Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2012-07-02 14:23

Flash: Ryds/Nimbus blockerat av Securitas

Enligt uppgift har in- och utfart till Ryds Båtindustri blockerats av vakter från Securitas. Personal eller andra släpps vare sig in eller ut ur området. Enligt senaste uppgift har personalen inte underrättats om orsaken till blockeringen.


Ryds ingår i Nimbus-koncernen.

Det går förstås att spekulera i orsaken till blockaden och huruvida det ens är lagligt eller handlar om olaga frihetsberövande av personalen. En första tanke kan ju handla om konkurs, men det känns inte som ett helt normalt förfarande vid en konkurs. Uppgifter saknas om fler industrier i Nimbuskoncernen.

Ryds hade enligt 2011 års årsredovisning skulder på ca 91 MSEK och gjorde en förlust på ca 10 MSEK på en omsättning på ca 72 MSEK. Försäljningen 2011 halverades mot 2010. Även 2010 och 2009 var förlustår och skulderna har ökat för varje år. Konkurs är inte omöjligt. Så sent som den 19:e juni varslades 12 anställda på Ryds. Antalet anställda var 68 personer år 2011.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Den första länken funkar inte.

  Och jag tvivlar starkt på att det är lagligt för ett privat väktarbolag att förhindra personal från att lämna sin arbetsplats så till vida att de inte misstänker på goda grunder att hela personalen håller på med ett brott i detta nu.

  SvaraRadera
 2. Off topic och du har säkert redan sett denna Corn; http://www.youtube.com/watch?v=8WBiTnBwSWc&feature=related

  SvaraRadera
 3. Ta del av registreringsstatistiken för husvagnar på www.husvagnsbranschen.se. Det är en kraftig minskning från fjolårets redan låga 2700 till 2200 för första halvåret. Det är nog inte bara båthandlarna som har det tungt i dessa dagar.

  SvaraRadera
 4. Vart har du fått informationen från?

  Kan det vara så enkelt att Ryds har beställt in och ut-passeringskontroller av Securitas och en anställd upplevt det som att man inte får passera ut alls?

  Vanligtvis är det helt frivilligt att genomgå dessa kontroller enligt lag men i ditt kontrakt med arbetsgivaren så brukat sånt vara reglerat.

  Utpasseringskontroller är vanliga inom detaljhandeln.

  SvaraRadera
 5. Ta reda på fakta innan du skriver något. Personalen har inte varit stoppade från att gå in eller ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha.

   Var rörde det sig om? En vanlig in och utpasseringskontroll?

   Radera
 6. DI hade igår en artikel om prisraset på begagnade båtar, som ger problem för svenska båttillverkare, men skyllde mer på billig tysk och fransk nyproduktion än på konjunkturen.

  Kommentarerna till artikeln handlar nästan uteslutande om hur eländig DI:s sajt blivit. Populäraste kommentaren har rubriken "Hata nya DI" och har gillats av hela 314 pers!

  SvaraRadera
 7. Mer information i SMP idag.

  Det ska visst bara gälla lagret som ligger för sig själv. Anställda har givetvis inte hindrats att lämna.

  Ingen vet nått, inte ens VD:n. VD:n säger något om att koncern-ledningen sagt att det är något "oklart" mellan ägarna och en bank. Dock ska det inte finnas någon inlämnad konkursansökan någonstans.

  Dessutom verkar detta företag vara övergripande ägare:

  http://www.allabolag.se/5560469289/Viamare_Invest_AB

  http://www.viamare.se/

  Kan det vara så att Ryds har stora skulder och banken tror att det kan försvinna saker från lagret?

  De som vet är säkert Securitas, de vet vem som beställde bevakningen men har naturligtvis tystnadsplikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vems är lagret? Är det inte Ryds? Borde därmed inte Ryds (dvs VD) känna till varför någon vaktar deras lager?

   Även om det inte är frågan om att hindra folk från att lämna så kan det vara brottsligt på andra sätt - det kan ju vara frågan om egenmäktigt förfarande (om det inte vore för att uppsåtsdelen blir svår att påvisa då ordern har gått i flera led).

   I vilket fall som helst är det tämligen klantigt hanterat ifall man inte informerar på ett sätt som gör att de anställda inte vet att de visst får lämna. Men å andra sidan har vi ju inge källangivelse på dessa uppgifter så det hela kan ju vara ett stort missförstånd.

   Radera
  2. Är man satt i skuld är man inte fri... Ryds är skuldsatta så då kan man inte säga att deras lager är deras lager...

   Radera
  3. En sak till att tänka på är att om man jobbar på ett företag som kan stå inför konkurs så skall man inte ha några personliga saker på arbetsplatsen. Allt på arbetsplatsen kan tillfalla konkursboet och det kan åtminstone ta lång tid innan man får tillbaka några personliga saker. I värsta fall får man inte tillbaka det.

   Radera
  4. Nu är det så att en skuld är en förbindelse att överlåta besittningen av en tillgång till fordringsägaren - tills det sker så är tillgången i den skuldsattes besittning och den skuldsatte har rätt att nyttja denna. Inskränker man den rätten uppsåtligen gör man sig skyldig till egenmäktigt förfarande - det är därför man går till kronofogden eller tingsrätten ifall man vill ha betalt av en geldenär och inte bara går och hämtar grejer.

   Jag antar att det är ett börsnoterat bolag inblandat i konkursen och då kan inte gärna VD gå ut och säga något innan aktie-marknaden blivit informerad. Dvs antagligen har styrelse/VD mycket väl känt till varför securitas står där, men inte fått berätta.

   Radera
 8. http://www.gp.se/ekonomi/1.994080-nimbus-ar-i-konkurs

  Nu är de i konkurs, kommer nog fler som gör dem sällskap så småningom när de märker att det inte längre är någon högkonjuktur som 2006

  SvaraRadera