Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2012-10-16 10:40

Hur illa är varslen egentligen?

Varslen duggar allt tätare i Sverige. Men hur illa ser det egentligen ut på arbetsmarknaden den här gången?

Varsel i september

September månad visar upp de högsta varslen för september sedan 2008 och 2009, samtidigt som bottennivåerna för september är stigande. Sedan 1998 är trenden på lägsta nivån för varslen i september månad allt högre. Inget nytt i sig, varje högkonjunktur ger allt färre jobb.

Samtidigt är inte varselvågen den här hösten än så länge särskilt illavarslande. Om inte varslen exploderar likt hösten 2008 blir den här vändan betydligt mildare än de stora krisvändorna i början av 90-talet och 2008 - 2009.
Varsel 1992 - 201209. Notera
12-månaders glidande medelvärde

För övrigt kan man konstatera att 12-månaders glidande medelvärde för varsel ser ut att ha en prognosfunktion. När det glidande medelvärdet vänder upp går vi mot en försämrad konjunktur. 12-månaders glidande medelvärde vände upp redan i april 2008 och i oktober 2011. När allt fortfarande sades vara guld och gröna skogar. I januari 2001 bekräftade det glidande medelvärdet att IT-bubblan verkligen var sprucken och varslen steg och hade inte fallit tillbaka till låga nivåer förrän först 2006. Antagligen går det att använda detta som en del av en fundamental investeringsmetodik för börsen, även om den fungerade dåligt för IT-bubblan. De artificiella stimulanserna har också gjort att varslen fungerat dåligt som indikator för börsen det senaste året.

Hur man än vrider på det är inte den svenska krisen på arbetsmarknaden i närheten så illa som 2008. Än. Det känns mer sannolikt att vi står inför en utdragen process likt 2001 - 2005, istället för en snabb och brutal chock som 2008 - 2009.

Samtidigt rycker deflationen närmare. Trots rekordlåga räntor är nu KPI-inflationen nere på 0.4%. Vilket ju kan vara intressant för alla ni som tror att inflationen betalar era skulder. Deflationsscenariot ser alltså alltjämt ut att vara det sannolikaste. Återstår att se hur de sänkta räntorna kan påverka folks vilja att skuldsätta sig ännu mer för att få Anders Borg att se präktig och nöjd ut.

Frågan blir om det finns verktyg och vapen för att kunna blåsa konstgjort liv i ekonomin den här gången. Jag anser att vapnen nu saknar ammunition och krutet är blött och tänder knappt. Som bekant pumpas det in massiva stimulanser på finansmarknaderna för att rädda de besuttna, men det ger inga jobb. Man lyckades få viss återhämtning 2009 - 2010 via stimulanserna, men verkligheten knackar allt mer på dörren. Anders Borg har de facto medgett att stimulanserna bara var till för att rädda bankerna och sagt att man nu är redo för en grexit då marknadens aktörer hunnit ta ut sina tillgångar. Bland annat tack vare de 100 miljarder som den svenska alliansregimen lånade ut till IMF.

Upprepar min gissning att det blir en utdragen process med flera hårda år framöver. Frågan blir då hur länge svensk ekonomi och svenska hushåll klarar det med nuvarande nivåer på skuldsättningen?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. få fart på svensk ekonomi, är det så svårt?

  gör en lista på alla myndigheter, verk, nämnder etc (de är runt 300) och ta fram stora sågen.

  lägg ner försvaret helt.

  totalt stopp för alla bidrag till kulturella organisationer, ideella föreningar etc.

  slopat presstöd.

  slopa alla bidrag av alla slag för folk som inte vill jobba som saknar mycket god medicinskt belagd anledning. detta gäller såväl svenskar som utlänningar och invandrare.

  lägg ner alla vansinniga infrastrukturprojekt som ändå inte har någon framtid.

  ha endast kvar och satsa det som på allvar ökar välfärd och välstånd: utbildning, vård, pension och det som folk faktiskt gärna ser att deras skattepengar går till att finansiera.

  ta bort alla skatter utom endast 20-30% platt inkomstskatt för ALLA och 10% moms på allt. låt folk hämta hem sina svarta och dolda förmögenheter utan att skatta för det (det är ju gammal inkomst).

  ni kan tacka mig sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börja med att avskaffa källskatten, det är enkelt i dagens datorsamhälle. Redovisa priser utan moms även för privatpersoner. Efter dessa två enkla reformer kommer opinionen genomföra dina förslag av sig själv.

   25% moms: En fjärdedel av nästan alla transaktioner i en bygd åker iväg till Stockholm. Väldigt lite kommer tillbaka. En utsugning utan dess like i historien tror jag. Efter ett år har mycket pengar försvunnit, efter tio år är bygden utsugen, efter tjugo ännu mer utsugen.

   Radera
  2. Ett sådant program garanterar att man kapas längs smalbenen i nästa riksdagsval.

   Radera
  3. Jag är inget "fan" av försvaret men att helt lägga ner det är nog lite naivt. Försvaret jobbat inte bara med att "försvara" landet (vid anfall). Deras viktigaste insatser kommer kanske att vara civila i framtiden då vi kanske får fler extrema väderfenomen eller dylikt då försvaret få rycka in för att förse folk med vatten mm. Eller så får man ta eget ansvar för att "Bunkra konserver" som ju survivalisten Cornu gör enligt GP :)

   Pressstödet får man gärna slopa för min del...

   Kanske kommer civila militära insatser bli allt vanligare, typ hemvärnet, allt eftersom alltför monolitiska och centraliserade organisationer/myndigheter kollapsar i kölvattnet av tex. Peak Oil...

   Radera
  4. Lord Metroid2012-10-16 13:21: Ja det är därför enklare att genomföra reformer för att tydliggöra skatterna. Teknikaliteter som skulle göra medborgaren väldigt medveten i ett slag.

   Radera
  5. @Lord Metroid: Motivera? Folk skulle få mer pengar över, slippa gå runt och vara förbannade på bortslösade skattemedel, få bättre välfärd.

   @Vad är pengar: Militären är inte till för det du talar om, eller borde åtminstonde inte vara det. Finns ingen anledning varför inte civila (=ickemilitära, obeväpnade) organisationer skulle klara det du talar om.

   @kgb35: Folk och fä förstår sig inte på sånt. De klarar inte av att tänka. Det enda de förstår är om de har mer pengar i plånboken när de fått sin lön. Vad som står på pappret eller hur systemet funkar är inte intressant.

   Radera
 2. Om räntan åker ner i botten igen som början av 2009 är det inga problem med skuldsättningen. 1 miljon i lån kostade bara 10k per år på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, med dagens ränta eller än lägre spelar det ingen roll för bostadsägare om inflationen är låg.

   Än så länge stiger bostadspriserna mer än inflationen och mer än bankräntan. (HOX Sverige 12 mån +3,4% Källa Valuegruard.se)

   Radera
 3. Håller med om att vi står inför en utdragen process av ekonomisk nedgång och ökande arbetslöshet denna gång. Men den kommer att vara i 10-20 år så det blir i långa loppet brutalt..

  SvaraRadera
 4. Varför klaga på arbetslösheten-vi tar ju in den!
  Den är politiskt vald och kommer att bestå tills ersättningarna/lönerna är nere på Öststatsnivå och med samma typ av sysselsättningsjobb.
  LO ger sitt bidrag till arbetslösheten genom att höja lägstalönerna i riktiga jobb så vi får ett platt löneläge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller att inte godkänna bärplockning som säsongsarbete, varför bärgrossisterna inte kan anställa svenskar utan måste anställa utlänningar med sådana problem som rapporterats om i tidningar i några år. Sällan hör man om fackets roll i det hela.

   Radera
  2. Du menar inte att bärplockning inte är säsongsarbete enligt facket.
   Då är det illa verkligen illa!

   Radera
  3. Jag hörde det på nyheterna i P1 för ca två år sedan. Just som en förklaring till alla sydostasiatiska bärplockare som det var synd om det året.

   Radera
 5. Jag håller med om att det är fjantigt att klaga på arbetslösheten när vi extremt medvetet importerar den. Likadant med bostadsbristen. Den är också i hög grad politiskt vald. Ivrigast av alla att åstadkomma arbetslöshet och bostadsbrist verkar miljöpartiet vara. Tanken bakom är inte alldeles tydlig. De menar nog att det är bättre om folk bor trångt och inte har så mycket pengar att spendera.

  SvaraRadera
 6. Känns som att många redan har glömt 2001-2005. Det finansiella minnet är kort hos folk. Jag minns det dock väl eftersom det var då jag skulle ge mig ut på arbetsmarknaden och då var det (iaf på min hemort) inte så lätt att få jobb inom det jag var utbildad (el/data) vilket fick mig att studera fram till 2005.

  Ibland känns det som att folk redan har glömt 2008-2009. Men ja, en utdragen process är nog sannolik, även när det gäller uppgångar i tillgångar som ädelmetaller. Detta till skilnad från vad vissa extremister tror..

  SvaraRadera
 7. Energy and Capital kallar sig några som i ett nyhetsbrev påstod att:

  "On January 1, 2013, the world will return to a gold standard.

  This isn't guesswork. Banks in major economies across the globe have already adopted the rules.

  Insiders are forecasting gold to rise to between $10,000 and $14,000 per ounce."

  Inte mycket att ta på allvar, skulle jag tro!

  SvaraRadera
 8. Jo kan bli knepigt.
  ROT sattes ju in i högkonjunktur!!
  Och alla som kan utnyttja ROT har väl nu glasat in sina altaner, bytt kök, tak, panel och allt som kan överföras som ROT med ett rymligt tänkesätt.
  Arbetslöshetsstatistiken fixas ju med typ: FAS3 som ju inte får räknas som arbetslösa.
  Den låga räntan håller konkurserna borta, men den dagen då Staten måste betala för att skänka bort pengarna, så att det finns så mycket pengar att inte ens banker hinner få bort dom, kan man väl anse att det börjar bli . . . ja lite knepigt.

  SvaraRadera
 9. Känns som den här "vändan" kan bli riktigt lång och djup även om vi börjar från helt ok nivåer. Bostadsrättsföreningar skall gå omkull (nyproduktion). Byggbolag samt delar av byggbolag skall gå omkull för att bli av med skulderna.

  SvaraRadera
 10. Var är hyperinflationen? enligt alla konspiratörer så skulle vi nu ha hyperinflation.

  Det är uppenbart att dom som har skrikit att vi får hyperinflation inte kan nationalekonomi.

  SvaraRadera
 11. Läget är mycket ALLVARLIGT, enligt mig mycket mer allvarligt än 2008 för där klarade Sverige sig väldigt bra. Då var det en brant nedgång men den var kort. Vi hade en del "reserver" att ta till och kunde därför komma igång, problemet var att vi eldat för mycket. Nu får vi den kris som vi egentligen borde tagit 2008

  Den svenska kronan kan inte sjunka som den gjorde 2008
  Man kan inte öka på utlåningen så som man gjort efter 2008
  Ekonomiska motorer i omvärlden är mycket svagare (Kina mm)

  SvaraRadera
 12. Krisen har ni fått av dom som inte vill stimulera ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ingen känsla av att problemet också är att vi inte kan få igång någon stadig tillväxt för att det börjar bli tajt med energi och andra naturresurser? Du kanske kan stoppa in fler nuffror i ekonomin och i bästa fall lösa en del problem på det viset, men du löser förvisso inte problemet med sinande naturresurser genom att trycka mer pengar. Och det var i hög grad de problemen som startade finanskrisen och skuldkrisen.

   Radera
 13. "Frågan blir om det finns verktyg och vapen för att kunna blåsa konstgjort liv i ekonomin den här gången"
  Riksbanken förfogar över ett vapen som man inte pratar öppet om.
  Det går att trycka pengar och dela ut till allmänheten när ekonomin står inför en total katastrof, det vapnet kan tas till under en depression med deflation.
  Detta vet inte domedagskonspiratörerna om, eller så vet dom om det och tänker göra pengar på att skriva om domedagen och sälja överlevnadsutrustning, varför bryt sig om världen om man kan bli rik själv.

  Delar vi ut 500kr till alla varje månad tills depressionen är över, så går inte dom pengarna in i huspriserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativt kan vi införa en medborgarlön på 2000 kr. Eftersom jobben sannolikt aldrig kommer tillbaka kommer den permanentas. Om vi inte får värsta u-landsförhållandena förstås, men det kanske du tänkte dig att vi skulle kunna undvika?

   Radera
  2. Men sluta fantisera och kolla upp fakta. Om riksbanken bara ger bort pengar sådär kommer förr eller senare deras kapital förbrukas - och det skulle nog inte vara helt lyckat. Dessutom är det tämligen tveksamt ifall riksbanken får göra sånt, men hur verkligheten förhåller sig kanske inte hindrar dina fantasier.

   Dessutom tror jag inte det ingår i riksbankens uppdrag att blåsa konstgjort liv i ekonomin.

   Radera
  3. Våra problem handlar verkligen inte bara om att det blivit för lite pengar i ekonomin. Om problemet vore så enkelt så skulle det lösts för länge sedan. När man gjort som ekvationsteorin säger så är det bara resten kvar...

   Radera
  4. "Om riksbanken bara ger bort pengar sådär kommer förr eller senare deras kapital förbrukas"
   En riksbank kan tillverka pengar ur tomma intet.
   "Vad är pengar?"
   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/104736?programid=412


   "Om problemet vore så enkelt så skulle det lösts för länge sedan"
   Så enkelt löser du en djup depression med deflation, men för att få ekonomin att fungera normalt krävs en större kvot p/m (penningmängd/ medeltimlön) vilket inte kan lösas av en sedelpress, med fri lönebildning så ger mer pengar bara högre löner vilket bara orsakar inflation utan ökad köpkraft.

   DET GÅR INTE ATT ÖKA KVOTEN p/m OM VI HAR FRI LÖNEBILDNING.
   DU måste inse var felet är för att kunna lösa problemet.

   Radera
  5. Ta och läs på lite istället för att fantisera.

   Radera
 14. Som Kuckeliku skriver, medborgarlön är MYCKET bättre än att börja trycka pengar och riskera 500% ränta...
  Låg medborgarlön är förövrigt en extremt bra lösning för folket. Inte lika bra för staten om statens mål är att styra folket (makt). Medborgarlön hade inneburit kraftig lågkonjunktur i statliga myndigheter och politikers inflytande hade minskat drastiskt.

  SvaraRadera
 15. Det är uppenbart att staten måste börja ta ansvar nu och skapa en efterfrågan som kan garantera full sysselsättning. Kommer ungdomar och invandrare aldrig in på arbetsmarknaden så riskerar vi inte bara förlorad produktion och enorma ekonomiska och sociala kostnader utan även hela samhällsstabilitet.

  Den oreglerade individualiserade girighetskulturen kommer i takt med att ekonomin försämras att starta en motreaktion. 30-tals depressionens konsekvenser blev en radikalisering i Europas stater som gick åt olika totalitära håll. Fascismen, nazismen och kommunismen var ett svar på den liberala kapitalismens misslyckanden att erbjuda möjligheten till ett anständigt och värdigt liv för stora samhällsgrupper. Det kommer inte att gå över en natt men om man på lång sikt vill rädda det kapitalistiska produktionssättet så måste man i väst börja ta tag i dess värsta baksidor redan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tycker ditt resonemang är intressant. Kan du utveckla det lite grann? Vad är det du tror att vi måste göra för att ta tag i "dess värsta baksidor"?

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Varsel den 31:a oktoberkl. 13.00.

  * Kabe i Tenhult varslar 25 personer (Västergötland).
  * Indexator i Vindeln varslar 14 personer (Västerbotten).
  * PEAB varslar 50 personer (Skåne).

  SvaraRadera
 18. Varsel den 31:a oktoberkl. 13.00.

  * Kabe i Tenhult varslar 25 personer(V-götland)
  * Indexator i Vindeln varslar 14 personer(V-botten)
  * PEAB varslar 50 personer (Skåne)

  SvaraRadera