Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2012-07-16 14:22

INTJ

"Q: Where can I find an INTJ?
A: We INTJs are über-introverts, so we prefer asynchronous and semi-anonymous forms of communication. We get most of our socialization through internet forums and Usenet newsgroups. Look for us there." - 
INTJ Central - Frequently Asked Questions
Resultatet av förra veckans undersökning av läsarnas MBTI-personlighetstyp var kanske inte speciellt överraskande. Vad som var mest överraskande var att jag fick hela 1361 personer att göra ett åtminstone 72 frågor långt personlighetstest på nätet, om man nu inte redan hade koll på detta.

Resultatet av MBTI-undersöknignen

Bland läsarna dominerade det rationella, NT. Hela 58% av läsarna sade sig vara xNTx, dvs INTJ ("Mastermind"), INTP ("Architect"), ENTP ("Inventor") eller ENTJ ("Fieldmarshal"). Personer som ser verkligheten som den är och försöker undvika att ta känslomässiga beslut eller bli känslomässigt upprörda över saker och ting. Dessutom dominerade J, värderande och försiktiga personer. 55% är xxxJ.

I sig stärker hela utfallet även den tidigare IQ-undersökningen, iaf så tillvida om det är samma personer som svarar på undersökningar. Ofta har jusst de dominerande xNTx hög IQ, speciellt den totalt dominerande INTJ, som matchade 32%.

Samtidigt kan man konstatera att mjuka eller konstnärliga personer i stort saknas. ESFJ ("Provider"), ESFP ("Performer"), ISFP ("Composer"), ISTP ("Crafter") eller ISFJ ("Protector"). Inga flummiga humanister eller blödande hjärtan bland bloggens läsare.

Det här är användbart för alla som läser eller kommenterar, då det speciellt kan ge ökad förståelse för det intressanta kommentarsfältet.

Låt oss nu fokusera på att lära oss mer om INTJ, och förstå denna vanligaste personlighetstyp bland bloggens läsare.
"Q: My INTJ is trying to take over the world. Should I be concerned?
A: Remember, he’s trying to take over the world for the betterment of everyone and everything. Just go ahead and let him. He’ll be happy and the world will be a more organized and efficient place." 
INTJ Central - Frequently Asked Questions
En kort förklaring är förstås fiktiva personer, som man ju oftast känner bättre än kändisar som Carl Bildt (m). En enkel liknelse är moderna Sherlock Holmes från TV-serien Sherlock, Gandalf från Sagan om Ringen, läkaren Gregory House från House och Don Vito Corleone från Gudfadern. Speciellt House är nog ett utmärkt exempel på en INTJ, så mycket att någon (INTJ?) skapat en serie med illustrativa bilder på Gregory House (sida 1 och sida 2).

Det är inte det att INTJ:s saknar känslor eller social kompetens, åtminstone om man ska tro den mycket roande sajten INTJ Centrals uttömande guide till INTJ:s för idioter, inklusive en översikt, och hur man ska interagera med dessa. Det är bara en fråga om att de vare sig är intresserade av känslor eller sociala regler, men förstås både har dessa känslor liksom förståelse för hur man ska eller inte ska uttrycka sig. De kan om de har lust och finner det användbart.
"Q: My INTJ just told me I’m retarded. Should I take offense?
A: You probably are retarded, by our standards. But don’t take offense. Our standards are so high that even we don’t meet them. We judge ourselves more harshly than we judge others." 
INTJ Central - Frequently Asked Questions
Internet är förstås en välsignelse för en INTJ. Man kan själv bestämma när man vill interagera med andra och kan dessutom ignorera personer som bara skriver strunt eller stjäl tid. På en del forum kan man ju rent av automatiskt filtrera bort personer som inte har något vettigt att säga. Hur man ska konversera eller interagera med en INTJ finns förklarat hos INTJ Central. Sammanfattningsvis: Håll dig kort och kom till saken eller håll tyst. Behöver du säga något två gånger så är INTJ:n redan ointresserad och tänker antagligen på något annat, t ex hur hin ska ta över världen.
"Q: Is it dangerous to annoy an INTJ?
A: First we will ignore you, then we will launch a volley of extremely witty but esoteric insults that will probably go right over your head, and finally we will just engage the “nod-and-smile” autopilot and go back to ignoring you. Best to leave us alone at this point. If you push us too far we may blow up your head with our telekinetic abilities. So, yes, it can be dangerous to annoy an INTJ." 
INTJ Central - Frequently Asked Questions
INTJ Central har också en del andra artiklar, t ex de tydliga skillnaderna mellan en INTP och en INTJ, då det utåt sett kan vara svårt för en del att skilja dessa åt.

Se även en lista över verkliga och fiktiva INTJ:s, som dock inte täcker in svenska dito. Med tanke på hur vass tunga Carl Bildt har och att han hellre ägnar sig åt att ta över världen bakom kulisserna än att interagera med svenska väljare, och hans främsta kanal utåt är en blogg, så vågar jag nog säga att Carl Bildt är en solklar INTJ.

När det gäller fiktiga karaktärer så tror jag t ex inte att Sheldon Cooper från Big Bang Theory är en INTJ, han verkar inte ha några storstilade planer på att ta över världen och är lite för instabil. Däremot är nog Leonard Hofstaders mamma i samma TV-serie en INTJ. Å andra sidan så är Big Bang Theory en komedi, och Sheldon visar upp tydliga tecken på INTJ, som att han sitter och skrattar åt egna skämt i sitt eget huvud - en verklig INTJ hade nog bara sett road ut och inte skrattat högt, men är det en komedi så är det. Andra som inte är en INTJ är Abed från Community, han har aspbergers. Inte heller den där kvinnliga polisen från den dansk-svenska TV-serien Bron är en INTJ, hon har också aspbergers - hon förstår helt enkelt inte känslor eller social interaktion, det är inte det att hon bara är ointresserad av dem. Däremot kan Dr Temperance Brennan från Bones kanske vara en INTJ. Problemet är att manusförfattare ofta inte är konsekventa. I slutändan är de enda solklara fallen Sherlock, Gandalf, Don Vito Corleone och speciellt Gregory House. Det handlar om kvalitet i manusskrivandet.

Så slutändan, tänk Gregory House. Det säger det mesta om bloggens läsare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Cornu, OT men med anknytning till karaktärer...

  Det var länge sedan som du skrev ett par rader om Rossi och hans E-cat. Skulle vara intressant med en uppdatering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns tjatigt. Tramset är redan bemött och som vi alla märker så har E-Cat inte tagit över världen, trots alla storstilade tidplaner. Finns ingen anledning att hälla salt i såren på de som gått på bluffen.

   Radera
 2. Njae,

  ”Bland läsarna dominerade det rationella, NT. [...] Personer som ser verkligheten som den är och försöker undvika att ta känslomässiga beslut eller bli känslomässigt upprörda över saker och ting.”

  Den andra bokstaven S/N står för antingen sinnesorienterad eller intuitiv. Den sinnesorienterade S hämtar sin information främst från yttervärlden och är den som ser verkligheten som den är, en realist med andra ord. Den intuitiva N hämtar snarare information inifrån och ser världen snarare som den skulle kunna vara, vilket snarare är en idealist. N är alltså mer av en visionär, mer fantasirik och mer inriktad på att föreställa sig hur framtiden kan se ut medan S är mer down to earth, här och nu. Det är ju intressant eftersom Cornu har dissat idealism till förmån för realism. :-)

  Jag är själv N och följer C främst för att jag är intresserad av möjliga framtida scenarier som konsekvens av exempelvis Peak oil. En gissning är att ekonomer är vanligare som S och naturvetare/tekniker är mer typiska N.

  Tredje bokstaven T/F är som sagt tanke vs känsla, alltså om man fattar sina beslut utifrån regler, logik och rättvisa snarare än att se utifrån vad som känns rätt och värnar mer om individen.

  SvaraRadera
 3. Hann inte göra testet förrän nu. Resultat:
  ENFP
  Extravert(22%) iNtuitive(75%) iNtuitive Feeling(12%) Perceiving(11)%
  You have slight preference of Extraversion over Introversion (22%)
  You have distinctive preference of Intuition over Sensing (75%)
  You have slight preference of Feeling over Thinking (12%)
  You have slight preference of Perceiving over Judging (11%)

  Förutom på N (75%) hamnade jag alltså ganska nära "mitten". Hursomhelst en ganska udda fågel bland dina läsare... undrar hur det är med övriga bloggrannar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är också ENFP och mycket glad för det.

   Radera
 4. Om jag får gissa så tror jag att även Cornu kan placeras i facket INTJ. N är jag lite osäker på, där ligger han förmodligen och balanserar på S. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han är rätt så konservativ, skulle också gissa på ett svagt N eller ett svagt S och ett J av okänd styrka. Konservatism och konformitet är något som karakteriserar S*J-människor och cornu har sådana drag.

   Radera
 5. Världen skulle vara en bättre plats om människorna föraktade varandra mindre för var dom äger, och respekterade varandra mer för var dom är.

  SvaraRadera
 6. Den stora frågan i detta sammahanget är ju: Vilken personlighetstyp är bäst på att köra bil?

  SvaraRadera
 7. Jag gillar bilden, den säger att alla vill vara som dem, när majoriteten verkar faktiskt vara det. Så.. dröm på? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, 32% på den här bloggen ja. I populationen i stort är det 1-3% beroende på vem man frågar.

   Radera
  2. Cornu: låt nästa enkät handla om hur stor snopp man har. Då kan du därefter utropa att inte bara är det så att bloggens läsare är extrembegåvade och rika utan även extremt storsnoppade allspräckare.
   En mer objektivt lagd person inser förstås att det handlar om självselektion och att de tre olika grupperna är nästan hundra procent disjunkta.

   Radera
 8. Jag fick ESTP (promoter), jag vet inte om jag skall se det som något positivt eller ta det som en förolämpning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ESTP har alltid en flicka på sin arm om han så önskar.

   Radera
 9. Jag är ganska säkert en INTJ, men jag ids inte göra testet. Jag bangar alla andra test också och svarar inte på enkäter. Är man en über-INTJ då, eller tyder det på något annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sann INTx gör testerna, men av olika skäl. Så du är uppenbarligen inte någon INTx då.

   Radera
  2. Troligen är det så att jag alltid vill överskrida mig själv. Jag hatar att begränsa min natur. Men test handlar om att stoppa in sig själv i något fack. Inget för mig.

   Radera
 10. Är INFJ och lika glad för det :)

  Tanken är väl att man ska använda sitt resultat för att förstå sig själv lite bättre. Myers-Biggs är helt enkelt ett introvert bedömningsinstrument ;) Att försöka använda det för att inordna sig själv i ett större sammanhang är rätt döfött då det till slut är testsubjektets egen uppfattning om vilken "typ" denne är som fäller avgörandet. Tror du att du är en INTJ, då är du det också...

  Det ligger ju i mångas natur att tro sig ha bättre kontroll över sitt eget öde än vad de egentligen har så just INTJ är det nog många som önskar sig vara. Om inte annat för dess ubercoola epitet som Mastermindtypen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt. Finns ingen "fel" personlighetstyp.

   Radera
 11. "Our standards are so high that even we don’t meet them". Dagens skratt

  SvaraRadera
 12. Tycker INTJ central har en välbalanserad och adekvat beskrivning i sin FAQ. Men det kunde ha varit bättre om de använt ironi också, vilket leder mig till slutsatsen att det inte skrivits av en INTJ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, dubbelironi. Om inte som Ronny citerar ovan "Our standards are so high that even we don’t meet them" är iron så är inte jag 70-talist.

   Radera
 13. Cornu, det är inte så stor skillad på en *NT* med svagt N eller T och betydligt mer vanliga S/Fpersonligheter. De individer som är intressanta i sammanhanget är sådana med starkt uttryckt NT personlighetstyp - vilket man får reda på via siffrorna. Att fråga efter bokstäverna utan att fråga efter sifforna indikerar en viss missförståelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Siffrorna är väl knappast relevanta, det handlar fortfarande bara om riktning och inte om fart eller styrka. Svarar man 100% NT så kan man fortfarande vara svagare NT än någon som inte framstår som lika entydig. Så nej, siffrorna är inte speciellt relevanta. Det är inte heller någon tävling, då det inte finns något rätt eller fel och i slutändan avgör testpersonen själv vilket resultat och vilken xxxx som stämmer på hinne.

   Radera
  2. Cornu: jag har känt till det här systemet i över tio år och har fått många människor jag mött att göra testet. Det är en påtaglig skillnad mellan en NT med 10/10 på N och T och en med 90/90. NT-människor är en liten minoritet och sådana som är svårt lagda åt NT-hållet är en minoritet av denna minoritet.

   Att det är en sådan brist på sådana människor är ett av de allvarligaste hoten mot svenskt välstånd, till och med värre än peak oil. Vårt humankapital håller nämligen på att utarmas genom olika dysgeniska trender och på sikt kommer vi inte att ha tillräckligt med kompetent folk för att driva vår industri eller ens mer avancerade delar av vår infrastruktur.

   Som kuriosa, kan Cornu möjligen nämna de siffror och bokstäver han själv fått? Jag får ett svagt E (ca 20), starkt N och T (90), medelmåttigt P (50). Jag behöver väl knappast nämna att vanliga svenssons anser mig något excentrisk. Jag tycker de är hopplöst konservativa och fantasilösa.

   Radera
  3. Verkar vara många utåtriktade Exxx:s som gärna berättar om sina resultat. Speciellt med tanke på att dessa är i en minoritet bland de som svarat på enkäten.

   I slutändan avgör var och en helt själv att berätta om resultatet. Det är till för personlig utveckling och självförståelse, inte för att flänga i ansiktet på andra. Så nej, jag behöver inte berätta ett dugg om mina resultat.

   Radera
 14. Skulle misstänka att många kryssar i Mastermind för att det låter fräckast, utan att ha gjort testet. Det samma gäller Fieldmarshall. Rätt logiskt att de lataste som inte pallar göra testen går efter namnet när de röstar.
  /Hofer

  SvaraRadera
 15. Jag ignorerade första posten om det men nu när du skrev de där Q&A så kände jag igen mig. Resultatet:

  INTJ
  Introvert(78%) iNtuitive(38%) iNtuitive Thinking(88%) Judging(33%)
  You have strong preference of Introversion over Extraversion (78%)
  You have moderate preference of Intuition over Sensing (38%)
  You have strong preference of Thinking over Feeling (88%)
  You have moderate preference of Judging over Perceiving (33%)

  Kul faktiskt. Förklarar en hel del om mig själv.

  SvaraRadera
 16. Myers-Briggs testet är inget vetenskapligt test utan bara roande trams och lösa spekulationer.

  Men det upphör aldrig att förvåna mig hur många av mina med-INTJare som tar det här testet på allvar. Riktiga INTJ-are borde ju vara tillräckligt nyfikna, rationella och google-kunniga för att veta bättre. :-)

  SvaraRadera
 17. Ett sent tillägg, med de data som kom fram för många år sedan. (När man upptäcker att man är en "ovanlig" karaktär så börjar man intressera sig för
  sådana här test och jag fick nedanstående resultat.)

  ISTP
  Introvert: 100%
  Sensing: 1%
  Thinking: 56%
  Perceiving: 62%

  SvaraRadera
 18. Facbook sida för INTJ medflera https://www.facebook.com/INTJnorden

  SvaraRadera