Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2012-07-06 13:17

Tyskland har inget intresse av att lösa skuldkrisen

Tyskland har inget intresse av att lösa skuldkrisen. Likt man kan förklara den svenska Pippi Långstrumpekonomins mirakel med att svenskarna lånat enorma mängder pengar privat och därmed skjutit upp kraschen ett tag till, så kan man förklara det tyska ekonomiska miraklet med en enda sak - euron, och den felaktiga ränta och växelkurs som den tyska ekonomin därmed gynnas av.


Tvärt om så fortsätter tyska räntor att pressas, när de istället borde höjas för att dämpa en överhettad ekonomi, samtidigt som euron pressas och ger en kraftig fördel för tyskarna. Så länge euron försvagas kommer Tysklands ekonomi fortsätta vara stark. Som vi såg i förra blogginlägget har Tyskland en nettoexport på ca 90 miljarder SEK om året till Sverige

Tysk effektivitet och produktivitet får via svag euro en alldeles för låg prislapp.

Så för Tyskland gäller det att hålla liv i euron och hålla kvar havererande BIGPIS-länder i eurosystemet. Annars skulle den tyska valutan stärkas kraftigt, med helt egen valuta kanske vi kunde prata om 50-100% starkare växelkurs och havererad tysk nettoexport. Att själva träda ur euron är alltså inte aktuellt för tysk del.

Så för varje dag man kan sminka grisen euron tjänar tyskarna miljarder. Förr eller senare rinner sminket av grisen, men det gäller som alltid att profitera maximalt själva till dess.

Någon budgetpolitisk eller finansiell union hade inte heller hjälpt. Grekiska eller italienska industrier når inte tysk effektivitet, kunnande eller produktivitet bara för att man för en gemensam budgetpolitik. Tyskar förblir tyskar. 

Den enda lösningen på dessa obalanser är ett upplösande av valutaunionen euron, men Tyskland skulle förlora stort på detta. Det gäller alltså att skjuta upp det oundvikliga ett tag till och handlar om miljarder dagligen för den av felaktig ränta och för svag valuta starka tyska ekonomin.

Så länge väljer man istället att fullkomligt krossa länder som Grekland genom att hindra dem från att träda ur euron och skriva av hela sin statsskuld, vilket dock är enda lösningen, förr eller senare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. On topic:

  http://limes.bloggagratis.se/2012/06/25/8146479-emu-raisons-dtre/

  SvaraRadera
 2. Apropå felaktig ränta...

  http://www.washingtonpost.com/blogs/ezra-klein/wp/2012/07/05/explainer-why-the-libor-scandal-is-a-bigger-deal-than-jpmorgan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Libero: anpassar sig för att passa :-)

   Radera
 3. Är de bara finnarna som vågar stå för sitt lands välmående?
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/finland-hotar-med-euroexit_7327585.svd#

  SvaraRadera
 4. Vet inte om jag vill hålla med dig om Cornu.

  Tyskarna blir ju fattigare med en svag valuta eftersom de då betalar dyrt för det som de importerar. Vi svenskar tjänar på det eftersom vi kan importera tyska kvalitetsvaror till ett lågt pris.

  Enda anledningen att de vill ha en svag valuta är att det ser "bättre" ut hos väljarna när man redovisar statistiken för Nettoexporten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller när man tittar på arbetslöshetssiffrorna i ett industrialiserat land i en global värld. Importen som gemene man ser är inte dyr någonstans, antingen tillverkas varan av ett barn i Kina eller så plockas varan av en illegal migrant i Spanien/Grekland/Frankrike.

   Radera
 5. Nu var det ju inte tyskarna som ville ha euron från början. Om jag minns rätt var euron Mitterands pris för att gå med på den tyska återföreningen - han var avundsjuk på de låga tyska räntorna. Tvärtom var tyskarna motvilliga att släppa sin älskade D-mark, som ju var det enda i 1900-talshistorien som de kunde vara riktigt stolta över.

  Och det var knappast en slump att ECU var ett gammalt franskt mynt.

  SvaraRadera
 6. Av samma anledning är det tyskarnas moraliska skyldighet att betala för Greklands mfl knipa. De har de sista tio åren tjänat massor med pengar på en konstlad växelkurs gentemot fåraherdeländerna.

  SvaraRadera
 7. Jepp, tyskarna tjänar på att ha en artificiellt nedtryckt valuta, precis som nettoexportören Kina åtminstone tidigare gynnats av att ha nedtryckt valuta. Euron gynnar de redan starka, till viss del på de svagas bekostnad. Enda lösningen är att Grekland mfl. introducerar sina egna valutor och betalar sina skulder med tryckpressen och sedan låter marknaden bestämma vad deras statspapper/pengar är värda.

  SvaraRadera