Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2012-10-03 07:56

SL-support önskas

Kom hem rätt sent i natt efter föreläsningen hos Aktiespararna igår kväll. I morgon är det Värmdö som gäller och då utan gångavstånd (<5km - jag bor på landet) till Stockholm C. Detta betyder att jag kommer nyttja Stockholms läns kollektivtrafik och som bonde behöver jag lite teknisk support kring detta. Så nu har ni chansen att lura undertecknad.

Jag har hört talas om att det går expressbussar till Gustavsberg från ett ställe som heter Slussen. Det verkar ligga inom gångavstånd från Centralstationen, men man kan också åka lokaltåg under marken dit sägs det.

Problemet med lokaltåget, känt som tunnelbana, är tydligen att det finns någon form av spärrar som slumpmässigt mördar kunder, speciellt långsamma och förvirrade lantisar. Då jag vill komma fram till Gustavsberg helskinnad och utan krossad ryggsäck får någon gärna reda ut begreppen där.
Några av gårdagens 60+ åhörare
hos Aktiespararna i Linköping

Det andra är att jag reser i jobbet. Jag behöver alltså kvitton på mina utlägg. Inga skumma odokumenterade kort, likt i Göteborg (där man inte ens vet om vad man betalat), utan verifikat med  moms, organisationsnummer och allt annat som Skatteverket kräver. Så kallade SMS-biljetter kan fungera, även om telefonabbonemanget är privat av skatteskäl. Men jag har också hört talas om att SMS-biljetter inte längre fungerar utan man måste deponera pengar hos någon mobiloperatör, vilket gör att man inte längre får några verifikat på mobilräkningen. Åtminstone sägs det vara så i Göteborg nu.

Tack till yogahuset.com
för té och sittplats i Linköping
Det sägs också att man inte kan köpa biljetter på bussarna, dvs man vill inte ha passagerare som inte bor i Stockholm utan bara är där på besök. Så jag måste också kunna köpa en biljett i Gustavsberg och resa tillbaka till Stockholm på fredagen.

Sedan har jag också hört att det är vanligt att man blir haffad av vakter och insläpad i något rum och misshandlad. Går detta att undvika om man betalar korrekt, eller finns misshandelsrisken ändå? Jag vill hemskt gärna inte bli misshandlad, för jag har inte tid med det.

Under tiden höjdes biljettpriserna med Västtrafik med 11% i måndags och ska höjas med 13% (eller ngt) igen vid årsskiftet. Man vill ju inte att folk ska börja åka kollektivt när trängselskatten införs. Då skulle man ju behöva bygga ut kollektivtrafiken...

Oavsett - bring it on - hjälp en bonne som aldrig åkt med SL förr.

Tillägg: Ett jävla jobb att åka kollektivt i jobbet. SJ ger åtminstone riktiga kvitton till företagare. Varför kan man inte köpa biljetter online och likt hos SJ skriva ut på papper, samt få ett riktigt fett verifikat till bokföringen? Får väl bli taxi.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Hej,
  jag vill tipsa om denna länk som handlar om en riktigt bra investering.
  Kolla deras introduktionsfilm och se ifall du skulle vilja länka till deras sida
  http://betterglobe.com/12117

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle knappast rekommendera någon att investera i det där skojeriet, personen bakom är en minst sagt suspekt person som varit med om konkurser i liknande projekt. Avkastningen de lockar med är väldigt osäkert om de kan leverera - en väldans massa variabler som kan ställa till det.

   Radera
 2. Lösningen i ditt fall stavas Resplus

  All kollektivtrafik kan bokas genom Replus,. Sök resa på Resplus.se
  Ska du boka kan du gå till SJ resebutik på centralen. Via webben. Eller telefon..

  Eller tomaterna.
  Det borde funka för dig

  SvaraRadera
 3. Eller så kan du bara köpa en biljett som gäller i 24h. De kan du köpa på SLs access automater som finns på varje station, eller pressbyrån. SL.se kan också vara bra att kika på innan man reser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jo. Men SL.se lämnar en del att önska för N00b:en. T ex framgår det inte om 24h-biljett gäller hela länet, om det finns ngn zonindelning etc. Jag ska till Värmdö, gäller vanlig 24h-biljett då? Och blir jag mördad av spärrarna?

   Radera
  2. 24h gäller överallt bara det är SL, det är zonindelningar men det spelar ingen roll.

   Radera
  3. Klarar själv inte av att använda automaterna då de ger noll information till någon som aldrig fått en genomgång. Kunde lika gärna haft dem på arabiska. Alltid lika kul att komma till sthlm då det är ett jävla jobb o skaffa alla remsor o skit som jag behöver och att de då alltid ändrat det ena eller det andra så att det inte fungerar som tidigare gånger... Spärrarna mördar inte om du går förbi dem med vakt, bara de automatiserade mördar dig.

   Radera
  4. Är man rädd för spärrarna kan man passera intill ett av spärrvaktsbåsen och visa biljetten man har. Annars tar man det i normalfart så går det nog bra. Ryggsäcken kan man sänka ner mellan benen om man är orolig för den.

   Om du går till Slussen så kan du ena vägen gå förbi statsministerbostaden, UD, slottet och på Skeppsbron. Det tar kanske en halvtimme att gå till Slussen om man tar det lugnt.

   Radera
  5. Glömde nämna att du kan också skriva ut kvitto om du köper din biljett i Access automaten.

   Radera
 4. Ta och promenera till slussen genom Gamla Stan. Det kan vara riktigt härligt tidigt på morgnarna. Och så kan du ta en annan väg genom Gamla Stan när du kommer tillbaka. Exempelvis genom riksdagsbyggnaderna och förbi Rosenbad. Så får du kanske skäl till några politiska reflektioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Jag var förra våren inbjuden till riksdagen för ett seminarium och att gå till Riksdagshuse(t/n) var ju inte längre än att gå och hämta posten här hemma.

   Radera
 5. Hej igen, ursäkta min smarta telefons dumma rättstavningsprogram.
  Steffes förslag är lika bra. Antingen SL:s automater, eller SJ:s automater på centralen.

  SvaraRadera
 6. Gå till SL:s manuella kontor som ligger på t-banenivå i centralen. Där kan du välja det billigaste sättet. 24-timmarskort lär vara billigare än två taxiresor till Gustavsberg.

  SvaraRadera
 7. Tack för dagens skratt. Klart du ska åka kollektivt! Jag ser fram emot reseskildringen!

  Varför inte konsultera SL:s kundtjänst, rikstelefon 08-600 10 00?

  Men den där rutan på förstasidan http://sl.se/ som säger "Biljetter till företaget? Här beställer du!" den borde ju lösa dina problem kan man tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biljetter för företag levereras via Posten. Så de hinner inte komma hem till mig i tid. Skulle beställt i förväg.

   Radera
 8. Om du köper förköpsbiljetter på Pressbyrån eller SL center så får du ett ordentligt kvitto som Skatteverket är nöjd med. Om du vill veta var närmaste SL center finns så kolla på Hemsidan: sl.se. Där står för övrigt vilka biljetter man kan köpa samt annan info som kan vara till nytta. För att undvika bli klämd så är det bästa att gå genom den stora spärren vid spärrvakten. Där brukar barnvagnar, resenärer med stor packning och långsamma lantisar klara sig helskinnade igenom. Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Problemet med att SMS-köp börjar försvinna är kopplat till EU-dirretivet Payment Services Directive, FI:s tolkning och att de stora operatörerna ser en möjlighet att själva tjäna lite extra på detta. I ett första steg så förbjöds alla SMS-köp på oregistrerade kontantkort. Vid andra köp så får man ett SMS om att ansluta sig till WyWallet som drivs av 4T, de stora operatörernas gemensamma kartellbolag. Det är typ Cash 2.0 där du måste sätta in pengar på kortet som du inte kan få tillbaka utan avgift. Det går nog komma undan WyWallet ett tag till men tackar du ja till det så slutar SMS-köp att fungera. Tidigare så krävde de att man skriftligen via snigelpost skickade in en uppsägning av avtalet som du tackade ja till genom att klicka på en knapp på webben. Efter stark kritik ändrade de sig dock på denna punkt. Skickar du ett betal-SMS efter att tackat ja så får du tillbaka ett SMS men detta SMS är ett från WyWallet som säger att du inte kan betala med SMS. Är man inte lite uppmärksam så kan man alltså åka på dryga böter vid kontroll. WyWallets mål är nog att endast de med smartphone och WyWallet skall kunna göra de betalningar som idag görs med SMS-betalning.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Betaltj%C3%A4nstlagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Axel Svensson 08:40

   Folk borde verkligen komma över rädslan för att dö av terrorsimm. Man bör(?) se mord som mer allvarliga än dödsfall i allmänhet, men inte hur mycket mer allvarliga som helst. Om jag skulle bli dödad av en Gotländsk Separatist eller en illa underhållen buss kvittar mig ganska lika.

   På ett sätt är det värre att bli döda i en olycka: Perversa människor kan alltid döda andra människor i ett samhälle som inte är fullständigt totalitärt. Olyckor kan man faktiskt får ner till en mycket låg nivå med normalt olycksförebyggande arbete.

   Radera
 10. Packa barnvagnen full med böcker.
  Gå in i Bussen via bakdörren.
  Då bjuder vi Stockholmare på resan.
  Men undvik då T banan!
  Fast spärrarna kan du då få öppnade av en vakt som du kan kommunicera med på valfritt språk eller dialekt.
  Välkommen!
  Passa på att känn hur huspriserna avtar med tiden du skumpar i bussen. 1-2 miljoner per halvtimma! Men det är vackert nu i naturen!

  SvaraRadera
 11. Om inte spärrarna tar kål på dig så ser det dessvärre ut som om giftmolnet kanske gör det...

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15544561.ab

  SvaraRadera
 12. Här köper du biljetter.

  Kan tillägga att jag åkt tunnelbana dagligen sedan långt innan den nya spärrtypen infördes, utan en skråma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad vet jag, jag är en SL-N00b. Allt jag vet har jag lärt mig i media och det är att man a) blir klämd och eventuellt får uppsöka bårhus eller sjukhus på grund av "spärrarna" samt b) man blir indragen i rum och misshandlad av vakter.

   Radera
  2. Jag vill inte rekommendera dig en blöt kväll och sen sätta dig på tunnelbanan. (ang medias bilder)

   Radera
  3. Ja, spärrarna har en tendens att helt random klämma folk som går för fort eller långsamt. Om du däremot är stark nog att t.ex gå utan stöd (käpp, assistent, rullator) så är du frisk nog att ta dig igenom utan att varken få ont eller blåmärken.

   SL-kontrollanterna däremot har en tendens att uppträda precis hur de vill. Jag har själv, med kort, blivit lätt misshandlad och frihetsberövad när jag inte velat bevisa min oskuld. Oftast (typ över 99% av fallen) så är de dock som vanliga människor. Misshandlad blir du bara om du inte vill visa kort och föredrar att bli avvisad istället, om du filmar dem eller om du hamnar i en argumentation med dem som de håller på att förlora.

   Radera
  4. Inga problem med spärrarna.

   Normala människor klarar att följa den enkla instruktionen på en mening.

   Men de som inte klarar att läsa en mening. Studenter, fyllon, div invandrare mm samt plankare. Och som ställer sig mitt i spärren blir naturligtvis lite klämd när den försöker spärra.

   (Tvärtemot vad som står ovan kan den inte klämma folk som går för fort. Även folk som går fort går inte förrän spärren öppnat).

   Radera
 13. Det finns en SL-center i underjordiska gången mellan Centralstationen och T-centralen och där får du all hjälp du kan behöva. Annars kan du köpa förköpskuponger i Pressbyrån och det är tre kuponger till Gustavsberg (som ligger i zon B, hela tunnelbanan i zon A) och tre tillbaka till stan du behöver. Man brukar även kunna köpa biljetter i automater på busshållplatser fast alla hållplaser har inte denna möjlighet. Du får kvitton på dina biljetter hur du än köper dem. Info om biljetter:
  http://sl.se/sv/Resenar/Valja-biljett/Vara-biljetter/Korta-eller-enstaka-resor/
  Eija

  SvaraRadera
 14. 1/'Gå in på sj.se välj från, till och tid (t ex Sätila - Gustavsberg tur och retur
  2/ Gå vidare till betala och välj E-biljett som du skriver ut själv och som gäller alla byten.
  3/ Expandera vald resa och skriv också ut din egen tidtabell så har du järnkoll på varje minut, var du är och vart du ska.

  På resrobot.se kan du med kartsök t o m välja hållplats och se mera i detalj om byten och gångtider mm.

  SvaraRadera
 15. Kan vi få mer information om föreläsningarna? Jag har bara sett inlägg om dessa tidigare så det vore toppen om du kunde uppdatera oss. Skulle själv gärna vilja gå på en utav dem (fredag f.m.?) men vet inget om var/när/hur...

  SvaraRadera
 16. Köp en klassisk rabattremsa på pressbyrån så får du ett kvitto. Blir det några biljetter över så kan du åka upp dem privat.

  SvaraRadera
 17. Det komiska i hela denna tråden är att det är ett strålande exempel på samhällets förmåga till överkomplexitet. Hur j-la svårt skall det egentligen behöva vara?

  För något år sedan åkte jag buss på Turkiets landsbygd utan problem och utan att kunna göra mig förstådd överhuvud taget.

  1. Gå på bussen.
  2. Betala med papperspengar.
  3. Gå av bussen.

  Jag behövde inte ens dator med Internet-access, mobilabonnemang från TurkCell, VISA-kort, eller kunna flytande turkiska.

  Har för mig att jag tom. fick ett kvitto, i form av en liten biljett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalmar är lite som Turkiet då. Där går det att betala med papperspengar än så länge. Dock kan man även betala via kreditkort eller SMS-betalning. SMS-betalningen håller dock på att stoppas av de svenska operatörerna då de vill att man ska ha en smartphone, teckna ett avtal med deras bolag 4T, ladda hem en app, föra över pengar till dom, köra appen för att slutligen betala i appen...

   Radera
  2. @BackstugeBengt 10:28

   Jag saknar möjligheten att betala kontant på bussarna. Inte särskilt mycket för egen del, men jag lider med turisterna här i Skåne.

   Radera
 18. Hej, posta garna dina slides eller annu battre, film av forelasningen! Galler for alla forelasningar...

  SvaraRadera
 19. För att sammanfatta:
  Du ska ut till Gustavsberg på torsdag (förmiddag? Eftermiddag?)
  Du ska även föreläsa där på fredag förmiddag, så jag gissar att du behöver bege dig dit ut igen på fredag morgon?

  Du har två "rimliga" alternativ. Beroende på när du behöver åka på torsdagen (klockslag) så köper du antingen ett SL Access-kort för 24 timmar, som kostar 115:- och gäller i just 24 timmar från att du använder det första gången. (Därför är frågeställningen om tidpunkt för utresa till Värmdö på torsdagen och eventuell återresa fredag förmiddag intressant).

  Alternativet är ett förköpshäfte som stämplas i spärr/av busschaufför för 200:- Då kostar en enkel resa från Stockholm city till Gustavsberg 3 stämplar. Ett häfte innehåller 16 stämplar, vilket möjliggör 4 resor till/från Gustavsberg. Dessa är inte beroende av tidpunkt vilket gör det till alternativet om du inte klarar av dina tur och retur-resor inom 24 timmar från första avfärd.

  Inköp sker hos valfritt SL-ombud, t ex dess egna SL-center på centralstationen eller valfri Pressbyrå. Du får naturligtvis alltid kvitto på köpet.

  Några andra fyllnadskommentarer:

  - Om du ska passera en tunnelbanespärr i direkt anslutning till någon annan med ett SL Access-kort, vänta på din tur, placera ditt kort över läsaren, vänta på signal och passera. Försöker du springa in efter någon annan, eller placerar ditt kort på läsaren medan personen framför dig genomför sin inpassering eller på något annat korkat, ologiskt sätt som är mer behäftad med fyllskallar, så är det möjligt att du får en fysisk påhälsning av spärrdörrarna. Beter du dig sansat och normalt så kan du passera alla spärrar utan några som helst fysiska åkommor. Bara idioter som stressar, springer eller beter sig på annat vis huvudlöst får problem med inpasseringen. (Tänk Lemmings, det gamla klassiska spelet..)

  - SL har för övrigt inte omfattats av det nya mobila betalsystemet ännu, det kommer fortfarande köp på fakturan året ut, även om man får sms om att ansluta sig till WyWallet, något som SL för övrigt inte gillar...

  - Eftersom du ser blond och svensk ut och inte har några mörkare hudtoner, inte har stora klänningar, fladdriga byxor, skateboard, bakåtvänd keps och en taskig tonårsattityd så löper du obefintlig risk att få smaka ordningsvaktsbatong i ett avsides fikarum. De är lite selektiva de där gossarna och flickorna förstår du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan, jag glömde. Ett SL Access-kort kostar 20:- att köpa också, det behöver du lägga på kostnaden för 24-timmarskortet. (Eftersom jag antar att du inte har ett sen tidigare.) Det går dock att återanvända vid framtida besök i Stockholm.

   Radera
 20. Bra support du har fått här, en sån panel skulle vem som helst behöva, särskilt jag som lyckats sumpa två mobiler inom loppet av två dygn precis när det är Framtidsvecka och allt.... om det är något når du mig därför på 072-841 32 29. Vi håller tummarna för att du lyckas ta dig hit! (och ni som också vill komma: bästa sättet att få plats är att se filmen In Transition 2.0 innan, kl 18. Lars börjar 19. Jag tror dock att alla som vill ska få plats)

  SvaraRadera
 21. Vi väntar med spänning på fullödig rapport om Cornus eskapader i storstaden...

  En sak kan vara bra att veta om du irrar dig in till Östermalm: vuffsan, noppe, dippe, pillan är inte i första hand namn på sällskapshundar i miniatyr. Utan på deras ägare.

  SvaraRadera