Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2012-08-28 06:59

Varför säljrekar Deutsche Bank svenska Handelsbanken?

Enligt Nyhetsbyrån Direkt så säljrekar Deutsche Bank svenska Handelsbanken (OMX:SHB A, SHB B).

Veckochart Handelsbanken B
DB:s målkurs som svart linje

Man ändrar sin rekommendation från behåll till sälj med målkurs 199:- SEK. Ingen förändring av målkursen som tydligen även tidigare låg på 199:- mot gårdagens 226:40. Rimligtvis handlar det om att man inte kan sänka till sälj direkt, utan gått ett steg i taget.

Det är ingen dramatisk nedgradering, men SHB handlas redan idag till p/e 11.25 och med en utdelning på 4.16% (enligt Avanza). Tydligen vill man se ett p/e under 10.

Handelsbanken är den svenska storbank som är tyngst exponerad mot Sverige, på grund av liten verksamhet utomlands, om som sådan mest exponerad mot den svenska skuldbubblan tillsammans med Swedbank. Nu säger förstås Handelsbankens lojalister att allt banken gör sker med sådan hög kvalitet att den tunga Sverige-exponeringen inte är ett problem.

Tidigare har t ex Moodys nedgraderat Handelsbankens kreditvärdighet (Public Service/SVT)

Det hade dock varit intressant att se några detaljer till varför Deutsche Bank nedgraderar SHB. Det behöver inte vara dramatiskt, utan bara handla om att man tycker aktien är övervärderad. Och sådant här får sällan någon större påverkan på aktiekursen i det korta perspektivet. En vanlig förklaring är att rekande bank nu själva sålt färdigt i aktien...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

 1. Jag fick ett lån ifrån Handelsbanken på hela köpet av min lägenhet PLUS pengar för renovering utan att behöva lägga in en handpenning (Som jag hade).

  Var alltså ca 117% belånad på min bostad vid köpet. Efter renoveringen så hyrde jag ut den ett tag och sedan sålde den med en värdeökning på 70% på 1,5 år och vid det lånet så var bostaden endast belånad till ca 60%.

  Hur som helst... Det fungerade väldigt bra för mig. Jag lyckades använda andras pengar för att tjäna pengar utan att investera ett öre själv. Men det fungerar nog inte lika bra för alla.

  Jag fick väldigt hög belåning på min bostad. Det finns det nog fler som har.

  Observera att jag är en ungdom som köpte lägenheten i ålder 20-25. För tillfället var jag heltidsanställd sedan ca 1 år tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant är ju då att veta hur stort lånet var. 117% på en lägenhet som från början kostar 200 tusen är ju ingen big deal (den summan kan lånas utan säkerhet), men på 4 miljoner är det ju en annan femma...

   Radera