Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2012-07-08

Vilken personlighetstyp (Myers-Briggs) är du?

Vi är alla olika på små och stora sätt. En del älskar att stå på scen och larva sig, andra vägrar framträda offentligt. Andra föredrar att festa och umgås, medan andra vill låsa in sig och läsa böcker. Allt detta är lika naturligt, bara mer eller mindre vanligt.


Med anledning av de utflippade svaren på förra veckans IQ-fråga, så är det ju intressant hur den kanske mer relevanta personlighetstypen är hos läsarna? Jag har en del helt lösa hypoteser kring Internet och personlighetstyper - t ex att man på Internet hittar vissa typer oftare än andra. Men vi kan ju ta en titt på hur det ser ut på bloggen.

Det finns en (ganska) bra personlighetskategorisering, Myers-Briggs (MBTI, läs mer på Wikipedia) där man kategoriseras i sexton olika kategorier. En del av er gjort professionella sådana här test i jobbet eller vid psykundersökningar och kan svaret. Andra kan hålla er till mindre seriösa test online, t ex ta följande test med endast 72 enkla frågor, tar bara några minuter (fixat länk). 

Svara sedan ute till höger vad ni blev. Om ni vill.

Viktigt är att Myers-Briggs så att säga bara pekar ut riktningen och inte styrkan. Andra aspekter är att det alltid är du personligen som avgör om resultatet passar in på dig själv, vilket det ofta kanske faktiskt gör när man läser på beskrivningar av personlighetstypen. Googla ditt resultat!

Vidare ska ni inte känna er tvingade att ta ett MBTI-test, det ska alltid ske frivilligt. Ej heller ska det användas för att göra lämplighetsurval, resultatet kan vara inkluderande och vägledande för dig personligen, men säger ingenting om huruvida du är bra eller dålig på ett visst jobb. Det går inte att avgöra på ett test. Ej heller finns det några bättre eller sämre personlighetstyper. Läs på Wikipedia om etiken kring det hela.

Att göra det länkade enkla testet ovan kan fortfarande vara relevant eftersom det är du själv som subjektivt avgör om utfallet är korrekt, men ni ska inte känna er tvingade att göra testet och inte heller vara tvingade att kryssa för ert resultat. Vilket gör att det finns en bias för vilka som gör testet alls. Så resultaten här kanske bara visar vilka som är mest benägna att göra ett sådant här test, precis som de som tror att de har hög IQ är mer benägna att göra IQ-test, i den mån de vill bevisa något för sig själva eller andra.

I enkäten skrev jag även Keirseys temperament inom parantes, men dessa är bara ungefärliga mappningar, men kanske lite enklare att förstå för den som hänger med på subtila engelska skillnader och inte orkar läsa på vad en ISFJ ("Beskyddare") eller INFP ("Helare") är för någon personlighetstyp. Det finns andra förklarande one-liners på Internet, ISFJ kallas exempelvis för The Nurturer på ett ställe och INFP för The Idealist. Notera att det finns länkar längst ner på länkad sajt som går in på karriärval, förhållanden och personlig utveckling, i länkat exempel för INFP.

Personlighetstyp kan vara betydligt mer intressant än IQ. Den kan t ex vägleda dig i vad du kanske skulle passa bäst som yrkesmässigt eller hur ditt yrkesutövande skulle gestalta sig, vad det än är. Men ta det för vad det är. Speciellt när det gäller tester på Internet. Har man gjort ett antal olika test på Internet och alla pekar på samma resultat kanske man är något på spåret?

Och nej, likt IQ eller Mensamedlemskap så behöver ingen berätta vad de har för MBTI. Inte jag heller.

Däremot blir det intressant att se det procentuella utfallet i jämförelse med normal fördelning i den allmänna populationen. För att inte tala om vilka som sitter och läser den här bloggen på en solig söndag eftermiddag mitt under semestern. Kanske ändras resultaten över veckan, men semestertider kan definitivt snedfördela resultatet. En snabb Google-Fu ger vid handen att xSxP är mycket ovanligt på Internet generellt, utanför Facebook och YouTube och att Exxx är ofta underrepresenterat. Alla gillar helt enkelt inte Internet som medium lika mycket. Tillägg: Skrev fel i enkäten, det heter ESFP, skrev ESPF, men det går inte att ändra utan att nollställa alla resultat, så det får vara.

Som alltid är det handlingar som räknas i verkligheten, inte några abstraktioner. Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på undersökningar här på bloggen. Däremot kan jag se var du sitter, och därmed ibland även vem du är, om du skriver kommentarer på bloggen.

64 kommentarer:

 1. Efter 32 röster har 43% av bloggens läsare samma personlighetstyp som Anders Behring Breivik.... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt. Finns inga publika riktiga tester av ABB, även om han sannolikt testats vid psykundersökningen. Finns en massa spekulationer. Så det är bara löst snack. "Mastermind" kan ju översättas med "superskurk" om man så vill, så visst.

   Ska man vända på saken så sägs följande vara INTJ:s

   http://www.celebritytypes.com/intj.php

   Ayn Rand, Karl Marx, Isaac Newton, Nietzche, Keynes, Zuckerberg (Facebook), Isaac Asimon, Martin Luther, Tesla, Paul Krugman, Joseph Stieglitz mfl. Och Lenin, Goebbles, Breivik, Ted "Unabomber" Kacinzky.

   Radera
  2. Isaac Asimov skulle det stå. Lägg till Stephen Hawking.

   Radera
  3. Näst vanligast är än så länge ENTJ. Där hittar man t ex Stalin och Dick Cheney.

   http://www.celebritytypes.com/entj.php

   Radera
  4. Personlighetstypen enligt Myer Briggs har ingen har ingen större betydelse för Breiviks agerande.

   Radera
  5. Breivik trodde ju att genom att provocera vänstern att attackera högern skulle dessa radikaliseras och starta det inbördeskrig han tyckte var nödvändigt. Typisk Mastermind.

   Radera
  6. 21:36
   :D Utveckla gärna ditt resonemang varför detta är typiskt Mastermind! :)

   Radera
  7. Anders Breivik har asperger. Precis som una-bombaren och mangs i malmö.

   Radera
  8. Ronny: Vad har du för belägg för det?

   Radera
  9. Ragunda

   Att vilja vara den som sitter bakom kulisserna och rycker i trådarna är Mastermind.

   Liksom Anders Borg en annan typisk INTJ som enligt Cornu är den som egentligen styr Sverige.

   Radera
 2. Precis, det var just i länken du hänvisar till jag fann Breivik.
  Jag tar såna här test med en hel skottkärra salt, men de är faktiskt barnsligt roande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hitler har samma som Ron Paul. INFJ.

   Radera
 3. Inte helt oväntat blev jag INTJ. Lämpliga karriärvägar är vetenskap eller programmering, vilket jag ju redan håller på med - bra då slipper jag byta. Dessutom att bli jämförd med Isaac Newton känns helt rätt. Däremot, att även bli jämförd med stollen Nostradamus tycker jag nog är lite väl magstarkt och drar ner trovärdigheten på det hela.

  SvaraRadera
 4. INTJ...verkar som att jag är normalbegåvad här :)

  SvaraRadera
 5. Har använt detta verktyg en hel del i olika sammanhang och enbart självtesten är mer eller mindre värdelösa. Folk svarar det de idealiserar eller själva skulle vilja vara vilket inte sällan är det motsatta till det de är.

  De fyra variablerna är ju en beskrivning av relativt betydelsefulla delar av en personlighet, inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart självtesten är mer eller mindre värdelösa, men kul. MBTI mäter väl oavsett en preferens, dvs det man själv idealiserar.

   Radera
  2. Återstår bara att hitta ett test som tar reda på vilken personlighet som idealiserar mest i personlighetstest :)

   Radera
  3. Jag tycker MBTI är ett hyfsat verktyg om man sätter sig in i det.

   Människor är ju givetvis komplexa och mycket sammansatta i sin personlighet. Friska personligheter har alla sidor i sig men oftast är det några som väger över.

   En extrovert, konkret, emotionell och utforskande personlighet skiljer sig givetvis från en introvert, abstrakt, rationellt värderande personlighet. Inget konstigt med det. Personligheten består dock förhoppningsvis av mer än fyra variabler. Även om dessa fyra är viktiga.

   Keirseys temperament tycker jag är en utmärkt utgångspunkt när man försöker förstå varför folk agerar som de gör utifrån vem de är.

   Överrepresentationen av abstrakt rationella och betydligt fler värderande än utforskande i din undersökning lever väl upp till de förutfattade meningar jag har om investerare och ekonomiintresserade.

   Temperamentet "rationella" (NT) är det i särklass mest ovanliga. Utgör under 10% av befolkningen men det är de som läser din blogg om detta stämmer. Bland läsarna är de runt 60%.

   Då de är mer värderande (J) än utforskande (P) verkar det som de stora risktagarna i första hand läser andra bloggar och du har fått de mer analytiska och försiktiga.

   Radera
  4. Tack, Patrick. Mkt intressant och insiktsfullt. Ja, jag skriver ju rationellt, dvs som verkligheten är, pragmatiskt. Och jag manar till försiktighet. Så jag attraherar helt enkelt försiktiga rationella människor. Tyvärr är dessa en minoritet, just INTJ verkar vara bland de ovanligaste personlighetstyperna. Så bloggens läsekrets blir begränsad.

   Radera
  5. Cornu, enligt wiki så utgör INTJ 2-4% av USAs befolkning, och man kan väl förmoda att det i Sverige ligger på liknande andel. Så du har alltså läsare (de som svarat på enkäten) med i genomsnitt IQ runt 130, ovanliga rationella analytiska INTJ och ENTJ. Datat verkar faktiskt konsistent mellan de två mätningarna. Vad kan man mäta mer? Inkomst kanske? Om alla ligger under normalinkomst skulle det tala emot de de två andra resultaten.

   Jag tycker du skriver bra och ska fortsätta som du gör. Vill du ha flera läsare kan du alltid skriva på engelska, alternativt börja skriva om mode. Kanske landsbygdsmode skulle kunna vara något att satsa på ;-)

   Radera
  6. Inkomst ligger över medelinkomst, rejält. Liksom tillgångar/förmögenhet. Kan bero på bloggens fokusämnen.

   Radera
 6. Blev INTJ men egentligen bara J, känns trevligt med att vara övernormal bland bloggläsare i detta test till skillnad från i IQ enkäten :-)
  Det slog mig att sista frågan borde varit. Klarar du göra klara bedömningar eller ge raka svar i alla dessa frågor (nej).

  SvaraRadera
 7. ESTP

  INTJ största gruppen...fast det är den ovanligaste typen...:) Många som har läst "Atlas shrugged" förmodligen då...
  Brukat komma rätt bra överens med INTJ-folk, fast de tycker att jag är för oberäknelig ibland.

  Kul test (igen). Lite som horoskop...

  SvaraRadera
 8. INFP jag verkar ganska ensam här :-0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen och behövd ändå!

   Radera
  2. ENFP men blir lite mer introvert för varje år :-)

   Radera
 9. Introvert(78%) iNtuitive(50%) iNtuitive Feeling(12%) Judging(44%)

  INFJ // ISFJ då jag fick 50-50.
  ISFJ ("Protector")
  INFJ ("Counselor")
  Svarade INFJ i pollen.

  Hur kan jag använda mig av denna information?

  SvaraRadera
 10. Jag blev INTJ. Vilket ju var ett något trist resultat i detta sammanhanget. Noterbart var att jag som mest avvek 33% i mina egenskaper. Och jag gissar att det är en personlighetstyp i sig. Kanske en indikation på att jag söker balans i min personlighet?

  SvaraRadera
 11. Den på bloggen ovanliga kombinationen enfp /infp... Men någon ska ju ha förkärlek för att känna också:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med! Gjorde f.o. exakt samma test for 15 ar sedan och fick samma resultat.

   //ENFP

   Radera
 12. Intj och iq 130. Hade vart kul att göra en tabell iq->personlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick också INTJ.

   Liknande enkät har varit uppe på ett mensa-forum där det tycks finnas
   överrepresentation (tror jag) av vissa personlighetstyper.

   Radera
 13. Intressant detta test har jag missat det kändes hyfsat överensstämmande men det kanske bara är som redan sagts en idealisering av mig själv. Men jag hamnade i samma grupp som två stora namn som jag beundrar. Men jag tillhör inte den stora gruppen på Cornucopia?'s blogg.

  SvaraRadera
 14. Jag fick ENFP, dock finns det ju vissa brister med detta test. Exempelvis så kan man ha en personlighet som innebär både mycket tänkande och mycket känslor. Så trots att man har en personlighet som präglas av mycket känslor så kan man ändå tänka mer än en annan person som får högre på tänkande än känslor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testet värderar inte om man är en känslomänniska eller inte utan hur du värderar upplevelser. En T är rationell och värderar oftare utifrån sak medans en F - känsla värderar och agerar utifrån de känslor som omger upplevelsen eller uttrycket. Båda "typerna" har känslor men den ene agerar/värderar oftare utifrån dem.

   De människor som oftare agerar utifrån känsla har lättare för empati och är överrepresenterade i yrken som har med människor att göra, skola vård osv.

   En typisk beskrivning av olikheten mellan just dessa båda variabler som jag hade glädje av under min tid som högstadielärare. Bland lärare är F klart överrepresenterat speciellt i grundskolan. De kritiserar sällan utan vill gärna uppmuntra. Nu är det ju så att bland eleverna så är fördelningen givetvis jämn mellan Rationella och emotionella.

   En emotionell elev som får kritik tex på en uppsats tar det ofta väldigt personligt, har svårt att hålla isär sak och person. En rationell elev bland alla dessa emotionella lärare undrar istället varför inte läraren talar om vad som inte var bra med uppsatsen så denne kan göra bättre nästa gång. Som lärare är det väldigt användbart att kunna läsa av detta då den ena (F) eleven behöver uppmuntras och den andre behöver saklig, tydlig och rak kritik. Förmodar att en hel del av bloggens läsare kan känna igen sig i detta.

   Radera
  2. Jag är själv ENFP så jag har kollat den personligheten en del. De kan mycket väl vara goda matematiker t.ex. N står för Intuition men även abstraktion.

   Känner du igen dig i följande har du förmodligen kommit rätt i ditt test.
   Som barn var du relativt ensam även om du givetvis hade kompisar(gäller även NT). Du förstår andra mer än de förstår sig på dig men framför allt känner du av stämningar extremt bra. Du hart nästan en radar som känner av stämningen i ett rum så fort du kommer in. Har du pratat med en person så har du förstått en hel del om den personen men är det någon som frågar dig någon minut senare om färg på kläder eller ofta tom hårfärg så kommer du inte ihåg detta, syns ej på radarn :-). ENFP är den i särklass mest verbala av alla personligheter, förankrar sina ståndpunkter väldigt djupt i sig själv. Predikar gärna om sina övertygelser.

   Kan nämna att du förmodligen blir väldigt lugn och klarsynt i stressade situationer. ENFP är bra på att ha helikopterblick i kritiska situationer. Kallas ibland för kaospiloter.

   Nå känner du igen dig? :-)

   Radera
 15. Jag fick ENTJ men jag kände direkt att självskattning är bedrägligt. Man har ju en tendens att skänmåla sig själv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att du använder skönmåla. Egentligen är det ju endast egenskaper med olika styrkor och svagheter. Den ena är inte mer värd än den andra utan att man lägger på värderingar.

   J t.ex man skall ju vara ordningsam och välplanerad så många som är P blir gärna J i självtest.

   Finns några enkla frågor där man identifierar detta.

   Listor: J skriver gärna listor och följer dem gärna. P kan skriva listor men följer dem sällan, ofta skriver de inga.

   Planering: J vill gärna planera en resa i förväg gärna ganska detaljerat. En P vill ha handlingsfrihet och se vad som händer innan de bestämmer vad som skall ske.

   När de slår sina påsar ihop brukar de gå varandra på nerverna. Den ene tycker att den andre är en opålitlig slarver och den andre tycker att den fått tag på en rigid träbock.

   Vi bestämmer i förväg vad vi skall göra kontra vi väntar och ser innan vi bestämmer oss.

   När det är två P(man - kvinna) i familjen får ofta kvinnan med en stor insats av energi försöka ta på sig planering och framförhållning, kulturell förväntning. Detta kan slita hårt på ett förhållande också.

   Det var ett exempel. Som du ser är det olika som gäller. Man är bra på olika saker och kompletterar varandra.

   Radera
 16. Verkar som ENFP har ett stort behov av att berätta att de är ENFP. Med tanke på hur få de finns här på bloggen. Samtidigt är deras ideala partner INTJ, så det finns många potentiella ragg här. Kanske därför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, viktigt att visa andra enfp att de inte är ensamma..

   Radera
 17. Min kompis gjorde testet igår och fick INFJ han har assbergers och tänker väldigt teoretiskt och går bara efter logik "inget" efter känsla (alla går lite efter känsla men relativt normen). Det är helt tvärt mot INFJ så på honom funkade det inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte bara att hans "Extroverted Feeling" är låg då?
   Verkar ju vara problem som INFJ personer har.

   http://www.personalitypage.com/html/INFJ_per.html
   "Some INFJs have difficulty fitting into our society. Their problems are generally associated with not knowing (or caring) how they come across to others, and with having unreasonable expectations for others' behaviors. Both of these issues stem from using Extraverted Feeling primarily to dismiss external ideas, rather than to sort through their own intuitions."

   Låter typiskt asbergers-likt. =)

   Radera
  2. Det är mycket möjligt för aspergare att vara känslostyrda. Föreställningen om att aspergare är nån sorts biologiska maskiner är bara en villfarelse.

   Radera
 18. Jag är en INFJ enligt testet (http://typelogic.com/infj.html) vilket jag redan visste men intressant se att man inte har bytt personlighet genom åren. Jag kan tänka mig att man kan glida lite på skalan av intressen. Jag var mer utåtriktad som yngre. Ser man resultatet så fick jag Slightly på J så det var bara 11% jag fick av den, de andra var Moderate kring 44-50%. Förövrigt är det frustrerande att de frågar samma typ av frågor så många gånger i det där testet kan de inte korta ned det till typ 20 frågor? :>> men "counsellor" som föreslås för INFJ personligheter, är också vad jag arbetat som genom livet så det verkar ju passa mig bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många som upplever sig som extroverta, ofta i ung ålder är ändå introverta.

   Vägledning är om du laddar energi när du är ensam i lugn och ro eller om du får energi av att vara bland en massa människor.

   Ofta är man ju inte någon extrem i alla variabler, 45-55 eller 40-60 är ju vanligt. Du kanske ligger nära 50-50.

   Radera
 19. ISFJ, blev jag. Tittade på famous isfj, skönt sällskap bla: Halle Berry, Kim Kardashian, Vin Diesel samt Henke Himmler men det verkar inte vara många som mig här. Vet att man inte "ska" ta sånt här på allvar men det var ändå intressant för självkännedomen

  SvaraRadera
 20. Nu har jag gjort detta och flera test. Jag kan konstatera att jag är INTJ men har drag av ISTJ och känner att jag är mer hemma där inom vissa områden, men det omvända på andra.

  SvaraRadera
 21. Blev ENTJ i detta test. Andra tester har visar ENTP, så troligen stämmer testet rätt bra.

  SvaraRadera
 22. Liksom Rymdis ovan har jag gjort detta tidigare och blev faktiskt en klockren INFJ igen. Distinkt N. Jag är forskare inom medicin -just nu i privat sektor. Påståendet om att INFJs hittas i mid-management stämmer för mig. Jag har Nelson Mandela i min grupp.

  SvaraRadera
 23. Jag har gjort detta förut ett par gånger.
  Någon som vet om det ska vara humörberoende?

  Kommit fram till att jag blir ENTJ när jag är på gott humör och INTJ när jag är på dålig. Är det jag som lurar mig själv på något sätt eller är jag bara bipolär XD (eller vad det nu kan heta).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste precis igenom alla kommentarer...och idealiserings teorin passar in på min fråga.

   Radera
  2. Varje bokstav har en siffra associerad med sig. Den anger hur pass mycket den egenskapen överväger. E på 10 är samma som I på -10. Dvs har man lågt värde på någon bokstav är den egenskapen inte så värst dominerande och man påminner inte mycket om någon som har samma bokstav med värdet på max. Då är det också mycket möjligt att man svajar mellan säg E och I.

   Radera
 24. Om man vill veta vilken personlighetstyp ens blogg är så kan man testa på www.typealyzer.com - Cornucopia blev INTJ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det testet stämmer ganska bra överens med min blogg. På gränsen mellan ISTJ och INTJ, precis som jag visste.

   Radera
 25. Jag är en eNTP - svagt E (20), starkt NT (båda på ca 90), medelmåttigt P (ca 50).

  För övrigt: de flesta som svarar på sådana här tester verkar vara INTJ, det var iallafall slutsatsen av en liknande "kolla din personlighetstyp" tråd på FB.

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. blev Composer när jag gjorde det dära Myers-Briggs testet.

  SvaraRadera
 28. INTJ, som nästan alla andra här...

  SvaraRadera
 29. Det folk inte förstår är att man inte kan ligga mellan 2 typer och varje typ använder olika funktioner i olika ordningar.
  Funktioner är det som gör mbti till mer än bara ett annat test.
  http://understandmyersbriggs.blogspot.se/2012/12/the-8-cognitive-functions.html
  INTP här, trodde jag var INTJ först men nu är det klockrent att jag inte är INTJ.

  SvaraRadera