Cornucopia?

Aktuellt

Bloggläsarnas yrken: IT, teknikkonsulter, militär och polis, läkare och jurister

Nedan presenteras resultaten av förra söndagens enkät om vilka branscher bloggläsarna jobbar i. Föga överraskande hittas majoriten inom de...

2012-08-20 21:41

Läge för livslång skuldsättning

Just när rent av Neurath blivit balanserad och nått insikt om bostadsbubblan och medföljande skuldbubbla, så drämmer Schibsted/SvD till med en uppenbart sjuk beställningsartikel från Mäklarsamfundet, som får gå lös fritt om att unga vuxna borde ta mångmiljonlån för att skaffa sig en första bostad så mäklarna kan tälja guld från krediter.

Konsten att radera medial respekt på nolltid.


Nej, på toppen av bostadsbubblan så är det bara läge för livslång skuldsättning och enorma förluster som kan förstöra en 25-årings liv de kommande decennierna. 

Finns ingen som helst balanserande vinkel i artikeln, utan Mäklarsamfundet får stå oemotsagda. Inte ett ord om varning för livslångt skuldslaveri och en framtida kraschad bostadsmarknad. Man får hoppas att ungdomarna inte läser skiten.

Schibsted borde skämmas. Mäklarsamfundet gör förstås bara sitt jobb, nämligen att lura folk att köpa dyrt så deras mäklare tjänar mer pengar och kan smörja sitt krås extra mycket.

Mellan raderna förstår man varför artikeln dykt upp. Utbudet av lägenheter där säljarna vill hoppa av "bostadskarriären" är på samma rekordnivåer som 2010 och 2011. Kom ihåg att hösten 2011 föll bostadspriserna. Någon säker affär var det inte att köpa för ett år sedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Ha, ha ja jag såg artikeln, och tappade hakan.

  SvaraRadera
 2. Det torde bli läge att påminna SvD om den här artikeln om några år. Eller kanske redan om ett halvår. Kan bli en klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skummade bara artikeln och tyckte inte den var något anmärkningsvärt. Tills jag läste ordentligt och såg:

   " Är man ny på bostadsmarknaden behöver man inte fundera på om man förlorar något på att ge sig in i den nu."

   Say what!? Jag tror inte ens på några större nedgångar, men att påstå att man inte ens behöver FUNDERA innan man spenderar 2 miljoner av bankens pengar känns ju lite magstarkt...

   Radera
  2. Men det är troligen sant!

   Ger man sig in nu är det väldigt troligt att man förlorar pengar. Mao man behöver inte fundera på det, det är givet.

   Med andra ord en riktigt snygg politikerformulering!

   Radera
 3. Jag såg artikeln och tyckte det var bland det mer magstarka jag läst på länge. Noll, noll respekt för SVD nu som annars kan publicera en del rimliga inlagor.
  Jag undrar seriöst om journalisten fått betalt av mäklarna för att formulera sig och citera exakt på det sätt hon gjort.

  SvaraRadera
 4. Det var det dummaste jag läst på bra länge från SvD.

  SvaraRadera
 5. Artiklar som denna brukar skrivas av parten, här Mäklarsamfundet, skickas till SvD i färdig form och publiceras som den är. Journalister och media älskar att få sånt här att fylla sina tidningar, radio eller TV med utan att behöva lägga ner någon tid...

  SvaraRadera
 6. Är Annika Wilhelmson (hon som undertecknat) möjligen fast i skuldträsket?

  – Det är ett så pass stort utbud att man som konsument har mycket att titta på innan man bestämmer sig. Är man ny på bostadsmarknaden behöver man inte fundera på om man förlorar något på att ge sig in i den nu, säger Ingrid Eiken.

  Vilket skämt, hösten och framförallt våren kommer bli blodig.

  SvaraRadera
 7. Det här var nog det värsta jag sett.. Även jag reagerade på;" Är man ny på bostadsmarknaden behöver man inte fundera på om man förlorar något på att ge sig in i den nu, säger Ingrid Eiken".
  Men kan det tänkas att mäklarsamfundet faktiskt betalt för att få in artikeln? Det vore väl skandal om det gick att bevisa?
  Vem är Annika Wilhelmsen. Arbetar hon på tidningen? Den 7 september 2011 skriver någon med det namnet fortfarande för studenttidningen Lundagård. Hittar ingen A. Wilhelmson på "hitta.se" i lund en väl på norrbackagatan 28 i stockholm...samma tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer troligt än ett beställningsjobb är väl iofs att det avsiktligt vinklats för att de vet att det är hårt vinklade artiklar som drar till sig stora mängder läsare som blir upprörda (eller exalterade) och sprider den i bloggar och sociala medier -> mer reklampengar.

   Stackars Annika skrev antagligen bara vad hon fick i uppdrag att skriva.

   Radera
  2. Norrbackagatan 28 i Stockholm är för övrigt hyresrätter.

   Radera
  3. Det är nog varken eller - man skickar en text till en journalist. Är det nyhetstorka och chefen förväntar sig att Annika levererar så är det ju bara att skriva namnet under, klicka send och slösurfa lite på nätet sen...

   Radera
 8. Nja, mäklarsamfundet är väl inte bara intresserade av att det säljs dyrt. Nu verkar det vara mer angeläget att det säljs snabbt istället.

  SvaraRadera
 9. Alla som tror att fastigheterna kommer att bli mycket billigare om 10-20 år kan förklara för mig vem som skall bygga dessa hus?
  Normalt äger man sitt boende i 20 år.
  Men det är klart med en minskande befolkning och utflyttning från Sverige så kan det uppkomma överskott av bostäder. Men så ser det inte ut idag tvärt om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör det väl, beroende på var du är. Större delen av Sverige är avfolkningsbygd och där är bostadsöverskott.

   Nu när beslutsfäigheten är avhänd från Stockholm (Stockholm är numera en provinshuvudstad, inte rikshuvudstad) är det bara en tidsfråga innan de större städerna i Sverige börjar avfolkas. Skattepengarna går i framtiden till Bryssel inte Stockholm.

   Huvudkontoren ligger ej heller längre i Sverige Chefspositionerna tillsätts generellt nära huvudkontoren och då är braindrainen ett faktum.

   Med rådande trend är bostäder i Stockholm på lång sikt en tveksam affär.

   Radera
  2. oppti, du missförstår:
   "Alla som tror att fastigheterna kommer att bli mycket billigare om 10-20 år kan förklara för mig vem som skall bygga dessa hus?"

   När du säger sådär, då gör du antagandet att det enda som kan få fastighetspriser att gå ned, är om man bygger fler hus. Dvs, ökar tillgången.

   Priset styrs dock av en annan minst lika viktig faktor, nämligen efterfrågan.
   Det jag (och många andra) tror, är att efterfrågan drastiskt kommer minska.
   Jag tror det kommer som en följd av att folk blir panka, tappar jobbet och får högre levnadskostnader. Eller helt enkelt att bankerna får det tufft och inte längre ger ut lån till kreti och pleti.
   Får man inget lån från banken, spelar det ingen roll hur gärna man vill ha den där bostadsrätten, du har inge pengar att utöva efterfrågan med likväl.

   Radera
  3. Man kan också tillägga att det var betydligt billigare att bygga för i tiden. Om folk blir mindre villiga att betala uppblåsta priser på sina bostäder kanske man går tillbaks och debiterar lägre priser?

   Radera
  4. Sen borde man ju fundera på varför det är dyrare att bygga idag än för 40 år sedan. Om man bortser från den högre "kvaliten" i form av lyx som byggs idag, vilket flera gånger om borde ha uppvägts av produktivitetsutvecklingen. Vad kostade en tegelsten för 40 år sedan och vad kostar den idag i tillverkning respektive på köpmarknaden! Intressant att ingen av våra professorer på området aldrig har gjort några sådana undersökningar! Och varför är byggnadsbranchen den enda branchen som dras med just produktivitetssänkningar men där löner och andra kostnader stiger mest?

   Radera
  5. Oppti, du förefaller vara bostadsbyggare som tror att priserna styrs av utbud och inte efterfrågan?

   Får folk inte lån till att köpa kåken för 5 miljoner utan bara lån till 3 miljoner, då kommer det inte att köpas något hus för 5 miljoner.

   Många arbetslösa byggjobbare och lägre löner stavas följden. Folk får kanske helt enkelt köpa byggsatser istället för nyckelfärdigt om de skall ha nya hus. Köper man ett begagnat får man rycka in själv och renovera. Eller så renoverar man helt enkelt inte, köket håller säkert 10 år till, likaså badrummet.

   Radera
 10. Jag kunde inte låta bli att maila Ingrid Eiken och ställa henne till svars för denna knasiga artikel. Hon verkar inte känna igen sig i vad journalisten skrivit...

  Hej
  Och god morgon!
  Tack för att du hör av dig till mig. Ibland kan man förvånas ordentligt över hur rubriksättning och citat fogas samman på ett sätt där man inte känner igen sig. Samtalet handlade om huruvida det är köpläge nu. Jag svarade att det är förenklad att resonera i termer av köp eller säljläge eftersom de flesta på bostadsmarknaden faktiskt är både säljare och köpare. Det betyder ju praktiken att du visserligen kanske tycker att du kan finna ett nytt boende till ett bra pris, så kanske du å andra sidan får lite mindre för det du ska sälja. Om nu är nu på bostadsmarknaden kan det vara en bra tid att sätta sig in bostadsmarknaden. Här är det viktigast att ha en bra och nära dialog med sin bank, så att man vet vad man har att röra sig med.

  Så minns jag att vårt samtal gick. Men jag ska slå en signal på reportern och tala med henne nu.

  Bästa hälsningar,
  Ingrid

  Med vänliga hälsningar

  Ingrid Eiken, VD
  Mäklarsamfundet
  Box 1487 | 171 28 Solna
  Mobil 070-669 34 34 | vx 08-555 00 900
  [email protected]| www.maklarsamfundet.se

  Skickat: den 20 augusti 2012 22:20
  Till: Ingrid Eiken
  Ämne: Ang artikel i svd.

  Hej Ingrid,

  Idag var det en artikel i svd där du intervjuats. Där står:

  – Det är ett så pass stort utbud att man som konsument har mycket att titta på innan man bestämmer sig. Är man ny på bostadsmarknaden behöver man inte fundera på om man förlorar något på att ge sig in i den nu, säger Ingrid Eiken.

  Jag undrar om det stämmer att du sagt så här eller om du felciterats?

  Glöm allt jag skriver om du inte sagt så här, men är det sant undrar jag hur man på allvar kan säga något som att unga inte borde tänka sig för huruvida de skulle förlora några pengar när de köper bostad för mångmiljonbelopp? Gissningsvis är du bara intresserad av att medlemmarna i din organisation ska göra många avslut och inte huruvida unga människor fastnar i skuldfällor eller ej men att mana till obetänksamhet på detta sätt?

  Vad menar du egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid Eikens svar låter lite krystat tycker jag. Det påstådda uttalandet i artikeln gällde ju unga förstagångsköpare och hon säger att hon bara pratat om dom som har nåt att sälja också. Inget annat!

   Radera
 11. såg just att artikeln ändrats hos SVD och det mest flagranta citatet om att "inte fundera på om man förlorar något" är nu ändrat, nu är det bara "ett bra läge" för den som är ny på marknaden... Något mer sansat fast likväl osant.

  SvaraRadera
 12. hmm...(förutsatt att IE:s svar ovan inte är fabricerat).
  Alltså en anklagelse om förvanskning mot den mystiska "journalisten" som fokuserar på förstagångsköpare när hon påstått sej prata om folk som skall byta bostad?
  OK, det kanske har hänt förr att journalister förvanskar men vaddå "förenklad att resonera i termer av köp eller säljläge", bara för att de flesta byter bostad. Dimridåer
  De som byter gör väl också en nettoförsäljning eller ett nettoförvärv beroende på om de byter ner eller upp i pris. Och det är antingen en bra eller end dålig affär.
  Så typiskt mäklare och diverse "rådgivare" att insinuera en förenkling av verkligheten när den inte stämmer med de drömmar de säljer. Det är inte så svårt.
  och vad är att "sätta sig in bostadsmarknaden"... kan det vara att låna till ett riskabelt köp? eller kanske att läsa högkvalitativ journalistik.
  Det är snarare ett bra läge för den som är ung skulle jag säga att genomskåda mäklarkårens försök att blanda bort korten, bo kvar ett tag till och bida sin tid. Tyvärr har de inte så många i media som tar ansvar för deras bästa (ungdomarna alltså)...


  SvaraRadera