Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2012-07-03 07:45

Ryska ÖB:s karta - Gotland, Stockholm och Norrland är rysk intressesfär

Via bloggrannen Observationsplatsen kan vi nu ta del av ryska ÖB (motsvarande svenska ÖB) Makarovs  karta över vad som är rysk intressesfär, en intressesfär som sedan bekräftades av president Putin. I denna intressesfär ingår delar av Sverige, specifik Gotland, Stockholm och Norrland. I princip är det bara Skåne, Halland, Småland, Västra Götaland och Värmland som inte är rysk intressesfär.


Sedan ingår förstås hela Finland, Nordnorge, Östersjön och Baltikum i denna intressesfär.
Makarovs karta

Jag återger en liten bild av kartan ute till höger, vill ni se en större version får ni vända er till Observationsplatsen.

Vad innebär då detta. Ska man gå på den finska texten så är detta ett område som NATO inte får basera något missilförsvar inom. Då kan man tycka att detta är en storm i ett vattenglas.
Ticonderoga-klassens missilkryssare
Källa: Wikipedia

Men så är inte fallet. I ett skymningsläge, där Ryssland upprepat nu officiellt hotat att slå preventivt mot NATO:s ballistiska robotförsvar, så måste man stänga Östersjön för krigsfartyg med Aegissystemet (Wikipedia), vilket än så länge inkluderar fem missilkryssare av Ticonderoga-klassen och sexton jagare av Arleigh Burke-klassen.

USA och NATO kan på kort tid föra in ballistiskt robotförsvar i Östersjön eller Norska Havet och det blir i ett krisläge alltså av högsta vikt för Ryssland att hindra detta och för USA/NATO av högsta vikt att säkerställa möjligheten till detta. Nu kanske man kan mena att Aegis-systemet inte kan verka mot strategiska ICBM-kärnvapenrobotar ifrån Östersjön (vilket experterna kan träta om, men exakt förmåga lär vara en väl dold hemlighet), men Aegis kan definitivt verka mot det semiballistiska Iskanderssystemet som Ryssland uttryckligen placerar eller placerat ut i Kaliningrad för att kunna preventivt slå ut NATO:s robotförsvar, så argumentationen kvarstår.

Att exempelvis besätta det oförsvarade Gotland blir helt avgörande för att hindra eller möjliggöra NATO:s förmåga att verka i Östersjön. Och Sverige är som bekant inte med i NATO så det är "riskfritt" att preventivt ta det demilitariserade Gotland, vilket man gör på några timmar. I Baltisjk i Kaliningradenklaven står 336:e marininfanteribrigaden ständigt redo och har en timmes marschberedskap. Därefter är det högst fyra timmar innan man är iland på Gotland, och som bekant har man framöver en avsevärd kapacitet för just en sådan operation. 76:e luftlandsättningsdivisionen i Pskov har också en timmes marschberedskap och kan luftlandsätta trupp på Gotland en timme senare. Sverige har inte militär styrka nog att ta tillbaka Gotland. Naturligtvis skulle det bli en kapplöpning om vem som säkrar Gotland först, så det kan förstås lika gärna vara NATO som gör det för att säkra att deras Aegis-kryssare och -jagare kan operera någorlunda ohotat i Östersjön.

Att ta Nordnorge är avgörande för att hindra Aegis-systemet från att ta sig in i Norska havet och nyckeln till Norge stavas norra Finland och svenska Norrland. Detta kan man också göra preventivt, då vare sig Finland eller Sverige är NATO-länder. Därefter faller möjligheten att försvara Nordnorge, som utan genvägen via Finland-Sverige i princip bara är en väg, med tjogvis med tunnlar och broar och bland världens mest lättförsvarade terräng.

Vidare är förstås övrigt svenskt försvar ett mål man lämpligen nedkämpar med Iskandersystemet från Kaliningrad för att underlätta en ockupation av Gotland. Med den förlängda räckvidden för semi-ballistiska Iskander når man även Stockholm, men förstås också svenska flygbaser i sydöstra Sverige, inklusive F 17 Kallinge/Ronneby och Malmen i Linköping. Samt Stockholm. Ni som läst Midvintermörker vet vad det handlar om.

Så vifta inte bort den här kartan som en storm i ett vattenglas. Den säger definitivt att i preventivt syfte så ämnar Ryssland ta åtminstone Gotland för att hindra NATO:s robotförsvar från att verka i Östersjön. Man kan också med säkerhet säga att den som viftar bort kartan som att den bara handlar om robotförsvaret antingen inte vet vad hin pratar om eller är en inflytelseagent som vill förringa att Ryssland med svart på vitt pekat ut att Sverige är en måltavla i ett skymningsläge.

Sverige, undantaget Sydvästsverige, är rysk intressesfär. Punkt.

Se även Försvar och säkerhet och bloggrannen Wiseman. Svensk media och politiker kör förstås med sin vanliga kommentar. Citat: "."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Det som alltid glöms bort i den offentliga debatten kring ett robotförsvar i Europa är att det ingalunda kan hindra ryska robotar avskjutna mot USA eftersom dessa går en helt annan bana.

  Däremot går robotbanorna från Iran mot USA rakt över Östeuropa, Östersjön och norra Sverige, liksom ryska robotar avsedda att träffa mål i Europa.

  SvaraRadera
 2. Som vanligt både intressant och oroväckande.

  Och det visar ju bara hur skrämmande realistisk din bok är (jag håller på att lyssna på den under mina pendlingsresor och har kommit ungefär halvvägs...)

  En liten fundering bara - varför hittar du på och använder ytterligare ett könsneutralt pronomen "hin", istället för att använde det betydligt mer etablerade, vid det här laget, "hen"? Tänker du fortsätta med det?

  Eller har du problem med "bagaget" som hen för med sig i form om politiserat begrepp från exempelvis extremfeministernas håll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hin är ett gammalt, redan tidigare existerande svenskt könsneutralt ord. Varför uppfinna hjulet?

   Radera
  2. hin håle...

   ...förlåt, OT

   En frågor, on topic:
   Hur mycket eskort och annat vill man skicka med ett aegisbestyckat fartyg?

   Radera
 3. Om man sätter en grötmyndig 'punkt' i fetstil, samt meddelar att den som säger emot är rysk agent, är väl detta en indikation på att argumenteringen i sig innehåller väldigt svaga inslag som kanske inte skulle överleva en kritisk granskning? Alltså ett försök att skrämma bort oppositionen innan den ens har yttrat sig.

  SvaraRadera
 4. Lika intressanta saker som kartan finns i den finska texten, dvs Makarov ifrågasätter finnarnas rätt att hålla övningar på finskt territorium och Putin bekräftade vid president Niinistös statsbesök att Makarov talade med Putins mun.

  ----

  För övrigt, värt att minnas är finnarnas Hamina-klass. Dessa robotfartyg med avancerade smygegenskaper kan kopplas upp i finnarnas robot/luftförsvar, vid behov även leda hela systemet ifall de landbaserade centralerna skulle slås ut. När Hamina-klassen är uppkopplad är det samma situation som ifall en Arleigh Burke-klassen skulle sitta inne i Finska Viken.

  Minns dessutom att finnarna köper kryssningsmissiler till flygvapnet och deras markbaserade missilplatformer, vilket gör att finnarna är kapabla att slå hårt med precision djupt in på fiendeområde vid behov, något som en eventuell fiende måste ta med i beräkningarna, det perfekta svaret på ISkander.

  Att sedan finnarna skaffar ytterligare 600 Stinger till markstridskrafterna är ytterligare ett tecken på att finnarna vet vad de sysslar med.

  -----

  Ett intressant faktum, finska flyget kan operera från samma baser som USAs marinkårs flyg, med gemensamt underhåll och gemensam vapenförsörjning. Och marinkåren är som känt de som USA skickar först.

  Undrar ifall finnarna fortfarande utbildar fler piloter än de officiellt har användning för, precis som under Draken-epoken ? Då stod ett stort antal Draken lagerställda i Sverige och väntade på finska piloter, vilket skulle ha mångdublat storleken på det finska flyget. Ifall de fortfarande gör detta, vars står planen och väntar, måntro i öknen i Arizona eller Nevada ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hamina-klassen saknar både radar och missiler att upptäcka eller för den delen påverka ICBMs. Kryssningsmissiler? Menar du de JSOW som kommer att finnas i tjänst 2015? Eller RBS-15 Mk.III?

   Radera
  2. Ja, Hamina saknar möjlighet att bekämpa ICBM, men det har enbart USA och Ryssland, eventuellt Kina.

   Finnarna köper AGM-158 JASSM för flyget samt ATACMS för armén.

   Det landbaserade luftförsvaret består bla av

   Crotale NG
   ASRAD-R
   BUK M1
   NASAMS

   Sjömålsrobotar har finnarna just RBS15 mk III

   De nyaste finska robotbotarna är dessutom försedda med Umkhonto som lv

   Radera
  3. Att jämföra en Hamina med en Arleigh Burke är som att jämföra en vaxholmsbåt med en finlandsfärja.

   Radera
  4. Baron Von Keff missar poängen, en Hamina <> Arleigh Burke, men ALLA Hamina uppkopplade ( dvs fullständigt integrerade ) i det totala finska robotförsvaret är något att bita i.

   Det är poängen med Hamina-klassen, de enskilda båtarna kan var för sig eller ALLA TILLSAMMANS kopplas upp i finnarnas robotförsvar med tillhörande ledningscentraler och vid behov kan vilken som helst av Hamina-farkosterna ta över ledningen utav hela robotförsvaret och Hamina-farkosterna kan vara utspridda längs hela finska skärgården då denna uppkoppling sker.

   Radera
  5. Realist2011: Föga imponerande. Net centric warfare är så 90tal.

   Radera
  6. Baron Von Keff missar ytterligare en poäng. Ett försvar av den här typen är ytterst svårt att slå ut och därtill ger det en förmåga att koncentrera verkningseld.

   Radera
  7. Kul att de fick köpa JASSM, senast jag hörde hade USA slängt in en skiftnykel i det maskineriet, men de har alltså ändrat sig?
   Umkhonto är ju det som Visby klass skulle ha haft.
   När det gäller svenskt luftvärn är RBS 97 inte att förakta, men de står ju knappast skjutklara, om någon ens tränas på dem.

   Radera
  8. @realist2011: Det finns något som heter signalspaning och det finns något som heter telekrigföring. Det är något som är mer eller mindre okänt i Sverige men som är standard i stormakternas krigsmakter. På pappret ser det jättebra ut med ett nätverksbaserat försvar baserat på vitt spridda små enheter men kartlägg/bryt sönder nätverket och allting rasar ihop fortare än vad det skulle ha gjort annars.

   Radera
  9. Exakt. Och Finland hör till de länder som har telekunnande och kunnande i IT-säkerhet. Det är ingen slump att finnar brukar röra sig på staben till NATOs cyberkommando.

   Radera
  10. Realist, jag kan bara konstatera att vi är på olika plan när det gäller sådant här. Signalspaning och telekrigföring är något som man sysslade med långt innan internet ens var påtänkt. Det har inget att göra med IT-säkerhet och bara tangentiellt med förmågan att bygga mobiltelefoner. Har vi möjligen att göra med en lokalpatriotisk finne här?

   Radera
  11. Nej, men finnarna har av hävd varit mycket bra på allt från signalspaning till kommunikationssytem i fält. Kolla upp Hallamaa för att nämna ett exempel. Ett annat exempel, varken västmakterna eller tyskarna hade såpass avancerad bärbar radioutrustning som finnarna hade för sina specialförband under ww2, problemet då var bara att finnarna inte hade resurser att producera tillräckligt många system och finnarna är fortfarande mycket bra på militära kommunikationssytem samt signalspaning. Därtill har finnarna satt upp ett cyberkommando av samma typ som tyskarna och USA har, medan Svedala verkar närmast att satsa på Genuskommandot ;)

   Radera
 5. Har inte läst din bok Midvintermörker. Några reflektioner. Det är väl självklart att de baltiska staterna tillhör den ryska intressesfären, då det är mindre än 20 år sedan de blev självständiga. Men framförallt med tanke på antalet ryssar som bor och verkar där. Att Finland och delar av Sverige och Norge skulle inbegripas i denna intressesfär förefaller mindre troligt. Med all respekt för Rysslands ambitioner när det gäller nya landområden, så tror jag att Ryssland redan är så inflätad in EU-ekonomin genom Nordstream och alla andra olje- och gasledningar västerut. Och knappast vill riskera sin starka maktposition och de goa inkomster detta ger.
  Så att inte använda denna maktposition som olje- och gasleverantör utan i stället skrida till vapen eller båtar vore att väl skjuta sig i foten. Däremot har jag länge funderat om inte Sverige har ett trumfkort i Gotland under kommande förhandlingar med Ryssland för fortsatta leveranser av olja och gas från Ryssland efter 2025-2030, då både Danmark och Norge knappast kommer att kunna leverera en droppe olja till Sverige. En galen tanke men vi kanske får hyra ut eller ge upp Gotland för att få oljeleveranser!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror minsann de skjutit sig i foten. Eller iaf i tårna.

   Radera
 6. 1. En timmes marschberedskap för en brigad eller ännu mer en division? 8000 man befinner sig aldrig mer än en timmes väg från förläggningen? Dygnet runt, året runt? De siffror jag hört är 36 timmar och det är illa nog.
  2. EU/Svensk ekonomi är så sammanflätad med Rysk att jag finner ett angrepp högst osannolikt. Ska vi verkligen betala för ett scenario som troligen aldrig kommer att uppstå, eller ska vi lägga pengarna på annat som följer en mer sannolik linje? När det gäller Rysslands intressesfär så ingår vi naturligtvis i den, de ingår ju i vår.

  SvaraRadera
 7. Vad Ryssland och dess agerande beträffar, oljepriset spelar en viktig roll
  Kreml behöver ett högt oljepris, i dagsläget skall priset ligga på ca USD 115 / barrel för att ryssarna skall nå break-even.

  Kreml använder sina exportintäkter dels till att rusta, dels till hålla ryssen på gatan lugn och ifall sviktande oljeintäkter leder till att ryssen på gatan inte längre håller sig lugn, då blir Kreml garanterat oberäknelig sett ur grannarnas synpunkt.

  Det fina i kråksången är att Kreml inte investerar i infrastruktur och förädlingsindustri, dvs detta är en garant för att Ryssland skall förbli svagt. Fint så :)

  SvaraRadera
 8. Skrivet i Wisemans blogkommentarer av mig i början av juni...

  _____

  Det största reella hotet mot Ryssland är från USA via Europa och Nato. Ryssland arbetar aktivt i grupperingen Shanghai Cooperation Organization tillsammans med Kina och Indien mm för att inom snar framtid ersätta dollar som reservvaluta och öka det interna samarbetet både ekonomiskt och utvecklingsmässigt. Ryssland är den enda part som USA inte kan hota militärt - det är därför USA vill placera ett ABM-system med tusentals Patriot-robotar för att slå ut Rysslands andraslagskapacitet vilket medger förstaslagsförmåga för USA. Det är detta som den Ryska generalen refererar till när det gäller preventiva attacker på dessa ABM-installationer. Det som är skrämmande är att det i USA finns parter som anser att man kan vinna ett kärnvapenkrig mot Ryssland om ABM-systemet inför. Dock så vet inte dessa parter om hur man skall kunna släcka de massiva skogsbränderna som utlöses i Sibirien mm vilket kommer att slå ut hela jordens jordbruksproduktion - slutet för mänskligheten...

  USA vill placera ett antal av dessa ABM-system i Östersjön på Aegis-kryssare - en basering på Gotland kan skydda / förhindra en sådan placering. Gotland blir därmed ett mål för både USA och Ryssland.

  Detsamma gäller ev. basering i norr - Luleå med sin långa startbana i kombination med järnväg mot Atlanten är en av de effektivare baseringarna för Patriot-system. Därmed blir Luleå ett kärnvapenmål för Ryssland.

  En stor del av Rysslands exportintäkter går via Östersjön och Northstream i form av oljeexport. Sovjetunionen föll p g a ekonomisk krigföring via oljeprissänkningar av bl a OPEC och USA - att slå mot Rysk oljeexport är ett reellt hot mot Ryssland och även Tyskland som blir beroende av Northstream. USA kommer knappast att ta hänsyn till Tyskland och Europa när de vill eliminera Ryssland / SCO som hot.

  Att Sverige rustar ner i dessa sammanhangen är direkt idiotiskt - om man dessutom tror att Nato skall acceptera ett snabbt Svenskt inträde utan stöd i befolkningen så är man verkligen inkompetent - Nato vill inte få in en så sårbar part som Sverige in i samarbetet med små möjligheter vi har att stå för vårt eget försvar. Och ett inträde i Nato för Sveriges del kommer att öka spänningarna i området och öka riskerna för större konflikter.

  Det finns egentligen bara ett fåtal saker att göra: återinför värnplikt, kalla in de senaste årgångarna till repövningar och förstärk försvaret på Gotland och i Norra Sverige. Sedan bör man omformulera solidaritetsförklaringen som ändå är ett skämt. Hyr in / införskaffa Norges SAM-system baserade på AMRAAM för att snabbt få till landbaserat luftvärn tills dess att ett större inköp kan göras. AMRAAM används av Gripen idag.

  Ha det!

  Dubbelgrön

  SvaraRadera
 9. Jag hoppas innerligt att ryssarna tar Gotland denna vecka!
  Det skulle lösa många problem för Sverige om vi blev av med manskapet som befolkar ön nu.

  SvaraRadera
 10. Är det inte kul att Corno aldrig nämner USA eller vad de gör och anser vara deras intressesfär (tänk bara på Cuba krisen där USA blev jätte sura torts att de började med raketer i Turkiet)? Precis som den dokumentären om Putins Ryssland... Utländska regeringar stödjer antiregerings grupper och när de stängs ner är det antidemokratiskt. Undrar vad USA skulle säga om Ryssland eller Kina gjorde liknande hemma hos de. Med tanke på vad svensk polis gjorde mot folk som bara protesterade mot urballad kapitalism så skulle det förmodligen bli summariska avrättningar om grupper hade stöd från utlandet.

  Med andra ord lägg ner den patetiska dubbelmoralen. Varje land har intressesfär och agerar i den. Ryssland har inget intresse av att anfalla någon, något man inte kan säga om USA och deras knähundar som har på senaste tiden invaderat två länder med minst sagt idiotiska ursäkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två? Under de senaste 20 åren... Irak 91, Jugoslavien 99, Afghanistan 2001, Irak igen 2003, Yemen 2010 (?), Libyen 2011 plus lite special operations här och var i världen. Iran/Syrien 2012 eller 2013 verkar vara på gång också. Krig anses vara en sorts sport i USA och amerikaner älskar underhållning.

   Det fredsälskande Sverige är förstås informellt allierat med världens värsta krigshetsarnation. Vi skickar svenska soldater till deras krig och ställer upp på deras sida när de muckar med ryssarna. De dumma norrbaggarna ska förstås vara ett snäpp värre, de gav krigshetsarnationens överbefälhavare Nobels fredspris...

   Radera
  2. Glöm inte Somalia '93...

   Radera