Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2012-08-22 14:41

Svenska byggvaror kostar hälften i Tyskland

Svenska byggföretag slår ifrån sig och hävdar att det minsann är byggkostnaderna som stiger och att det driver priserna på den svenska bostadsmarknaden. Men det är fel. Det är tillgången till billiga och till synes oändliga amorteringsfria krediter som driver byggkostnaderna.

I alla led har alla leverantörer lagt på pengar på priset. Sista ledet mot kund kan alltid slå ifrån sig att de själva minsann jobbar med obefintliga marginaler. Det är etablerat att det idag, med ROT-avdrag, kostar lika mycket att anlita hantverkare som före ROT-avdraget, men låt oss exemplifiera med vad samma WC-stol kostar i Sverige respektive Tyskland.


Låt oss titta på en svensk toalettstol 37x65 från den svenska tillverkaren Gustavsberg, modell Artic.


Hos tyska Megabad.com kostar samma stol 289:- EUR eller 2413:- SEK.

Jag lade två minuter på att hitta dessa priser, man kan antagligen pressa priserna i både Tyskland och Sverige, men detta var det första jag hittade och min tyska är lite rostig.

Då har ändå WC-stolen transporterats från Sverige till Tyskland. Sedan går det förstås inte att bara köpa online i Tyskland och skicka hem, då transportkostnaderna hem igen för ett enskilt exemplar äter upp mycket av prisskillnaden som därmed "bara" blir ca 20% billigare.

En svensk WC-stol kostar hälften i det bostadsbubblefria Tyskland mot bostadsbubblans Sverige, men ändå har byggbranschen mage att påstå att det är byggkostnaderna som driver de svenska bostadspriserna. Inte svenskarnas tillgång till krediter som gör att man kan ta ut dubbla priset på en vara i Sverige som i Tyskland.

Värt att notera är att tyskarna generellt har högre löner och lägre skatt och med det högre disponibel inkomst än svenskarna, men ändå kommer undan med halva priset på svenska toalettstolar.

Nu ska jag inte kasta pärlor för svin, men det samma gäller för blandare (ex Grohe kran 1 440:- SEK i Sverige, 69:- EUR i Tyskland eller Grohe termostat 4 771:- SEK i Sverige och 259:- EUR i Tyskland), badkar osv. Italiensk klinkers eller marmor till våra lyxrenoverade badrum kan kosta 3-4x så mycket i Sverige som i Tyskland, för exakt samma produkt. För ett större badrum kan enbart kostnaden för klinkers skilja 10 000-tals kronor mellan Sverige och Tyskland, rent av sexsiffriga belopp i extremfallen.

Men kreditstinna svenskar tycker förstås att 300 000:- för ett renoverat badrum är prisvärt. Bara att använda bostadsbankomaten, ta det på kredit och hoppas att övriga skattebetalare räddar en om det går åt helvete.

Se även en artikel i Råd & Rön, där det framgår att din svenska hantverkare i praktiken kan vägra att installera något du köpt i Tyskland, om det t ex saknas en svensk installationshandvisning. Naturligtvis kan hantverkaren erbjuda dig samma varor själv, till "ett bra pris", dvs dubbla priset. Hantverkarna vill ju tjäna pengar på både gungorna och karusellerna när man ska installera ett torskbad i en svensk villa.

Råd & Rön ger ett exempel där svenskt listpris för en produkt var drygt 18000:-, men gick att köpa på Megabad för drygt 6000:- inklusive leverans till Sverige. Nu gick det att köpa billigare än 18000 även i Sverige, men bli inte förvånad om hantverkaren går direkt på listpriset 18000:- när du får din faktura.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Går att hitta i Sverige för 3875: enligt prisjakt. Möjligt att det går att hitta billigare i Tyskland än 289€ men prisskillnaden är inte gigantisk men finns ändå där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2413:- är fortfarande 38% billigare än i Sverige.

   Radera
 2. Eller varför inte verktyg. En AEG sticksåg för 1990:- hemma, och 135 EUR i Tyskland.

  Generellt gäller ca 30% lägre priser på konsumtionsvaror såsom kläder, skor, mm, och vissa saker skiljer så mycket som 50% mellan ordinarie prisnivå i Sverige mot Tyskland.

  Man får bra mycket mer för pengarna, och frakterna är sällan särskilt höga.

  SvaraRadera
 3. En annan sak som är mycket billigare i Tyskland är Öl.

  Svenne banan tar lite mer lån på bostaden och köper Svensk öl. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kostar inte svensk starköl (Falcon, Pripps, Spendrups etc) 2:- per burk på Bordershop i Tyskland. Vare sig transportkostnader, moms eller alkoholskatt kan förklara det, utan den enda förklaringen är Systembolagets monopolpåslag på priset.

   Radera
  2. Nej där har du helt fel! Systembolagetgör minimala påslag och gör inga vinster men monopolet leder till att smarta importörer och bryggare tar ut maximal vinst i ledet innan de når systembolaget.

   / FD Systembolagare.

   Radera
  3. Räknar man baklänges på skatterna: i tyskland (bordershop) kostar pripps blå 8.71kr/L, räknar man bort tysk moms och alkoholskatt och lägger på svensk dito kommer man till 18.87kr/L, systembolaget tar som minst 21.80kr/L. Det verkar som att viss del av prisskillnaden har andra orsaker än skatten, men den större delen av skillnaden ligger i skatt.

   Radera
 4. Priset på Megabad.com inkluderar inte cistern och sits. Slår man ihop det får man ett pris på €507.

  Inte för att jag förstår varför man säljer en halv toastol men...

  SvaraRadera
 5. Borde inte internet vara en extremt kostnadsutjämnande faktor? Tänker särskilt på lite med okända märken där en svenskt bolag för länge sedan fått agenturen och jobbar med dubbla priser... går det så går det... det finns alltid en kundgrupp som vill ha den där ovanliga italienska barristamonstret eller den skönt lantliga engelska spisen. I mitt fall köpte jag på nätet en engelsk spis + spishuva för 23.000 kr istället för ca 40.000 kr av den svenske agenten. Då ingick transport och en gratis diskmaskin! Tänker att många exklusiva agenturer borde gå i stöpet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, men agenturerna lever väl på "hantverkaren ger mig säkert bästa pris"-torskar? Jmf med listpris 18000:- i Råd & Rön-artikeln för något som även på svenska delen av Internet gick att köpa för 8000:-. Hantverkare brukar gå på listpris, eventuellt med 10-20% rabatt "för du är ju kund till mig". 10% rabatt på 18000:- är fortfarande 16200:- och inte 8000:-.

   Radera
 6. Jag hjälper dig lite med tyskan Cornu: "Varning: cistern och WC stol ingår inte!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, dåligt exempel alltså. Men för blandare etc kvarstod att det var halva priset i Tyskland.

   Radera
 7. Apropå Tyskland. Att skicka ett paket från Sverige till Tyskland (via Posten och Deutsche Post/DHL) kostar mellan 2 och 5 gånger så mycket som att skicka exakt samma paket (med samma företag) i motsatt riktning. Tur att Posten i övrigt är ett så välskött och omtyckt företag med fantastisk service och välförtjänt avlönad VD, annars hade man nästan blivit lite upprörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prisskillnaden är väl ett bevis på Sveriges handelunderskott gentemot Tyskland. Lastbärarna måste ju gå åt båda håll!

   Radera
 8. Man kan se samma fenomen (med skenande byggkostnader) i Berlin. Där byggdes sociala hyresbostäder (dvs. subventionerade av staden) på 90-talet. När nu subventionerna löper ut får ägarna anpassa hyran till att täcka alla (även finansiella) kostnaderna. Hyrorna chockhöjdes och ligger i dessa sociala hyreshus högre än i nybyggda lyxlägenheter. Anledningen är helt enkelt att man har höga lån på husen sedan byggtiden. Då blåste man upp byggkostnaderna för att stoppa subventionen i egen ficka.

  Skillnaden mot Sverige är helt enkelt att i Sverige "subventioneras" byggbolagen genom billiga bostadslån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket visar varför ränteavdrag, ROT-avdrag, RUT-avdrag, diffrentierad moms (KROG) etc är av ondo.

   Lunchade i Göteborg för 89:- SEK i måndags. Kändes inte billigt.

   Radera
 9. Hela diskutionen känns främmande. Köpte ett ruckel och gör all utom el själv. Även badrum. Går något fel får jag göra om det själv och jag kan gör det ett antal ggr innan jag kommer upp i vad jobbet skulle kosta att leja bort.
  Skulle jag mura ett hus hade jag lejt bort det dock. En murare jobbar så mycket fortare än en amatör.
  Priskillnaden är dock inget nytt. Det gjordes reportage om hur svenska byggvaror var billigare i tyskland även i byggbubblan sent 80-tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grund brukar vara bra att låta proffs fixa. Är grunden bara plan, vågrät och fin, är resten en barnlek.

   Radera
  2. Sedan har jag en förkärlek för målare. Oavsett hur kasst man själv gjort underlaget så kan målarna fixa allting med bredspackel så att allt ser proffsigt värre ut.

   Radera
  3. Hemligheten ligger i att böja till bladet lagom mycket på spackelspaden, sen går det som en dans. Hade en hantverkare som även använde en spackelspade, en jättespade, istf pensel för att fördela ut golvlack. Samtidigt drog den av uppstickande träfibrer så att han slapp slipa. Resultatet blev perfekt, och det hela gick på en bråkdel av tiden det skulle ha tagit att utföra samma iterationer med roller och sandpapper.

   Radera
 10. "För att den inre marknaden i Europa med fri rörlighet för produkter ska förverkligas måste tekniska handelshinder avskaffas. Det sker bland annat med hjälp av harmonisering av tekniska regler för olika produktområden. Produkter som uppfyller ställda krav kan CE-märkas och får därefter säljas fritt inom och mellan länderna i EU och EES."

  http://www.boverket.se/bygga--forvalta/byggprodukter/bygg--och-anlaggningsprodukter/ce-markning-och-typgodkannande/

  SvaraRadera
 11. En liten fundering bara, det vore intressant att se hur snittpriset på olika typer av hantverkartimmar har påverkats av ROT avdraget. Finns sådan statestik att tillgå?

  SvaraRadera
 12. Bra inlägg! Slutsatsen är alltså att Sverige har en fullständig prisbubbla (vägrar att beteckna den som ekonomibubbla) där både staten och företagen tjänar stort på alla familjer Banans bekostnad.
  Inte alls konstigt att svenska befolkningen har nått den aktuella skuldsättningsnivån och vi kommer betala en gång till när bubblan spricker en vacker dag. Med andra ord, så klipper man får!
  http://youtu.be/xarRSIyjzxM

  SvaraRadera
 13. Inte bara toalettstolar, byggmaterial är billigare i Tyskland.

  För den som är intresserad av fiske, friluftsprylar skiljer det en del.
  T ex kan man köpa en Shimano Stella haspelrulle för ca 3700 plus frakt (landade på totalt under 4100 kr för mig med frakt). I Sverige är rek.pris 8000 kr plus eventuell frakt om man inte köper den hos lokal handlare.

  Gummistövlar med naturgummi från Le Chameau "Vierzonord Plus", vars rek.pris är ca 2500 kr i Sverige, kan fås för strax under 1300 kr hos samma affär.

  Beten, rullar från Abu-Garcia köper man lämpligtvis från Estland för under halva priset, 22 spänn för en spinnare som går på 55 kr här och rekommenderad, spårbar, frakt - från den affären jag handlar hos - går på 2,9 euro oavsett hur mycket eller hur lite man köper. Som en bonus får man ytterligare 5 respektive 10 % rabatt på hela inköpet, utom frakten, om man handlar för över 60 respektive 120 euro.

  Det lustiga är att servicen är otroligt bra. Tydligen går de inte hem vid 17-snåret utan stannar kvar länge på jobbet. Har skickat frågor vid 22-tiden en vardag och fem, tio minuter senare har jag svar.

  Däremot är det kinkigare när det gäller fotoprylar. Verkar som att Canon och Nikon försöker ha viss kontroll på prisnivåerna i Europa. Annars hade det varit trevligt värre med en 5D Mk III och den nya 24-70 för halva priset eller så. Men några tusenlappar skiljer det allt.

  Hi-Fi prylar får man se upp lite med, ofta anges priset på högtalare i Tyskland per styck.

  SvaraRadera
 14. Deltagarna i svenska "Sysidan" köpte under en period glatt Janomesymaskiner från England till halva priset. Det stoppades av Janomes ledning när de kom på det. Vildsinta protester på sysidan om varför inte EU:s regler om fri rörlighet gällde. Var det ens lagligt?
  Vad beror den här prisskillnaden egentligen på? Är det bara lånekarusellen? Eller att Tyskland och England har större marknad? Eller die dumme schweden som betalar vad som helst?

  SvaraRadera
 15. Att det är dyrt i Sverige beror nog delvis på att vi lever i ett kallt klimat, med ganska stora avstånd mellan saker och ting.

  Levnadsomkostnaderna torde vara ännu högre för dem som bor i Norrlands inland. I gengäld är dock fastigheterna billiga. Det är ofta lätt som en plätt att få ett okej (begagnat) hus för en årslön eller rentutav en halv. Dock utan tippenyakihäll.

  Rent ekonomiskt kompenseras de högre levnadsomkostnaderna i inlandet av att man får hus väldigt billigt. Men satsar man själv stora pengar på huset så får man knappast tillbaka dem när man säljer. Så det är nog inte så många som lyxrenoverar i inlandet, utom på attraktiva skidorter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. varför tror du tex att folk inte skulle lyxrenovera i norrlands inland?

   om man skaffar sig bostaden för att man vill och har tänkt sig bo kvar, varför ska man då bo i ett ruckel?
   alla tänker inte bostadskarriär hur konstigt det än kan vara

   Radera
  2. Det finns säkert folk som lyxrenoverar även i byar där husen kostar en årslön eller mindre. Men det finns mellanlägen mellan lyxrenovering och att bo i ett ruckel.

   Självfallet blir folk i Sverige mycket ofta blåsta av dyra handlare. Sannolikt finns det även i alla andra länder handlare som lyckas få folk att betala idiotpriser på saker och ting.

   Radera
 16. Det är inte bara när vi bygger och bor som vi blir totalt upplurade av ideelt arberande välgörare, den av er som har en bil och kan reperera den kan med fördel gå in på misterauto och jämföra priserna med tex mekonomen som också precis som byggföretagen förmedlar olika varor helt utan vinst. så kan du konstatera att tex en drivaxel till en renault som mekonomen vill ha blygsamma 4000kr för kostar hos misterauto ca 980kr och då får du till och med som är tillverkad av det okända skitbolaget SKF.

  för övrigt så köpte jag en vedeldad bastukamin i finland på K-rauta till ordinarie pris som var ca 900kr, visserligen finsktillverkad men ändå.
  exakt samma kamin kostade här hemma hos en av våra ideelt helt utan vinst arbetande byggvaruföretag, som efter att har knappat på miniräknaren och givit oss rabatt tills han fick svettpärlor i pannan och skulle få sparken om chefen såg vad han höll på med endast 2800kr det vill säga 300% dyrare än rakt över diskpriset i finland.

  ps om ni ändrar landsbeteckningarna och skriver tex misterauto.de eller es fr osv så kan du till din förvåning notera att misterauto inte har någor speciellt sverigetilläg utan 980kr drivaxeln kostar ungefär detsamma över hela europa det vill säga 100 euro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller också teknik:

   Jämför t.ex. en bärbar dator i Tyskland - http://www.cyberport.de/notebook-und-tablet/notebooks/1C28-1AW/asus-x54c-so407v.html

   med en liknande i Sverige - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1220916

   Man sparar minst 500:- SEK. Klart att vi snackar om en torskekonomi då...

   Radera
 17. Om man inte är så kräsen vad man skiter i så brukar Tyskarna (Bauhaus) rea ut toastolar för en dryg tusenlapp. Har inte kollat in kvalitet eller märke, men utgår att de kan ta en rejäl svensk kabel.

  SvaraRadera
 18. Under 80/90-tal innan krisen var prisskillnaden mellan Tyskland och Sverige stor. På den tiden var ju byggmarnaden också dopad med subventioner. Det föreligger antagligen också någon form av systemfel med bristande konkurrens i byggbranschen.

  SvaraRadera
 19. En annan intressant frågeställning är hur mycket lönerna inom byggsektorn driver den totala byggkostnaden i Sverige. I väldigt många länder så är byggnadsarbetare lågavlönade medans i Sverige så tjänar väl de flesta som är anställda av de stora byggfirmorna en bra bit över 30'/månad om jag är rätt informerad. En släkting till mig är platschef hos en av de större bolagen och en stor del av tiden går åt till att förhandla nivån på ackorden. Desto mera lön, desto mer pengar till Byggnads tack vare granskningsavgiften som arbetsgivaren tvingas betala. Lite OT men Byggnads är väl de största och rödaste stormtrupperna till S. Återigen enligt min släkting, som var arbetare själv innan vidareutbildning, så om någon vill lämna facket dyker både förtroendevalda och ombudsmän upp och ifrågasätter det så ingen vågar gå ur facket. Högersvängen i Sverige har inte enbart fört med sig goda saker men det finns en del att rensa ut i den vänstra flygeln också.

  SvaraRadera
 20. Apropå byggkostnader:

  Från bobubbla.blogspot.se

  http://www.hemnet.se/bostad/3651077

  Totalkostnad på under 20000 kr/m2 (med lån i föreningen inräknade) sjöutsikt, årets kommun, nära till Jönköping.

  tomterna i området är inte helt gratis:

  http://www.hemnet.se/bostad/tomt-habo-branninge-habo-kommun-vetegrand-2-2681999

  Byggkostnaden kan alltså gått loss på max 15000/m2, troligen lägre. Bolaget som byggt området har gått med vinst senaste åren, så uppenbarligen går det att smälla upp lägenheter för under 20000/m2 i ett eftertraktat område trots att Oppti hävdar att det kostar minst 30000/m2 bara i byggkostnad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad folk inte verkar greppa är vad en bostadsrätt är. Det är en andel i en förening som i sin tur kan ha lån. Man får alltså en hävstång på priset till slutkund (som inte inser detta) och byggbolaget kan pressa lite till pengar ur projektet - det är inte mycket äganderätter man ser säljas på detta viset.

   Länken nämner inget om hur mycket lån BRFen har, räknar man baklänges på avgiften och antar att den är lika stor som räntekostndaderna vid 4% ränta så får man att belåningen är 20tkr/m2 (dvs byggbolaget har kunnat krama ut ytterligere 20tkr/m2). Nu behöver inte lånen vara så stora (men givetvis kommer någon inte läsa denna mening och raljera över detta), men utan information kan de vara både högre och lägre - köparen av bostadsrätten riskerar att köpa grisen i säcken.

   Radera
  2. @Anonym, du har säkert helt rätt, föreningens lån ligger runt 20000/kvm och i den ekonomiska planen ligger lägsta möjliga räntor, ingen amortering och marginella avsättningar till underhåll. De som köper måste alltså ha en beredskap för rejäla avgiftshöjningar efter några år.

   Tyvärr ligger inte den ekonoiska planen tillgänglig, av förståliga skäl...

   Radera
  3. RE: anonym

   Lån på 20000/m2? Hur får du till det, i avgiften ingår vatten o värme, så några 20000/m2 är såklart omöjligt, och även om bara räntan på föreningens lån ingick i avgiften så skulle belåningen ändå bara kunna uppgå till 13750 (4 % ränta, 550 kr i avgift/m2 och år, inga ränteavdrag i en BRF = 550/0,04= 13750) Men nu ingår som sagt värme och vatten, och TROLIGEN så ingår visst underhåll osv. vi kan då drav, säg 150 kr (minst) och får då 400 kr kvar som EVENTUELLT skulle kunna gå till ränta = 400/0,04=10000. Så visst, i teorin skulle totalkostnaden kunna uppgå till 24000 kr/m2, men då ingår också sjöläge och relativt hög standard i boendet, så byggkostnaden ligger trots allt en bra bit under 20000/m2 - tvärt emot Opptis "inte under 30000/m2"

   Radera
  4. Jag skrev att om man räknar på att räntan är lika stor som avgiften. Vad som ingår i avgiften är ovidkommande då pengarna i avgiften inte är öronmärkta. Avgiften kan vara lika stor som BRFens kostnader, den kan vara större och den kan vara mindre. Så utifrån de fakta som ligger kan lånen vara precis hur stora som helst - man måste granska ekonomin för att få veta hur det ligger till.

   I sammanhanget är det väldigt intressant att någon som helst information om BRFens ekonomi inte finns tillgänglig på LFs sida. Är det någonting de försöker dölja eller är det bara en miss från LF's sida?

   Radera
 21. Bra skrivet och grävt Cornu! Det är just sådana saker som Svensson inte vet! Hoppas du gräver lite mer för hela den här branchen är så upphaussad med enorma övervinster så man tror inte det är sant.

  SvaraRadera