Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-09-03 15:13

Bo gratis i Lomma - "lägg pengarna på annat som är kul i livet"

TANSTAAFL - There ain't no such thing as a free lunch - Det finns inga gratisluncher - Robert Heinlein, "The moon is a harsh mistress"
Tydligen är det inte helt enkelt att sälja BLT-containers vid Lomma Beach i Lomma norr om Malmö.


Nu får man bo gratis hela första året, då entreprenören betalar både ränta och drift de första 12 månaderna, trots att det enligt förståsigpåare "faktiskt är så här dyrt att bygga nytt", dvs 4.65 MSEK för ett litet radhus med alla stordriftsfördelar som finns i byggandet. Att man bara lyckats sälja nio av tjugofem radhus har förstås inget med saken att göra, utan entreprenören bjussar på räntan och föreslår att man ska festa upp pengarna istället av ren och skär godhet.
"Det innebär att ni bor gratis i 12 månader och kan lägga pengarna på annat som är kul i livet."
Det var väl roligt då! Hur många tror ni kommer ta dessa nästan 150 000:- kronor och amortera och hur många tror ni kommer åka till Thailand?

Dessutom är det förstås putsfasader, förhoppningsvis inte enstegstätade - dessutom nära havet med allt vad det innebär i vindutsatthet och väta. Men det ser ut att vara andra kardinalfel på konstruktionen. Taken är belagda av papp och det saknas utskjutande tak som skyddar fasaden utan den moderna containermodellen låt-regnet-regna-på-hela-fasaden-som-helt-saknar-skydd har använts. Men det är tydligen "faktiskt så här dyrt att bygga nytt" även när man bygger med alla genvägar man kan hitta.
Just say no!

Det finns en anledning till att hus på traditionella villor i Sverige skjuter ut upp till en meter från fasaden. Genom århundrandena har man upptäckt att fasaden och fönstren inte bara håller längre, utan att det också regnar in betydligt mindre. Utskjutande tak gör att säg vid 75-80% av regnen förblir fasaden torr. I övriga 20-24% av regnvädret blir bara en del av fasaden fuktig. Endast vid ovanlig storm med slagregn blir hela fasaden fuktig. Kombinera med enstegstätad fasad så har man ett recept för katastrof. Dessutom knappt någon lutning på taket, vilket vid omväxlande snö och snösmältning kan ge upphov till vattenpölar som fryser till is och har sönder taket.

Denna typ av fasad kommer även om den inte är enstegstätad att slitas fort i svenskt klimat. Frågan är vad som håller längst? Papptaket eller fasaden? Förhoppningsvis (för entreprenören) håller de längre än byggarantin, med någon månads marginal. Om man nu inte går i konkurs före problemen börjar.

Kom också ihåg att gamla tiders dåligt isolerade hus torkade ut väggarna via spillvärmen från husets uppvärmning. Moderna lågenergihus är så välisolerade att de kanske aldrig torkar ut väggarna annat än när solen lyser sommartid.

Vi fyller på listan, just say no:
 • Putsfasad. Du vet inte om den är enstegstätad och mäklaren kommer förstås säga att det inte är något att oroa sig över (spela in alla samtal med mäklaren...). Putsfasad med lågenergihus blir dubbelfel.
 • Papptak. Ja, hantverksskicklighet spelar förstås in, men det finns en anledning till att vi före dagens fartblinda bostadsmarknad inte byggde villor med papptak. Det är även skillnad på papp och papp, är du säker på att byggaren inte köpt billig skit för att "det är faktiskt så här dyrt att bygga"?
 • Taklutning under 17 grader. Vid omväxlande vinterväder kan snövallar bildas som sedan får vatten att bli stående. Vattnet fryser sedan till is och kan spräcka takpappen när det expanderar och man har en läcka som på beställning. Vi prövade det här på 70-talet och vi vet facit. Men dagens barnfamiljer har förstås inte läst facit.
 • Icke utskjutande tak. Högre slitage på fasaden, vilket ger högre driftskostnad pga frekvent fasadbyte och dessutom kan ge direkt vatteninträngning. Speciellt illa drabbade kan fönstren bli, vars livslängd kanske halveras.
 • Gamla hus med källare och murad skorsten, där centraleldad värme bytts ut mot värmepump. Grattis, ni har en vatteninsläppande och fuktig stenkolumn rakt igenom ert hus, en skorsten som förr hölls torr av just eldningen. Byter man ut ved- eller oljepannan ska det vara mot eldning av pellets, annars kommer problemen.
Så ska man köpa ett radhus i Lomma, använd första årets gratis boende till att bygga om taket...

Tillägg: Kolla för övrigt planlösningen. Man kommer från hallen rätt in på köksbänken. Festligt värre. Står iofs entré på en annan plats, men utan garderober och utan klädhängare. Då går man rätt in med skorna i vardagsrummet istället. Att ha smutsiga skor och ytterkläder i vardagsrummet kallas antagligen "ljust och fräscht". Dessutom får man bara två sovrum för 4.65 MSEK.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Det är lätt för potentiella köpare att förblindas av vackra bilder på kök och bardrum. Men ett papptak på en villa är illa, illa...

  SvaraRadera
 2. Sen att allt byggs på en mark där det har dumpats gud vet vad gör inte saken bättre... // Fd. Lommabo.

  SvaraRadera
 3. Ett bra inlägg som ger en rejäl och välbehövlig känga åt byggfusket och Alliansregimens omhuldade BNP-generator, dvs. bostadsbubblan.

  Jag får intrycket, rätta mig om jag har fel, att Alliansregimen inte är så intresserad av att det byggs gedigna bostäder. För om de går sönder efter några år kan ROT efterfrågas (= mer giftig BNP).

  På Lidingö i Gåshaga, (i det som i massmedia understundom benämndes "Gated community" (= grindsamhälle) använde byggherren Skanska enstegstätade fasader, som blev mögelfadäser vid balkonginfästningarna. Hur dum får man vara som byggherre? Att det skulle bli fukt- och mögelproblem ser man ju redan på ritningsstadiet.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/fukt-tvingar-skanska-att-bygga-om-66-hus-pa-lidingo

  De bästa husen, underhållsmässigt och anpassade till svenskt klimat, är enligt mig tegelhus med sluttande tak, som skjuter ut över husets ytterväggar och är täckt med tegelpannor. Ju färre vinklar det är på huset desto bättre ur underhålls- och energisynpunkt. Tegelfasader av god kvalitet håller i mer än hundra år utan nämnvärt underhåll.

  SvaraRadera
 4. Man blir rädd när man tänker på byggföretagens, byggforkningens, byråkratins och regelverkens oförmåga att åstadkomma det de är till för, dvs fungerande och vettigt planerade byggnader.

  SvaraRadera
 5. Haha, garvade gott åt detta blogginlägg. CA Fastigheter är nog inte lika glada.

  SvaraRadera
 6. Märkligt att det kan förekomma sådan här skit med tanke på den enorma mängd byggregler jag föreställer mig att vårt samhälle har producerat. Om det här är så dåligt som du säger är då också våra byggregler helt onödiga?

  Har ett lite förslag på verksamhet du eller någon annan kunnig skulle kunna börja med. Ponera att någon glad i hågen har hittat en fin villa eller en bostadsrätt. Personen i fråga har dålig koll på enstegstätade fasader, papptak och dylikt men vill så klart inte köpa något dåligt. Istället för att spendera otaliga timmar på nätet med att försöka luska ut vad som är bra och vad som är dåligt tar personen mäklarannonsen och skickar den till en expert och får sedan tillbaka en analys, ungefär i formatet av det här blogginlägget. Det kanske tar en kunnig person 1-2 timmar att göra analysen och det är kanske värt säg 1-2000 kr. Rätt ok timpenning.

  Eller så är det vad man anlitar en besiktningsman för, jag vet inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kongos:
   Ansvarsreglerna har ändrats till vad som sägs ska vara till gagn för beställare-köparen.
   Men det har blivit sämre då nu är det utföraransvar, vilket innebär att ingen kollar vad som i verkligheten händer utan bara att utföraren påstår det som ska vara rätt.
   Och Skåningarna skriver i handlingarna o påstår att detta funkar, då funkar det.
   HusAMA säger att dränering ska ske, skåningarna säger att det sker!!
   Sen, efteråt, är det köparen - beställarens uppgift att bevisa avsiktligt fel, från Skanska.
   Tidigare fanns besiktningsman som hade åsikt o då måste den som utförde kunna styrka att ex.v. enstegstätningen funkar.
   Det blev upp till kontrollanten att godkänna o gå med skammen eller stoppa o gå till tvist, innan det händer.
   Idag stoppas det när det redan har hänt.

   Radera
  2. Inga regler kan ersätta kunniga byggherrar som vill bygga med god kvalitet.

   Radera
 7. Verkar obegripligt att någon skulle betala dessa belopp för något som varken är en lägenhet eller ett riktigt hus. Förövrigt behöver man måla om en träfasad, eller i varje fall bättra på vart tionde år eller så. Likaså har papptak en liknande livslängd. Dessutom behöver papptak med små lutningar regelbunden rengöring för att inte skräp ska ansamlas och leda till vattenpölar och sönderfrysning. Förmodligen är besiktningsprotokollen ifyllda av byggaren städslade besiktare, utan anmärkning. Värre blir det för de som försöker sälja en sån där fågelholk efter några år.

  SvaraRadera
 8. Man hoppas ju bara att ingen är så dum att de hoppar på.

  SvaraRadera
 9. Haha, det tragiska är att en hel del kommer nappa på det här, då svenskar har såpass lite pengar att vissa känner det som att de "får" de här pengarna.

  Men varför bo i ett trist radhus utan sjöutsikt på förgiftad mark för 4.5 miljoner, när du kan få motsvarande boende i motsvarande läge utanför Köpenhamn till en lägre kostnad? Går dessutom att bo i centrala Köpenhamn för en kostnad om en sisådär 1000 kr/m2 och år. I Danmark kan man dessutom låsa räntan på 30 år på 3 %...

  SvaraRadera
 10. Du måste skilja på puts och puts Cornu. Ligger putsen på sten så är det en helt annan sak än om den ligger på cellplast/isolering. .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket är bättre ? Jag trodde att cellplast var bra.

   Radera
  2. Vilket är bättre ? Jag trodde att cellplast var bra.

   Radera
 11. De "glömde" nämna att man måsta slanta upp 700tkr som kontantinsats om nu man inte tar blancolån utöver 85%.

  Som det stod i inlägget så verkar det redan vara 9 som har nappat på det här. Dessvärre är detta långt ifrån de värsta skräckexemplen man ser på marknaden. Här står det iaf ganska klart i beskrivningen vad det är man köper (en fastighet med andel i kommande samfällighet) - jag har sett exempel där man får anstränga sig för att luska ut ifall det rör sig om en bostadsrätt eller fastighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med andra ord har fastigheterna avstyckats (för att byggaren har legat på och velat haft fastigheter som kunnat intecknas) innan nödvändiga gemensamhetsanläggningar har bildats.

   Det brukar kunna morras i leden av de inflyttade när försäljningen går dåligt, byggarens intresse sjunker och de boende inser att de måste dra i lasset för att få till förvaltningen av infrastrukturen (dvs. se till att en anläggningsförrättning blir gjord hos Lantmäteriet). Här pratar vi ofta inte bara lokalgator utan även ansvar för vatten och avloppsledningar, eftersom byggaren inte ville bekosta mer än en förbindelsepunkt till det allmänna ledningsnätet.

   Radera
 12. Hmmm. Det står en kamin i vardagsrummet, undrar om det är tillåtet att elda, trivselvärme i Lomma.

  SvaraRadera
 13. Korrigering, Vanliga Svenska takpannor t.ex. modell Benders har standardvinkel 16 grader och inte 17 grader som i artikeln. Den praktiska minimumgränsen är 12 grader.

  Sen kan man ge en passning till besiktningsmän som inte kontrollerar vinkeln ordentligt

  SvaraRadera