Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2012-09-17 06:58

"I Sverige köper man för att bo"

Schibsted/SvD uppmärksammar att alla svenska bostadsköpare inte alls "köper för att bo", utan att det pågår spekulationsköp tillsammans med upprustningar av ytskikt.


Man exemplifierar också med att dessa "renoveringar" inte alls nödvändigtvis är speciellt bra, utan rent av kan vara livsfarliga på grund av dåliga elarbeten, något som förstås inte en naiv bostadsköpare märker något av. Att det kan existera en marknad för "speckare" som de kallas i artikeln, där man kan göra stora pengar på att fräscha upp en lägenhet säger en hel del om bostadsmarknadens fartblindhet.

Dessutom visar det sig att mäklare samarbetar med speckare och letar efter nedgågna lägenheter, rimligtvis ofta dödsbon, som kan säljas direkt till speckarna utan att komma ut på marknaden, förutsatt att samma mäklare även får ta hand om nästa affär kort därefter. 

Nej, i Sverige köper man inte alls bara för att bo. Väldigt få skulle skuldsätta sig med 4 MSEK om de inte spekulerade i att inte gå back.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Känns som om dom är typ 10 år försent ute med denna artikel? Sådan verksamhet har (iaf i sydvästskåne) pågått i en del år. Samarbetet med mäklare var dock en nyhet för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrevs om det är för 3-4 år sedan har jag för mig, men då var det angående att Skatteverket ville att vinsterna skulle beskattas som näringsverksamhet och inte bara med reavinstskatt på bostaden. Vet inte hur utfallet av Skatteverkets räder mot de som frekvent bytt lägenhet fallit ut.

   Radera
  2. Torde vara ganska enkelt att "turas om" i släkten eller gänget att skriva sig på de nya bostäderna, och därmed sprida gracerna lite. Däremot dök upp det några artiklar i Sydsvenskan angående den låga kvalitén hos en del av "speckarna" (nytt ord för mig). Kan dock inte återfinna den just nu. Ska väl också påpeka att det jag hört mest handlat om villor, inte bostadsrätter. Lite enklare med villor då inte bostadsrättsföreningen lägger sig i sådant som medlemskap, om man verkligen bor där, etc etc.

   Å andra sidan finns det en och annan brf i Malmö där "styrelsearbetet" helt spårat ur pga att styrelsemedlemmarna själva köpt loss flera lägenheter som de hyr ut med god förtjänst.

   Fenomenet som sådant är väl en illustration av bubblans psykologi som vanligt, ser man att priserna springer iväg ett antal år så går det spekulation i det hela. Det är nog en väldigt allmänmänsklig tanke att betrakta sin omgivning och fundera på hur man enklast tjänar pengar på det.

   Radera
  3. Enligt kommentatorn Erik, så blir skatten på jobbet 22%, är det korrekt?

   "Detta är enda sättet att tjäna pengar i det närmaste skattfritt. Endast 22% skatt på vinsten (=jobbet). Normalt jobb är det skatt+arbetsgivaravgift+moms som gör att du endast får behålla en tredjedel."

   Skatteverkets räder har väl bara gjorts mot de som ofta (typ 5 gånger per år) byter lägenhet? Har för mig att de startade ca 2005, så nu borde det finnas prejudikat.

   Om domstolarna fungerar förstås.

   22% marginalskatt är bättre än 67%.

   Radera
  4. Det där med marginalskatten är ett av mina favoritexempel. I Schweiz är det uppemot 60% reavinstskatt video försäljning av hus, avtar med tiden till ägandet ned till 20%, för att minska ned incitamenten för spekulation, enligt en artikel jag läste i NZZ för några år sedan. Skatten för arbete varierar från kanton till kanton, men är högt räknat 20 %. Zug har under 10 % och Zurich under 20 övriga vet jag inte. Precisionen i siffrorna är sådär, men i grova drag ser man att det är omvända förhållanden mot Sverige.

   Radera
 2. Dom som på allvar menar att det är byggkostnaderna i form av dyrare material och löner som driver på bostadspriserna kanske får sig en funderare om dom kan läsa och förstå vad som står i SVD.

  fast troligtvis väljer dom att likt strutsen se bort så långt som möjligt så dom slipper se själva vad som pågår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byggs det mycket? Bostadsbrist? Billiga nya hus?

   Radera
  2. Jag ska upprepa samma käpphäst som jag gjort 100 ggr. Ska man bygga nya hus i Sverige, så måste de enligt reglerna hålla en ganska hög allmän teknisk standard ur många avseenden.

   Radera
  3. Och om man skall man bygga studentbostäder, så måste bostaden förberedas för multihandikappade pensionärer,

   Min bror bodde i en sådan för några år sedan. Toaletten utgjorde en tredjedel av lägenheten. Det fanns plats för vårdare på bägge sidor av toalettstolen.

   Absurt.

   Staten gör mycket _för_ bostadsbristen.

   Radera
  4. glöm inte av att det är standard med två års överklagande för nya bostäder, lyckas de hitta något där (vilket inte är så svårt) så fördröjs det ytterligare

   Radera
 3. Det står inte i artikeln, men man får anta att när de säger hon köpte en lägenhet menar att hon köpte en bostadsrätt. Folk kanske inte tänker på att det är viss skillnad mellan att köpa en fastighet (äganderätt) och bostadsrätt när det gäller köparens rättigheter. Bostadsrätten omfattas inte av jordabalken och dolda fel kan bara hävdas inom två år (till skillnad från tio år för fastighet) - vissa fel kanske man inte märker såhär snabt som hon i artikeln.

  SvaraRadera
 4. @dopad 13:36

  Ett långsamt rättsväsende drabbar hela näringslivet.

  "Enforcing Contracts in" in Sweden.

  "Time (days) 508, Cost (% of claim) 31.2"

  Sverige är tidsmässigt ganska normalt, vid en internationell jämförelse. Men vad håller rättsväsendet på med under alla dessa 508 dagar? Varför kostar det 50% mer att få en kontraktstvist löst i Sverige än i OECD?

  http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/sweden/#enforcing-contracts

  Om staten vill göra mer _för_ bostadsbristen, så borde man införa fler steg i tillståndsprocessen. I USA så skiljde tidigare mellan en licens för att få bygga en kärnreaktor och licens för att få driva den.

  Något motsvarande borde kunna införas i Sverige. När man fått byggnadstillstånd och byggt klart, så borde det finnas en eller flera separata tillstånd för att få börja bruka det byggda.

  Givetvis med rätt för människor att överklaga. I flera instanser, ända upp till Europadomstolen och Vatikanen.
  SvaraRadera
 5. Ja, även om det kanske är ovanligt att folk köper och säljer lägenheter rakt av som spekulation, så hört man ju hela tiden argument om att "Den här renoveringen betalar sig själv". Det är ett utbrett tänkande, en mem, att det som bostaden kostar är en "investering" som man tjänar på på sikt. Folk stoppar liksom sina sedlar i dokumentförstöraren, men tänker på den som sin spargris. Det är inte uppenbart utstående, men det är genomsyrande i vardagen. Det är en svamp som ger vika när man pressar tummen mot den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro på att det där memet faktiskt var sant, åtminstone under några glada år på 00-talet. Gjorde själv en bostadsaffär där värdet på bostaden nästan exakt fördubblades på några år. Att skaffa en rejäl hävstång på en sådan affär med hjälp av bankens pengar upplevs också som enkelt och okomplicerat. (Det går naturligtvis att skapa hävstång på t ex aktieaffärer också, men då upplevs det som suspekt och svårt av Svenne Banan). Slutsatsen av de där åren på 00-talet skulle ju lätt kunna bli att man bör se till att maxa lånet och minimera insatsen, för det ger maximal vinst i slutändan. Problemet är väl att sådana slutsatser inte gäller för evigt.

   Radera
 6. Jag vet om en reporter som hade nosat upp pengatvätt via bostadsaffärer i innerstan, redaktören vägrade dock att publicera, troligen av rädsla för aktörerna i denna verksamhet. Kan avslöja att pengaströmmen kom österifrån.

  Det är långt ifrån allt som svennebanan får veta om eller ta del av.

  SvaraRadera