Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2012-10-01 17:23

Guldpriset på årshögsta?

Kontraindikatorn Claes Hemberg, ni vet han som sagt att man ska sälja guld så länge jag kan minnas, observerar att guldpriset är på årshögsta i ett inlägg på Twitter.

"Guldpris på årshögsta. Men inte är det en köpsignal. För mig är det en glänsande säljsalut! Sälj dyrt, brukar det ju heta!"
Som bekant tjänar inte Avanza ett öre på att man köper guld. De som däremot satsat pengar på guld har till skillnad mot de som valde börsen betydligt mer tillgångar kvar, tillgångar som Avanza gärna vill se finansialiserade och satta hos Avanza istället. Se även Birgitta Ohlsson (fp) om att det är allt för lätt att luras vid finansiell rådgivning. Som bekant har guldpriset stabilt stigit sedan åtminstone 2004, medan börsen bara hackat fram och tillbaka medan Avanza plockat pengar av dig som kund.

Sedan visar ju Hemberg förstås sin begåvning genom att titta på det helt ointressanta guldpriset i USD per troy ounce. Han kanske köper allt han behöver i dollar, men de flesta svenskar är mer intresserade av svenska kronor, SEK. Och där är årshögsta för guldpriset runt 381:- SEK per gram mot dagens 374:- SEK per gram.

Så Hemberg har antagligen dubbelt fel. Dels är inte guldet på årshögsta och dels är det inte säljläge.

Vi minns alla Hembergs utbrott mot guldsparare som förstör för Avanza.

Vi kommer också ihåg att Claes Hemberg tyckte att guldet var dyrt när det kostade runt 237:- SEK per gram mot dagens 374:- SEK.

Till skillnad från Hemberg så uppmanar jag ingen att sälja guld. Jag uppmanar inte heller någon att köpa guld. Jag uppmanar er att läsa på och inte lyssna på de som tjänar pengar på specifika råd. Hemberg är en betald lobbyist, som försöker framstå som mån om vanligt folk genom att få uttala sig i media. Han är bara mån om en sak och det är Avanzas intjäning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Sålänge man handlar med pappersguld så tjänar avanza på det dock (eller var man nu har sin depå) - för dem blir det nog ingen större skillnad vilket värdepapper man köper eller säljer. Det finns en anledning till att de ger bättre vilkor ifall man gör många affärer.

  Jag antar att det är handel med fysiskt guld som inte är så roligt för dem.

  SvaraRadera
 2. Konceptet, "årshögsta - därför skall du sälja" är fel, så varför det används som anledning i twitter-kommentaren är dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis - då skall man alltså sälja allt när börsen öppnar 2/1?!

   Radera
 3. Har aldrig gillat Hemberg, ser ut som en översittare. en "viktigpetter"

  SvaraRadera
 4. Vad är mest reliable i dessa tider - guld eller politiker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart politikerna. Guldet kan svänga lite upp och ner men politikerna, kan du vara 100% säker på, kommer att tjäna sig själva i första hand.

   Radera
  2. Aha. -Så i kraft av samma logik bör jag alltså på något sätt lura in Anders the Borg eller Gudrun Schyman i mitt bankfack?

   Radera
  3. Nej, det betyder att du lugnt kan ta negativa positioner i deras löften

   Radera
  4. Bästa kommentaren någonsin, på någon blogg. Hatten av.

   Radera
 5. Avanza är en bank utan avgifter. Det är först när du försöker tjäna pengar på aktier mm som de/vi skär emellan!
  Välkommen som aktieägare i Avanza!
  Jag har som princip att sitta på bägge sidor i en marknadsekonomi så blir jag vinnare hur jag än beter mig!

  SvaraRadera
 6. För att nyansera denna hatkampanj mot Hemberg kan ju tilläggas att han twittrar en hel del och att denna s.k. tweet var en av flera hundra. För övrigt så tjänar det bolag Hemberg visst på att guldpriset stiger till skillnad från vad du skriver. Du kanske inte noterat det men det går ju faktiskt att köpa diverse hävstångsinstrument men även ett flertal guldbolag på flera olika marknader. Du har däremot rätt i att Hemberg inte har något intresse av fysiskt guld men samtidigt är denna fysiska hantering minimal i jämförelse med ETFer mm. Allt behöver inte gå till det extrema för att väcka våra intressen Cornu. Du är bra som du är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza tjänar på att folk handlar med papper. Det är därför Hemberg är livrädd för guld. Tänk om folk köper den riktiga varan och rycker undan hans levebröd. Hemska tanke.

   Radera
  2. Fast det s k "utbrottet mot guldsparare" var ju ganska balanserat. Det handlade ju mer om att man ska hålla en vettig ton i diskussioner. "Utbrottet" verkar ju mer handla om de s k "penningsystemshaverister" som väl även Cornu haft sammanstötar med.

   Radera