Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2012-08-21 17:28

Utbrott i ädelmetallerna guld, silver och platina? Eller dollarförsvagning?

Jag ska inte bry mig om att göra någon strukturerad teknisk analys, men det ser ut som vi har fått ett samtidigt utbrott uppåt i de tre ädelmetallerna guld, silver och platina, där man kan tolka de sista två som en positiv konjunkturindikator.

Dagschart guld i USD per troy ounce

Guldpriset i USD per troy ounce ligger nu på sin högsta nivå sedan i maj och sommarstiltjen är därmed över. I svenska kronor per gram är däremot utvecklingen ganska medioker och priset har nu fallit ner till 350:- SEK per gram.

Utvecklingen i guldet i USD är stabil med högre och högre bottnar, men står annars för den minst dramatiska utvecklingen.
Dagschart silver i USD per troy ounce

Silvret har stigit snabbt de senaste två dagarna och är tillbaka på den tillfälliga i början av juni, men är inte riktigt tillbaka på majnivåerna än.

Silverpriset har dock stärkts så pass snabbt i USD att det har stigit något i svenska kronor, trots dollarns försvagning.
Dagschart platina i USD per troy ounce
Den tydligaste rörelsen ser man dock de senaste dagarna i platina.

Platina passerade just spikarna i juni och juli och är därmed tillbaka på nivåer vi såg i maj.
Dagschart EURUSD

Å andra sidan kanske det bara är dollarn som spökar här.

Dollarn har försvagats mot euron de senaste veckorna och utvecklingen påminner mycket väl om guldets eller silvrets utveckling, men förklarar inte de senaste dagarnas rusning i platina.
Dagschart USDSEK
Valutakriget fortsätter och 

USD kämpar på för att försvaga sin valuta snabbare än EU.

Dock är dollarn långt ifrån på några rekordsvaga nivåer mot vare sig svenska kronan och speciellt inte mot euron.

En svagare dollar talar dock för att det är risk on som gäller och att pengar strömmar bort från amerikanska statsobligationer med i princip nollräntor och över till andra marknader, inklusive ädelmetallerna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Platinarusningen är kanske inte helt oväntad med tanke på händelserna vid Lonmingruvan i Sydafrika?

  SvaraRadera
 2. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/centralbank-befarade-hardsmalta_7437568.svd#xtor=AD-500-[svd.se/naringsliv]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[]

  SvaraRadera
 3. Så länge USD sjunker gentemot SEK går alltså värdestegringen förlorad. Hur ser ett framtida scenario ut, hur länge tror ni USD kommer sjunka? När stiger USD gentemot kronan?

  SvaraRadera
 4. SEK ny safe haven. För mkt dollar och yen i omlopp. Söker sig till bla aussien och kronan, dessa små marknader reagerar kraftigt på dessa inflöden av kapital. Jag är kort USDSEK sen 7,17 har blivit årets bästa trade. Räkna med att dessa trender kommer att fortsätta. Yielden på US bonds rekordlåga finns ingen uppsida på dessa.

  SvaraRadera