Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2012-08-02 10:47

Inlägg om IMF:s trams på SVT Debatt

Med SVT:s rubrik "Eurokrisen inte svenskarnas fel" har jag skrivit ett kort debattinlägg hos SVT Debatt. Det är en replik på IMF:s trams om att Sverige sparar för mycket.


Egentligen kunde jag skrivit så mycket mer, t ex om tillväxtens gränser som sätt stopp för västvärldens ekonomiska tillväxt, men SVT Debatt försöker hålla inläggen någorlunda kortfattade. Och man måste inte skrämma ihjäl (eller bli idiotförklarad) av varenda oinsatt läsare, som kanske slänger sig med den nya ekonomin för fortsatt evig tillväxt. Trots att Facebook drar mer energi än svensk basindustri och ger färre jobb per kWh. Internet och virtuella tjänster är inte en lösning för evig tillväxt i en ändlig värld, men det kräver nog mer argumentation än man kan få in i samma artikel hos SVT Debatt.

Ibland är det kanske bra att fatta sig kort och inte bli långrandig som här på bloggen.

Bättre bild?
De som kommer in på bloggen för första gången nu kan jag hänvisa till tidigare artiklar om svensk export och att vi haft en stigande negativ handelsbalans mot EU sedan tio år tillbaka. Vi stöder alltså i allra högsta grad det krisande EU, tvärt emot vad IMF menar. Våra nettoexportintäkter får vi från övriga världen utanför Europa och vi transfererar alltså i praktiken snabbväxande länders pengar över till EU.

Vad gäller förmögenhetsfördelning se tidigare inlägg om det. Angående Swedbanks siffror om svenska förmögenheter se ett annat inlägg, samt en bättre analys som visar hur få som är rika i Sverige. Vi behöver spara mer, inte konsumera mer, speciellt som svenskarnas privata skulder dubblats i förhållande till BNP det senaste decenniet.

Slänger för nöjes skull också in en bättre bild på mig här, än den bild som SVT lade ut. Finns tyvärr inte som högupplöst.

Och jag ber om ursäkt för att ha klagat på SVT igår. Trots allt får jag skriva på SVT Debatt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Bra debattartikel! Lagom kortfattad och håller sig till ämnet.

  SvaraRadera
 2. Instämmer med Flute! // Bo Bubbla

  SvaraRadera
 3. Roy orbisson reinkarnerad?

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet. Snålt av SvT att inte bjuda på en länk till din blogg. Du kanske kan lägga till en själv - åtminstone i kommentarsdelen.

  Rankar du SvT högre än Newsmill? Det finns väl jämförande statistik någonstans, förmodar jag.

  SvaraRadera
 5. Bra och intressant, det är med all rätt som även du får mer och mer plast i media!
  Men, betydligt sämre bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, jag tycker nya bilden är ganska cool. Den får mig åtm. att le lite. Dessutom är det lite småkul att Cornu byter portättbild så ofta och ofta nämner vilken t-shirt han har burit vid olika intervjuer...

   Bra inlägg på SVT-debatt - mer sånt! Ju fler som dras till denna och liknande bloggar, desto bättre.

   Radera
 6. Att vi får, eller inte får, en kommande debatt om att träda ut ur EU kommer att vara en måttstock över hur indoktrinerade många Svenskar blivit de senaste 20 åren. Oavsett hur mycket elände EU ger oss på alla fronter så hör man knappt någon tala om att vi faktiskt kan träda ut.

  Tänk om vi haft en union med Norge,Danmark,Finland och Island i stället. Jag tror det hade varit betydligt bättre.

  SvaraRadera
 7. Bra inlägg och att det var kort var också bra för att hålla fokuset på IMF denna gången. Popreferens: Ghostbusters II -You're scaring the straights ones!

  SvaraRadera
 8. Gillar inlägget och bilden där bättre än din nya som jag antar är tagen med en IPhone.

  SvaraRadera
 9. Jag är ingen expert på sådant här men jag tycker att bilden här ovan känns ganska katastrofal ur marknadsföringssynvinkel. Ditt förlag kanske har några idéer om hur du bör stylas. Kan de inte se till att en fotograf tar några stridspittbilder på dig? Fram med pumphagelbössan! Du skall se grym ut fast du är snäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ingen förlagsbild. Det är en kul bild, som väcker reaktioner. Gillar att driva med alla som tjatar om stylister...

   Radera
  2. När jag fortfarande var anonym hade jag en bild med mig i kamoukläder och ansiktmask.

   Radera
  3. Du kan använda kamouflagebilden i författarpresentationerna. Det sticker ut. Om inte ditt förlag är för fegt för dylikt.

   Radera
  4. Den var tagen av mig själv med timer med en digitalkamera anno 2004...

   Nej, det blir nya bilder framöver. Behöver klippa mig och attributera mig ordentligt först. Och tvätta den grå T-shirten.

   Radera
  5. NATO-armband. Check. Survival bracelet. Check. M90 kan väl ordnas fram. Får leta upp min gamla pansarbasker också, var sjutton jag nu lagt den.

   Nej, seriöst, skitsvårt. Solbrillebilden är iaf autentisk och var inte arrangerad.

   Radera
 10. Fast det kan förstås vara motiverat med olika bilder i olika sammanhang.

  SvaraRadera
 11. Jag som trodde den gamla anonymbilden var en ovanligt hemsk fågelskrämma...
  Du ser en aning svårare ut på nya (anonym)bilden, än föregående.
  Kanske dags för lite svårare författarskap om ett kvinnodrivet getmjölksmejeri i Makedonien.

  SvaraRadera
 12. Ett betydligt bättre inlägg (framförallt det i SVT Debatt) än det förra om lånen.

  Jag tror att du retat upp dig på SvD krönikör och tappat sakligheten.

  Inge bra ... Hoppas du blivit av med "drakdemonerna"

  SvaraRadera