Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2012-08-08 09:51

Varför är Carl Bildt rädd för ryssen, egentligen?

Det tåls att ställa frågan varför Carl Bildt är rädd för ryssen, egentligen. Det är inte det att vi kommer bli invaderade. Men Ryssland har förmågan till något oändligt mycket värre än en invasion. De kan nämligen med ett penndrag orsaka Sveriges Pippi Långstrump-ekonomi en enorm skada och därmed få Anders Borgs regim att se dålig ut.


Sverige har nämligen effektiviserat vår inhemska ekonomi rejält och kan producera stora mängder BNP per importerat fat olja. Utan oljan stannar Sverige! Varje fat olja resulterar i stora mängder BNP, och uteblir dessa så uteblir också svensk ekonomisk aktivitet.
Svensk oljeimport 2011

Samtidigt faller oljeproduktionen i hela Europa, inklusive i våra grannländer Norge och Danmark, där den senare snart slutar exportera olja. 2011 stod Danmark för 16% av Sveriges oljeimport. Redan runt 2016 kan Danmarks export av olja upphört.

Det enda landet i vår närhet som inte kommer få en nationell peak oil de närmaste åren, eller som i fallen Norge, Danmark och Storbritannien redan passerat peak oil det senaste decenniet, är och förblir Ryssland. Rysk oljeexport kan visserligen upphöra före 2030, men idag står Ryssland för 51% av den olja som Sverige importerar.

Det är därför helt avgörande att vi fjäskar för ryssen, för att säkerställa att vi kan fortsätta få en del av den krympande ryska exportoljan framöver

Carl Bildt är naturligtvis, som tidigare aktiv i Lundinsfären, fullt medveten om peak oil även om han mestadels håller käften offentligt. Och utan oljan, ingen svensk ekonomi. Inte ens "den nya ekonomins tjänstesamhälle" fungerar utan olja, då de kritiska insatsvarorna, som t ex datatutrustning, inte kan transporteras till sina användare utan olja. 

Som gammal Lundinare så känner den gode Carl också till läget inom fossilgas, där EU, men även Sverige är allt mer beroende av rysk fossilgas. Den svenska fossilgaslobbyn vill ju bygga ut svenskt beroende ännu mer, samtidigt som Dansk fossilgasexport upphör inom något år. Och det är från Danmark vi köper vår gas. Det kommer vara samma pipelines som gasen vrålar fram i även framöver, men det kommer vara rysk gas vi köper.

Ryssland kan alltså med enkla medel lätt orsaka Sverige stor skada när man framöver behöver sålla mellan vilka länder man tänker sälja sin olja och gas till. Ryssland har klart och tydligt visat att de har utrikes- och säkerhetspolitiska ambitioner med sitt olje- och gasvapen. 

Så det är klart att Carl Bildt är rädd för ryssen. Det borde vi alla vara och tacka och bocka med mössan i hand inför Tsar Putin, som håller vår livsstil och vår ekonomi i sin hand och kommer klämma allt hårdare ju mindre den fallande exportmarknaden för olja blir. Peak oil exports passerades redan 2005.

Sedan har svenska investerare och privatpersoners fonder miljardbelopp investerade i Ryssland.

Enbart Lundinsfärens Vostok Nafta (OMX:VNIL SDB) har runt 2.5 miljarder SEK investerat i Ryssland. Lundinsfärens Vostok Gas hade tillgångar i det ryska statliga gasjätten Gazprom på runt 30 miljarder SEK innan dessa delades ut till aktieägarna och Vostok Gas avvecklades. Vilket får de 20 MSEK som Kronofogden vill driva in av ryska staten via en fastighet på Lidingö att framstå som en spott i havet. 

Det vore en enkel sak för ryska staten att hämta hem de pengarna genom någon form av expropriation av svenska aktieägares ägande i t ex Gazprom. 

Så det är klart att Carl Bildt är nervös. Sveriges framtid stavas ryskt godtycke och Rysslands goda vilja. 

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Cornu, en bra analys av vårt minst sagt ohälsosamma beroende av Ryssland, som blir allt med akut allteftersom Danmark och Norge försvinner som leverantörer av olja till Sverige. Nu är det ju inte svenska staten som importerar oljan från Ryssland utan multinationella oljeföretag som Lundins, varför den gode Carl har flera skäl att motsätta sig att denna tvist löses på ett för Ryssland ofördelaktigt sätt! Carl B är en sann oljeman som i rollen som politiker inte glömmer dem som hjälpt honom att bli miljonär!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan å andra sidan se det som att Bildt tänker på Sveriges bästa när han i princip beordrade Kronofogdemyndigheten att inte följa Högsta Domstolens utslag. Vad är lag och ordning mot svensk oljeimport?

   Radera
 2. lol, superputin serien är ju underbar XD.

  Zombies = automatic win

  Kan ingen med lite artistisk ådra göra en liknande för någon av våra egna superhjältepolitiker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tecknar-Olle gör enbildsserier där ibland våra folkvalda får vara med.

   Radera
 3. Oberoendet till Vitryssland visar sig iaf vara glasklart nu när ambassader stängs och personal skickas hem. Den svenska tigern visar sin styrka :)

  SvaraRadera
 4. Jaha..då får man se hur det här slutar då. Ironi att diplomatpersonal skickas hem samma dag som Midvintermärker släpps på pocket...

  SvaraRadera
 5. Men varför attackerade Bildt Rysslan så hårt för dess rättfärdiga försvar av minoriteten i Abchasien och Nord Osetien? Var det kanske så att lojaliteten för den Israel/Usa uppbackade Georgiska regeringen var större än lojaliteten för Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu en som nästan fattat på medveten nivå att Carl Bildt är en amerikansk inflytelseagent. Sverige är precis som USA korrupt utav bara helvete på högre nivåer i samhället.

   Radera
 6. Alltså, Bildt kryper för Putin men hånar Putins "dräng" Lukashenko. En snabb titt på Vitrysslands militära kapacitet ger vid handen att den Spetznazbrigad och de mobila (luftlandsättning) trupper man förfogar över is more than a match för vårt så kallade försvar.
  Nu är det väl knappast en trolig utveckling, men iaf värt en tanke eller två.
  Om Putin backar upp Lukashenko då? "Njet, ni får ingen olja av oss.. för ni har varit dumma mot Minsk"..
  Utan att vara tok-konspiratorisk så funderar man ändå lite på varför det är absolut dödstyst från moderaterna, flåt, regeringen.. om kommande resurskriser framförallt kring fossila bränslen, det är ju ändå därför han agerar i det här fallet. Fila på med ministerstyre i synbart triviala sammanhang, men samtidigt försöka agera strategiskt - dock utan att informera varken befolkning eller utrikesnämnd.

  SvaraRadera
 7. Vad yrar du om, Cornu? Oljan är en globalt handlad vara, där ursprungslandet betyder föga (även om raffinaderier kan vara inställda på vissa sorter). Att vi råkar köpa en del olja från ryssen idag är oviktigt, bojkottar han oss köper vi från någon annan. Sålänge vi kan betala marknadspris för olja är det strunt samma om vi är på god fot med vissa producenter eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäsp.

   Skrev inte att vi skulle drabbas av begränsningar idag. Utan det är en framtidsfråga.

   Exportoljemarknaden vi köper på är i verkligheten ännu mindre än den ser ut att vara. Allt mer exportolja binds upp på långsiktiga bilaterala avtal, samtidigt som vi via EU bojkottar allt fler exportörer (t ex Iran och Syrien). Inte så konstigt att priset på Brent är som det är.

   Ska vi importera från t ex Saudi-Arabien får vi betala mer än idag, då det innebär avsevärt längre transporter än från Danmark, Norge och Ryssland. Transportpriset tillkommer som bekant. Så högre priser. Sedan tillhör t ex Saudi ett av de länder som binder upp allt mer i bilaterala avtal, vilket förklarar #saudigate och vapenexporten.

   Det må se ut som vi handlar på en fri marknad, men så är det inte. Vilket också visas av Bildts fjäskande för Ryssland.

   Radera
  2. Och att vi dessutom nått en platå i världsproduktionen, och det finns fler som vill ha än som får eller har råd är en faktor som kraftigt driver på trenden mot bilaterala avtal - man vill vara säker på att få sin olja. Jag vet inte om vi har något sådant avtal med Ryssland, annars borde vi omgående skaffa ett, av ren självbevarelsedrift. Lämpligen med mössan i hand.

   Radera
  3. Sedan kan inte alla raffinaderier använda alla råoljor och det börjar bli ont om lättraffinerad olja med låg svavelhalt. Vi får hoppas att de svenska raffinaderiägarna fortsätter investera i att kunna raffinera usliga råoljor.

   Vi borde räkna ut minsta möjliga oljemängd för att över huvud taget få samhället att fungera och sedan skriva ett långsiktigt bilateralt avtal med Norge om den volymen och även bygga fabriker som kan producera samma mängd motorsågsbensin, diesel, flygfotogen och smörjoljor av träflis och el. Då har vi både hängslen och rem och efter en eller två generationer finns bara produktionen av de uthålliga bränslena kvar och förhoppningsvis är den även större.

   Visst vore det ok att även ha ett sådant avtal med Ryssland men vad skulle det kosta oss och kan man lita på dem? Då skulle jag hellre ha ett samarbete om något annat inom som t.ex. forskning om blykylda reaktorer.

   Radera
  4. Magnus Redin: Sverige är ovillkorligen utrikespolitiskt allierat med USA i och med att de mutat tillräckligt många av våra politiker. Således kan vi inte ingå strategiska bilaterala avtal med Ryssland för att säkra våra oljeleveranser i och med att USA försöker avskära och underminera Ryssland efter bästa förmåga.

   Radera
  5. @16.38 Det behövs inga mutor då USA:s och Sverige delar många intressen och Svenskar likt Japaner kopierar de som är framgångsrikast och USA har varit extremt framgångsrikt. Efter alla framgångar lär vi fortsätta följa USA kulturellt och politiskt tills de kör sig själva i väggen och andra tar över den globala ledartröjan. Tyvärr kan även ett sämre USA följas av ännu sämre stormakter som vi inte bör börja hylla.

   Ryssland och USA har f.ö. samma problem, deras ledare med vänner är bra på att bevara sin makt men dåliga på att leda respektive nation till uthålligt välstånd. De lär skylla på yttre faktorer men stormakter som badar i resurser vinner eller förlorar på eget grepp.

   Radera
  6. @Cornu 14:15: Jo, verkligen en "framtidsfråga". Eller ingen fråga alls. Om oljeexport binds upp i bilaterala avtal, så lär den läcka till oss via en andrahandsmarknad om vi betalar marknadspris, närmast definitionsmässigt. Vad gäller nominell BNP per capita är Sverige i absoluta världstoppen, nästan 20% rikare än USA, så om något land kan köpa olja så är det vi! Och transportkostnads-skillnaden mellan Saudi och Ryssland är givetvis obetydlig.

   Men här finns väl ett tips på blogg-inlägg för dig: Researcha hur mycket av oljeexporten som är uppbunden på olika tidshorisonter. Försök bygga ett riktigt case istället för att handvifta löst om att marknadsekonomin nog inte kommer funka i framtiden.

   Radera
  7. Om det blir konflikt om vem som skall få tillgång till de begränsade resurserna blir det en gradvis nedbrytning av marknaden.

   Även om någon t.ex. erövrar Saudi Arabien och stjäl oljan lär de vara beredda att betala med olja för att få högspänningstransformatorer, boforskanoner och mjölkpulver. Problemet med detta utöver lidandet i Saudi Arabien är att en sådan ekonomi i konflikt blir mindre produktiv och fattigare, vi får rent själviskt betala mer för mindre olja.

   Bilaterala avtal utanför spotmarknaden ger en mycket mindre negativ effekt för de som står utanför avtalen men den finns ändå. Sedan är även långa bilaterala avtal en del av en fri marknad, en marknad som när den krymper konkursar de som inte har tänkt långsiktigt eller tänkt fel.

   Radera
  8. Redin, problemet med peak-oil-folkets förberedelser är att om skiten verkligen träffar fläkten, så kommer alltihop visa sig meningslöst ändå. Folk som sitter med puffror för att försvara sin egen lilla ranch kommer ändå bli dödade. Bilaterala avtal kommer ändå sägas upp unilateralt, eller av en ockupationsmakt. Let's face it: Den dag marknaden slutar funka är vi ändå körda. Men så länge marknaden funkar kommer vi få olja i paritet med vad vi kan betala för.

   Ingen oljeexportör vill ha bilaterala avtal med fattiga länder som inte kan betala lika mycket som marknaden kan, så de bilaterala avtalen håller bara sålänge importländerna har pengar till marknadspriser + lite till för den falska säkerheten.

   Jag vet - du drömmer om att politiken kan göra samhället mer robust. I min värld leder mer politik till felsatsningar och till mer av monokultur och därmed till större sårbarhet.

   Radera
  9. Amerikansk survivalism fixar inte krisen, det behövs produktivitet och helst även en effektiv stat som nöjer sig med att göra det riktigt viktiga.

   Jag vill ha mindre politik i antalet statliga åtaganden och bättre kvalitet i de myndigheter som behöver finnas kvar, statens våldsmonopol och katastrofberedskap, statliga investeringar i infrastruktur och förberedelser för samhällsomställning och en statlig fondering för finansiering av grundläggande service om kommuner eller landstingskommuner går i konkurs.

   Bilaterala avtal kan antingen upprätthållas med betalning eller våld, det senare ger skador på människor och marknad.

   Radera
  10. Magnus Redin: USA är "framgångsrikt" för att de kunnat svindla andra länder genom dollarn och skumma affärer. Se exvis "confessions of an economic hitman". Det här förbehållslösa USAföljandet är något som kommit de senaste decennierna. Har du redan glömt den "tredje vägen" och neutraliteten? Du vet, neutraliteten med sitt invasionsförsvar. Idag är vi en liten amerikansk vicesheriffstat som på egen bekostnad försöker behaga USA så gott det går. Den förändringen har varit i amerikansk säck innan den kom i svensk påse.

   Radera
  11. Ingen som uppmanar någon annan att inhämta kunskap från en tv-"dokumentär" är värd att tas på allvar.

   Radera
  12. Jeppen: Confessions of an economic hitman är en bok av John Perkins. Inte en TV-dokumentär. Du läser nog för lite böcker och tittar på för mycket TV.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Ang. Bildts brev till Kronofogdemyndigheten.
  Tror att Bildt skickar detta brev för att ryssarna skall förstå att regeringen inget kan göra i detta fall.
  Han visar för ryssarna vad som händer om en minister går in och försöker påverka direkt.
  Han kryper för ryssen.

  SvaraRadera