Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2012-07-24 16:44

Ja till euron!

Som politiskt obunden försöker jag hitta vältaliga och relevanta bloggrannar bland riksdagspartiernas sympatisörer. Förekomsten av dessa innebär inte ett politiskt ställningstagande från min sida. En av grannarna är den ledande socialdemokratiska bloggaren Johan Westerholm på Mitt i steget. Vad som pågår inom socialdemokratin är i allra högsta grad intressant, eftersom de kommer bilda regering efter nästa val.


I sitt senaste blogginlägg påpekar Westerholm att (s) inte ens tänker tanken att avskaffa jobbskatteavdraget. Helt enkelt därför att svenskarna torskat dit så mycket på skulder att det inte går att höja skatten. Som bekant har många tagit sitt jobbskatteavdrag och lånat pengar, så skattesänkningarna har gått till räntor. Allt fler i medelklassen klarar inte längre skattehöjningar på grund av detta, utan får fortsättningsvis finna sig i att betala ränta till banken istället för skatt till staten. Även när (s) tar över 2014.

Att man dessutom lånat pengar för jobbskatteavdraget gör ju att staten går miste om ytterligare skatteintäkter i form av ränteavdragen, även om svenska staten för tillfället går runt.
Växelkurs EURUSD, veckochart.

Men Anders the Borgs fantasiprognoser om svensk BNP hotas nu ordentligt av skuldkrisen och speciellt att euron är i fritt fall. Däremot kanske man inte ska hålla med Schibsted/SvD om att euron är på rekordlåga nivåer gentemot andra valutor. T ex var euron svagare mot dollarn så sent som för två år sedan, juni 2010. Men vi har ju currency wars, där EUR och USD tävlar om vem som kan försvaga sin valuta snabbast. EUR ser ut att dra nu, men det är inte 100m sprint, utan ett maratonlopp. Så vem som "vinner" återstår att se.

Det svenska handelsunderskottet mot EU kommer växa ännu mer än dagens ca 100 miljarder SEK och svensk export mot denna största marknad för de svenska exportföretagen kommer drabbas hårt nu när semestern snart är över och man ska börja producera igen på fabrikerna. Och kom ihåg att allt snack om en vändning i eurozonens ekonomi bara är just tomt snack. Som bloggrannen Den hälsosamme ekonomisten påminner oss om så har fantasiprognoserna om grekisk BNP nu missats med 17%. Det är verkligheten istället för politrukernas fria fantasifoster och glädjeprognoser.

Spaniens ekonomi kommer inte heller vända och som ringar på vattnet drabbas andra EU-länder, inklusive Sverige så länge farsen pågår och aktörerna saknar omdömet att träda ur skiten. Birger Schlaug konstaterar att ingen som förespråkar (Carl B Hamilton och (fp)) eller förespråkat euron (många, många ...) eller valutasamarbetet kan ha någon som helst trovärdighet längre, även om de låtsas ha det. Roligare än Monthy Python är Schlaugs omdöme.

Låt oss titta på Schibsted/SvD:s ledarsida den 15:e september 2003, när svenska folket visade sig vara mer begåvade än etablissemanget och röstade nej till detta vansinne.
"SvD [...] bekymras över Sveriges framtid."
Schibsted kanske skulle bekymrat sig mer över EU:s framtid...

Eller vad sägs om Ulf Jakobsson hos Industrins utredningsinstitut:
"När ett land råkar ut för en betydande störning i ekonomin är det därför säkrare för landet att tillhöra ett valutaområde med en stor likvid valuta, än ett område med en liten illikvid valuta. "
Berätta detta för Grekland, Irland, Spanien, Portugal, Italien, Cypern mfl. Det verkar snarare som att vid betydande störningar i ekonomin så blev just valutaområdet ett problem.

Riksbanken hänvisade inför folkomröstningen till att euron är bra för tillväxten. Lustigt nog så har Sverige visat upp bättre tillväxt än eurozonen på sistone. Greklands fall med nästan 7% i BNP 2011 och motsvarande som väntas i år är väl ett tydligt exempel på sk "tillväxt" får man anta, liksom att eurozonen är i recession i sin helhet trots att omvärlden knallar på.

Bonnier/DN sammanfattade Ja-sidans argument för införande av euron. Vad sägs om t ex
"Den gemensamma valutan bidrar till att väva samman medlemsländerna, vilket stärker fred och välstånd.
[...]
Hushållen gynnas av billigare lån. Med en liten oskyddad valuta som kronan, däremot, tvingas Sverige betakla en "riskpremie" i form av lite högre ränta."
Fred och välstånd har inte stärkts av euron, tvärt om så ligger retoriken mellan olika EU-länder idag på en nivå som för 100 år sedan hade lett till krig. Och som bekant har Sverige lägre räntor än EU-länderna, vilket förvisso inte gynnat hushållen utan istället gett oss en enorm skuldbubbla, bostadsbubbla och framöver en rejäl och katastrofal kris för Sveriges del. Ränta betalar man baserat på hur välskött ens ekonomi ser ut att vara, inte vilket valutaområde man ingår i. Däremot får man garanterat fel växelkurs om man är med i ett valutaområde.

Och slutligen:
"Det blir omöjligt för Sverige att fuska sig ur strukturproblem genom valutakursförändringar."
Ja. Och det är just därför vi just nu har en europeisk skuldkris. Istället för att kunna fuska sig ur sina strukturella problem så krossar man välfärd, inhemsk ekonomi, företag och privatpersoner i drabbade euroländer. Politiker är generellt inkompetenta, de är inte valda för kompetens utan för förmågan att dupera väljare att rösta på dem. Därför uppstår alltid strukturproblem och då behöver man fuska sig ur dessa.

Internet Archive har tack och lov sparat gamla jatilleuron.se. Komplett med citat ifrån Björn Ranelid och allt. Ja, denne folkkäre ... människa sålde alltså ut sig till Ja-kampanjen. Man drog även till med rysskräck och rädslan för att inte vara med i häftiga gänget som står och röker runt hörnet på högstadieskolan:
"För gemenskapen och tryggheten. 300 miljoner människor använder euron idag. Om tio år kan Sverige, tillsammans med Ryssland, vara det land runt Östersjön som står utanför eurosamarbetet."
Berätta det för polackerna eller för den delen danskarna (som iofs har en valuta peggad mot euron). Tragiskt bortgågne Anna Lindh citeras "ett ja till att bättre bestämma över vår egen framtid". Jag är inte helt säker på att grekerna och spanjorerna håller med om att de just nu bestämmer över sin egen framtid. Marit Paulsen "bevara ett mångfaldigt Europa i fred och frihet". Hur fria känner sig grekerna när euro-trojkan bestämmer över landets ekonomi och politik?

Man ska inte heller glömma att ett av de viktigaste argumenten var att det skulle vara synd om vår finansminister om vi inte införde euron.
"Med euron blir Sverige medlem i Europasamarbetet på riktigt och vår finansminister slipper sitta på avbytarbänken."
Det var tider det! Tyvärr verkar ordentliga kopior, inklusive grafik, på jatilleuron.se vara borta från nätet, men debattartiklarna lever kvar för den som vill roa sig i hängmattan.

Nu ska vid dock inte vara självgoda som svenskar. Den svenska bostadsbubblan och skuldbubblan kommer knäcka oss, men med en egen valuta kommer effekterna inte bli lika allvarliga som för t ex relativt likvärdiga Irland ("tigerekonomi" har ju även Sveriges Pippi Långstrumpekonomi kallats), utan mer hamna på brittisk nivå, dvs med ordnade nedskärningar i välfärden som vi själva bestämmer över, t ex införande av terminsavgifter för onödig högre utbildning etc. Skillnaden blir alltså att vi får bestämma själva.

I botten ligger problemet med tillväxtens gränser och inget valutasamarbete kan rå på en stagnerande ekonomi. Sverige valde att vi själva ska bestämma hur vi skall avveckla vår välfärd, medan de länder som införde euron ålagt andra att bestämma hur avvecklingen ska ske.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. "Politiker är generellt inkompetenta, de är inte valda för kompetens utan för förmågan att dupera väljare att rösta på dem. Därför uppstår alltid strukturproblem och då behöver man fuska sig ur dessa."

  Det var verkligen en pärla. En kandidat till ett bevingat ord. Och det sammanfattar hela inlägget bra.

  Är det inte på ett sätt befriande detta? När man inser att ingen är särskilt mycket smartare än man själv. Alla spel för gallerierna är just det, och det finns inget skäl alls att bli imponerad av experter, förståsigpåare och politiker. Framgång är, oftast, en god förmåga att dupera och manövrera i maktpyramiderna.

  "Vet du då icke, min son, med huru ringa förstånd världen styrs?" (fritt efter Axel Oxenstierna)
  /Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag säger bara Annie Lööf!

   Radera
 2. Om dagens politiker läst Nationalekonomi A 20poäng (idag 30 poäng, inflation även här) och förstått innehållet av kursen så hade de förstått att en gemensam valuta i ett Europa som består av så många komplett olika länder kommer att innebära industriutslagning i väldigt många regioner.

  Är böjd att ansluta mig till konspirationsteorin att politkers egna karriärer är viktigare för dem än välståndet för de väljare som valt dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl relativt väl dokumeterat att det stämmer. Hela Public Choice teorin bygger ju på att politker är röstmaximerande och byråkrater är budgetmaximerande.

   Radera
 3. Trodde aldrig någonsin att jag skulle säga det men det skulle vara skönt om smygsocialisten Reinfeldt får sparken i nästa val. Gissar att SD får 15% med hjälp av många missnöjda moderater.

  //Jonas75

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många (sd)-kramare som kommer bli besvikna när man harvar vidare runt säg 4-5%. Avpixlat.se är inte representativt för svenska befolkningen, oavsett hur mycket ni dunkar varandras ryggar, sorry.

   Utfallet blir en koalitionsregering med (s) i spetsen. Enda alternativet är att (mp) tar plats i en borgerlig regering, vilket lär ske över Annie Lööfs döda kropp.

   Radera
  2. Då går nog hellre (c) i koalition med (s) än att de släpper in (mp) i regeringen.

   Radera
  3. Avpixlat.se är å andra sidan inte representativt för SD heller, utan bara för en svans av deras minst begåvade anhängare (plus en del nationaldemokrater och annat löst folk).

   Radera
  4. Whoa, får jag citera dig?

   Radera
  5. Specifikt "[avpixlat.se är] bara för en svans av [sd:s] minst begåvade anhängare".

   Radera
  6. Citera på du, om du tycker att du vill!

   Radera
  7. Rekommenderar att du bara citerar information som passar det journalistiska upplägget, precis om avpixlat [gör][sic?]

   Radera
  8. Jag betvivlar att Cornu och Börjesson har haft tillfälle att göra begåvningsmätningar i SD-anhängarnas led. Därmed faller deras påstående att vissa andra är en svans av SD:s minst begåvade anhängare platt till marken.

   Riksdagspartiet SD analyserar och argumenterar på vissa sätt, en nätsajt med syfte att nå många och väcka några gör det på andra sätt. I båda fallen krävs begåvning för att bli framgångsrik.

   Radera
  9. PerAlbin: Jag är själv halvt om halvt SD-anhängare, som jag bl a skrivit om här. Att jag inte är det fullt ut har bland annat att göra med sidor som Avpixlat.

   Dessa sidor, med sina infantila och hårdvinklade resonemang, och framför allt med sin till följd av rundgång och självförstärkning för varje månad mer extremistiska och mindre balanserade kommentarssektion, gör en oerhörd skada för partiet. Att sådana sidor, rättvist eller inte, betraktas som så tätt ihopkopplade med SD omöjliggör partiets ständiga strävan att bli mer av ett alternativ för vanligt folk och mindre av en paria.

   Det är ofrånkomligt att man som mer eller mindre neutral observatör som försöker läsa in sig på partiet tänker: “Kan SD själva verkligen vara rumsrena om deras anhängare håller på så här?” Men detta fattar skribenter och kommenterare på Avpixlat inte ens själva, utan de tycks tro att de är en tillgång. Att det sedan finns såna som Ekeroth i partiledningen som inte heller begriper det gör ju inte saken bättre.

   Radera
  10. Börjesson, Tack för en balanserad kommentar, inkl hänvisningen. Du har dock en liten bit kvar att gå. Du kan utgå från att SD:s politiska ambitioner framgår av deras partiprogram och riksdagsmotioner, och ingenting annat. Som du konstaterar är deras politiska ställningstaganden oftast välunderbyggda och modiga - de är ensamma på flera punkter. Och Sverige måste byta invandringspolitik. Om den nuvarande fortsätter är svenskarna i minoritet ca 2050, eller sannolikt långt tidigare p g a brain drain, money drain, företagsflykt, flykt undan kriminalitet och asocialitet m m, och är då inte längre inte styrbart.

   Eftersom du läser Cornus blogg är du medveten om vad som sannolikt väntar när den billiga oljan slutar flöda, när tillväxten avtar eller upphör, när jobben blir allt färre. Omställningen kan i hög grad underlättas genom massiva, riktade investeringar - som emellertid får stå tillbaka för negativa investeringar i extremt lågkvalificerad arbetskraft och framtida sociala konflikter och oroshärdar.

   Överskuldsättningen på bostadsmarknaden beror till icke ringa del på det enorma hyckleriet rörande invandringen. Alla "måste" vara oerhört positiva till invandringen, annars blir man av med jobbet och blir socialt utfrusen. Samtidigt vet "alla" att det är socialt stigmatiserande att bo bland eller nära invandrare. Dessutom är högst reella problem förknippade med att bo bland eller nära invandrare. Oerhört många anser att de till varje pris måste ha en bostad i ett "vitt" område. Resultatet blir överskuldsättning.

   Du bör försöka inse att det finns gott om hederliga människor som på goda grunder är fly förbannade på den politik du uppenbarligen står bakom men som saknar den språkliga uttrycksrepertoar som du och jag har. Det finns t ex ca 800.000 s k fattigpensionärer i Sverige, varav väldigt många har arbetat hela livet i ett lågavlönat yrke och som nu finner att de har lägre pension än invandrade 65+are som aldrig lyft ett handtag i Sverige. Det är f ö betydligt fler än fattigpensionärerna som befinner sig i den situationen, förmodligen över en miljon pensionärer totalt. Tror du att alla dessa tycker att du - som uppenbarligen står bakom arrangemanget - ens förtjänar att behålla livet? Kan det vara sådana som du stör dig på i Avpixlats kommentarsfält? Kring de flesta svenska kvinnor eller tjejer som våldtas eller sexuellt ofredas av invandrare bedömer jag att det finns ca 100 personer - närstående, vänner, arbetskamrater, bekanta - som är rasande på dem som aningslöst och ansvarslöst och till enorma kostnader arrangerar de våldsamma kulturkrockar som i alltför många fall leder till att invandrare våldtar svenska kvinnor och tjejer. Kan det vara sådana som du stör dig på i Avpixlats kommentarsfält? Den här uppräkningen kan fortsätta länge till men jag slutar här.

   Jag hinner inte kommentera det du skriver om islam på länken, men återkommer ev.

   Radera
 4. Vi får väl se.....Vi har två alternativ. Skatt på allt, flum trams och låt gå...och den andra sidan som nermonterar och säljer ut sverige till riskkapitalister.
  Jag stannar nog hemma på valdagen.

  SvaraRadera
 5. Ovanligt Insiktsfullt och sansat inlägg! Fast ibland tycker jag att du borde ta i lite mer.

  En intressant fråga i sammanhanget är vilka, om några, ekonomier kan växa i ljuset av peak-oil lampans skumma ljus. Där i posteuro-mörkrets dolska skuggor, där Berlusconi som trollet ludenben gör comeback, rullar euron utför backen tills den sprack.

  SvaraRadera
 6. Precis som på sina håll i den fina företagsvärlden är begreppet uppföljning och utvärdering av ringa eller ingen betydelse.
  Säg och gör vad som helst som för stunden gynnar din egen makt och profit. När det går åt pipsvängen, satsa på nästa projekt med fanor och trumpeter. Det finns inget bättre sätt att dölja en skandal än att sätta igång en större.
  Allt detta är möjligt eftersom det aldrig görs uppföljning och utvärdering av det personliga ansvaret.
  Därför har vi de ledare vi har. Vi är själva idioter som röstar fram dem.

  SvaraRadera
 7. Dessvärre har våra politiker blivit en samling får i en fårskock. De virrar runt och söker ledning. En del är säkert självtänkande och pålästa, men partilojaliteten och platsen vid köttgrytorna kan få den mest principfasta att tappa förståndet. Och då gäller det att ha ett smidigt munläder för att klara sig kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En politikers främsta uppgift i livet är att bli omvald.

   Radera
  2. brachyura: jag trodde att en politikers främsta uppgift var att ordna en fortsatt karriär bland de lobbyister de hjälper?

   Radera
 8. Lysande kvalitetsinlägg. Man blir påmind om den låga kvalitén på svensk "journalistik".

  SvaraRadera
 9. "Politics is showbiz for ugly people"

  SvaraRadera
 10. En av Ja-sidans största tillskyndare är och har alltid varit Carl Bildt. Så här skriver han om problemen med euron i DN
  http://www.dn.se/debatt/vi-vill-starka-europas-rost-som-fredsunion-i-varlden

  "Men att på den gemensamma marknadens grund bygga en fullt fungerande ekonomisk och monetär union har visat sig svårare än vad många insett. Assar Lindbeck har på denna sida väl beskrivit utmaningarna.

  Delvis har de med ländernas bristande insikt om globaliseringens krav och möjligheter att göra, men delvis med bristande respekt för samarbetets krav."


  Det skulle också vara intressant att få veta hur stor andel av bloggens INTJ:are som röstade nej till EMU 2003.

  SvaraRadera
 11. Bland de som röstade ja till EU finns en stor del naiva människor som var beredda att köpa grisen i säcken samt en stor del lycksökare som hoppades tjäna en hacka för egen del. Att fortsätta och vara för Euron är kanske ännu mer naivt och dumt samt för politiker en möjlighet att slippa framtida ansvarsutkrävande.

  När vi dagligen ser hur mycket som skylls på EU kan man ju bara fantisera om hur mycket våra politiker och andra, skulle skylla på Euron om möjlighet gavs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att utgå från historiska data (resultatet från varannan folkomröstning har inte respekterats) kom jag fram till att det var meningslöst att rösta. Hade jag röstat så hade det blivit nej - baserat på minnet av hur det blev med fast växelkurs i början av 90-talet.

   Radera
  2. Kanske hade din röst inte varit förjäves om den varit en del av en större och övervägande del NEJ-röster ?

   Nu sitter vi i skiten trots allt och det ger inget att älta, dock är det tråkigt att alla JA-förespråkare inte utkrävs på något sorts ansvar.

   Follow the money, vilka enskilda personer som kan pekas ut, tjänade egentligen mest på EU-eländet ? Där har vi svaret om vilka som bör stå till svars om det fanns någon stake kvar hos det Svenska folket. +naturligtvis massor av nyttiga idioter som inte visste, eller vet bättre.

   Radera
  3. För att förtydliga - jag röstade ja till EU, men inte alls om EMU. EU röstade jag ja för att frågan inte rörde EU's vara eller icke-vara utan ifall vi skulle ha någon demokratisk inflytande alls över EU.

   Anledningen till att jag inte röstade i omröstningen angående EMU var att historiska fakta visar att varannan folkomröstning följs och varannan följs inte - dvs det finns inga statistiska belägg för att utfallet i en folkomröstning har betydelse för beslutet. Det finns dessutom inget tydligt samband mellan hur tydligt resultatet är: vi röstade ju för vänstertrafik med överväldigande majoritet - vi kan ju se hur mycket det betöd...

   Radera
 12. Off-topic: Borde inte utbudet av enskilda rum för uthyrning vara en bra indikator på bostadsägares försämrade ekonomiska situation? Om man får svårt att betala lånen är ju ett alternativ att tränga ihop sig och få in extra hyrespengar. Jag spår alltså ett ökat utbud av rum för uthyrning. Men det är väl svårt att få in bra statistik på sånt.

  SvaraRadera
 13. Off topic
  men nu är det synd om dom strävsamma hårt arbetande vackra stockholmarna igen dom som bara osjälviskt delar med sig av sin enorma produktivitet och tvingas bidra till resten av det oproduktiva bidragsberoende landets liv i oförtjänt lyx.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/utjamning-hammar-stockholm_7369772.svd

  SvaraRadera
 14. "Fred och välstånd har inte stärkts av euron, tvärt om så ligger retoriken mellan olika EU-länder idag på en nivå som för 100 år sedan hade lett till krig."
  Därmed har du väl bevisat fredshypotesen, eftersom retorik som förr ledde till krig tydligen inte längre gör det.

  SvaraRadera
 15. Lysande och klargörande...

  SvaraRadera