Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2012-07-25 12:35

Runda bordet

Stämningen kring det runda bordet var tryckt.


Polacken stirrade ner i sitt glas med genomskinlig vätska, men Kalle gissade baserat på de små klunkar som polacken hade tagit att det inte handlade om vatten. Spanjoren satt och försökte se glad ut medan han klunkade på sitt glas Coca-Cola, men Kalle visste att det var hälften rödvin, hälften Cola. Den ende som inte försökte dölja att de som vanligt arbetade, eller "arbetade" som Kalle brukade kalla det, under påverkan av rus för att lugna nerverna var italienaren. Utan omsvep så var det rödtjut, inhandlat skattefritt i den egna shoppen för EU-noblessen här i Bryssel.

Själv drack Kalle förstås kaffe. Alkohol fungerade inte på honom, utan det var kaffe som gällde. 

Till slut bröt spanjoren tystnaden.

"Vi måste göra något! Hela EU håller på att gå rakt åt helvete. Vi förlorar legitimitet och missnöjet jäser under ytan."

"Vi har aldrig haft någon legitimitet, men vi är oroade för den ryska kapprustningen och de uttalade hoten. Senast i torsdags flög man runt med strategiskt bombflyg vid vår territorialgräns i Östersjön" kontrade polacken.

Kalle kände att han var tvungen att bryta in.

"Det där måste vi hålla jävligt tyst om. Min regering håller på att avveckla försvaret och vi kan inte låta det framgå att ryssen blivit allt mer offensiv. Nej, vi måste blanda bort korten. Vi behöver få folket att tänka på något annat. Jag vet precis vad!"

Italienaren suckade.

"Nej, dra inte upp peak oil nu igen. Ditt tjat om oljan börjar bli tröttsamt, Kalle. Vi har just betalat dyra pengar för en peak oil-förnekarrapport hemma i Italien, vi var ju överens om att sopa det hela under mattan!"

"Ja, min regering gjorde det samma och hostade upp miljoner för motsvarande rapport tidigare i våras. Utan att fråga mig. Man tog rent av in en norrman för att ge det hela lite legitimitet. Men ärligt talat, vi vet alla att det är peak oil som spökar. PIIGS-länderna är ju de som har högst oljekonsumtion i förhållande till BNP och per capita och så länge energibristen består uteblir tillväxten. Och utan tillväxt kan vi inte hantera skuldberget vi köpt våra väljare med" replikerade Kalle torrt.

"Det vore politiskt självmord att dra upp peak oil i det här läget!" inflikade polacken.

Spanjoren bröt in.

"Men vi gick ju till krig mot Libyen för att säkra oljetillgången. Det hjälpte ju inte. Men vi körde med fred, demokrati och frihet den gången. Folk gick ju på det, trots att det var al-Qaida vi hjälpte kasta ut Ghadaffi."

Han tänker bra spanjoren, även om han är småfull, konstaterade Kalle och tog en klunk kaffe till.

"Om vi nu inte ska satsa på ett EU-omfattande lyft för förnyelsebar energi, så får vi ta till med något som alltid fungerar. Fred, frihet och demokrati! EU måste återigen framstå som ett fredsprojekt! Låt oss skapa någon form av plattform vi kan leda bort uppmärksamheten från skuldkrisen och energikrisen med."

"Glöm inte matkrisen" sköt italienaren in.

"Ja, vi kan kalla det hela något intetsägande!" 

Polacken svepte sitt glas med genomskinlig vätska och grimaserade. Han tog upp en plunta och fyllde på glaset.

Så ska en slipsten dras, tänkte Kalle.

"European Global Strategy" lade Kalle fram som förslag. "Och så drar vi igång ett fredsinstitut, European Insitute for Peace."

"Utmärkt!" 

Italienaren verkade nöjd. 

"Jag har flera släktingar som behöver jobb."

"Och jag har gentjänster att betala av och har några bra kandidater till institutet. Det blir väl skattefritt med fulla Brysselförmåner?" undrade spanjoren.

"Självklart! Det behöver man väl inte förtydliga. Skattefria höga löner, gratis resor, handla allt tax free, naturligtvis!" konstaterade Kalle.

Det viktigaste var ju att vi som svenskar inte riskerar förlora något inflytande. Sedan kunde medelhavsländerna tillsätta fredsinstitutets tjänster med sin svågrar, svärsöner och maffiakontakter. Det hela handlade ju ändå bara om en fasad för att avleda uppmärksamhet.

"Men då säger vi så!" 

Spanjoren lät bestämd och fiskade upp sin mobiltelefon.

Kalle svepte det sista kaffet. Nej, svårare än så var det inte. Bröd och skådespel. Eller åtminstone skådespel. Han skrattade lite förnöjt åter att återigen kapat kontinentens namn till ett EU-internt projekt. Dags att skriva något på Twitter så det såg ut som att han jobbade.

Alla likheter med verkliga händelser, platser eller personer, levande eller döda är ett rent sammanträffande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Måste testa vin o cola...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spanjorer har chips som tilltugg. Finns färdiga party-kits med Cola+rödvin+chips att köpa i varje Pressbyrå (motsv).

   Radera
  2. Så det är DET som är problemet. Vid en spexit så kommer de få nöja sig med dricka rödtjutet rent då det bli dyrare för spanjorerna att importera cola:)

   Radera
  3. Har hört att ungdomar som hänger sig åt "Rioja Libré" får omotiverad huvudvärk. Något för FHI att ta tag i, en nationell kampanj kanske, i förebyggande syfte?

   Radera
 2. Jag har hört att många av EU-tjänstemännen inte skattar på lönerna, men är det så djävligt så att de har Tax-Free-shoppar också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att alla anställda inom EU har den förmånen.

   Radera
 3. Kalimotxo är överraskande gott och är den perfekta partydrinken. God, svalkande och inte för starkt. Givetvis inget man gör på finvin.

  SvaraRadera
 4. Maugeris rapport gjordes på Harvards Belfer Center som sponsras av BP (inte blackpearl...den andra BP) för att det är så praktist i valtider att presidenten kan berätta att bensinpriserna kommer att gå ner. Det finns ju forskning med hårda ändpunkter på det...
  Kan garantera att italienska staten inte betalar för sånt strunt.

  SvaraRadera
 5. Jag sitter på Färöarna och förundras. Min sambo har precis kommit in på lärarhögskolan här. Skolan berättar stolt att hela första dagen ska göras i samarbete med Statoil! De ska spela ett spel som heter Oilsim:

  OilSim main strengths are that it:
  Engages the learners
  Puts everything into the oil and gas context

  OilSim is divided into 7 modules, each covering a part of the upstream value chain.
  Geological Overview
  Prospecting
  Exploration Drilling
  Depletion Plan
  Facilities Plan
  Construction
  Production

  Vad ska en lärare i lågstadiet ha det till? Här är de inte lika subtila och blygsamma med sponsring...

  SvaraRadera
 6. Kudos, Cornucopia!

  Du måste ha haft det roligt när du skrev det här!

  SvaraRadera
 7. Angående peak oil känner jag mig mer förhoppningsfull efter The Economists 15-sidorsspecial om skiffergasen. Kan tillräckligt många fordon gå över till att köra på naturgas minskar man användningen av bensin och diesel i motsvarande mån som produktionsminskningen "peak oil". Skiffergasen finns i Europa, Kina m fl ställen.

  De avslutar också med att metanhydraterna idag inte ses som kommersiella, men det var samma visa med skiffergasen tidigare. Metanhydratrna uppskattas till flera gånger oljereserverna.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Methane_clathrate

  Jag är inte så värst påläst eller engagerad i ämnet och tänker inte munhuggas med någon men det var intressant att läsa en annan vinkel på det hela. Själva P.O.sidan ( "PO-Kyrkan") har jag ju här på Cornus sajt, hos Flute, o s v

  Oavsett P.O. och tomma Stockholmsmotorvägscenariot eller inte har vi dock det här med växthuseffekten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar att du utvidgar ditt perspektiv till att även läsa riktiga böcker, du vet såna där hårda saker med många sidor. "Peeking at peak oil" förklarar allt för de som vill veta mer än det som i media säljer bäst för dagen. Och eftersom du inte är så värst påläst och inte vill munhuggas så tänker jag inte utmana din lilla världsbild. Imponerande dock att du ändå kommenterar sånt du inte kan något om. Tyder på en stark religiös övertygelse.

   Radera
  2. Kanske kan vara värt att påpeka, Karl, att det händer ganska mycket i världen utöver Peak-Oil. Kanske kan vara värt att vidga dina vyer också?

   Radera
  3. Det kan du ge dig på Expo. Håller även koll på världen genom de finaste amerikanska nyhetsmedia som bla The Daily Show och Colbert Report. Skönt ibland att få en opartisk sammanfattning av det senaste utan att behöva skanna hela webben.

   Radera
  4. Hur du än vrider och vänder på det så kommer också peak-gas och peak-kol (och därmed också peak fossila bränslen). Det är bara en tidsfråga innan det sker.

   Sen kan man ju välja att stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting, men det ändrar inte vad som händer ute i verkligheten.

   Radera
 8. Synnerligen imponerande Cornu!

  Men verkligheten överträffar oftast dikten... så man kan förmodligen utgå från att det faktiskt är bättre på riktigt. Till exempel så lär Merkel ha skällt ut Sarkozy för att han gjort sig lustig över att hon tog "påtår" på sin osttallrik. Det är sådana viktiga spörsmål som måste lösas i EU.

  SvaraRadera
 9. Det är ingen bortblandning av kort att försöka bygga gemensam Europeisk utrikespolitik. Däremot kanske det är dömt att misslyckas eftersom krisen samtidigt verkar splittrande på hela unionen. Det blir i alla fall intressant att se vilka de minsta gemensamma nämnarna är med 3 katolska stater. Och hednalandet Sverige. Men Katolikerna kan ju hävda att Bildt har ett större uppdrag, och han kan acceptera. EU-flaggan är redan blågul. Och åtminstone delar av svenska frikyrkorörelsen anser sedan länge att Bryssel är Rom/Vilddjuret. Folkens och stammarnas undergång i och med den fria rörligheten, men samtidigt gott om svenska patricier i Bryssel./Tobias Wallin

  SvaraRadera
 10. Ja, jag småfnissade också när jag läste Bildts artikel, det måste väl alla gjort? Ok förlora Gotland till Ryssen, peak oil, EMU rasar, tunga grejor...Men rödvin med coca cola, där går gränsen. DET tror jag inte på, något så vidrigt tror jag vi slipper se i Europa.

  SvaraRadera
 11. Bra Skrivet, men jag saknade en Portugis och en Belgare. Antar att belgaren fastnade utanför en automatisk dörr på grund av att hans utstrålning inte räcke till för att dörren skulle reagera.

  SvaraRadera
 12. Haha den var bra. Man kan undra vad vi ska ha allt "inflytande" till när vi inte vågar säga vad vi tycker för att inte förlora inflytande.

  SvaraRadera