Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2012-09-04 16:04

Galago does Ayn Rand

Via ständigt läsvärde professor Olle Häggström tipsas vi om att serietidningen Galago lustmördat Ayn Rand och Atlas Shrugged eller Och världen skälvde, som den heter i Timbros översättning eller Lotta på Bråkmakargatan, som är samma story om man ska tro Galago.


Galago har dessutom den goda smaken att lägga ut hela lustmordet på Annie Lööfs favoritbok för alla att läsa fritt på deras blogg.
"Att läsa [Och världen skälvde] är som att kliva in i ett Timbro-live."
Mycket, mycket roande. Gå och läs. Avslutas också med en kavalkad av politiker som dyrkar boken.

Missa för övrigt inte Olle Häggströms fråga Olle. Kom ihåg att den akademiska världen har tre uppdrag - utbildning, forskning och samverkan med samhället. Professor Häggström svarar rent av på (minst) två frågor om peak oil.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. http://xkcd.com/1049/ Roligare, snyggare ritat och jag håller med om alt-texten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Streckgubbar i photoshop snyggare än Liv Strömquists teckningar? Well, smaken är som baken.

   Radera
 2. http://exiledonline.com/paul-ryans-guru-ayn-rand-worshipped-a-serial-killer-who-kidnapped-and-dismembered-little-girls/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, så Annie Lööf diggar alltså hett någon som såg en flickmördare som en riktig hjälte?

   Radera
  2. Nej, hon baserade en romanfigur på Hickman. Hon skriver själv
   '[My hero is] very far from him, of course. The outside of Hickman, but not the inside. Much deeper and much more. A Hickman with a purpose. And without the degeneracy. It is more exact to say that the model is not Hickman, but what Hickman suggested to me.'

   Radera
 3. Äsch, rent sköntlitterärt lämnar den förstås en hel del att önska. Men ur ett filosofiskt perspektiv har den nog varit en ordentlig tankeställare för många som vuxit upp i 70- och 80-talets Sverige och egentligen inte fått någon annan input än socialstyrelsens rekommendationer.

  Att det finns andra drivkrafter för skapande än altruism är väl egentligen inget kontroversiellt? Eller borde i alla fall inte vara det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växte upp med bageribranchens rekomendationer borde det väl vara. Reklamkampanjen var uppenbarligen beställd av de vackra entreprenörerna.

   Läs t.ex:
   http://www.faktoider.nu/socialstyrelsen.html

   Om en av tidernas mest lyckade marknadsföringskampanj i Sverige.

   Radera
 4. Randroiderna kan vara ganska roliga, man skall tänka själv exakt som Ayn Rand gjorde!

  SvaraRadera
 5. Serietidningen Galago är om jag förstått det rätt en kulturtidskrift med statligt stöd. Skattepengdiare med terminologin som gäller här på bloggen. ;-). Hur självständig blir satiren då, kan man undra?
  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen tillräckligt självständig för att rådissa de som styr över kulturtidsskriftstöden i alla fall...

   Radera
  2. Så var någonstans rådissar de Statens Kulturråd?

   Radera
  3. Statens kulturråd är ju en myndighet och tolkar bara kriterierna för kulturtidsskriftstöd som kulturdepartementet bestämmer. Och att Galago dissar alliansen, inklusive kulturministern är väl ingen hemlighet.

   Radera
  4. Där har du iofs rätt. Orsaken är kanske att kulturstöden sitter rätt säkert även i borgerliga regeringar. Innerstadsmoderater har inget emot lite billig opera och teater betalt av Svenne Banan i förorten. För att uttrycka sig sakligt och nyanserat...:-)

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga nakenbilder på kroppar med inklippta Annie Lööf-huvud, om en med l33t Photoshop skillz. Har en rätt strikt no-sex policy. Folk får använda Google-Fu istället.

   Radera
  2. Okej! Sorry! :-)

   Radera
 7. Nu har jag inte läst boken i fråga, men det låter som att hade hon bara varit lite mer marknadsekonomiskt inriktad hade hon kunna slå mynt av en lång serie.

  Atlas shrugs #1 Alla "kreativa människor" flyr till skogs => jorden går under
  Atlas shrugs #2 Alla fabriksarbetare flyr till skogs => jorden går under
  Atlas shrugs #3 Alla sjuksköterskor flyr till skogs => jorden går under
  ....
  ...
  Atlas shrugs #23 Alla nyliberala tänkare flyr till skogs => ???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara det att begreppet nyliberal som mest är ett skällsord inte var etablerat när boken kom ut.

   Och ja, liberala tänkare och tillämpningen av deras ideer har gjort världen bättre.

   Radera
  2. > Och ja, liberala tänkare och tillämpningen av deras ideer har gjort världen bättre.

   Ja, håller nog trots allt med om det. Träffade inte helt rätt där.

   Radera
  3. Utan någon stabiliserande konservativ motkraft urartar liberalism med tiden i dekadens. Se bara på vårt eget land. Liberalism är således inte en universellt god kraft utan snarare en neutral, som kan både förbättra och förstöra.

   Radera
  4. Det som behövs är knappast någon jävla "konservatism". Det som behövs är ett mer komplett värderingssystem än blott en betoning på frihet.

   Radera
  5. Käre baron är detta någon form av fälla? Nog är det att gå långt när man påstår att i ett land där politikerna konfiskerar minst 75% av löntagare och småföretagares inkomster skulle råda så där jättemycket liberalism. Sverige torde vara ett av de mer socialistiska länderna i världen. Sen att en del av våra socialister kallar sig liberaler förändrar inte mycket. En byråkratnomenklatura är vad det är fråga om.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Känns som Cornu försöker öka antal klick på sidan genom att dra igång nån tramsig politisk diskussion igen. Vem minns inte hans mindre lyckade kommentarer kring "nyliberaler", ni vet dom som han definierade som ondsinta girigbukar som snor skattepengar som ska gå till allas vår välfärd (eller nåt).

  Men som sagt, syftet att öka klick och inlägg uppfylldes. Den här gången verkar det inte gå lika bra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindre lyckat enligt vem?

   Bitter så här sent på kvällen? Tag och damma av Ayn Rand och läs dig glad så du slipper somna sur. Eller skriv ut en bild på Annie Lööf och somna med.

   Radera
  2. Det är inget fel på en bild på Annie Lööf. Hon faktiskt rätt snygga ben.

   Radera
 10. Jo, Ayn Rand är ju en tacksam väg att racka ned på objektivismen som är svår att argumentera emot. Det lustiga är ju att cornucopia själv i stora drag framstår som en omedveten objektivist.
  Altruism är uppoffring mot din vilja,annars är det ju din vilja och därmed ditt egenintresse. Tolkar man altruism på detta vis så ser iallfall inte jag värdet i altruism. Gör ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Så om kommunism är bra för dig, så är det rätt enligt objektivismen?

   Radera
  2. Har du hört talas om kommunism som inte tvingar någon mot sin vilja?
   Det är väl underförstått att om jag själv inte vill bli tvingad till något så kan jag ej heller tvinga någon annan till något?

   Radera
  3. Vänder mig fortfarande emot att du försöker påstå att Altruism innebär Objektivism.

   Nu vet jag ju inte själv vad Objektivism är, men det låter som en väldigt urvattnad ideologi om A är en delmängd av O.

   Radera
 11. Klockrent lustmördat. Nyliberalernas "ideologi" är som bekant helt enkelt stöld. Rand dras fram som ett intellektuellt smink, och kletas över den mordiska nyliberala stöldmaskinen i ett tunt lager. Vakna människor ser lätt igenom detta lager. Propagandatorskarna gör däremot inte det. Tyvärr. Dags att vakna gott folk...

  Som sagt:

  http://limes.bloggagratis.se/2008/10/27/1057761-trickle-down/

  Eller betrakta grafen här - notera hur man "ljuger" med staplarna - den vänstra "bottom 90%" är lika bred som den högra "top 0,01%". WSJ:

  http://online.wsj.com/article/SB120856310119627911.html?mod=todays_us_page_one

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wikipedia: "Stöld innebär att utan tillåtelse ta föremål eller pengar som tillhör någon annan."

   På vilket sätt tycker du att nyliberalismen uppfyller kriterierna för stöld? Jag antar att du helt enkelt missförstått nyliberalismen. NB att varken bankernas vinster eller skattesänkningar för rika uppfyller kriterierna för definitionen av stöld.

   Radera
  2. Några exempel som bör klassas som stöld.

   I Argentina såldes på IMF:s inrådan statliga tillgångar och företag ut för i princip ingenting, där enbart kostnaden för de sparkade anställda översteg vad staten fick betalt.

   I Sverige kan man ju t ex titta på när stockholmska vårdcentraler såldes ut av landstinget till familjen Reinfeldts kompisar för priser under sina värden. Att sälja något gemensamt för underpriser bör räknas som stöld från åtminstone det allmänna.

   Radera
  3. Om regeringen Reinfeldt hade kunnat klassas som nyliberal så hade jag varit benägen att hålla med dig. Men nu står Alliansen ganska långt ifrån nyliberalism.

   Utökade bidrag, mer subventioner (ROT, RUT och annat), högre drivmedelsskatter, högre tobaksskatter, högre alkoholskatter, kvoteringsidéer, försvarande av sexköpslagen, fanatiskt stöd av EU-projektet, särbehandling via nystartszoner. Listan kan göras lång.

   De har försökt att överföra viss egenmakt till folket genom skattesänkningar och effektiviseringar, men det få liberala ljuspunkterna har oftast stannat vid statligt styrda "avregleringar", där prissättningen fortsätter att vara reglerad, eller vid "fria skolval" som innebär att du får välja vilken skola du vill, så länge staten har godkänt den. Hemskolning är fortfarande förbjudet och straffbart, något som är en skymf mot den tänkande människan.

   Radera
  4. Frågorna som bör besvaras är:

   1) Är detta exempel i linje med nyliberala värderingar?
   2) Vem tar föremål/pengar från någon annan?
   3) Är det utan tillåtelse från tidigare ägare?

   I andra fallet t.ex. så skedde väl överlåtelsen av vårdcentralen med landstingets tillåtelse? Eller menar du att landstinget tog över köparnas pengar utan deras tillåtelse? Påståendet faller alltså på punkt 3.

   När någon väl hittar exempel på att punkterna 2 och 3 är uppfyllda så faller det hela på att denna någon rimligen missförstått nyliberalismen då denna bygger på det motsatta.

   Man kan beskylla nyliberalismen för mycket, men när man beskyller den för saker som är raka motsatsen till dess kärna så är man ute på tunn is.

   Radera
  5. Ett annat sätt att förstå stölden är att inse att kapital - dvs värdeproducerande enheter, som t.ex. vårdcentraler - har ett värde.

   Fiatvaluta, som t.ex. vår nutida skuldvaluta, saknar i princip värde.

   Att "sälja" vår gemensamma egendom innebär alltså i princip ett byte av något med värde mot något utan värde. Att man dessutom var så oerhört fräck att inte ens begära ett vettigt nominellt "pris" just adds insult to injury. Och på tal om det, till ovanstående: "landstinget gick med på affären"? Moderaterna styr, ledda av mästarförinterskan av fungerande sjukvård, Filippa Reinfeldt. Duh.

   Men, som sagt, propagandatorskarna tror fundamentalistiskt på den Bonnier-Schibstedstka propagandan och är inte mottagliga för rationella argument. Allah akhbar på er era galningar.

   http://limes.bloggagratis.se/2012/05/29/7996717-propaganda-del-1/

   Radera
  6. Hur vill du få det till att frågorna/vilkoren 1-3 ovan är uppfyllda? NB att vare sig värdet av vårdcentralen, fiatvalutans avsaknad av värde har inte med frågan stöld att göra.

   Menar du att inte landstingsstyret har mandat att göra dessa affärer och att de därmed sker utan landstingets tillåtelse?

   ...du anser att landstingsstyret har mandat: så faller det på att överlåtelsen sker med landstingets tillåtelse - dvs inte stöld.

   ...du anser att landstingsstyret inte har mandat: så utveckla hur detta är i linje med nyliberalismen.

   ...du anser att det finns ett andra svarsalternativ: så utveckla gärna

   Radera
  7. Brottsubriceringen för de förhoppningsvis kommande åtalen skall troligtvis bli någon variant av förskingring, t.ex. i form av "trolöshet mot huvudman".

   Men vad är förskingring? Just det. Stöld.

   Jag struntar i dina frågor eftersom de för det första är ett löjligt retoriskt spel, för det andra irrelevanta. Jag påpekar istället att medborgarnas egendom förskingrats (=stulits). Det är nämligen det som är det centrala. Att stölden är skickligt utförd medger jag. Förhoppningsvis dock inte så skicklig att fällande domar uteblir.

   http://www.dagensarena.se/innehall/forundersokning-inleds-om-serafen/

   Radera
  8. Då menar du alltså att landstingsstyret inte hade mandat att sälja? Isf stämmer det väl överens med att det är stöld enligt definitionen (inte för att jag med nödvändighet håller med om din verklighetsbeskrivning), följdfrågan blir då hur du får detta till att vara i linje med nyliberalism.

   Att hävda att frågorna är ett löjligt retoriskt spel är i mina ögon bara en omskrivning av att du inte kan backa upp ditt påstående ('Nyliberalernas "ideologi" är som bekant helt enkelt stöld.').

   Radera
 12. Tänk vad mycket lättare det är att angripa person än argument.

  SvaraRadera
 13. Det mest intressanta men Ayn Rand är ju att hon gick på amfetamin. Det gjorde Hitler också. Skulle vara spännande med en tolking av 1900-talet utifrån en drogmodell.

  Förövrigt är det kanske inte så konstigt att vår tids samhälle med sin extrema modernism, relativism och dyrkan av narcissism har fått sin egen religion och helgon - som vänder på kristendomens mycket förmoderna kollektiva syn och helt enkelt gör svinen till hjältar och förebilder.

  Allt som sker i USA kommer till oss med några års fördröjning och när ngt väl slår i Sverige så slår det massivt (PC tex).

  Som aktiv moderat skäms jag när jag ser hur många moderater det är som tycker Rand är toppen.

  Anonym

  SvaraRadera
 14. Det var lättare att ta sig igenom "och världen skälvde" än galago serien, tråkigare serier tror jag aldrig har publicerats. Sen fanns det saker på de fyra sidor jag orkade läsa som inte stämde, men det är nog ingen av galagos läsare som bryr sig om vad som är rätt, bara den ideologiska kompassen på serieförfattaren pekar rätt så är de nöjda.

  SvaraRadera
 15. Hej, Jag är Maria Dawnson, jag är från Askersund, Sverige, när jag var i djup bråka med finansiella kamper, var jag presentera med en från en legit lån företag som erbjuder mig ett lån på Kr 200.000 sverige krona utan kreditprövning, ingen säkerhet, ingen cosigner med bara 3% ränta. Jag råder dig att kontakta dem via e-post: [email protected]

  SvaraRadera