Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2012-10-17 07:05

EU:s bondepension

Som bekant ska Sverige alltid vara bäst i EU-klassen och tillämpa alla EU-direktiv så hårt som möjligt. Men som de hårdaste av de hårda undviker vi att tillämpa saker som innebär att vi får tillbaka pengar på vår EU-avgift, som ligger på toppnivå per capita. EU-direktiv ska bara tillämpas om de drabbar svensk befolkning och svenska företag negativt. Ett direktiv vi inte tillämpat och därmed säger nej till EU-miljarder är den bondepension som resten av EU infört.


Innan folkomröstningen till EU var jordbrukarna och LRF bland de starkaste förespråkarna för att Sverige skulle gå med i unionen. De kunde aldrig drömma om att Sverige skulle säga nej till delar av bidragen till jordbruket.

Sverige drar också successivt in stöd, t ex genom regeln att man för att få gårdsstöd måste ha fyra hektar stödberättigad mark. Någon sådan generell regel existerar inte i EU, utan det är något som Sverige hittat på för att betala mindre bidrag till svenska bönder än inom resten av EU. Sverige har bestämt att det är för jobbigt att betala ut stöd om det står 3.75 på en SAM-blankett istället för 4.01.

Man kommer nu också dra in stöden till hotade husdjursarter i Sverige, medan de kommer finnas kvar i resten av EU.

Men för äldre bönder svider antagligen bondepensionen hårdast.

Kortfattat innebär detta att bönder i åldern 55 - 66 år får en specialpension på upp till 15 000 euro (129 600 SEK) om året om de slutar som bönder och låter en yngre bonde ta över brukandet av marken. Man får fortfarande ha andra inkomster, men inte från jordbruk. Man kan till och med fortsätta äga sin mark, men måste arrendera ut allt utom en hektar och får inte driva någon kommersiell jordbruksverksamhet själv. Däremot kan man alltså fortsätta hålla en häst eller några får och odla lite potatis för eget bruk, samtidigt som man jobbar med något helt annat.

För övrigt höjdes ersättningsnivåerna i systemet så sent som 2007, från typ 12 000 EUR till just 15 000 EUR.

Ska då detta avvecklas med reformen av EU:s jordbruksstöd? Nej, den maximala ersättningen ska mer än dubblas till 35 000 euro om året och gälla om man är över 65 år (länk).
"Farmers over 65 years old who have been farming for at least 10 years should be entitled to a payment of up to €35,000 if they retire and transfer their holding and corresponding payment entitlements to another farmer, he added."
35 000 euro om året är alltså en specialpension på 302 400 SEK om året för bönder i EU utanför Sverige. Som du och jag betalar med våra skattepengar, som går till vår EU-avgift.

Den som vill googla kan söka på "EU farm retirement scheme site:.eu". Eftersom svenska är ett officiellt språk i Finland bör det även finnas information på svenska. "pension för lantbruksföretagare" kallas tillämpningen av EU-lagen i Finland.

Detta har alltså Sverige sagt nej till att tillämpa i Sverige. Man kan tycka att det är en pervers specialkonstruktion, men den tillämpas i övriga EU-länder, inklusive Finland. Och Grekland. Fast Sverige vill inte ha tillbaka miljarderna på EU-avgiften eftersom vi vill vara EU:s Bror Duktig.

Antagligen tycker man att det är osvenskt att ge specialpension till bönder i Sverige. I Sverige är det bara statsråd, riksdagsledamöter, generaldirektörer och EU-parlamentariker som ska få specialpension av svenska staten.

Så när du betalar statlig skatt, t ex köper något och betalar moms, känn lyckan i att en del av den där momsen går till specialpension för EU:s bönder. Fast inte i Sverige. Svenska bönder måste, förutom att tillämpa världens hårdaste djurskyddslagar, också stoppa undan pengar till egen pension om de ska lyckas få 302 400:- SEK om året i pension, samtidigt som man ska försöka konkurrera "rättvist och på lika villkor på EU:s interna marknad". EU:s övriga bönder kan istället ta ut egna pensionsavsättningar som lön redan idag, eller återinvestera dessa pengar i jordbruket, tryggt förvissade om en guldkantad statlig pension.

Jag kan lova er att ni inte får höra ett ord om detta från svenska politiker, som fortsätter göra sitt bästa för att maximera nackdelarna med EU för svensk del och minimera fördelarna. Själva tar de ut exakt en sådan här pension när de tröttnar. De behöver inte ens ha fyllt 55 utan det räcker att rösta bort dem ur riksdagen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Den finska lagtexten på svenska finns här.
  http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2006/20061280

  Förutom lantbrukare omfattas också fiskare och renägare med familjemedlem (maka i regel).

  Besynnerligt att Sverige förhandlat bort detta tillskott till statskassan.

  SvaraRadera
 2. Intressant, förstår dock inte vad våra djurskyddslagar har att göra med bondepensionen? Sliter svenska bönder ut sig i förtid av att ta väl hand om djuren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, svenska bönder går i konkurs därför att de inte kan konkurrera med övriga EU-bönder som har betydligt slappare djurskyddslagar.

   Radera
  2. Senast var det svenska grisbönder som tvingas bygga om sina stallar för miljontals kronor till ingen som helst nytta - en EU-förodrning anmodar ändrad spalt från 20 till 18 mm (där toleransen vid tillverkning är 1 mm) och det är bara Sverige som tillämpar regeln. Dessutom använder svenska grusbönder bara spalt på mindre delar av sina stallar och kör med halm istället, så det var inte ens ett problem i Sverige. Men de sista grisbönderna kan få mångmiljonkostnader för det, som ingen annan får ta.

   Radera
  3. OK, så vi ska ta sämre hand om djuren för att det ska bli billigare med svenskt kött i butikerna?

   Radera
  4. Ja, halm, vilken jävla tortyr. Hur kan de med?

   Men du kanske helst ser att svenskt kött försvinner ur butik?

   Radera
  5. Överlevare

   Din första rad förstår jag ingenting av. Du tycker inte att man ska ta hand om de djur man tjänar pengar på?

   Beträffande svenskt kött så är det väl, precis som i alla andra branscher, så att man får marknadsföra dessa kvalitetsskillnader i uppfödning?

   Dock är detta en annan diskussion som jag tycker Cornucopia la till för att ge det här inlägget mer tyngd.

   Radera
  6. Det är väl snarast så att resten av EU bör tillämpa de svenska djurskyddsreglerna än att Sverige ska försämra dem. Men tyvärr kommer man på kontinenten i många fall strunta i reglerna eller "smörja byråkratin" lite. Det sker ju redan idag. Reglerna existerar på pappret, men tillämpas inte av byråkraterna i andra länder. Skärpta djurskyddsregler skulle alltså inte innebära något i verkligheten, annat än att inspektörerna kan få lite mer mutor.

   Radera
  7. Poängen är att svenska bönder jobbar i motvind, med hårdare regelverk, högre skatter och alltså även ingen "gratis" pension.

   Radera
  8. Cornucopia

   Det håller jag helt med om. Sedan har det enligt min mening blivit en rejäl sörja av alla bidrag till EU-bönder och det känns som det vore bättre att börja om från noll med betydligt färre (rentav inga?) bidrag än idag. Något vi aldrig kommer få se då det skulle göra en bunt byråkrater i Bryssel arbetslösa.

   Radera
  9. bettyf
   Visst, men du resonerar ju som om Sverige var världens medelpunkt och en i sammanhanget betydande nation...
   Ungefär som att vi skall dra ner koldioxidutsläppen med svåra ekonomiska följder samtidigt som det i Kina säljs lika många bilar på 3-4 månader som det finns i hela Sverige.
   Antingen förbjuder vi import av kött där djuren inte är behandlade enligt svenska regler eller så ser vi till att svenska bönder har det minst lika bra i Sverige som utländska bönder har det utomlands. Personligen är jag för att vi skall ha höga krav på djurskyddet och att vi inte skall tillåta import av kött där djuren behandlats sämre vad våra högt ställda krav medger.

   Radera
  10. RB

   Nja, jag vill nog påstå att trenden inom livsmedel idag går mot att handla lokalt och då blir Sverige någon form av medelpunkt ändå, särskilt när det gäller kött. Håller inte med om "svåra ekonomiska följder" för våra bönder men det är väl relativt antar jag. Att vi ska jämföra oss med Kina och fortsätta pumpa ut koldioxid i samma takt tills de minskar sina utsläpp låter tveksamt.

   I det här landet har vi en urbota dum tradition av att mat ska kosta så lite som möjligt trots att vi fått det bättre och matpriserna gått ner. Det har dock börjat förändras de senaste åren i takt med ökat matlagningsintresse hos Svensson.

   Konsumentmakt är den starkaste makt man har som medborgare idag och allt fler i min närvaro styr sina inköp enligt det de står för. T ex lokal mat, svensktillverkad soffa etc.

   Din sista mening håller jag med om.


   Radera
  11. bettyf:
   Tyvärr är det väldigt få som är beredda att betala mer för svensk, närproducerat, ekologiskt, "etiskt", elle vad det nu må vara.

   Dessutom köper storkök det som är billigast, och de är en väldigt stor köpare i Sverige.

   Radera
 3. "Man kommer nu också dra in stöden till hotade husdjursarter i Sverige, medan de kommer finnas kvar i resten av EU"

  Så mycket är alltså pratet om biologisk mångfald värt. Inga nordsvenskar kvar efter det förmodar jag. Annars bör det väl ge en inkomstmöjlighet för dem som av något skäl bor i obygden och det brukar ju sägas att hela Sverige skall leva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej om nordsvensk innefattas. Kon rödkulla, linderödssvin och flera fårraser (inklusive mina egna gutefår) är de som inte längre får några bidrag för att agera genbank, utan jordbruksverket ser helst att dessa utrotas.

   Radera
 4. Eftersom jordbruk i Sverige är kroniskt olönsamma, och förbrukar enorma mängder skattemedel i bidrag, så är det bra att folk inte får mer incitament att driva jordbruk. Många bönder är åldersstigna och när de lägger ned kommer de höga samhällskostnaderna för deras livslånga förlustverksamhet att minska och vi får en bättre ekonomi med bl.a. bättre möjligheter till livsmedelsförsörjning genom handel.

  Och det är inte "vis" som får några pengar, det är enstaka bönder. Om jag skulle stjäla en miljon av dig, skulle du säga att det inte gör nånting, eftersom "vi" ändå har kvar pengarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. EU stjäl pengar av oss via EU-avgiften. Här var en möjlighet att få tillbaka en del av dem till landet. Istället låter vi dem gå till andra länders bönder.

   Radera
  2. Du kan ju tänka dig hur mycket dessa fd bönder kunde låna och driva upp bostadspriserna när de flyttar från gården!

   Radera
  3. Om man kan ersätta en del industrijordbruk med en massa småbrukare som försöker vara självförsörjande på snart sagt alla väsentligheter så kan det säkert vara bra.

   Men det är säkert inte något som Kapitalist är intresserad av. Han tror att det är klokt att lägga alla ägg i en enda korg. Tappar man den så är alla äggen krossade, men sådant bekymrar inte Kapitalist. Det finns ju absolut ingenting som kan få det globala systemet att falera. Om så en jättemeteorit kraschar in i Jorden eller Yellowstone blåser ut halva Nordamerika så fixar marknaden det lätt som en plätt.

   Och någon energibrist kan givetvis inte uppstå i Kapitalists värld. Inte heller några nya storkrig.

   Är kapitalismen registrerad som trossamfund?

   Radera
  4. Nu har det väl slått slint hos "kapitalist". Istället för att låta någon annan (EU) finansiera svenska jordbrukare är det bättre att låta svenska skattebetalare subventionera både svenska och franska bönder?

   Radera
  5. Kapitalist !

   Skulle Du kunna utveckla lite mer hur vi skulle tjäna på att vårt svenska jordbruk läggs ner, och vi fortfarande betalar lika mycket skattepengar till jordbruket fast i anndra länder. Samt importerar den mat vi behöver från länder med högre utsläpp, högre medicinanvändning, sämre djurskydd och svagare miljölagstiftning?

   Radera
  6. För det första är det väl själklart att även de svenska bönderna borde ha rätt till pension om vi svenska skattebetalare är med och betalar pensionen. Man kan tycka vad man vill om att självägande bönder(för det är väl det det handlar om inte anställda lantbruksarbetare) ska få en gräddfil, men har man beslutat det inom EU så ska inte svenska bönder särskilt missgynnas.

   För det andra så är det självklart att vi måste ha ett utvecklat jordbruk i Sverige med möjlighet till total självförsörjning i kristider. När matbristen ökar så kommer globaliseringen inte att rädda den naive svenske kapitalisten. Det blir varje land för sig själv igen och även då måste det finnas något sätt att få mat på borden i Sverige.

   Radera
  7. Lantbruksarbetare omfattas också av pensionen om de slutar med lantbruksarbete och börjar göra något annat. Dock är de högsta beloppen lägre för arbetarna...

   Radera
  8. Det finns sannolikt en god tanke bakom bondepensionen, nämligen att bevara en levande landsbygd. Cornu eller någon annan kanske kan redogöra kort för detta, för oss som inte självklart vill vika tid åt att läsa dokumenten som Cornu länkar till.

   Radera
  9. Tanken är förstås att stimulera en föryngring och inte stå inför en kollaps när alla gamlingar slutar samtidigt vid 75-80+ års ålder.

   Radera
  10. Det är väl inte så troligt att alla bönder är födda ungefär samtidigt. Det måste finnas någon tanke om att det är lättare att få folk att bilda familj på landsbygden om de inte måste tjäna åt pappa och mamma tills de trillar av pinn. Och så blir det friskare krafter som driver jordbruken, som inte minst har lättare att ta till sig de nya tidernas möjligheter och krav. Men ändå fortfarande kan ta goda råd från pappa och mamma i många år.

   Radera
  11. I grunden tycker jag det är helt rätt att dra in på det gigantiska jordbruksstödet som utgör hälften av EU:s budget. Hellre betala priset direkt i butik än indirekt via skattsedeln. Kanske att övervikten också hade minskat om man hade fått betala det riktiga priset för maten i butik? Men då måste det så klart slopas i hela EU. Om Sverige ska vara ett föregångsland just i denna fråga är väl mer osäkert kanske.

   Radera
  12. Det är inte "vi" som får de pensionspengarna. Det är ett särintresse som sysselsätter <1% av befolkningen och som driver förlustföretag på skattebetalarnas och konsumenternas bekostnad hela sina liv: bönderna.

   Även i områden där det är helt omöjligt att odla ngåonting, så svälter inte de rika. Vår säkerhet skapar vi genom att skapa värden genom specialisering på det vi är bra på, och det är bara att titta ut genom fönstret för att konstetera att det inte är att odla nånting. Allt livruttnar nu och dör och kommer att förbli dött ett halvår. Om jordbruk här hade varit en bra idé, så skulle jordbrukspolitiken kunna läggas ned NU, och skattemiljarderna som sparades skulle kunna läggas på att fördubbla rättsväsendets resurser istället. Så mycket kostar böndernas livslånga förlustföretagande.

   Alla ägg har lagts i samma korg genom att spika fast oss i socialistiskt tvångsfarmande i subarktiskt klimat. Världens sämsta idé!

   Radera
  13. Du har en fantastiskt begränsad världsbild Kapitalist. Inte mycket rikare än en muslimsk fundamentalists. Man kan upplysa dig om en massa saker som din världsbild aldrig tar in men du bara ignorerar allt man säger och fortsätter leva ett extremt tunnelseendeliv.

   Hur kan man vara så dum att man inte fattar att saker ofta går väldigt fel i den här världen? Typ första världskriget, depressionen, andra världskriget, och de senaste tjugo årens ekonomiska krascher.

   Men du inbillar dig att varje kris var den sista. Från om med nu blir allt bra, i alla fall om folk är korkade nog att köpa dina ekonomiska och politiska teorier. Men det är de ju inte och då borde du själv kunna räkna ut att det kommer bli kris, på kris, på kris.

   Du anar ingenting av framtiden, verkar det. Antingen är du dum som en daggmask eller så är du extremt förljugen och försöker bara lura människor att gå på en massa idiotiska förljugna dårföreställningar för att det passar dig och i bästa fall för att du dåraktigt tror att dina förbannade lögner är bra för världen.

   Du är en fundamentalistdåre och det är inte mycket mening att debattera med dig eftersom du skiter i vad man säger och bara svarar med att rapa upp dina trötta, intelligensbefriade dogmer!

   Har du exempelvis inte hört ett ord om att det varnas för svår matbrist? UN warns of looming worldwide food crisis in 2013 Det kommer bli riktigt oroligt om matproduktionen fortsätter gå dåligt ett litet tag till.

   Men det skiter förstås du i. Du glädjer dig säkert bara åt billig arbetskraft när folk svälter.

   Radera
  14. Kapitalism: Hört talas om resiliens?

   Radera
 5. Det verkar som om det inte finns kvar några politiker som befrämjar lantbrukarna.
  MP och C riktar in sig helt på bilhatare i storstad, eller?

  SvaraRadera
 6. "De behöver inte ens ha fyllt 55 utan det räcker att rösta bort dem ur riksdagen."

  Hur ska man rösta då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På någon annan. Vinner röd-gröna axelmakten blir väl Borg lyx-pensionär?

   Radera
  2. Liksom många riksdagsmän som tappar sin plats i riksdagen. De behöver inte ens röstas bort - som jag förstått det så räcker det med att sitta i 12år för att vara garanterad inkomst för resten av livet.

   Radera
 7. Detta är inget nytt utan en förlängning av tidigare politik som sträcker sig tillbaka till 1958.
  Efter kriget ville man säkerhetsställa mattillgång för konsumenter och en ansenlig standard för dem som jobbar inom jordbrukssektorn (CAP 1958).
  Den konsoliderade inriktningen har bara intensifierats där vi får en förlust av biodiversitet i jordbruksmarker som saknar jämförelse på en yta, lika stor som nästan 50% av Europa.

  Det är samma som inträffade på Påskön med gemensam nämnaren, jordbruk/skogsbruk och miljöförstörelse. Men nu får de lön för att såga ner den essentiella miljön.

  Är detta en kontroll från ekonomin?

  Skulle det vara så enkelt att lära av gamla misstag genom historiska händelser med gemensamma svar?

  Ska vi fokusera på pensionsutbetalningar eller dess perversa betydelse i sin helhet?


  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Det förefaller väl uppenbart att Sverige drivs av nyliberalt vansinne. Fanatiska dårar som Kapitalist tror att man kan glömma allt utom globalismen, den nya singulariteten. Globalismen är allsmäktig och skall vara allestädes närvarande och total. Dess är makten och härligheten i evigheters evighet. A, men...

  SvaraRadera
 10. Med en fri inre marknad och full rörlighet är det mig egalt om pengarna går till bonde i Sverige eller Belgien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir det matbrist så är det knappast självklart att belgarna delar med sig av maten lika osjälviskt som Lissabonfördraget förpliktigar dem till. Det är säkert mycket viktigare att belgarna är mätta än att svenskarna är mätta.

   Dessutom är det inte helt fel om man har lite matproduktion också högt uppe i Norrlands inland. Det är långt att transportera maten dit och om dessa delar upphör att fungera så får Stockholmarna kanske snart ingen el.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raderat rasistiskt inlägg. En del lär sig aldrig.

   Radera
  2. Betalas hela pensionen av EU? De kanske bara betalar en del medan bondens hemland betalar resten. Fick vi lägre avgift vid inträdet för att våra bönder inte har rätt till detta?

   Radera
  3. Nej, någon lägre avgift har vi inte fått. Vi har istället en av de högsta avgifterna per capita.

   Radera
  4. Bummer! Betalas hela pensionen av EU?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. Jag förstår varför den blev censurerad. Att påstå att över en miljard människor är lögnare och tjuvar bara för att de kommer från ett land är mer än korkat. Att inte inte förstå detta visar ännu mera på hur intelligent den som påstår detta är...

   Radera
  8. Ja, nu förstår jag.

   Tack!

   Radera
  9. Raderat, se Axel Svenssons förklaring. Spelar ingen roll om det är korrekt eller om det är felaktigt. Det är hets mot folkgrupp att kalla en folkgrupp eller etnicitetet för lögnare och/eller tjuvar.

   Se även Axels kommentar om intelligens.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  11. Jag känner mig inte älskad.

   Radera
 12. Mycket gnäll bland bönder. Men det är ju inget nytt. Under mina 50 levnadsår har jag aldrig någonsin hört en nöjd jordbrukare. De gnäller alltid över något. Dåliga skördar, låga spannmåls,-kött,-mjölkpriser och så vidare. Samtidigt som de har maskinparker värda miljoner. Traktorer, tröskor, harvar och oftast en splirrans ny volvo-kombi i garaget. Jag förväntar mig inte heller att någonsin få höra en nöjd bonde och fram tills dess kommer deras klagande inte bli trovärdigt.

  Dom har väl regler som oss andra egenföretagare. Jag kan inte heller få arbetslöserättning eller bidrag om jag inte avyttrar min hela affärsrörelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen som påstått något annat. Det enda jag konstaterar är att delar av vår EU-avgift går till att göra just detta för övriga EU-länders bönder, men inte våra egna.

   Radera
  2. Ädelt av Sverige att avstå att vara en del av ett sådant system som jordbruksstödet är. Skulle applodera om Sverige avstod från allt jordbruksstöd från EU och banade väg för att EU avskaffade dessa helt.

   Radera
  3. Jag har hört många bönder som har varit positiva över t.ex. vädret men det är inte alltid så att dessa lyfts fram. Som företagare bör man dock aldrig slå sig till ro och vara helt nöjd, särskilt inte om man jobbar så mycket i motvind som svenska bönder gör. EU:s alla jordbruksstöd borde minskas kraftigt, detta skulle antagligen gynna svenska bönder som oftast är mer konkurrenskraftiga. Om svenska politiker skulle kunna sluta detaljstyra på millimeternivån så skulle ännu mera vara vunnet.

   Radera
 13. Märkligt att inte Centerpartiet driver denna frågan - men de har väl fullt upp med drömmen om 40 miljoner invånare...

  SvaraRadera
 14. Hej!
  HAR NI ÄTIT NÅGOT IDAG?
  Vilken yrkesgrupp har tagit fram det ni har på bordet?
  1,5% av befolkningen.
  Inser ni inte vikten av att den näringen är stabil och fungerar.

  SvaraRadera