Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2012-07-29 20:01

Stockholm, Fjollträsk eller Tjockhult?

Veckans seriösa läsarfråga får bli vad Stockholm ska kallas.

Äntligen kan vi slutligen avgöra om det heter Stockholm, Fjollträsk eller Tjockhult?

Glöm inte att myggen i Stockholm är större, aggressivare och anfaller människor och stackars små barn! Det enda man kan göra är att åka på utlandssemester i några veckor! Det vet man ju att alla kan göra bara så där.

Svara som vanligt här ute till höger.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Får vi en undersökning om vad Göteborg ska kallas sen? :-)

  SvaraRadera
 2. Jag röstar på Tjockhult, mest för att det är extremt sällan man faktiskt hör någon kalla Tjockhult för Tjockhult. Lite variation hade varit trevligt.

  SvaraRadera
 3. Stockholm - stan som ger dig stock. Även kallad Kukholmen.

  SvaraRadera
 4. Jag minns en gång när en göteborgska brädade mig. Jag avskydde Göteborg i flera veckor efteråt. Men det gick över till sist. ;-)

  SvaraRadera
 5. Tokholmen är väl Helgeandsholmen?

  SvaraRadera
 6. Tokholma?

  (Fonetisk version av finskans Tukholma.)

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. En liten informationssida för bloggmästaren kanske:

  http://www.mygg.se/default.asp?PageId=1238

  SvaraRadera
 9. Ha, ha! Får jag be om ett förtydligande? Menas Stockholms stad, med knappt 900 000 invångare? I så fall är inte jag stockholmare. Eller menas "tätorten Stockholm", som enligt Wikipedia består av 11 kommuner och har 1,4 miljoner invånare? Eller kanske hela Stockholms län, med runt 2 miljoner? Något av de två senare, antar jag, eftersom Danderyd (från artikeln om myggen) ligger i de två senare.

  För de landsortsbor som inte är så bekanta med storstan kan jag berätta att Stockholms stad omges av cirka tio självständiga kommuner, ofta kallade "förorter". Dessa är egentligen egna kommuner, med eget styre, egna kommunval, egen förvaltning etc., men de är tätt integrerade med regionen vad gäller lokaltrafik, näringsliv, arbetsmarknad etc. Dessutom har Stockholms stad regelrätta förorter,som faktiskt tillhör Stockholms stad, såsom Kista, Tensta, Rinkeby, Enskede, Hökarängen.

  Själv bor jag i en av de kommuner som omger Stockholm (ej Danderyd). När någon frågar var jag bor säger jag sällan "Stockholm", utan namnet på min kommun. Men jag får antagligen finna mig i att buntas ihop med ett par miljoner andra i begreppet "stockholmare".

  Jag vistas ibland i Umeå, en stark tillväxtregion i Sverige. Umeå kommun har mindre än 117 000 invånare. Men då ingår ett gigantiskt område med mycket landsbygd och många små orter. Själva "tätorten" Umeå har bara cirka 80 000 invånare. Det är bara lite mer än den "förort" jag bor i. Min lilla förortskommun är alltså nästan lika stor som Umeå stad, om man nu använder begreppen lite fritt, vilket ju inte är så ovanligt.

  Det är det här många på landsorten inte vill förstå. Att det blir trafikkaos när det blir halka och snö beror inte på att "stockholmare" är fjollor, utan på att det i var och en av de tio "förortskommunerna" runt Stockholms stad bor lika många människor som i en svensk småstad, ofta fler. När alla dessa människor ska hem så uppstår en trängsel som man inte kan föreställa sig, som boende i en småstad eller på landet.

  Detta sagt bara för att jag ibland blir lite trött på den tid och kraft som ofta ägnas åt att ogilla "Stockholm", en region som ofta består av folk från Sveriges alla håll och kanter. Få "Stockholmare" har mer än en generations historia i regionen. Mina föräldrar flyttade t.ex. in från Norrland på 60-talet. Många flyttar också in i dag.

  Och det är inte många "Stockholmare" jag känner som ägnar lika mycket tid åt att ogilla och håna landsorten som t.ex. göteborgare använder tid till att ogilla "Stockholm".

  Efter detta försvarstal kan jag bara instämma i att artikeln om attackmyggen är larvig, och att det inlägget var roligt. Jag kan också se att det finns avarter av beteende och tänkesätt även i "Stockholm" som är jobbiga. Jag kan se att tv och medier ofta är Stockholmscentrerade. Och jag kan inte förstå "stockholmare" som kräver att det ska finnas varg någonstans i skogen för att de ska kunna somna gott i sin högbelånade vindsvåning på Södermalm, utan att ägna en tanke åt fårägaren som hittar tio döda får i hagen på morgonen.

  Allt gott!
  /Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när det bor dubbelt så många röstberättigade i Stockholms län som i Norrland är kanske inte (s)tockholmshat en lika säker valvinnare längre. Fast vi med ett innerstadsperspektiv betraktar ju snarast Danderyd som en del av södra Norrland.

   Radera
  2. Demokrati är när tre vargar och två får röstar om vad de ska ha till middag, så visst har du rätt.

   Radera
  3. Nej, Thomas, det var väl när sossarna tappade medelklassen och stockholmsväljarna som de tappade makten, var det inte så? Och det är väl förklaringen till att de numera inte längre vill ha fastighetsskatt eller avskaffa RUT. De vill försöka få tillbaka stockholmare och medelklass. Men nu har ju många stockholmare - åtminstone många som bor i Stockholms innerstad, cyklar till jobbet och älskar gulliga vargar och björnar - blivit miljöpartister istället

   Själv tycker jag att det är bra att alla slutat slå på medelklassen, men tyvärr kan ju pendeln aldrig stanna på mitten...
   /Mikael

   Radera
  4. "Men nu har ju många stockholmare - åtminstone många som bor i Stockholms innerstad, cyklar till jobbet och älskar gulliga vargar och björnar - blivit miljöpartister istället"

   Jo, men nu när myggen attackerar kanske de inte längre tycker miljön är så mysig längre...

   Radera
  5. 15:09: Men nu var det ju så att myggen attackerade i Danderyd/Södra Norrland snarare än oss i central Fjollträsk.

   Radera
 10. Som född göteborgare som flytt sosseghettot och endast återser den fula korrupta staden då jag hälsar på släkt och vänner, hoppas jag inte stockholmare tror att detta småfåniga storebrorskomplex gäller alla som bor/bott på västkusten. Rätt många av oss tycker det är oerhört pinsamt, men att tjafsa med Kålle lönar sig inte. Kålle vet vad som är jätteroligt och man kan inte få för mycket om det.

  Nej jag har inte flyttat till Stockholm, jag flyttade utomlands.

  SvaraRadera