Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-07-06 13:17

Tyskland har inget intresse av att lösa skuldkrisen

Tyskland har inget intresse av att lösa skuldkrisen. Likt man kan förklara den svenska Pippi Långstrumpekonomins mirakel med att svenskarna lånat enorma mängder pengar privat och därmed skjutit upp kraschen ett tag till, så kan man förklara det tyska ekonomiska miraklet med en enda sak - euron, och den felaktiga ränta och växelkurs som den tyska ekonomin därmed gynnas av.


Tvärt om så fortsätter tyska räntor att pressas, när de istället borde höjas för att dämpa en överhettad ekonomi, samtidigt som euron pressas och ger en kraftig fördel för tyskarna. Så länge euron försvagas kommer Tysklands ekonomi fortsätta vara stark. Som vi såg i förra blogginlägget har Tyskland en nettoexport på ca 90 miljarder SEK om året till Sverige

Tysk effektivitet och produktivitet får via svag euro en alldeles för låg prislapp.

Så för Tyskland gäller det att hålla liv i euron och hålla kvar havererande BIGPIS-länder i eurosystemet. Annars skulle den tyska valutan stärkas kraftigt, med helt egen valuta kanske vi kunde prata om 50-100% starkare växelkurs och havererad tysk nettoexport. Att själva träda ur euron är alltså inte aktuellt för tysk del.

Så för varje dag man kan sminka grisen euron tjänar tyskarna miljarder. Förr eller senare rinner sminket av grisen, men det gäller som alltid att profitera maximalt själva till dess.

Någon budgetpolitisk eller finansiell union hade inte heller hjälpt. Grekiska eller italienska industrier når inte tysk effektivitet, kunnande eller produktivitet bara för att man för en gemensam budgetpolitik. Tyskar förblir tyskar. 

Den enda lösningen på dessa obalanser är ett upplösande av valutaunionen euron, men Tyskland skulle förlora stort på detta. Det gäller alltså att skjuta upp det oundvikliga ett tag till och handlar om miljarder dagligen för den av felaktig ränta och för svag valuta starka tyska ekonomin.

Så länge väljer man istället att fullkomligt krossa länder som Grekland genom att hindra dem från att träda ur euron och skriva av hela sin statsskuld, vilket dock är enda lösningen, förr eller senare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. On topic:

  http://limes.bloggagratis.se/2012/06/25/8146479-emu-raisons-dtre/

  SvaraRadera
 2. Apropå felaktig ränta...

  http://www.washingtonpost.com/blogs/ezra-klein/wp/2012/07/05/explainer-why-the-libor-scandal-is-a-bigger-deal-than-jpmorgan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Libero: anpassar sig för att passa :-)

   Radera
 3. Är de bara finnarna som vågar stå för sitt lands välmående?
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/finland-hotar-med-euroexit_7327585.svd#

  SvaraRadera
 4. Vet inte om jag vill hålla med dig om Cornu.

  Tyskarna blir ju fattigare med en svag valuta eftersom de då betalar dyrt för det som de importerar. Vi svenskar tjänar på det eftersom vi kan importera tyska kvalitetsvaror till ett lågt pris.

  Enda anledningen att de vill ha en svag valuta är att det ser "bättre" ut hos väljarna när man redovisar statistiken för Nettoexporten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller när man tittar på arbetslöshetssiffrorna i ett industrialiserat land i en global värld. Importen som gemene man ser är inte dyr någonstans, antingen tillverkas varan av ett barn i Kina eller så plockas varan av en illegal migrant i Spanien/Grekland/Frankrike.

   Radera
 5. Nu var det ju inte tyskarna som ville ha euron från början. Om jag minns rätt var euron Mitterands pris för att gå med på den tyska återföreningen - han var avundsjuk på de låga tyska räntorna. Tvärtom var tyskarna motvilliga att släppa sin älskade D-mark, som ju var det enda i 1900-talshistorien som de kunde vara riktigt stolta över.

  Och det var knappast en slump att ECU var ett gammalt franskt mynt.

  SvaraRadera
 6. Av samma anledning är det tyskarnas moraliska skyldighet att betala för Greklands mfl knipa. De har de sista tio åren tjänat massor med pengar på en konstlad växelkurs gentemot fåraherdeländerna.

  SvaraRadera
 7. Jepp, tyskarna tjänar på att ha en artificiellt nedtryckt valuta, precis som nettoexportören Kina åtminstone tidigare gynnats av att ha nedtryckt valuta. Euron gynnar de redan starka, till viss del på de svagas bekostnad. Enda lösningen är att Grekland mfl. introducerar sina egna valutor och betalar sina skulder med tryckpressen och sedan låter marknaden bestämma vad deras statspapper/pengar är värda.

  SvaraRadera