Cornucopia?

Aktuellt

Är med i SVT Babel ikväll

Lena och jag är med i SVT:s litteraturprogram Babel ikväll. I och för sig inte första gången, men alltid kan det intressera någon. Intervjun...

2012-09-06 14:58

Fjärde konkurrenskraftigaste landet sänker räntan - men inte Eurozonen

Världens fjärde konkurrenskraftigaste land, Sverige, sänkte idag sin centralbanks styrränta, Riksbankens reporänta med 0.25%, trots höjda prognoser från samma Riksbank över samma lands ekonomi. Samtidigt sänkte inte den krisande eurozonens centralbank sin styrränta.

Veckochart guld i SEK per gram
Köpsignal nära.

Guldpriset har nu på några dagar stigit från 350:- SEK per gram till nästan 371:- SEK per gram, men enligt Riksbanken så är inte den svenska ekonomin inflationsdrivande och man kan sänka räntan. Prognoserna för svensk ekonomi baserar sig oavsett på att svenskarna ska shoppa vidare för lånade pengar, istället för att amortera sina skulder, vilket ska kompensera att det går dåligt för svenska exportföretag.

Neurath på Schibsted/SvD fortsätter att visa den insikt som inte fanns tidigare och påtalar korrekt att det just var låga räntor som orsakade finanskrisen. Men Sveriges Riksbank menar förstås att det inte existerar några som helst obalanser i svensk ekonomi och att det är fritt fram att sänka räntan.

Nu kommer inte bankerna sänka de överbelånade svenskarnas bolåneräntor 0.25 procentenheter. Som alla vet styrs dessa inte längre av reporäntan. Däremot kan vi räkna med sänkta räntor på bankkonton.

Svenskt näringsliv är inte imponerade. Istället varnar man för svensk recession.

Men börsen blir förstås överlycklig över både goda framtidsutsikter och sänkta räntor. 

Framtiden ter sig så ljus så det blir fram med raggarbilden igen. Måste ha solglasögon. Ljuset i slutet av tunneln är jätte-, jätte-, jätte-jätte starkt! Jag litar på Ingves som säger att det är solen och inte ett godståg. Mullret i marken och sången i rälsen är bara inbillning.

Fast jag föredrar att gå vid sidan av spåret. Man är ju inte dum i huvudet. Jätte-mega-bubblan-Sverige fortsätter att blåsas upp.

Under tiden förväntar sig ECB:s ordförande Draghi en recession på mellan -0.2% och -0.6% i eurozonen. Och i Grekland har polisen satts in mot polisen (Reuters). Och ECB ska nu trycka "pengar" och köpa obligationer för att som det heter "motverka ogrundade farhågor mot euron, som är oåterkallelig" (Direkt). Bara så ni vet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. "Nu kommer inte bankerna sänka de överbelånade svenskarnas bolåneräntor 0.25 procentenheter. Som alla vet styrs dessa inte längre av reporäntan. Däremot kan vi räkna med sänkta räntor på bankkonton."

  Korrektion:

  Bostadslånen styrs inte LIKA mycket av reporäntan längre.

  Bankerna kommer inte omedelbart sänka räntorna men det kommer. Precis som de gjorde förra gången när bankerna sa att deras upplåningskostnader fortfarande var lika höga även när reporäntan sänktes.

  Vi har en så låg ränta på lån redan nu så att en eventuell spread måste vara högre procentuellt sett för att ens ha råd med kaffe-brödet på fredagar.

  SvaraRadera
 2. SBAB -0,21 på 3-månaders... Hänger ihop rätt bra verkar det som ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SBAB likt riksbanken är mer av politiska verktyg än vad folket tror

   Radera
 3. Nu kommer inte bankerna sänka de överbelånade svenskarnas bolåneräntor 0.25 procentenheter.

  SBAB sänker redan imorgon med 0.21 procentenheter.

  Så mycket för att att "inte styras av reporäntan"... Och då sänkte de dessutom med 0.13 redan i Augusti.

  Så alla överbelånade svenskar kan nog fortsätta att sova ganska gott om nätterna...

  SvaraRadera
 4. Å ena sidan har Bankerna en marginal på bolånen som ligger kring 0,4% vilket inte är mycket-å andra krävs väl endast 5-10% eget kapital för täckning.
  4-8% årligen för att administrera ett lån-mer än mäklarna tar för att sälja kåken.

  Banken skall man äga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att belåna kåken och köpa bankaktier för pengarna då!

   Radera
  2. Menar du att om en bank lånar ut 1.000.000 kronor till någon så behöver de bara 100.000 i egna pengar, resten skapas ur tomma intet och sedan tar de ränta på dessa luftpengar som skapats?

   Det är väl snarare så att dessa 10% måste banken äga, resten lånas upp av andra banker, inlåning osv. Det är ju inga gratispengar direkt som skapas ur tomma intet.

   Radera
  3. najgaur-> Banken behöver inte låna upp allt utan de behöver bara en delsäkerhet (riskvägd säkerhet). Minns inte exakt vad den är och jag tror det beror på typ av utlåning, men ca 8-10% om jag minns rätt. Man kan alltså säga att gratispengar skapas vid nyutlåning.

   Radera
  4. Om man lånar pengar för att ha dem liggandes på sitt bankkonto är man dum och trög, men det är riktigt att i det scenariot så tar banken ränta för ingenting.

   Om ni tycker att bankverksamhet är så lönsam så starta en egen bank och har ni inte tillräckligt med pengar för det kan ni ju köpa bankaktier som sagt. När ni belånat kåken och köpt aktier kan ni belåna aktierna också och köpa ännu mer aktier om ni verkligen tror på det ni säger...

   Radera
  5. Jag tror du blandar ihop dessa gratispengar med insatta pengar.

   Kraven på kapitaltäckningen är pengar banken måste ha i eget kapital på lånen.

   Resterade pengar skapas inte ur intet på något magiskt sätt utan är helt enkelt bankens pengar de lånat från annat håll, dels via bankinlåning, dels från lån från andra banker och dessa betalas det ränta på precis som vanliga lån.

   Det är en vanlig missuppfattning att tro att pengarna skapas ur tomma intet när det gäller FRB men det stämmer inte.

   Det FRB-banker kan drabbas av är en sk bankrun. De får slut på pengar. Alla som lånat ut kortfristigt till banken kommer helt plötsligt och vill ha tillbaka sin pengar. Ganska snart tar pengarna slut då banken lånat ut pengarna långsiktigt till t ex bolån som de inte kan kräva tillbaka snabbt på ett smidigt sätt.

   Radera
  6. Var kommer pengarna ursprungligen ifrån då? Riksbanken eller?

   Radera
  7. Frågan är vad som räknas in i eget kapital.

   Aktieägarnas initiala kapital?

   Eller Banken lånar 10 kr av riksbanken och lånar ut dem till Bart som köper en pryl av Lisa som sätter in pengarna på banken. Banken lånar ut pengarna till Homer som köper öl för dem av Moe. Moe sätter in pengarna på banken, etc...

   Radera
 5. Ett fullkomligt patetiskt beslut från Riskbanken

  SvaraRadera
 6. Bankirerna (tänk: Helikopter-Ben) har bestämt sig - här ska skapas (nominell) inflation! Samtidigt kontraherar den reella ekonomin i hela världen, allt hastigare. Allt i världen verkar för deflation - bankirerna kämpar emot.

  Denna tilltagande diskrepans mellan det nominella och det reella är fröet som, efter en kortare, ojämn, oförutsägbar deflation (det är då du ska köpa din gård på landet om du inte redan gjort det), snabbt därefter växer till den oundvikliga hyperinflationära skuldvalutakollapsen. It is written.

  http://limes.bloggagratis.se/2012/04/02/7654999-hyperinflation-del-1/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Cornucopia

  Låg ränta och låg inflation-även detta kan vi tacka Kina för -eller skylla på dem!
  Kol används i Kinas tillverkningsindustri. Samma som även förser oss med billiga produkter och ger vår arbetsmarknad bekymmer!
  Kineser alltid dessa Kineser som Jerring sade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du syftar på Jerrings klassiska referat av Sverige-Japan i Berlin-OS? Inte många kineser med i den matchen och det är inte kineser som sitter i Riksbankens styrelse eller som har tagit stora lån för att köpa dyra bostäder i Sverige

   Radera
 8. Minns att du skrivit ett längre inlägg om att bolåneräntan inte längre följer styrräntan. Har du lust att länka det? Tack på förhand//Max

  SvaraRadera
 9. Ljus och fin börsdag...trots Cornus mörka marknadssyn.Vi, som är med på tåget vinkar glatt åt er som står vid sidan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att Svante1 får skäl att vara glad ibland. Så får vi veta att han fortfarande lever. Men han verkar ha lite tunt med glädjeämnen i livet tycker jag. Hans glädje verkar också vara beroende av att det går sämre för andra som han kan jämföra sig med. Det ter sig inte särskilt sympatiskt Svante1! Du kanske skulle prata med din psykiater om det hela? Det verkar lite asocialt. Man har nog ett ganska tragiskt liv om livets stora glädjeämne är att det finns dagar då ens värdepapper gått bättre än andras.

   Radera
 10. frågan är om man vågar vara kvar när svenska bostadsbelångingsbubblan spricker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många "bostadsrika" nymoderater kommer att upptäcka att de inte är nymoderater längre. :D

   Radera
 11. Hejja riskbanken!

  Nu har de sänkt och snart är det november igen.

  Då får vi ännu lägre statslåneränta.

  Och ännu mindre skatt på investeringssparkontot!

  En investeringsform som Corny absolut inte gillar för man får betala en extra gång på insättningen...och det är ju så otroligt hemskt.

  Jag menar om man öppnar ett konto sätter in 1 mille imorgon så får man skatta hela 3712 kr! Oh va hemskt.

  Och låt oss säga man kan lyckas med bedriften 10% värdeökning till 31/12.

  Då får man skatta bort hela 3836 kr. 124 spänn till!!! Hela två öl i baren. Borta!

  Nej. Istället ska man minsan inte pilla med sånt (bara för att det räknas en gång extra).

  Man ska istället sätta in pengarna på en vanlig depå. Göra 100000 kr i vinst och då få betala 36000 kr i skatt!

  Det ska vara roligt att skatta eller hur corny!

  Fattar inte varför folk läser din blogg. Ekonomiskt sätt är den ju en smärre katastrof när det gäller ekonomitänk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att gratulera på att du är säker på 10% avkastning till 31/12. Grattis.

   Radera
  2. "Fattar inte varför folk läser din blogg. Ekonomiskt sätt är den ju en smärre katastrof när det gäller ekonomitänk."

   Av samma anledning som de som tyckte illa om Howard Stern var de som lyssnade mest på hans program och att Blondinbellas blogg var så populär trots att ALLA tyckte illa om henne.

   För att se vad han hittar på härnäst såklart, den lille spjuvern. :)   Radera
  3. Tror mer att det finns 10000-tals olika anledningar att folk läser. Liksom antalet läsare. Till och med fri2012, som inte fattar varför folk läser bloggen, läser tydligen bloggen. Men inte speciellt väl. Jag har t ex ingentstans sagt att man ska ha aktier i en depå istället för i ISK eller KF. Föredrar själv KF, men fri2012 mår nog bäst av att hitta på saker om mig, så vi låter honom hållas.

   Radera
  4. ISK är en suverän sparform/aktiedepå om man väljer rätt aktier... Kanonbra också om man jobbar som daytrader och trycker på rätt knappar vid rätt tillfälle.Upp,upp upp i morgon naturligtvis !!

   Radera
  5. Naturligtvis, förstår inte varför man skulle välja ngt annat än ISK eller KF. Har själv inte handlat i depå sedan 2006 och min första KF skaffade jag 1997 om jag minns rätt. Vad fri2012 yrar om vet jag inte.

   Radera
  6. Nåväl, lite sved det kanske när Pare rasade ner,ner..eller är det förträngt ??

   Radera
  7. Inte speciellt. Satsade X i PARE. Tog 2005 - 2006 ut 25X och investerade i reala tillgångar - gård, hus, jord och skog, samt löste alla studielån. Hade kvar 10X hösten 2006, av vilka jag totalt fick ut 5X innan de sista var sålda.

   Radera
  8. Kan säga att det var rätt gött att ha köpt PARE i KF 2001-2002. Blev inte så mycket skatt...

   Radera
  9. Det gäller ju att veta hur man tar en vinst. Siffror på en skärm kan jag fejka ihop själv. En vinst är inte en vinst förrän den är borta från marknaden och realiserad till något verkligt.

   Radera
  10. # fri2012 2012-09-06 21:08
   # najgaur 22:15

   Det börjar bli lite tröttsamt med alla nyliberala pajaser som spammar den här sajten. Det finns inte många som är korkade nog för att vara nyliberaler, men alla skall de tydligen spamma Cornus sajt. Fan ta er alla spammare.

   Radera
 12. Ok,(gungorna och karusellen) nu väntar vi in morgondagens race...sen drar jag till värmen och solen i några veckor igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svante1 förefaller vara en rejält ytlig och amoralisk jävel som skiter i mänsklighetens framtid. Men så går det några årtionden så ligger du i graven och är jävligt död.

   Ville bara påminna dig... Du vill ju få andra att känna sig missnöjda med vad de är och vad de har för sig så då är det bara rätt att påminna dig om att du är en patetisk jävel som snart inte finns längre.

   Radera
  2. De flesta kommer att vara djävligt döda ganska snart, geologiskt sett.

   Radera