Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2012-08-12 16:54

Säkerhetspolitisk uppsamling

Dags för en säkerhetspolitisk sammanfattning av de senaste dagarna.

Beskeden om upprustning kommer nu tätare från ryskt håll än den senaste försvarsstrutsen, Cecilia Widegren (m), hinner producera peace in our time-debattinlägg.

Att Ryssland ska tillföra flygvapnet ytterligare 600 toppmoderna stridsflygplan och 1000 helikoptrar (t ex Public Service/SR) är bara en bagatell i sammanhanget. Eller femtioen nya ytstridsfartyg och åtta ubåtar (även där Public Service/SR).

Nej, den stora skrällen är sanningen om Georgienkriget.

Som ni vet finns det en massa vänsterfolk, konspirationsnissar och liknande (även bland bloggens läsare) som hatar allt USA gör och inte gör och skyller allt på USA eller dess allierade. Tyvärr, för denna krets av strutsar, så har nu president Vladimir Putin offentligt erkänt att Ryssland planerade (dvs i förväg) Georgienkriget, och att de "neutrala ryska FN-trupperna i Sydossesien" i själva verket tränade och utrustade lokal milis, helt emot FN-mandatet.

I själva verket säger Vladimir Putin nu att han planerade Georgienkriget redan i slutet av 2006 eller i början av 2007 och att president Medevev 2008 var en vek fegis vars obeslutsamhet kostade fler liv än vad som dödades i kriget. I själva verket var det Putin som per telefon från Japan beordrade den ryska attacken.

Läs om allt detta hos journalisten Kalle Kniivilä. Ord och inga visor. Därmed kan vi lägga tramset om att Ryssland bara försvarade ett FN-mandat till hyllorna. Man tränade och utrustade sydossesiska trupper och man planerade kriget i förväg.

Sedan finns det uppgift från annat håll, som jag inte kan specificera närmare, att detta är känt i väst sedan länge. Ryssland skickade trupper till den georgiska gränsen före georgiska trupper sköt ett enda skott. Men på grund av hur det är känt så kan det aldrig medges offentligt. Kriget var planerat från rysk sida.

Men fortsätt för all del krama Ryssland, denna demokratiska bastion om man ska tro rysskramarna, som av rent demokratiska skäl buggar regimkritiker. Vem vet vad mer för planer man har färdiga? Man kan ju undra vilka svenska makthavare som man har i sin ficka, med tanke på förd svensk försvarspolitik.

Över till Syrien.

Ryssland skickar ytterligare trupper till Syrien och ser ut att sälja sitt toppmoderna strategiska luftvärnssystem S-400 till Iran. Man kan spekulera i om Ryssland avser att evakuera den syriska regimen, eller varför man bygger upp ytterligare styrka kring flottbasen Tartus.

Samtidigt börjar inbördeskriget sprida sig. Syriska och jordanska styrkor har stridit vid gränsen.

En annan intressant aspekt är prat om att NATO/USA/Turkiet vill införa en flygförbudszon över Syrien (finska YLE på svenska). Förstås fullständigt orealistiskt, då en sådan zon skulle kräva att man nedkämpar det syriska luftförsvaret. Vilket som bekant är liiiite starkare än det svenska, som man nedkämpar med en handfull kryssningsrobotar och förbundna ögon.

Fast mest intressant är att Syrien har massförstörelsevapen i form av biologiska och kemiska vapen. Som bekant utgörs, liksom i Libyen, de syriska rebellerna till en betydande del av muslimska fundamentalister och precis som i Libyen eller Egypten så är det fundamentalism som gäller vid ett regimskifte. I Libyen tappades hundratals, eller kanske tusentals luftvärnsrobotar bort när Ghadaffiregimen föll. När den syriska regimen faller så kan man tappa bort 1000-tals granater, bomber eller robotar med BC-stridsmedel.

När det gäller biologiska stridsmedel har Syrien arbetat med bland annat mjältbrand, men också smittkoppor och annat (Wikipedia), där ett användande skulle kunna få oanade globala konsekvenser. 

Syrien är också ett av de sju länder som inte skrivit på det internationella avtalet mot kemiska vapen och förfogar över stridsdelar, bl a granater och SCUD-robotar, med sarin, tabun, VX och senapsgas. Inget man vill ska komma på villovägar. (Övriga länder som inte skrivit på är demokratiska pelare som Sudan, Nordkorea, Somalia, Angola och Egypten)

När regimen i Syrien faller har alltså NATO och/eller Israel inget annat val än att gå in hårt i landet och om inte annat bomba sönder och samman det dussintals förmodade lager av B- och speciellt C-stridsmedel.

Min utbildning inom det som idag kallas CBRN är nu över 20 år gammal, så gammal att det inte ens kallades NBC utan ABC på den tiden. Därför följer en massa fel: En kort sammanfattning är att sarin är taktiskt användbart, då det dunstar på säg en halvtimme vid normala temperaturer, sannolikt ännu snabbare i Mellanöstern. Man kan sätta in det mot en fiende och en halvtimme senare anfalla utan några egna säkerhetsåtgärder. Tabun och VX ligger dock kvar i dagar, veckor, månader och används för att skärma av flanker, skydda brohuvuden etc eller göra fiendens verksamhet i ett område omöjligt eller åtminstone väldigt svår under en längre tid. Sarin var det som användes i Tokyos tunnelbanor, och det är förstås livsfarligt, men ingen långsiktig katastrof, vilket VX eller tabun skulle vara, speciellt i kallare klimat. Senapsgas finns i (minst) två varianter, där klassisk senapsgas har fördröjd verkan, och "modernare" (ett väldigt relativt begrepp, nästan 100 år gammalt) lewistit verkar nästan omedelbart. Senapsgas ger omfattande brännskador, men är vid tillgång till sjukvård oftast inte dödligt. Inte ens under första världskriget var senapsgas speciellt dödligt (om man bortser från cancer längre fram i livet, men cancer några år framåt i tiden saknar militär betydelse som det så fint heter). I Mellanöstern, t ex Iran-Irakkriget, har det visat sig att om man t ex strider med bar överkropp så får man bara brännskador på benen, där senapsgasen inte fläktas bort av luften. I teorin skulle man kunna klä av sig naken och ställa sig i vinden för att skydda sig mot senapsgas, men det lämnas som en otrevlig övning åt läsarna - finns risk för brännskador i armhålor och skrev ändå, speciellt om man är hårig. Sverige tog sig också under 80-talet an senapsgasskadade iranier/kurder för att på så sätt utveckla vår egen kompetens i att behandla dessa skador. Svensk kompetens i behandling är också relativt hög på grund av att svenska fiskare av och till fiskar upp senapsgas från Västerhavet eller Östersjön, där tyskarnas lager av kemiska stridsmedel dumpades efter andra världskriget.

Utan tillgång till massiva sätt att distribuera C-stridsmedel, dvs ordentligt med artilleri, så är dock skadan i trerorsim-syfte (avsiktlig felstavning) begränsad. Skulle Drottninggatebombaren haft en flaska sarin med sig när han small i luften på en bakgata hade en handfull tillrusande kanske dött om de inte fått skyndsam behandling och man hade fått evakuera centrala Stockholm i några timmar. Men en trerorsimanvändning blir ändå begränsad i omfattning. Värst är det förstås mot mål som en tunnelbana.

Däremot kommer NATO/USA/Israel vara tvungna, att oavsett vad Ryssland säger eller tycker, gå in med kraft om Assadregimen faller. För oavsett hur begränsad användning C-vapen har för trerorsister så kan man inte tolerera att dessa kommer på avvägar.

Det bästa vore om Ryssland tar lite ansvar och i förebyggande syfte tar över BC-vapnen och fraktar bort dem från Syrien. Det är ändå från Ryssland (Sovjetunionen) som teknologin har överförts från början. Senapsgas kan dock vem som helst med lite kompetens (och tur - en av upptäckarna på 1800-talet hamnade några månader på sjukhus när han hade sönder en behållare) göra hemma i garaget. Tyvärr.

Tillägg: Som väntat så accepterar inte rysskramarna i kommentatorsfältet ens Putins egna ord, utan naturligtvis fortsätter de att hävda att Georgienkriget var USA:s fel och att Ryssland är de goda, med den ena krystade förklaringen efter den andra.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Cornu...

  Vet du inte om att trerosisterna (AQ) är placerade i Syrien, styrs och understöds av CIA och MI6? Om Nato och västmakterna inte vill att dessa vapen skall hamna i treroristernas händer så borde de väl inte organisera och aktivt stödja dessa?

  Stene

  SvaraRadera
 2. Мы будем править миром!

  SvaraRadera
 3. Cornu: När det begav sig så sade folk på plats att det var georgerna som skjöt först. Nu kommer en TV-dokumentär med tydlig politisk baktanke och säger annat. En aaaningen svag källa. Du vet väl om att det bor dödsknarknazistrasister på månens baksida? Jag såg en dokumentär om dem på bio för ett tag sedan. Den hette "järnhimmel" eller något sådant.

  Sen angående Syrien, så kan NATO stoppa kriget direkt genom att skära av rebellernas förnödelselinjer. Det är ju trots allt USA och kompani som förser dem med vapen, precis som i Libyen. USAs strategi är den gamla vanliga: skapa ett problem och föreslå sedan lösningen, en lösning som förstås placerar USA i en bättre situation än innan. Ryssland och Kina tänker inte låta sig luras efter att de blev svindlade med flygförbudszonen som blev regimskiftesbombningar i fallet Libyen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som varit allmänt känt är ju att Ryssland, redan innan Shakashvili beordrade attacken, hade pansartrupper i beredskap i bergstunnlarna i nordvästra Georgien. Så att Ryssland visste att det höll på att hetta till är ingen nyhet.

   Vad som är nytt är att Ryssland använde separatister, likt NATO använde upprorsgrupper/fanatiker i Libyen eller i 80-talets Afghanistan, för att starta en sammandrabbning. Faktum är att det var Sydostossetiska separatister som öppnade eld först, därefter gick Georgien till attack mot dem och rysk trupp som ännu varit helt passiv. Detta gav Ryssland rätt att gå in och fullkomligen mosa den Georgiska armén.

   Om man kan göra det i Georgien så kan man göra det i Baltikum också. Frågan är bara hur sant det är att Ryssland hetsade fram det hela. Georgien var dock första armé att öppna eld.

   Radera
  2. Vad skall man säga? Man får väll ha en synnerligen inkompetent underättelsetjänst om man missar att ledningen i ett om inte fientligt så åtminstonde ovänligt inställd granne tänker börja döda befolkningen med påbrå ifrån ett eget land.

   Sedan kan man ju tycka vad man vill om att dom inte förhindrade det, men tror att det är vanligare än man tror att man låter en "mindre" incident ske för att få igång ett krig, inte minst för att den egna befolningen inte skall klaga.

   Eller om vi säger så här, om finland skulle börja jobba på att bli en del av ryssland, hur stor chans tror du då att det är att dom skulle kunna planera en avhysning av alla svenskar i landet UTAN att sverige skulle få reda på det i förväg?

   Radera
 4. Kommentarerna på den här bloggen är i en helt egen liga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skriver du inte bara USA #1 så är det klart?

   Radera
  2. @fufluns: Just det! Och en del kommentarer är till och med enkla irrelevanta påståenden som inte ens håller sig till ämnet. Dock ingen kritik metakommentarer ;)

   Radera
 5. Det nya är att Ryssland medger att landet delvis är en skendemokrati. Men det är som för Sverigedemokraterna att man bara behöver kampanja för att vinna sina tänkbara väljare, inte för alla. Alltså vänder sig Putin bort mot liberala modernister och satsar på patrioter. Ungefär som Stalinpropagandan.

  Men till skillnad från Sovjet så finns det nu mängder med ryssar som tycker att landet skall importera lyxartiklar och att de skall få fortsätta semestra utomlands och göra affärer med västvärlden. Antingen har Ryssland ambitioner att ha militär makt för att gå utanför gängse internationella regler, eller så är det bara det militärindustriella komplexet som vill bli lika stort som under sina glans dagar under kalla kriget. Fast till skillnad från USA har de inte haft något 11 september som motiverar en upprustning.

  Det bästa för vår säkerhet är kanske att assimilera alla ryssar i Baltikum och Östeuropa och få dem att känna sig som EU-medborgare istället för minoritet i exil. Sannolikt mer prisvärt (svårt dock) än att köpa stridsflygplan för pengarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att NATO som är klart Ryssland fientlig har omringat Ryssland har de betydligt mer anledning att rusta än amerikaner som rustade och krigade även innan WTC.

   Att sedan man var förbered på att Georgien skulle anfalla är självklart. Hur korkad ledning får man ha för att inte fatta det hela. NATO uttryckte massor med stöd för Georgien och försökte få in de och allt. Klart att de trodde att ett anfall skulle understödjas av NATO. Oops. Räknade fel. Knappast Rysslands fel.

   Cornu gillar att hata på Ryssland och höja USA till skyarna. Förmodligen tycker att Irak kriget var bra. Väntar bara på att fira de stora humanistiska och demokrati främjande insatser som bombning av Dresden, vietnam kriget, hela syd amerika och så vidare...

   Radera
 6. Den bloggsida som man hamnar på från kalle-länken ger inte stöd för att det skulle vara planerat.
  * Vidare så tror man blint på den som säger att 1000-tals liv gick till spillo, samtidigt som man säger att det kan bara vara ett 50-tal.
  * Det är väl rimligt att Putin om han har telefonkontakt vädrar läget med galningarna i Georgien. Dvs man talar om dagsläget. Inte eventuella konfidentiella åtgärder om man inte har en säker telefonförbindelse.
  * Det är väldigt rimligt att ryssarna har förberett rader av olika möjliga scenarion. Om de ser ett grannland på gränsen till ett framtida inbördeskrig så lär dom planera för olika alternativ där dom blir insyltade.

  Att ur detta dra slutsatsen att Ryssarna hade avsikten att göra som de gjorde är ju slutledning på Gudrun Schyman-nivån.
  Det är lite som att om man får punktering på bilen och plockar fram reservhjulet, så säger någon att man planerat punkteringen (eftersom man hade ett reservhjul).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med..
   Det var Georgien som mot allt sunt förnuft "tvingade" Ryssarna att agera. Georgiens försök att bli Natomedlem,Israels upprustning av Georgiska armén och Georgiens behandling av ryska minorieter gav Ryssland tillräckliga motiv för att gå in. De hade med lätthet kunna ockupera hela Georgien men avstod..
   Att Bildt efter Ryssarnas inmarsch gick i spetsen för de ryskfientliga uttalanderna får han kanske betala för nu i vitryssland.
   Spelet som Bildt spelar är förstås svårt att se men att ha en person som utrikesminister som själv har personliga intressen i Ryssland och som kanske är utsatt för ryska påtryckningar är dåraktigt.
   Min uppfattning är att ministerstyrbrevet till Kronofogden är ett spel för att blidka Ryssarna. Bildt tar personlig nesa för att visa att är på ryssarnas sida men att att han inte kan göra mycket mer i den uppkomna situationen. Skall bli intressant att följa utvecklingen i detta ärende.

   Radera
 7. Hur mycket vaccin finns det i lager ( och var ) mot antrax respektive smittkoppor?
  Då smittkoppor officiellt är utrotad, misstänker jag att det är mycket dåligt ställt med tillgången på vaccin.
  Smittkoppor är mycket smittsamt i en till allra största delen ovaccinerad befolkning.
  Enda effektiva motmedlet är vaccination innan smittan sprids.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är bara hur lyckat blir det att vaccinera alla. De som har vaccin lär vara staten och staten har inga fabriker för tillverkning av vaccin. Med andra ord måste man snacka ihop sig med industrin och vi vet redan hur det gick senast. Massa problem på grund av att industrin jagade högre profit i stället för att tillverka så säker som möjlig vaccin.

   Så frågan är vad gör mer skada? Det är inte uteslutet att Ryssland faktiskt har trupper där just för att ta hand om det hela. Även en rysshatare som cornu måste medge att de knappast kan se emot att sådant kommer på vilovägar.

   Radera
  2. Jag hoppas att man sätter (elit)trupper i Tartus för att snabbt och i en samordnad aktion tillsammans med NATO i händelse av regimens fall går in och säkrar alla BC-stridsmedel och skeppar bort dessa för destruktion.

   Radera
  3. Att utrota smittkopporna var bland det dummaste vita människor någonsin gjort. Det är bland annat detta som möjliggjort befolkningsexplosionen i tredje världen.

   Radera
  4. # 11.03

   Tror du inte att ditt sexliv kunde blivit sämre om dina pojkvänner varit alldeles koppärriga i ansiktet och på kroppen?

   Radera
 8. NATO har en motsvarande handlingsplan för vad de ska göra om Serbien anfaller och försöker återta Kosovo.
  Den här "säkerhetspolitiska uppsamlingen" behöver alltså kompletteras med varningen att "NATO PLANERAR ANFALL MOT SERBIEN!!" Eller?

  Att Sukhorukov beställt 2300 nya stridsvagnar (MBT) med helt ny processautomatisk och fjärrstyrd design kan vi kanske ignorera men knappast att Ryssland nyligen flyttat in 4 x 12 S-400 i Vitryssland. - Det kan ju vara bra att veta för nallebombare sedan de ansvariga vid NATO-gränsen bytts ut pga ,,,

  Ryssland behöver inte sälja några S-400 till Iran för de har redan fått alla de behöver från Kina som licenstillverkar dessa.
  Iran har ett försvarsåtagande mot Syrien som motsvarar våra garantier att försvara Baltikum och Kina har i sin tur lovat att försvara Iran om de blir anfallna så galningarna som i dag anfaller Syrien har en mycket lång väg att vandra.
  Mycket popcorn blir det...

  Ang USA-kramare vs Rysslandshatare så gäller naturligtvis devisen "Håll dina vänner nära och dina fiender närmare" (Sun-Tzu?) fortfarande.
  Att avfärda endera sidan som foliehattar och konspiratörer är livsfarligt i dessa sammanhang och Cornus bloggpost är ett paradexempel på hur fel det kan bli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina licenstillverkar inte S-400. Om jag minns rätt så tillverkar de ett derivat av S-300 men inte nödvändigtvis alla robotar i missilkomplexet. Irans luftförsvar är urmodigt och kommer snabbt att plockas isär av NATO men jokern i leken är Irans arsenal av medeldistansrobotar, även om de inte kan skjuta ner flygplanen som anfaller så kan de pulverisera flygbaserna dessa utgår ifrån.

   Radera
 9. Aggressionen skedde under OS i Peking för att störa spelen. I såna här sammanhang är Ryssland och Kina allierade. På liknande sätt som Georgien och USA. Vad någon påstår har mindre betydelse. Det finns så mycket runt omkring som man inte känner till. Så Cornu är som vanligt ute och cyklar med sin ryssnoja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får tänka på att Cornu behöver ryssarna som Den Phule i böckerna han skriver. Det blir jäkligt trista böcker om alla är snälla mot varandra.

   Radera