Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2012-10-03 14:48

Säffle, kan jag få en kopp kaffe?

Den svenska Pippi Långstrump-ekonomin och det underbara svenska ekonomiska miraklet fortsätter att leva och frodas. Det går så bra för Sverige att Volvo lägger ner sin bussfabrik i Säffle efter ganska exakt 100 år och flyttar verksamheten till Polen (Schibsted/SvD).


Ca 400, inklusive konsulter, blir av med jobben. Detta är även oräknat underleverantörer.

Polen är alltså ett konkurrenskraftigare land än Sverige, trots en smilande Anders Borg som kastar hästssvansen i höstvinden.
Dagschart Volvo A

För lilla Säffle är detta ett hårt slag, men man behöver inte oroa sig. Man ska torka varandras toaletter och renovera varandras hus istället baserat på alliansregimens politik. Samt gå på krogen.

Volvo-aktien reagerar förstås inte nämnvärt.

Marknaden borde snarare tolka nyheten positivt eftersom en flytt sker då förutsättningarna för att driva bussfabrik är bättre i Polen än i Sverige om man ska tro Volvos beslut.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Här är pressreleasen
  http://www.saffle.se/Documents/Kommunledning/Pressrelease_SVE_20121003.pdf

  SvaraRadera
 2. Gnälla är ju lätt, men vad tycker herr kverulanten att alliansregimen skulle ha gjort åt saken då? De jobbar väl redan hårt på att med Fas 3-piska och import av arbetslösa pressa ner (medborgarna i skorna och) det svenska kostnadsläget till en polsk nivå. Borde de ha drivit den linjen ännu hårdare?

  SvaraRadera
 3. Det är väl fantastiskt! Bara att välkomna Polen som efter ett långt kallt liv bakom järnridån nu kan visa sin styrka och konkurrera ut Säffle.
  Går det bra så kan Volvo sälja fler chassi till bussarna.
  Man får ju hoppas att det är på lika villkor som Polen konkurrerar. Samma miljöregler och samma energikostnader.
  Vi lever i en öppen värld i en marknadsekonomi som visats vara bra för HELA världen. Kanske tom Säffle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sarkasm? Sverige var betydligt behagligare att leva i som svenneproletär när vi inte hade öppna gränser för människor och varor åt alla håll.

   Radera
  2. Nej ingen sarkasm!
   Vi exporterar mer än vi importerar.
   Givetvis beklagar jag dem som nu drabbas och alla runt dem.
   Men även Polacker behöver jobb.
   Duktiga brukar få nya jobb som kommer fram när det blir kris. Tjänstemän från SAAB får tom löneförhöjning på nya jobb.

   Radera
 4. Det måste väl rimligtvis finnas bostadsrätter även i säffle som dom före detta volvo arbetarna kan sälja till varandra och bli förmögna på, precis som här i stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, "man får ju betalt för att bo".

   Radera
  2. Kraftigt OT nu kanske men, i Umeås "värstingområde" Ersboda har enligt Västerbottenskuriren priserna stigit kraftigt på senaste tiden. Exemplet dom plockar fram har tydligen ökat i värde med 3485 procent.
   http://www.vk.se/711456/prisrekord-pa-ersboda-statusen-okar-allt-mer
   Fast, det är klart, den köptes för 32 år sen för 39000 riksdaler..

   Radera
  3. Slå till på den här lilla pärlan:
   http://www.hemnet.se/bostad/4108523
   prissänkt 22 % idag: http://www.boliga.se/map.aspx?id=3296247

   Den kostar ca 550 kr/m2 och år - vilket är ca 1/4 av vad det kostar i Stockholms innerstad...

   Radera
 5. Det är inte så konstigt att Anders Borg försöker hålla god min, även fast han möjligen dristar sig till att beklaga den här flytten. Men alliansen kan nog behöva ompröva både arbetslinjen och den fina invandringen när det är uppenbart att vi inte kan behålla jobben. Man kan undra hur hög arbetslösheten skall bli innan politikerna accepterar att slaget är förlorat.

  SvaraRadera
 6. Har för mig att ett av huvudargumenten för att vi skulle gå med i EU var att om vi stod utanför så skulle företagen flytta utomlands. Eller minns jag fel?

  Och här ryker jobben till ett annat land istället... inom EU.

  SvaraRadera
 7. Sir James Goldsmith på Charlie Rose November 15 1994
  http://video.google.com/videoplay?docid=5064665078176641728

  Han hade rätt då och mot argumentationen är samma nyliberala propaganda som vi köpte med EU. Undrar hur lång tid det tar innan vi står i samma dilemma som USA när infrastrukturen med underleverantörer och konsulter är borta och jobben inte kan komma tillbaka.

  SvaraRadera
 8. Intressant timing med alla dessa avhopp ifrån den Svenska modellen.

  Det var ju givet att en sänkning av bolagsskatten inte skulle göra någonting för att öka sysselsättningen, men Borg ville ändå. Varför är svårt att förstå, om det nu inte är en rent valteknisk fråga där man tänker sig att alla andra förutsättningar var oförändrade.

  Jag tänker mig då effekten av sänkningen:

  I år kommer ingen som har koll på läget att betala någon bolagsskatt i Sverige. Allt kommer att gå i periodiseringsfond eller tantiem.

  Nästa år blir det väldigt intressant att betala bolagsskatt, så årets och alla innevarande år blir intressanta att skatta för.

  Är det tanken för att kompensera för bortfallet i år?

  Hade man nu istället sänkt arbetsgivaravgifterna istället och på så vis visat att det fanns en "riktig" arbetslinje, så kanske några firmor inte varslat.

  Och sedan har vi ju alternativet i Politiken. Deras budget idag var ju inget mer än ett jättelikt skämt.

  SvaraRadera
 9. Säffle får väl satsa på Sveriges snabbast växande industri och bli flykting daddor. Den tomma fabriken, efter den lyxrenoverats och försetts med bönerum, kan säkerligen husera en så där 20,000-30,000 somalier och syrianer. Detta svarta guld blir ett välkommet tillskott till Säffles kommun ekonomi

  SvaraRadera
 10. Minnas bör vad som skedde när Volvo köpte CARRUS som var en lönande busstillverkare med prisbelönta modeller.

  Volvo lade ner tillverkningen och flyttade den till samma fabrik i Polen som nu Säffle-tillverkningen skall flyttas till, men Volvo lade också ned kronjuvelen i CARRUS, dvs utvecklingsavdelningen.

  SvaraRadera