Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2012-08-21 15:08

Strålande affärer för Censur AB - media lade 22 MSEK på censur 2011

Alla känner förstås till Censur AB - det är vi som bestämmer på Internet - eller som de formellt heter Interaktiv Säkerhet i Norden AB. Detta är ett företag som har ett trettiotal censorer anställda som sitter och raderar kommentarer eller blogginlänkningar via Twingly hos våra stora mediahus, enligt dem själva bland annat Bonnier/Dagens Nyheter, Bonnier/Expressen, Schibsted/Aftonbladet, Bonnier/Dagens Industri, TV4 och Stampen/GP. Detta är de som inte avtalat bort att slippa få vara referens hos Censur AB. Rimligtvis hanterar man även censuren åt diverse mindre landsortstidningar i koncernerna Stampen, Schibsted och Bonnier mfl, men att censurera kommentarer till någon lokaltidning är väl knappast någon referens när man kan smälla till med Aftonbladet?

Affärerna går strålande och man har ökat intäkterna med 76% sedan 2009.


2011 omsatte man över 22 MSEK och gjorde ett resultat på nästan 1.4 MSEK. 

Omsättning och vinst 2009 - 2011
Det finns helt klart en möjlighet för ytterligare någon hungrig aktör i den svenska Internetcensurbranschen att slå sig in här. Definitivt en tillväxtbransch.

Det vore också bra för demokratin om inte svensk censur hos de stora mediahusen sitter i samma händer. Notera att websajter har full rätt att helt godtyckligt radera precis vad de vill. Passar det inte får man starta en egen sajt. Jag vänder mig framför allt mot koncentrationen av censurmakt hos gammelmedia till ett företag.

Interaktiv Säkerhet i Norden AB ägs av Körberg Schottenius Partners AB och det har även startats ett företag som heter Interactive Security Norden AB under 2012. Man kan misstänka att man vill ha nordisk Internetcensur på export framöver.

Körberg Schottenius har tydliga kopplingar, via gemensamma styrelseledamöter, till bland annat det göteborgsbaserade mediahuset Stampen, som drivs av den familjen Hjörne. Familjen Hjörnes tidning GP är känd från andra världskriget då den nazistvänliga göteborgska företagarföreningar bojkottade nazistkritiska Torgny Segerstedts konkurrerande tidning Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Hjörnes Göteborgs-Posten dög dock att annonsera i då man inte var kritisk mot nazisternas härjningar och fick därmed de göteborgska företagens annonsintäkter under kriget.

Ränderna går väl aldrig ur?

För balansens skull borde det startas ett konkurrerande censurbolag med historiska kopplingar till DDR, Sovjetunionen eller kommunismen.

Man ska dock komma ihåg att 22 MSEK till Censur AB bara är toppen av isberget. En del mediahus har egna anställda censorer (eller moderatorer som de brukar kallas) för sina forum och kommentarsfält, så det läggs mer än 22 MSEK på Internetcensur i Sverige.
Enligt Google Analytics verkar jag
ha fått besök av sannolika censorer
enligt ovan sedan 2008.

Jag tillämpar ju sk länkhorning, dvs att jag länkar till källor i gammelmedia i hopp om att någon läsare av gammelmedia ska klicka på den allt mindre och allt mer undangömda rubriken "Bloggar" och via Twingly se vilka bloggar som länkar till en viss artikel. Sedan de flesta sajter gömt undan den här funktionen har detta blivit allt mindre relevant för att driva trafik och jag ser mer länkhorningen som en service till mina egna läsare idag. Gissningsvis sitter Censur AB:s censorer och jobbar hemifrån. Åtminstone så syns dessa inte i webtrafiken längre. Dock kommer censorerna in via admin.twingly.com eller admin.twingly.se och en sökning på vilka städer dessa kommer ifrån blir rätt talande. De enda som besöker bloggen via admin.twingly sitter i Göteborg, Varberg eller Varbergs grannkommun Falkenberg. Det är rimligt att det är just här man hittar Censur AB:s anställda, då företaget har sitt säte i Varberg.

Takten i censorbesöken följer också hur mycket mindre Twingly-länkar ger i trafik sedan gammelmedia började gömma undan dessa. Därmed blir i abuse-anmälningarna också färre över tiden, eftersom allt färre klickar på länkhorade Twingly-länkar.

Istället har Facebook och Twitter de senaste åren börjat generera mer ny trafik än länkhorning. Frågan är när det är dags att sluta gynna gammelmedia assymetriskt via Twingly? Jag har fler läsare som klickar över till gammelmedia än vad jag får tillbaka. Egentligen borde alla bloggare bojkotta länkar till SvD, DN mfl som gömmer undan länkhorningen tills denna exponeras lika väl som skedde 2008 - 2009 igen. Men det lär vara svårt att ordna. Enskilda bloggare skulle bryta det hela och få all länkhorad trafik. Samfälligheternas tragedi.

I övrigt söker Censur AB norsk- och dansktalande censorer om man är ute efter en halvtidstjänst, som ofta är förlagd till kvällar och helger när mediahusens ordinarie egna censorer släckt ljuset. Kan vara ett bra extraknäck för studenter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Detta hände mig senast igår, på Cervenkas utmärkta krönika i Svd. Min kommentar om läran om skuldfria pengar blev borttagen, som vanligt.

  Kommentaren handlade om en ny rapport, med en lösning som bygger på skapandet av skuldfria pengar som har tagits fram av två IMF-ekonomer(Dvs helt emot vad IMF brukar förespråka).

  Sök på "The Chicago Plan Revisited" av Jaromir Benes och Michael Kumhof. De simulerar Irving Fischers ideer från 30-talet som skulle motverka dåtidens depression. Hans förslag stöds till 100% i simuleringen och ger en jämnare marknad, mindre skulder, mindre inflation samt inga "bank runs".

  Alla gynnas, utom banksektorn, är det därför min kommentar tas bort hela tiden? (Ja, jag vet, konspiratoriskt och förmodligen lite långsökt i detta fall, men det passar väl bra i detta blogginlägg som handlar om just censur;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2012/wp12202.pdf

   Radera
 2. Stampen/Hjörne är idag den absoluta motsatsen till nazism tillsammans Bonnier & Co.
  Censuren är ytterst pro......... och pro...........
  SD göre sig icke besvär där inte.

  SvaraRadera
 3. INTRESSANT inlägg. Thx.

  SvaraRadera
 4. Hade du det här inlägget på gång redan, eller totade du verkligen ihop det på typ en halvtimme efter att jag nämnde "den där firman i Varberg" i en kommentar tidigare i dag? Imponerande i så fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tog 20 minuter. Och det var inspirerat av din kommentar, som jag läste efter 10-15 minuter eller ngt.

   Radera
  2. Snyggt! Jag har nog aldrig fått ihop ett blogginlägg på mindre än ett par timmar. Ofta tar det ännu längre. Fast jag antar att man blir bättre på det när man skriver så ofta som du. "Übung macht den Meister", som tyskarna säger.

   Radera
  3. "Övning ger färdighet" säger svenskarna.

   Radera
 5. Frekvensen på twinglybeök verkar helt normal med tanke på att folk ibland klickar på abuseknappen av misstag, vilket också föranleder besök av twingly.

  SvaraRadera
 6. Min twingly länk föll offer för Censur AB. Någon ekonomisk skada lider man inte då ens blogg är en hobby och drar in noll kr i intäkt.

  Känns som Twingly är ett döende fenomen.

  SvaraRadera
 7. Lite oväntat att du fick till att Interaktiv Säkerhet är nazistinfluerat. Utifrån ditt resonemang borde väl i så fall i första hand GP vara nazistiskt. Men jag tror alla som sett tidningen kan skriva under på att om det är någon samhällsnedbrytande ideologi den bekänner sig till idag, så är det knappast den.

  Om du är intresserad av Interaktiv Säkerhets grundares bakgrund kan jag rekommendera Julia Caesars ögonöppnare "Världsmästarna". Där finns uppgifter som gör att poletten trillar ner angående kommentarcensuren. Och det förhåller sig snarast på motsatt sätt mot vad du antyder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ur "Världsmästarna" av Julia Caesar (ss. 99-100):

   -----
   Företaget växer så det knakar. Genom aktiv marknadsföring plockar man in den ena kunden efter den andra och håller i rasande fart på att lägga stora delar av nordiska media under sig. De senast värvade kunderna är Svenska Dagbladet, Expressen/GT/Kvällsposten och Sydsvenska Dagbladet. Företaget "ser bortom landgränser" och hårdlanserar sig mot den nordiska marknaden. Man har redan personal som behärskar danska, norska och finska och söker fler. (Medievärlden 12 februari 2010.)

   Låter namnet Schottenius bekant?
   Javisst, Maria Schottenius, född 1953, var till helt nyligen kulturchef på Dagens Nyheter. I februari 2010 avsattes hon av tidningens nya chefredaktör Gunilla Herlitz efter att under sex år hängivet ha styrt Dagens Nyheters kultursidor i marxist-leninistisk anda. Maria Schottenius är gift med Olle Svenning, ledarskribent på Aftonbladet.
   Marias bror Vilhelm Schottenius, född 1956, är styrelseordförande i Körberg Schottenius Partners AB och styrelseledamot i Interaktiv Säkerhet, grundare och före detta VD i Lunarworks AB (Lunarstorm). Han är också medgrundare till Björn Borg AB och ordförande i styrelsen för Björn Borg Footwear AB och ytterligare två bolag. Sammanlagt har han 26 styrelseposter i olika företag.
   Maria Schottenius är en av aktieägarna i Lunarworks AB, företaget bakom Lunarstorm.
   Två av Interaktiv Säkerhets största kunder är - Dagens Nyheter och Aftonbladet. Där Vilhelm Schottenius syster och svåger alltså återfinns bland de tongivande redaktionella tjänsterna.

   I det nya Sverige är det med andra ord en ren familjebusiness för klanen Schottenius-Svenning vilken grad av yttrandefrihet som får råda på två av Sveriges största dagstidningar. Brodern/svågern omsätter intentionerna i praktiken och blir mångmiljonär på kuppen. Saken är desto märkligare som paret Schottenius-Svenning systematiskt utnyttjar sina respektive media som megafoner för vänsterideologi och förakt mot allt som är icke-socialism.
   -----

   Lite senare (ss. 102-103) citerar Caesar f ö en blogg vid namn Cornucopia. (Ja, som alla andra glömmer hon frågetecknet.) Närmare bestämt citerar hon just artikeln om Interaktiv Säkerhet från 2010.

   Radera
 8. Du har - för en gång skull - fel på en punkt, nämligen om andra världskrigets svenska presshistoria. Hjörne och hans tidning var inte nazisympatisörer, ej heller de göteborgska näringsidkare som bojkottade GHT (jo, kanske någon enstaka, men det var inte för/emot nazism det handlade om). Kort bakgrund: Det viktigaste som hände i Sverige under andra världskriget var en forcerad upprustning för att så snart som möjligt kunna stå emot ett befarat tyskt angrepp. På några år gick Sverige från nästan inget försvar alls till en krigsmakt som var kapabel till offensiva operationer mot tyskarna, om sådana hade behövts. Tills försvaret stärkts tillräckligt var det den dåvarande svenska samlingsregeringens strävan att inte onödigtvis väcka Tyskland och Hitlers ilska, särskilt som den senare var känd för sina frekventa raseriutbrott. De begränsade eftergifter man gjorde under denna tid var oangenäma men militärt betydelselösa.

  Samlingsregeringen förordade av detta skäl att pressens kommentarer rörande bl a Tyskland och Hitler skulle präglas av återhållsamhet, eftersom ett raseriutbrott från Hitler kunde föranleda ett tyskt angrepp. Detta var faktiskt ingen stor uppoffring. Observera att nazisterna aldrig fick ens en enda procent av rösterna i något allmänt val, och flest röster fick de i valen 1932 och 1934, innan man fått klart för sig vad de gick för. Praktiskt taget hela den svenska befolkningen var kompakt antinazistisk, och det visste alla, utan att det behövde stå i tidningen varenda dag.

  Torgny Segerstedt var en föga kunnig men egotrippad skribent, som struntade i att det han skrev kunde dra in hela Sverige i ett krig som vi med säkerhet skulle förlora. Jämför man Segerstedt med t ex DN:s dåvarande utrikespolitiske ledarskribent Johannes Wickman finner man att Wickman var lika antinazistisk men framför allt utomordentligt kunnig i dåtidens utrikespolitiska frågor och alltid hade något väsentligt att säga i sak. Segerstedts kunskaper var obefintliga. Segerstedt var en predikant, som varje dag berättade för läsarna att Hitler var Djävulen. Detta gjorde han mycket välformulerat och målande, men eftersom alla redan visste det var nyhetsvärdet ringa. Att Sverige skulle riskera att utsättas för krig och tysk ockupation, inkl ekonomisk utsugning, för att Segerstedt fram tills dess varje dag skulle upplysa om detta för alla väl kända faktum, var faktiskt inte någon god idé.

  Det samlingsregerinen, dess myndigheter och många enskilda ogillade med Segerstedts verksamhet var att han struntade i risken för krig och ockupation. Detta var också motiveringen bakom den annonsbojkott du nämner.

  GP, liksom praktiskt taget hela den svenska pressen, följde samlingsregeringens riktlinjer. Det var inte nazism, det var självbevarelsedrift. Och lojalitet med den demokratiskt valda regeringen, som hade störst kunskaper om krigsrisker m m. Vad skulle du själv säga om Hell's Angels flyttade in i din granngård åt ena hållet, och Bandidos i din granngård åt andra hållet, samtidigt som "polisen" är oerhört långt borta och fullt upptagen med att försöka säkra sin egen överlevnad?  SvaraRadera
 9. Tack för detta, intressant info. Att tidningarna går igenom sina kommentarsfält och de bloggar som länkar till dem visste jag sedan förr. Dock inte att tjänsten är utlejd på extern aktör: "Censur AB"... Klockrent.

  SvaraRadera