Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2012-07-21 10:46

Ymnighetshornet 2012-07-21

Dags för det högst oregelbundna nyhetsbrevet Ymnighetshornet igen, men kraftigt vinklade och icke-objektiv sammanfattning av en del av de senaste dagarnas intressanta händelser eller artiklar som jag inte redan uppmärksammat på något vis.

Ymnighetshornet

Skuldkrisen, media, EMU, EU: Just the facts, ma'm. I brist på Andreas Cervenka så har Schibsted/SvD tagit in Peter Benson som får säga som det är. Förvisso helt utan Cervenkas vassa tunga eller humor, men helt ärligt. Ännu ett exempel på att det inte längre finns någon utanför makthavarna som försvarar EMU eller tror att krisen går att lösa. Benson konstaterar att Grekland kommer överge euron, förr eller senare, men att EU i övrigt kommer icke-demokratiskt stärka sin överstatliga makt och göra allt för att behålla euron, vilket gör att krisen permanentas. Norra Europa blir en socialbyrå, medan massarbetslöshet och recession permanentas runt Medelhavet. Men EMU består, enbart baserat på maktfullkomlighet men helt destruktivt.

Börsen, S&P-500, teknisk analys: Amerikanska börsen upprepar 2011. Hos Streettalk Live konstaterar man (längst ner) att de amerikanska börserna upprepar samma mönster som förra året, och i så fall har vi en börskrasch i augusti. Man får väl vara skeptisk, då förra årets krasch berodde på nedgraderingen av USA:s kreditvärdighet. Men kanske tar marknadens aktörer position inför kraschen, precis som förra året? Kan själv konstatera att vi ser ut att få ett MA50/MA200-dödskors även i S&P-500 mot slutet av augusti, om inte förr. Det fick vi även förra året, men signalen fångade inte upp kraschen i S&P den gången, men motsvarande signaler hos Stockholmsbörsen var ute i god tid. Så även i år om vi får en krasch i augusti. Ett argument till för att något händer i augusti är att Europa (till skillnad mot USA) till stor del har stängt ner över semestern. Hur illa det egentligen är för företagen upptäcker man först efter semestern när/om nya order uteblir.

IMF, skuldkrisen: IMF är inkompetenta! Den högre chef som har ansvar för bland annat icke-krisande länder som Sverige, Danmark och Israel har avgått från IMF (Zero Hedge) och lämnat en rejäl dräpa i form av ett brev efter sig. Man kan sammanfatta det hela med att IMF är fullständigt inkompetenta och har en kultur som gynnar fortsatt tillsättning av inkompetenta chefer. Kulturen inom IMF gör att chefen ifråga skäms över att över huvud taget jobbat 20 år inom organisationen...

Försvaret: Grafik över den strategiska blackouten. Vill uppmärksamma historiskt eller förvarsintresserade på två artiklar hos bloggrannnen Skipper. Den första illustrerar grafiskt hur svenska flottan lagts ner. Den andra illustrerar hur svenska flygvapnet lagts ner. Hade varit kul med motsvarande grafik över kustartilleriets anläggningar och rörliga förband, samt luftvärnet. Jag har sett hur det ser ut för luftvärnet när jag var på Luftvärnsregementet i december, men den bilden var inte för allmänhetens ögon, utan behöver tas fram från öppna källor.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Jag borde kanske inte skriva detta. Men problemet är ju att kvinnorna fått inflytande över IMF och den är nu på väg att gå samma väg som den svenska skolan. Hur länge skall vi män leka denna charad att kvinnor kan?
  När det gäller eu tror jag Finland hoppar av. Kanske rent av före Grekland. Surt och extrem lågkonjunktur lär vi få ändå?

  SvaraRadera
 2. Den långvariga Inaveln bland makthavare av alla sorter verka inte längre gå att dölja först ut att visa upp inavelns skadliga arroganta verkningar på omdömet var väl när wallenbergsklanens överhuvud skulle rycka ut och försvara Tant falkengrens 13-14 månadslöner i miljonklass, då det hela snarare var ett pinsamt missförstånd från den otroligt korkade populasens sida, och att bara om wallenberg förklarade saken sakta och pedagogiskt så skulle vi genast förstå hans storhet och vishet, fast jag vet inte om han lyckades så där otroligt bra, det uppdagades nog snarare några mindre brister i hans egen pedagogiska utbildning och fingertoppskänsla i att känna av läget i stort i stället sedan dess så har han legat ganska lågt.

  frågan är väl om dom kommer att begripa någonting förrän stölderna av tjära fjäder och högafflar börjar eskalera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ett företags ägare anser att dom bör avlöna sin VD på ett visst sätt så är det deras sak att bedöma och avgöra. Jag kan inte se att någon annan vare sig kan avgöra den saken eller har med det att göra.


   Men jag tror att du gör en riktig kommentar ang stölder av tjära mm. Extremt giriga personer kan inte göra rätt för sig och betala för sig. Dom bara ska ha och tar. I detta fall tjära och högafflar. Du kan säker hålla med om att mänskligheten skulle klara sig bra utan sådana.

   Ang Wallenberg och media så ska man vara medveten om att massor med människor säger mycket sansade och förnuftiga saker till media. Men de senare väljer vad de släpper fram. Och det brukar vara något som mer väcker uppmärksamhet. Om Wallenberg skulle göra en bra förklaring så sänds inte den ut helt enkelt.

   Radera
 3. Rörande nermontering av försvaret, har du dryftat ämnet privata militära företag nåt ingående och eller spånat kring det?

  SvaraRadera
 4. EU stärker sitt grepp? Mer makt åt Bryssel? Fiskal union?
  Frågan är bara vad som händer SEN?

  SvaraRadera
 5. Vad gör de svenska ytstridskrafterna för nytta egentligen?

  Vilken fördel har en robotbestyckad båt jämfört med ett attackflygplan?

  Är det rätt att betala 400 anställda att arbeta på HMS Carlskrona?

  Visst är frågorna retoriska, men frågan är om inte neddragningar av ytstridskrafterna är rätt värdering i jämförelse med andra försvarsgrenar nu när vi ändå lever på ett stort hangarfartyg med osårbart skrov?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Di svenske påminner lite om de beridna polackerna som med dragna sablar red till attack mot tyska stridsvagnar under andra världskriget. Man kan förmoda att de i huvudsak ignorerades av tyskarna - medmänskligt i så fall.

   Ska vi ha ett försvar borde det vara just ett försvar och inte anfallsteknik som JAS, stridsvagnar, helikoptrar och marktrupper för att deltaga i USA-imperiets strategiska oljeerövringar.

   Ersätt "kvalitet" med kvantitet, t.ex. massivt med billiga raketsystem och drönare. Har väl fienden tagit sig in är det ändå kört.

   Förmodligen kommer framtida historiker att förundras över det tredje värdlskriget som nu utspelas på den ekonomiska och energiska spelpanen helt utan att någon inser det. Historiska skeenden är ofta långsamma och svåra att idntifiera när man genomlever dem.

   Radera
  2. De polska kavallerichockerna mot tyska stridsvagnar är sedan länge avslöjade som en skröna.

   Radera
 6. Sen (ang. IMF) är väl konsekvensen av demokrati just den att de mest korkade väljs att leda de smarta. Lev med det eller bli en god diktator.

  SvaraRadera
 7. Joo..... Den överbelånade villaboende medelklassen är ju rejält mycket smartare än deras nya kejsare utan kläder ( renfel ) ..... ;-)

  SvaraRadera
 8. för er som är intresserade så är här en föreläsning från The Club of Rome and Limits To Growth.
  http://www.youtube.com/watch?v=Pc3SWj-hjTE&feature=player_embedded#!

  SvaraRadera