Cornucopia?

Aktuellt

Facebook Luleå - 100 MSEK i bidrag plus 160 MSEK i stöd om året - gav 44 jobb

Facebooks etablering i Luleå fick över 100 miljoner kronor i investeringsstöd av alliansregeringen. Samtidigt slipper man också betala energ...

2012-09-12 12:39

Prisutvecklingen bostäder i Skåne län

Skåne fortsätter att ge en försmak över hur prisutvecklingen för bostäder kommer se ut i resten av landet när väl bostadsbubblan börjar pysa på allvar.


Utvecklingen ser också ut att delvis sprida sig uppåt kusten och Halland, där t ex villapriserna nu har fallit 14% i Laholm på ett år och bostadsrätterna fallit 10% i Halmstad.

Men tittar vi på de skånska kommunerna enligt Mäklarstatistik, så är det generellt nedåt som gäller.
Villaprisutvecklingen 12 månader
Källa: Svensk Mäklarstatistik AB

Värst drabbat är Malmös kranskommun Staffanstorp, där villapriserna fallit med 17% på ett år, dvs om man fullbelånade sig till 85% och köpte på toppen så är man nu under vattnet. Som vanligt spretar siffrorna. Mäklarstatistik rapporterar om prisökningar på 3% i Lund, medan SCB tidigare pratat om kraftiga prisfall om runt 10% för kommunen det senaste året.
Prisutvecklingen klubbmedlemskap
Källa: Svensk Mäklarstatistik AB

När det gäller klubbmedlemskapen i bostadsrättsföreningar är Ängelholm värst drabbat med ett ras på 20% på ett år. Enda kommunen som visar stigande priser är Eslöv med +5%. 

I Helsingborg hyser förstås mäklarna optimism i en artikel hos HD. Att priserna fallit 2% för klubbmedlemskap och 7% för villor i Helsingborg spelar förstås mindre roll, även om det finns en del realistiska kommentarer i artikeln.

Överlag gäller det för mäklarkåren att fokusera på så kort tidsperiod som möjligt. Då kan man ju alltid säga att marknaden är stabil för priserna har bara gått ner 1% den senaste månaden. Strunt samma vad som hänt på 12 månader.
Lägenhetspriser Malmö
Källa: Valueguard-KTH

Dock är priserna nu upp på 12 månader i landet som helhet, så länge man inte frågar SCB.

Vänder man sig istället till Valueguard, som justerar för kvaliteten på det som säljs så är bostadsrättspriserna ner 0.9% på ett år i Malmö kommun, medan villorna fallit 4.6%. Kan jämföras med Mäklarstatistiks fall på 4% för bostadsrätter och fall på 9% för villor. Sedan toppen är dock lägenhetspriserna i Malmö ner 13.1% hos Valueguard.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Känns det inte lite märkligt i Ängelholm med så pass stora skillnader i prisutveckling bostadsrätter (-20%) kontra villor (+6%)?

  SvaraRadera
 2. Kan inte en del av förklaringen ligga i närheten till Danmark och försvagningen av den danska kronan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förklaringen är INTE invandringshatarnas "white flight". Priserna faller i typiska rikemanskommuner som Lomma, Höganäs, Vellinge, dit "white flight" snarare borde gå och istället driva upp priserna.

   Radera
  2. Lomma och Vellinge får nog ta å räknas delvis till Danmarksupptagningsområden, Höganäs faller såklart bort där - men en sak har de alla gemensamt, och det är att många belånat sig upp över taknocken för å kunna bo där, det är alltså många som sitter och är nervösa över minsta prisförändring.

   Lommas BR-priser förklaras (som jag redan nämnt i flera tidigare inlägg) över hur stor del av försäljningen som består av nyproducerade lägenheter (som skiljer sig nåt enormt i pris gentemot äldre BR) det här kan man lätt förstå då man ser att villapriserna inte alls utvecklats som BR.

   Radera
 3. Blir det inte ett inlägg om Sveriges intressantaste bostadsmarknad Stockholm snart?

  SvaraRadera