Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2012-08-13 14:36

OPEC:s behov av höga oljepriser och Enströmskt trams

Via Zero Hedge tipsas vi om en rapport från APICORP (PDF) som bland annat analyserar vilka prisnivåer OPEC-länderna måste ha för att klara sina statsbudgetar.

Källa: APICORP

Sämst till ligger Iran, men även den största producenten och exportören Saudi-Arabien måste ha oljepriser runt 90 USD för att klara sin ekonomi.

Det finns alltså begränsad nedsida i oljepriset nu när även Tyskland är på väg in i recession. För tillfället stiger dock priset på geopolitisk oro, men avgörande är världskonjunkturen. Dock är OPEC en kartell och lär strypa sin export för att bibehålla högt pris, men vid en hastig inbromsning lär vi ändå få fallande oljepris. Men som tål att påtalas om och om igen - oljepriset kommer falla tillfälligt även så här efter peak oil, men bottnarna blir högre och högre.

Sedan hävdar förstås rapporten att OPEC kan dubbla sin oljeproduktion fram till 2035, så man kanske inte ska ta den speciellt seriöst, utan som rent trams.

Man ska också se de senaste dagarnas fjäsk för stora oljeexportörer i det här perspektivet. Sverige köper drygt 50% av sin olja från Ryssland, vilket förklarar Carl Bildts fjäsk och försök till ministerstyre. Däremot importerar vi inte olja från Saudi-Arabien idag, men kan vilja göra det i framtiden, vilket förklarar Karin "Tolgfors 2.0" Enströms (m) vägran att kalla Saudi-Arabien för vad det är: en av världens hårdaste diktaturer med en medeltida rättskipning där man avrättar fångar anklagade för häxkonst eller för den delen HBTQ. I ett patetiskt försök till reträtt försöker hon nästan kalla Saudi-Arabien för diktatur, men slingrar sig ändå.
"Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktaturbör Saudiarabien beskrivas som en diktatur."
Vad Enström säger här är fortfarande att man inte vill kalla Saudi-Arabien för en diktatur, utan vill kalla denna fruktansvärda regim för något mitt emellan. Sjukt är bara förnamnet och att ha en velande tramsfia som försvarsminister är kanske ännu värre. Hon kan vare sig stå för vad hon säger eller för den delen säga något alls. Så här gör man: "Saudi-Arabien är en diktatur". Hur svårt är det att säga? Behövs ingen "om", "antingen" eller "bör". Sedan har Urban Ahlin (s) fel om att det inte finns en moralisk kompass i Anders Borgs regims utrikespolitik. Det är bara det att det inte är en god moralisk kompass. Det finns 360 grader på en kompass och 400 grader på en militär sådan. Inte bara en riktning.

Men framöver behöver vi vara lierade med icke-demokratier (för de får ju inte kallas något annat) som Ryssland eller Saudi-Arabien om vi vill få några slattar av den sinande oljan. Så både Carl Bildt och Enström är realpolitiker som gärna fjäskar för icke-demokratier. De vill ju bara (Sverige) väl.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Lojaliteten hos tjänstemän inom det Saudiska maktetablissemanget köps för oljepengar. Om jag inte är felunderrättad så är det tusentals prinsar med familjer, som måste hållas nöjda. Kungen förefaller ha en relativt svag ställning. Även om den Saudiska staten går back under 90$ fatet, så kommer landet ha handelsöverskott även vid ett betydligt lägre oljepris. Så det finns att ta av. Säkert skulle det bli gnäll i leden, men jag tror att det Saudiska kungahuset klarar ett lägre pris än så.

  Jag hörde imorse ministerns fullständigt patetiska försök att inte säga "d"-ordet. Hade svårt att hålla mig för skratt...

  SvaraRadera
 2. Saudi är starkt påverkat av en av Islams olika riktningar.
  Saudi missionerar friskt även i Sverige.
  Nu vill jag gärna se dig sammankoppla denna diktatur med din öppna attityd mot allt som kommer därifrån.
  Lyssnar förstrött på ett radioinslag från Egypten som behandlar en annorlunda kvinnosyn där!
  Är det helt orimligt för en människovän att vara eftertänksam ang invandringens påverkan på vår demokrati mm?

  SvaraRadera
 3. Jag gillar inte att du baktalar medeltiden. När det gäller Saudiarabien (eller Ryssland tidigare i veckan) är det dock så uppenbart att moderatministrarna fjäskar för regimerna i de båda länderna, och skälet kan näppeligen vara nåt annat än rädsla för resurser.
  Men det kommer ingen av dom att säga, varken till utrikesnämnd eller öppet inför folket.
  Sverige går ju bara bra, och kommer att fortsätta gå skitbra...ända fram till valdagen 2014 då plötsligt allt går käpprätt.

  Nä, jag bryr mig inte om svensk partipolitik, men det är så den kommer till uttryck.

  SvaraRadera
 4. Föredrar kompasser med 6400 streck ;) men även går hela varvet runt. Enström borde vara bekant med sådan kompass i alla fall!

  SvaraRadera
 5. Saudiarabien har väl inget problem att ta ett lägre oljepris? Man bara lägger några skrytprojekt i malpåse. Visst, det kanske blir en recession, men ingen fattigdom, arbetslöshet eller instabilitet. Man bara kickar ut några gästarbetare.

  SvaraRadera
 6. Hon måste ta sig ur det hela med stil. Säger hon "ja jag hade fel, Saudi är en diktatur" framstår hon ju som lite svag. Nu har hon gjort en manöver värdig en yrkesmilitär, dvs retirerat i skydd av rök, vilket i politisk form blir i form av verbal dimridå.

  SvaraRadera
 7. "400 grader på en militär sådan"
  "Föredrar kompasser med 6400 streck ;)"

  Nja, 6300 streck eller 6400 mils.

  Rätt skall vara rätt!

  SvaraRadera
 8. Det finns bara diktaturer, minoritets eller majoritets.

  Med valdeltagandet i beaktande är sverige en minoritetsdiktatur

  SvaraRadera
 9. Det är väl knappast försvarsministern uppgift att ge statsrättsliga definitioner av olika länder? Det är ju helt och hållet UD's område. "Tamgåsen" agerar helt riktigt inför näsvisa journalistidioter.

  SvaraRadera