sen lång tid tillbaka i Stockholm och väntar på kollapsen.
  Man har i flera år hävdat att kraschen kommer. Att priserna är för höga och att skuldsättningen ska knäcka Svenssons.
  Må så vara. Men än så länge lyser kollapsen med sin frånvaro. Såg nyss en villa i Bagarmossen där utgångspriset låg på 3 miljoner. Efter ett par dagar ligger budnivån nu mer än 1 miljon högre. Så cornu, när kommer den här ljuvliga kollapsen som vi hyresmuppar trånat efter så länge?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis slipper vi den, men det mesta tyder väl på att det redan börjat "pysa" med ett antal procent ner, får det hålla på några år så...

   Alla har givetvis inte insett detta ännu och med låga räntor ser ju kalkylen fortfarande bra ut på pappret.

   Men jag tycker nyheterna just nu är fulla av företag som lägger ned eller sparkar personal, vilket de är tvingade till eftersom lönesänkningar inte finns på kartan (än)

   Radera