Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2012-08-14 10:23

Köp silver momsfritt i Estland

Som bekant är tyvärr även silverinvesteringstackor och investeringssilvermynt belagda med moms i Sverige, trots att åtminstone några mynt även är lagliga betalningsmedel och alltså borde betraktas som valuta och inte som en råvara. Det medför att när man i Sverige köper fysiskt silver som investering även får betala 25% moms.
Silver Philharmonic

Min annonsör Liberty Silver har sedan en tid däremot öppnat Liberty Silver Estland, där man kan köpa silvermynt utan moms, så länge det handlar om lagliga betalningsmedel. Det innebär att man kan köpa amerikanska Silver Eagle, kanadensiska Silver Maple, Österrikes mycket vackra Silver Philharmonic eller kinesiska Panda-mynt utan att betala moms. Även australiens Kookaburramynt finns momsfritt i enkilosvarianten. Silver Eagle är på grund av den internationella efterfrågan något dyrare och Pandan har tyvärr ett samlarvärde som gör den ännu dyrare. Rimligtvis håller man sig till Silver Maple eller den mer estetiska Silver Philharmonic.

Dock är EU:s momsregler sådana att Liberty Silver Estland inte får leverera silver till Sverige, för då måste man lägga på svensk moms när bolagets totala försäljning till svenska privatpersoner passerat 320 000.

Därför måste man själv ansvara för hämtning av silvret i Estland. Däremot har Liberty Silver Estland gjort det enkelt att ordna detta via en tredje part, GBS Logistics, som man dock måste köpa transport av separat. Frakt kostar 20 euro. Ett alternativ är att man själv hämtar silvret på plats i Estland om man inte vill blanda in tredje part.

Jag brukar själv rekommendera att man bör ha en lagom andel, 10 - 20%, av eventuella tillgångar placerade i ädelmetaller, lämpligen guld och silver. Se även morgonens inlägg om guld som en hedge mot Stockholmsbörsen.

Det handlar om en försäkring mot ekonomisk kris och för att få bättre riskjusterad avkastning på tillgångarna. Fördelningen har med riskvilja och anledningen till att man skaffar ädelmetall att göra.

Att silver är momsbelagt i Sverige har varit ett problem till silvrets nackdel.

Liberty Silver och Liberty Silver Estland är annonsörer på bloggen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Kolla även www.silberling.de för bra priser, de skickar även till Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @617ae3, kan du beskriva lite mer utförligt om vad för sorts företag som www.silberling.de är egentligen?

   Hjälp! Jag behöver ett bra bloggkommentarsprogram. Just nu redigerar jag mina postningar i "Anteckningar", vilket känns lite lowtech...

   Radera
 2. Även via Norge kan man köpa. Osäker på hur frakt går till dock.
  Men bor man nära Norge så kan man ju bara åka över och hämta på närmaste postkontor.

  Är Sverige helt ensamt med att ha moms på silver? O_o

  SvaraRadera
 3. Har precis köpt guld från Liberty Silver i Sverige och silver från Liberty Silver i Estland. Silvret kom hemlevererat med UBS i går och guldet har kommit tidigare. Inga problem eller strul. Enkelt och smidigt och ett mycket bra tips som Cornu ger.

  SvaraRadera
 4. Har köpt från Estland och det funkade fint!

  SvaraRadera
 5. Är det inte tragiskt att företaget som rekas i kommentarerna ovan är billigare än Libertysilver.ee TROTS att det är 7% moms i Tyskland.

  SvaraRadera