Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2012-08-08 13:55

Nytt fint bergrum till salu

Fortifikationsverket, som ju i princip är den enda aktör som säljer massiva bergrum i Sverige, vill ju inte konkurrera med sig själv. Alltså har man högst ett bergrum till salu åt gången, av de hundratals, kanske tusentals man behöver göra sig av med när ingen vill hyra dem till "marknadsmässig hyra".


Tidigare har jag skrivit om fd radargruppcentralen Rockan, där slutpriset landade under miljonen för en anläggning som hade kostat hundratals miljoner idag. Vilket visar hur fel "marknadsmässig hyra" landar för försvarsanläggningar.
Ritning.

Nu har Fortifikationsverket ute ett betydligt fräschare och större bergrum än Rockan, nämligen drivmedelsanläggningen Taxinge på tolv hektar i Stockholmsområdet, specifikt Nykvarns kommun. Och med ett "litet bergrum", som inkluderar en hamn, en tågtunnel på några hundra meter, en spikrak fatlagringstunnel på 300 meters längd, 30 000 kubikmeter cisterner och ett antal kontorsbyggnader under mark.

Viss diesellukt finns tydligen kvar (riktiga karlar luktar diesel).

Fortifikationsverket sparar inte på krutet vad gäller användningsområde. Vad sägs om:
"Säker lagring av vin, ost, whiskey, bilar och fordon, båtar, virke, beslagtaget gods, IT/telekom - serverhall; lagring av farligt avfall, fryshus, skjutbana, paintball/laserdome, festlokal, äventyrspark, krog/nattklubb, sportarena, filmstudio, musikstudio, industri, kollionstestanläggning, vandrarhem, campingplats, övningsplats för polis/brandkår eller slutligen dyktank."
Anyone for skjutbana?
Foto: Fortifikationsverket
Utropstecken är nog på sin plats efter några av dessa. Tror att småbåtshamn också skymtade förbi.

Känns som man är lite desperat. Men vem vill inte ha ett bergrum?

De glömde att nämna bug-out-location (BOL). Man kan ju rent av ha någon av de andra verksamheten i de yttre kontorsdelarna och tågtunnlarna och "bara" använda fattunneln och cisternområdet som BOL. Inga problem med motionen medan man väntar ut zombieapokalypsen iaf, och gott om bränsle till reservaggregaten har man ju plats med...

Men det lär väl bli en serverhall. Antagligen oändligt mycket mer användbar som det än den halvt översvämmade RRGC Rockan. Kan se ovanstående tunnel fylld med serverrack på varje sida om rälsen. 300 x 2 m serverrack... Skulle nästan räcka till en sjättedel av Facebook.

Anläggningen finns också att beskåda oretuscherad hos Google Maps och man kan köra förbi ytterkanterna med Google Streetview, men ser i stort sett inget roligare än en infartsväg, några staket och gula förbudsskyltar.

Annars har FortV hordvis med förråd ovan mark samt halva Stockholms skärgård till salu just nu om ni inte redan bränt av era kreditutrymmen.

Nej, ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för detta blogginlägg. Men det är inte alltid man får möjligheten att lägga skambud på anläggningar i hundramiljonersklassen. Lite långt bort för mig dock.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Survivalisten i mig grämmer sig för att den missade RRGC Rockan. Finns ju dock ett helt gäng bergrum i samma område. Många fyllda med sand...

  Hannäs flygledarcentral tex, där man precis innan nedläggning byggde ett helt nytt utrymme. Allmänt känt som Sveriges dyraste innebandyplan, då det var det enda den användes till :D

  Det skulle vara lite häftigt att äga en egen bunkar. Bara att börja spara och vänta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du förefaller referera två gånger till samma anläggning.

   Radera
  2. När jag kollade på kartan såg det ut som att platsen som var till salu var en annan. Det kan vara helt fel från min sida. Trodde alltså att detta var en annan plats än Hannäs. Om inte så missade man ett riktigt tillfälle.

   Radera
 2. Jag är i uppbyggnadsfasen av min vinsamling. Kanske ska slå till! =)

  SvaraRadera
 3. Det känns som en mardröm. Att inte försvaret kunde ha fortsatt att ha igång dessa anläggningar. Sälja dem på nätet - det låter som et billigt skämt faktiskt...även om det tyvärr inte är en nyhet.

  SvaraRadera
 4. En intressant fråga är om man även äger marken ovanför om man köper ett bergrum, eller köper man marken och får bergrummet på köpet?

  Verkar ju som att man äger sin villatomt en bra bit ner i backen då man kan borra efter vatten eller bergvärme. I så fall, om man räknar en pyramidvolym till jordens medelpunkt, äger en typisk villaägare ca 2 miljarder kubikmeter med potentiella underjordiska rikedomar, vilket borde räknas in i villavärdet, samt gå att belåna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den. Speciellt slutklämmen.
   //Bo Bubbla

   Radera
  2. Om alla villaägare plockar upp sin andel av järnkärnan kan Jorden kollapsa.

   Radera
  3. Som jag förstår det så är det en del av en befintlig fastighet som skall säljas. Detta är tänkt att man avstyckar en del (skapar en ny fastighet) och säljer denna. Till fastigheten hör alla fasta installationer (t.ex. evt bergrum) om inget annat anges. Dvs man köper marken och får bergrummet på köpet (precis som villaköpare köper tomten och får huset på köpet).

   Sen när det gäller fyndigheter i marken så regleras väl dessa av minerallagen eller vad den nu heter. Vem som helst har rätt att prospektera efter mineral var som helst (även på annans mark). Fyndigheterna borde rimligen tillfalla den som hittar dem.

   Radera
  4. Kuckeliku, Vet du vad?
   i sverige äger man inte marken under sitt eget hus, vem som helst kan tex inmuta din egendom och starta gruvbrytning utan att du kan göra någonting, därmot i japan tex där äger man motsvarande avsmalnande yta ner till jordens medelpunkt, samt luftrummet ovanför ända bort till oändligheten.

   Det är en rest av gustav vasas gruvlagstiftning då det var av största vikt för kronan att inte privatpersoner kunde hindra gruvbrytning och utvinning av strategiskt viktiga metaller som behövdes till uppbyggnaden av krigsmakten

   Radera
  5. Hur det ligger till i Sverige känner jag till men Japan har jag förvisso sämre koll på.

   Det låter nästan som att du inte fattar att jag skämtar! :-D

   Radera
  6. Det fina i kråksången är att du inte behöver äga marken ovanför och eftersom jordens kärna är flytande så rinner allt till eftersom man utvinner. På såvis kan man komma åt hela kärnan och inte bara den kon som man sitter ovanför - först till kvarn vinner...

   Radera
 5. Corru ser du likheten med sovjets upplösning, militärmakt som är i fritt fall och oligarker som kan köpa statsegendomar för en krona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycker inte att "Corru" låter som början på ordet corrupt? Kan du inte kalla bloggägaren för Cornu(copia) eller Lars?

   Radera
 6. Ser ut som en utmärkt anläggning för att förvara framtida svindyrt bränsle till en återuppbyggd försvarsmakt och civilförsvar. :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast ska vi bygga upp försvarsmakten på nytt så är det ju bättre rent samhällsekonomiskt att bygga helt nytt, för då gynnar vi ju vår inhemska.. flåt, billiga utländska.. entreprenörer..
   ;-)

   Radera
 7. Staten är inte marknaden, och marknaden är inte staten. Man hyr inte ut bergrum till sig själv. Om man är vid sina sinnens fulla bruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man är fanatisk nyliberal så gör man uppenbarligen det, fast det kanske kommer en tid när nyliberal blir en psykisk sjukdomsdiagnos?

   Radera
  2. Det låter ju snarare så att du inte är vid dina sinnes fulla bruk. Vem är det som är nyliberal och hyr ut bergrum till sig själv? Och tycker du detta är ett typiskt beteende hos nyliberaler? Och är de nyliberaler du refererar till överens med dig om att de är nyliberaler?

   Radera
 8. Menar FortV att vi verkligen inte kommer att behöva dylika anläggningar i försvaret framöver?? Rena dårskapen om man frågar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten kan expropriera dem vid behov. Och betala med nytryckta sedlar. Om det inte är så att vi behöver dem nu. Värst är kanske att de inte är ett dugg hemliga längre!

   Radera