Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2012-07-17 10:29

En perfekt storm?

IMF uppdaterade igår sin World Economic Outlook. Naturligtvis pratar man om fortsatt evig ekonomisk global tillväxt, men slänger in en del om eller men. Specifikt så förutsätter man att den europeiska skuldkrisen och tillhörande recession magiskt försvinner samt att USA fortsätter att slösa med pengar man inte har och inte alls skär ner i de offentliga skuldfinansierade finanserna. Endast mer skulder är vägen framåt enligt IMF.


Så för att prognoserna ska falla in måste allt lösa sig. Annars riskerar vi i själva verket en perfekt ekonomisk storm (The Telegraph), där USA, Europa/EU och BRICS-länderna alla havererar samtidigt. Något hopp för att tillväxten inte saktar in i U-länderna verkar inte IMF se. Men det är guld och gröna skogar som gäller om man ska tro IMF. 

Allt ordnar sig, vi lever i den bästa av världar.

IMF förutsätter att Kinas tillväxt inte går ner under den magiska 8%-gränsen, men New York Times ger en annan bild i en artikel med titeln Apocalypse Soon. Tecknen på att Kinas ekonomi är på väg in i väggen blir allt fler. 

Men 2000-talet är fortfarande det kinesiska århundrandet medan 1900-talet var USA:s och 1800-talet Storbritanniens. Kina kommer resa sig igen, men kraschen kommer. Frågan är just nu om det blir i form av en global perfekt storm eller om det ligger längre fram i tiden. Glöm inte att Kina alltid kan fuska med sin statistik för att låtsas att allt är bra. Det är trots allt en diktatur och även demokratier skönmålar sin statistik.

Släng in risken för global missväxt på norra halvklotet (bloggrannen Flute) och inte osannolikt följande oroligheter i U-länder när matpriserna skjuter i höjden, så blir situationen inte direkt bättre.

Och, ja, globalt ska vi självfallet få högre tillväxt 2013 än 2012 enligt IMF. Naturligtvis!

Nu ska jag odla min trädgård.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Jag skulle vilja köpa en segelbåt på Kanarieöarna eller i USA och segla runt i, men det känns smått nervöst när det finansiella systemet kan rasa ihop under tiden. Båtarna blir förstås också mycket billigare efter en finansiell krasch, så det kan säkert vara smart att vänta med större inköp. Bortsett från att pengarna snabbt kan tappa sitt värde förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den kommentaren faller du in i ett typiskt mönster för användande av olyckskorpar som Cornucopia.

   "Jag har en dröm, och det är inte det att jag inte vågar, utan att jag väntar bara lite på den närstående kollapsen som jag är säker på kommer att inträffa".

   Radera
  2. Har man råd att köpa en segelbåt och vill ha en så är det väl bara att köpa.

   Att sitta och vara rädd för en ekonomisk kollaps som ändå kommer att inträffa (eller ej) hjälper inte speciellt mycket - den inträffar ju ändå (eller inte).

   Det lämpliga är att se till att man har handlingsutrymme för oförutsedda händelser - t.ex. inte låna för mycket.

   Och ja, det händer att beslut visar sig inte vara så bra när man får mer information - ibland gör man affärer som senare visar sig vara suboptimala. Det bästa vore om man hade en tidsmaskin och kan resa fram i tiden för att veta vad man skall ta sig till...

   Radera
  3. Man tar föga risk om man köper en segelbåt för 50.000 kr. Kostar den 500.000 kr så kan man raskt förlora några hundra tusen kronor. Kostar den 5.000.000 så kan man snabbt vara fyra miljoner kronor fattigare. Om det går åt helvete med världsekonomin.

   Men tänker man vistas utomlands får man också fundera lite extra på hur man klarar sig om det ekonomiska systemet rasar samman. Och om man kan ta sig hem.

   Radera
  4. Å andra sidan har du en segelbåt. Om du har pengarna kan dessa också tappa i värde.

   Är du orolig för att kunna ta dig hem - håll dig då i närområdet. Har du en segelbåt så har du iaf ett fordon som du kan ta dig fram med. Kanske inte korsa atlanten, men från medelhavet bör du t.ex. kunna segla hem (eller lyser min okunskap om sjöfart igenom?).

   Radera
 2. Med tanke på att Stockholms invånare påstås ska ha den bästa ekonomiska utvecklingen i Västeuropa fram till 2025, enligt prognos företaget McKinsey häromdagen,
  så jag ser inget orimligt i IMfs klarsynta diagnos av värdsläget, nu gäller det bara att låna utav H*lv*t* snabbt som attans och investera i billiga bostadsrätter i stockholm.
  vad dom kommer att vara värda om 13 år när stockholmsborna är Europas rikaste kan man bara fantisera om, Men allt tyder på att dikten kommer att överträffa verkligheten något aldeles enormt framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var för några få år sedan någon expert som hade fått rätt tidigare om bostadsprisutvecklingen som menade att tvåor i innerstan skulle kosta 12-14 miljoner 2015 eller om det möjligen var 2018. Och inte var det någon hyperinflation som skulle stå för den prisökningen. Massmedia återgav den sortens prognoser alldeles seriöst som om det vore något annat än stollerier och laughing matter. Var pengarna skulle komma från var förstås inte alldeles klart, men vem bekymrade sig över sådant?

   Radera
  2. Sådana världsliga petitesser som pengar ska vi inte bekymra oss över en dag som denna, utan nu ska vi alla förenas i gemensam glädje över den ljusnande framtiden.

   Radera
 3. Ja nu börjar trädgården vakna till liv ordentligt efter att ha stått och stampat länge. Blir det ingen tidig frost lär det tom bli inlagd gurka(friland) fast det såg mörkt ut ett tag.

  SvaraRadera
 4. På tal om stormar och olika infallsvinklar så är väl rubriken "Svår storm under flera dagar i kanalen, kontinenten isolerad" svårslagen? Året var 1929 och jag tror att det var i The Telegraph man kunde läsa den!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte att 2000-talet är Kinas århundrade. Och det handlar om många olika skäl som jag inte har plats att gå in på här, men några exempel är exempelvis deras rättsväsende, som är ett skämt, likväl deras sjukvårdssystem, eller vad man ska kalla det för.
  När löner och priser går upp i Kina kommer de stora företagen att flytta produktionen till andra länder, Indien, Europa, Sydamerika och även Afrika. Kina är dessutom svårjobbat, det är knepigt att komma in i kulturen och göra sig förstådd, och få det delegerade arbetet utfört på rätt sätt.
  Jag ser en uppgång för Europa när (om) vi kommer ur EU-träsket. Även Sydamerika har stora chanser, och USA kan också göra storstilad comeback - när de reglerat sin enorma skuld (obalans) till Kina - genom att strunta i att betala ;-)

  SvaraRadera