Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2012-08-27 07:29

5 000 inlägg och 96 744 kommentarer senare

På nästan exakt fyra år har jag publicerat 5 000 blogginlägg. Detta är inlägg 5 000.

Samtidigt har ni som läsare lämnat 96 744 kommentarer.


Bloggtrafiken ligger återigen på toppnivåer efter sommarens sedvanliga nedgång och den trafik- och intäktsnedgång som mitt stopp för helt anonyma kommentarer innebar. Glädjande nog har aktiviteten i kommentarsfältet nu återställts, men med högre kvalitet (med vissa tjatiga undantag), eller är rent av större än förut. De senaste tio inläggen har 49, 19, 68, 35, 48, 36, 23, 70, 25 och 41 kommentarer. Bland de senaste femtio inläggen har inläggen "Inflationen betalar mina lån", Mexicos peak oil i CNN, Ecuador - de misstänkta sxebrottslingarnas fristad, Bostadsbubblan och skuldbubblan - prioriterade åtgärder och Politikerna är eniga - bostadsbubblan är katastrofal mellan 95 och 138 kommentarer.

Det finns ett gäng människor som talar väldigt illa om mig - skjuter budbäraren, allt är mitt fel för att jag skriver om det, och som "Sveriges största ekonomiblogg" inte uppmärksammar eller vinklar saker som de själva vill - och som för att bekräfta sin egen uppfattning menar att bloggen tappar i trafik och popularitet. Detta är alltså fel.

Det senaste året har en del förändringar gjorts. Antalet sidvisningar minskar på grund av att varje klick på en bild inte längre ger en extra sidvisning när man stegar tillbaka, men sidvisningarna är nu ändå på topp igen. Förbudet mot helt anonyma kommentarer sänkte också trafiken något.

Lite trafiksiffror kan vara på sin plats.
Veckans sidvisningar. Ett rätt
normalt mönster, där lördagar
visar upp minst trafik följt
av söndagar, där trafiken
återhämtar sig något mot kvällen.
Fredagsmys gör också att trafiken minskar.

Det korrekta antalet sidvisningar den senaste veckan får man hos Blogger, där det är själva webservern som loggar trafiken. Alla andra tjänster är beroende av externa script, som antingen kanske inte laddas ner helt och hållet eller som är blockerade  då de ligger på en annan webplats eller är avstängda av användare som inte vill synas eller spåras. Dock ger Blogger statistik ingen möjlighet för att identifiera unika användare respektive s k besök. 

Det riktiga antalet sidvisningar vecka 34 var 179 232 med 30 015 sidvisningar på onsdag.

Hos de relativa bloggmätarsajtern så är Cornucopia? nu på plats 30 bland sk proffsbloggar enligt Bloggportalen. Placeringen uppdateras i någorlunda realtid och brukar variera mellan 28 och 32 under dygnet. Hos Tailsweeps Bloggtoppen är bloggen på plats 44 i Sverige, men då är även "privata" bloggar med. Enligt Tailsweep hade jag 20 567 besökare, 81 566 besök och 136 281 sidvisningar senaste veckan, vilket illustrerar hur extern statistik alltid kommer in lägre än verklig trafik. 

Som tidigare nämnt är Cornucopia? inte bara den största oberoende bloggen inom finans, ekonomi och miljö, utan även inom politik och samhälle, då alla som i listorna drar mer trafik ägnar sig åt lättare nöjen eller konsumism och duckar de stora samhällsfrågorna.

En branschstandard för statistik är dock Google Analytics, som är en extern mätning. Det är förstås ingen riktig standard, men något man kan använda brett över många olika sajter för att mäta trafik enligt samma kriterier, t ex hos SIS Index, som sammanställer anslutna sajters siffror. Intressant kan vara att Bonniers Newsmill enligt SIS-index bara har ca 50% fler besökare och ca 85% fler sidvisningar i veckan än vad Cornucopia? har själv. Om nu någon undrar varför jag aldrig skriver något på Newsmill. Varför försvinna i bruset?
Besök och sidvisningar sedan september 2008 enligt Google Analytics
Det stora rycket i trafiken förra augusti berodde på börskraschen, samt TV-intervjun i SVT Rapport. Utvecklingen för bloggen är nu tillbaka på den någorlunda linjära utveckling som gällt sedan starten. Den trafikboosten förra hösten klingade av under våren. Som alltid tappar man ständigt någon procentandel av läsarna varje vecka och får samtidigt nya. En läsarboost på kort tid leder därför ofelbart till ett högre tryck av tappade läsare det efterföljande året, vilket fått utvecklingen att vara flat sedan rycket i augusti 2011. Men nu är tempot återställt.

Sedan start har bloggen enligt Google Analytics haft 12 171 244 sidvisningar fördelade på 6 807 141 besök och 1 096 731 unika besökare. 83.86% av besökarna har besökt bloggen minst två gånger.

Senaste veckan hade bloggen 152 872 sidvisningar, 84 928 besök och 22 403 unika besökare. Det är trafikrekord för antalet besök, lagom till bloggens femtusende inlägg.

Morgonens blogginlägg är alltså lite tråkigt, men nu är det dags att blicka framåt och ta nya tag. Ser fram emot kommentar 100 000 framöver.

Jag har fått tillgång till domänen cornucopia.se (ingen idé att klicka, finns inget där just nu). Det ger en del möjligheter till vidare utveckling. Bloggen i sig kommer inte byta address, då jag inte har tid och ork att genomföra en flytt och dessutom tappar omdirigeringar och sökträffar om jag gör detta - Blogger kan bara omdirigera från cornubot.blogspot.se/.com och inte från nuvarande address, vilket skulle bryta alla inlänkningar. Antingen kommer jag bara omdirigera från cornucopia.se till bloggen, eller så drar jag igång någon ny tjänst på cornucopia.se. Jag är övertygad om att ni som läsare har några förslag på vad domänen kan användas till. Inget kommer dock ske den närmaste tiden, då jag har en deadline på Midsommargryning som behöver hållas.

En annan utveckling jag kan tänka mig är att jag vill se fler välskrivna och initierade gästartiklar, vilket det varit dåligt med på sistone. Cornucopia.se skulle exempelvis kunna användas som en ämnesinriktad opinionssajt, där gästartiklar kan dubbelpubliceras. Naturligtvis ska gästartiklar också finnas här på bloggen.

Tack för den tid som varit. Bloggen hade inte existerat utan sina läsare.

18 kommentarer:

 1. Tack själv för en riktigt bra blogg med en intressant bredd.

  Om folk tror att det beror bl.a på en populär blogg att en bobubbla uppstår och spricker/pyser när vi som grupp tror att vi skapar välstånd genom att köpa samma hus fast äldre och slitnare av varandra dyrare och dyrare för nytryckta pengar är det bara att beklaga för deras del.

  Möjligen värt att notera.

  //Tack

  SvaraRadera
 2. måste hjälpa dig mot 100000 då;) tack för en kanon blogg

  SvaraRadera
 3. Tack själv! Mycket läsvärt och tankeväckande!

  SvaraRadera
 4. Tack för en bra blogg.

  Kommer din uppföljare Midsommargryning innan jul?

  SvaraRadera
 5. (Fem) tusen tack!

  Du skulle säkert kunna dra nya besökare på att återpublicera en del av dina inlägg på Newsmill. De har alldeles för få artiklar om sådant som du skriver om. Rubriken "Peak oil" har bara två artiklar och rubriken "Bostadsbubbla" har sex artiklar som alla är äldre än ett och ett halvt år. Du skrev så vitt jag kan se inte ens en kort kommentar i Newsmill till Andreas Larssons utmärkta peak-oil artikel tidigare i år!

  SvaraRadera
 6. Grattis till bloggframgångarna, även om jag inte håller med dig alla gånger :)

  SvaraRadera
 7. Gratulerar! Med hopp om fortsatt kritisk läsning.

  SvaraRadera
 8. Nästan alltid värt ett besök , ofta ett bemötande och då gärna med en ny syn.
  Tack för en bra blogg med intressanta åsikter.

  SvaraRadera
 9. Tack för all roande och intressant läsning. You're pretty gangsta. W00t w00t.

  SvaraRadera
 10. Tack för att du står ut med oss gnällspikar!

  SvaraRadera
 11. Tack för en intressant blogg. Inte för att jag alltid håller med dig, men du har en gnista och ett driv som gör att man alltid återvänder. Det är din förmåga att vända och vrida som är intressant, och kanske är det din styvnackade tvärsäkerhet som ibland gör att man har lust att radera dig från bloggrollen ;-) Kör hårt!

  SvaraRadera
 12. Stort grattis och ännu större tack för din grymma blogg!
  Keep on keeping on!

  SvaraRadera
 13. Jag ger den här bloggen en applådåska som antar nalinpekgulska nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tillhör Cornus anställda jubelkör alltså.

   Radera
  2. @Gorgias
   Alltid lika sorgligt att se folk som inte tål att andra lyckas. Försök öka färdigheten att glädjas med andra. Du kommer att få betydligt roligare i livet.

   Vi är nog många som inte håller med Lars i allt men som ändå har stor glädje av mycket av det arbete som han lägger ner i många av sina analyser. Om han tjänar en slant kan han fortsätta och göra ett ännu bättre jobb.

   Radera
 14. Funderat på att starta ett parti? Nog borde de frågorna du driver kunna få fler röster än 4%?

  SvaraRadera
 15. Grattis! Det är alltid roligt att se exempel på att folk lyckas. Och uppenbarligen krävs kunskap, uthållighet och envishet utöver det vanliga i det här fallet.

  Dock undrar jag vilka det är som tala illa om dig? kommentatorer? Knappast då du ju brukar ge ordentligt med däng redan för mindre dumheter:-) I varje fall inget jag kan påminna mig som speciellt allvarligt. Andra bloggare?

  SvaraRadera