Cornucopia?

Aktuellt

Söndagsenkät: Vilken typ av bil äger du?

Dags för en söndagsenkät. Nej, det blir inte frågan vad du använder för högtalare i hemmet, även om det uppenbarligen var en fråga som engag...

2012-09-27 17:33

Sveriges journalisttätaste postadresser 2006

Med anledning av Journalistkartan så rekommenderar jag återigen alla att läsa SIMO och Kerstin Eklunds studie från 2007 (PDF), som innefattade postnummer för alla journalister anslutna till Journalistförbundet 2006.

Hela nio procent av landets alla journalister bodde på Södermalm.


Citat:
"Av drygt 13 000 journalister i min undersökning bor alltså 1 259 på Södermalm. Det är nio procent av alla. Av svenska folket bor 1,1 procent på Södermalm. 2 522 journalister bor i Stockholms innerstad. Det är 19 procent av alla. 3,1 procent av svenska folket bor i Stockholms innerstad. I hela Stockholms län bor 21 procent av svenska folket och 42 procent av journalisterna. Den svenska journalistkåren är alltså starkt koncentrerad och centrum ligger på Södermalm i Stockholm."
De tio journalisttätaste postadresserna
i Sverige 2006.
Bifogar en graf över de tio journalisttätaste postadresser 2006, utifrån datat i Eklunds studi

Av de tio journalisttätaste postadresserna var nio i Stockholm. Undantaget var centrala Malmö, men inga adresser i Göteborg kom i närheten av att komma in på listan.

Man kan jämföra med Stockholm Norra, där det bodde 1.3 journalister per 1000 hushåll eller Rinkeby med 3.4 journalister per 1000 hushåll, Djursholm med 3.6 journalister per 1000 hushåll, Lidingö med 5.8 journalister per 1000 hushåll, Kista med 2.2 journalister per 1000 hushåll eller varför inte Sigtuna/Märsta med 1.1 journalister per 1000 hushåll.

Hela studien bekräftar den bild som Journalistkartan visar upp och kartans slutsatser är alltså en relevant illustration.

En lämplig övning kan vara att utifrån studien ta fram en karta med färgade ytor för de olika områdena som grafiskt visar hur journalisterna bodde 2006.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Fortfarande ingen kommentar? Då får jag väl klanka ner på din svajiga stavning av ordet adress!

  SvaraRadera
 2. 9% på Söder? Det var faktiskt ännu värre än jag kunde föreställa mig...

  SvaraRadera
 3. Det märks extra tydligt idag då hela högen skall ta sig till bokmässan. Twitter och bloggar svämmar över av reseanektdoter och missförstånd. Tycks som om de normalt aldrig rör sig utanför tullarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när de rör sig utanför tullarna ser de resten av världen som Dan Jönssons i hans bok "Ingenmansland". "Fulsverige", där han liknar raggarna i Säffle som djur på zoo. Nu bor Jönsson inte på Söder dock utan någonstans i Skåne, men jag gissar på att hans syn på "pöbeln" inte är unik inom kåren. Folket på landsbygden är korkade och outbildade och behöver fostras av de upplysta människorna på Söder som inte har någon aning om hur vardagen ser ut ute i stugorna.

   Radera
 4. Jag tycker en relevant fråga är: vems fel är det att inte journalister representerar befolkningen bättre?

  SvaraRadera
 5. Men nu får du bestämma dig... adreser eller adresser eller addresser?

  ;-)

  SvaraRadera
 6. Jag bor i ett stort hyreshus i Solna med 144 lägenheter som ägs av PP Pension. Här och i husen bredvid som också ägs av PP Pension bor flera journalister, då PP har en intern bostadskö som journalisterna verkar kunna ta del av på något sätt. Jag bytte själv till mig min lägenhet från en journalist på Expressen. Jag vet inte var PP har fler fastigheter men det verkar inte vara något problem för journalisterna att få tag i hyreskontrakt i alla fall.

  SvaraRadera