Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2012-09-29 14:21

Allting går sälja med mördande statistik

"Lögn, förbannad lögn och moderat försvarsretorik." - Freddy Lundmark 2012
Nu ska inte det här blogginlägget handla om försvaret och moderaternas försvarsmatematik, utan om polisens statistik över uppklarade brott som Bonnier/DN på ett förtjänstfullt sätt klätt av (Bonnier/DN och Bonnier/DN).

Enskilda fällda åtal har fått stå för tusentals uppklarade brott. I Skåne blev ett åtal 10 990 uppklarade brott och i Kronobergs län blev ett enda åtal 2 118 uppklarade brott. Samtidigt slår polisen och alliansregimens sig för bröstet över att man klarat upp 3 600 fler brott 2011 än 2010 och att miljardsatsningen på genusutbildade poliser alltså gett effekt.

Verkligheten är alltså en helt annan. I själva verket är nog Skåne- och Kronobergsärendena bara toppen på isberget. Det finns säkert åtal där man fört in antalet brott i hundratal också.

Men vardagsbrottsligheten som drabbar vanligt folk är alltid ett brott i taget. Och därmed helt ointressanta att lösa. En stulen cykel eller ett villainbrott står sig helt slätt mot 10 990 dopingbrott utan brottsoffer.

Dessutom finns antagligen en förmåga hos åklagare att slänga på både misshandel, våldsamt motstånd, ohörsamhet för ordningsmakten, våld mot tjänsteman, alkoholbrott, förargelseväckande beteende etc för en enda gripen person som viftat med armarna på fyllan. Vips ser det ut som man klarat upp sju brott. Pundaren som grips för eget brukande kan förmodas ha tänt på X antal gånger i veckan sedan senaste gripande och blir alltså X*T uppklarade brott.

Och för vanligt folk fortsätter denna kognitiva dissonans, där myndigheterna rapporterar allt fler uppklarade brott, men väldigt få brottsoffer någonsin får upprättelse.

Får modifiera Mark Twains gamla ord och Freddy Lundmarks försvarspolitiska variant och avsluta med följande:
"Lögn, förbannad lögn och svensk poliseffektivitet."
Tillägg: Exempel på hur man kan föra statistik. Ett bostadsinbrott bokförs som ett brott. Arton saker stals. Om brottet klaras upp höjer man antalet anmälda brott till 18 och klarar upp 18 brott. Den officiella statistiken säger då samtidigt att endast 2% av bostadsinbrotten klaras upp. Verkligheten kan i så fall bli att bara promille av brottsoffren faktiskt får upprättelse och inte ens 2%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Så är det med all statlig statistik! Jag är lite mer bekant med ekonomistik än med kriminalistik, men jag anar att det är så här rakt genom hela staten i alla slags sammanhang. Den konkreta verkligheten är ju som sån att byråkrater arbetar heltid med att formulera statistik och rapporter som gynnar deras karriärer, eller åtminstone befriar dem från ansvar för misslyckanden. De är experter på det. Förfalskning är deras profession.

  Titta på utdömda påföljder för brott som allmänheten anmäler, skilj ut dem från brott som polisen anmäler själva (som narkotikabrott och trafikbrott) och som andra statliga tjänstemän anmäler (som bokföringsbrott). Skrämmande nog landar uppklarningsandelen i den kategorin under 10%. När du går till en polisstation och anmäler ett brott, så tittar polismannen trött på dig och undrar varför du vill slösa bort hans tid med resultatlöst pappersarbete. Jag förstår varför de är så glesa och har så korta öppettider.

  Mitt råd till alla som är oroliga för att utsättas för brott är att skaffa en revolver. Risken att som tidigare ostraffad åka dit för vapenbrott är ju obefintlig, eller när visiterades du senast av en polis? Och om man en gång behöver använda den så är det väl värt påföljden att man räddat sitt eget liv. Med en BRA advokat (som alla borde leta upp redan i förebyggande syfte för att lära sig vad som gäller på riktigt i praktiken i rättssalen angående nödvärn och vapenlagar, inte bara vad som står i lagen, det är olika saker), så kommer man sannolikt undan med nån jack ass story om att man hittade revolvern just då, eller tog den av förövaren eller nånting. Det är mycket viktigt att inte säga nånting alls till polisen när man grips misstänkt för "brottet" att ha räddat sitt eget liv. Läpparna får inte lämna varandra, andas genom näsan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska enligt vad jag hört inte ens erkänna fortkörning eller övriga så kallade O-Boter på plats, kommer ni ihåg kvinnan som bötfälldes för några år sedan för att hon hade snö på taket på sin bil?
   När hon stoppades och bötfälldes av en nitisk polis som påstod att hon gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik på grund av otillräcklig lastsäkring, snön yrde naturligtvis runt. och hon erkände och betalade som den laglydige medborgare dom flesta skötsamma är.
   problemet var bara att det inte är olagligt att köra runt med nederbörd på din bil, hade hon inte erkänt på plats så hade åklagaren lagt ner fallet direkt.

   Radera
 3. Kan bara konstatera att det är ok för staten att själv hålla på med kriminalitet.

  SvaraRadera
 4. Jag har en affärside: Cykelstölder är enormt vanliga. Polisen har ett erbarmligt sätt att ta hand om dessa stölder. De får ändå in massor med cyklar som de slänger i ett garage och sen säljer via Överskottsbolaget.
  Som bestulen får du gå ner i någon källare och se efter själv om de har din cykel.

  Varför inte upprätta en site : "brottet" av blocket typ och koppla ihop funna med saknade cyklar.(50 SEK per träff)
  Det vore väl något för någon som ogillar tillväxt och gillar återbruk samt även cyklar då och då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bättre idé: Legalisera tillgrepp av cykel. Det skulle väl säkert sänka kriminaliteten med 20% i ett slag och dessutom frigöra polisresurser till annat (mer Wordfeud?).

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Exemplen stulen cykel och villainbrott. Vi har under senaste året råkat ut för båda och jag måste faktiskt ge polisen en liten eloge för hanteringen.

  När vi blev av med ett par cyklar så avskrevs brottet 30 minuter efter att vi gjort anmälan. MEN hör å häpna. Morgonen därpå hittade tidningsbudet cyklarna och en massa annat stöldgods på en skogsbilväg. Polisen satte då span på platsen i hopp om att fånga tjyven när denna återvände för att hämta grejerna. Nu blev det dock inget med detta men vi fick tillbaka cyklarna och jag blev positivt överraskad över att man faktiskt satte in insatser.

  Ett par månader senare blev vi utsatta för inbrottsförsök. Detta föranledde rätt många och utförliga samtal från polisen, vi talade med såväl utredare som tekniker. Nu kom de iofs aldrig ut, men mängden samtal och uppföljningar var ändå överraskande. Det dröjde flera veckor innan brottet avskrevs i brist på spaningsuppslag.

  Två brott som inte löstes, men där vi ändå upplevde att Polisen faktiskt gjorde något. Men att man kan hamna precis var so helst i landet när man slår 11414 är en helt annan fråga....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får vara glad över det lilla :)

   Radera
 7. Rekommenderar att på serien "Nybyggarna" där Anders Övfergård först lever som hemlös, bl.a. för att träffa andra hemlösa som han sedan hjälper att bygga bostad för

  här - Vi följer Anders då han under några dagar lever på gatan för att få en inblick i hur livet utanför samhället fungerar.

  Hur mycket kriminalitet orsakar samhället själv genom att kasta ut folk från samhället? Hade 50% av all kriminalitet försvunnit om man tagit kontroll över drogförsäljningen istället för att den sköts på svarta marknaden.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Hade jag inte haft reklam kunde jag gjort det, men för stora intäkter beror på mobilrelaterad reklam. Utan reklam kunde jag bara kryssat i en ruta så var det klart, som det är nu kräver det rätt mycket arbete från min sida för att även få med reklamen i mobilversion och sedan månader av sänkta reklamintäkter när jag optimerar hur mobilreklamen ska utformas för att maximera intänkterna.

   Eftersom jag lever på det här så kan jag för tillfället inte "investera" i mobilanpassning då det sänker mina intäkter på ett okänt sätt.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Nej, hej och artigheter kör vi inte med här.

   Vad har du för smartphone? Troligtvis beror krascherna på en bugg som Google har med enkätfunktionen. Den är felrapporterad, men de har inte åtgärdat felet än.

   Vad jag kan göra är radera enkäterna, så bör inte sidan krascha längre.

   Radera
 9. Jag har raderat min blogg, skulle admin vilja vara vänlig att ta bort mina kommentarer med länkarna, tack.

  SvaraRadera
 10. Det hjälper att hålla kostnaderna nere - wordpress webbyrå i sig är ett gratis open source program som ditt webbhotell eller webbdesigner kan lasta på din server. Du är mer benägna att uppleva kostnader i samband med en designer är dags att ställa upp och anpassa ditt tema, men de flesta av komponenterna är gratis eller har minimal kostnad som är antingen engångsavgifter eller årliga abonnemang, men de omfattar alla uppdateringar och pågående stöd som är bra!

  SvaraRadera