Cornucopia?

Aktuellt

Ny e-novell/ljudbok: Valet av Lars Wilderäng - Berget och Oscar nu också som ljudbok

Midsommarhelgen är nu räddad där du kurar under din varma filt eller gömmer dig under regnkläderna. Nu finns min nya e-novell, den säkerhets...

2012-07-26 09:56

4.6 MSEK för lägenhet i Ö-vik?

Ett omfattande exploateringsprojekt i bostadsbristens (befolkningen har minskat i kommunen, men som bekant hävdar ju alla som köpt bostad för mångmiljonbelopp att det råder bostadsbrist och inte någon bostadsbubbla) Örnsköldsvik, Kusthöjden (Hemsida: Livskvalitet med utsikt), har gått i konkurs (allehanda.se).


Vettigt (och ovanligt) nog handlade det om ägarlägenheter istället för klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar. Det gör dock inte att priserna var vettiga Ingen som köpt en lägenhet för mellan drygt 2 MSEK och 4.6 MSEK förlorar alltså bostaden, men av fyra flerbostadshus har bara ett uppförts. 

Men området är inte asfalterat, gatubelysning och parkeringsplatser saknas. Det är också osäkert om det blir någon snöröjning till vintern. Och det skulle byggas en snedhiss som skulle "göra området centralt" och kunna ta de boende rakt ner till Ö-viks resecentrum. Korrigering: Det verkar enligt Google Maps vara någon form av snedhiss på plats iaf - nej stryk det, det var en hoppbacke...

Intressant nog verkar de flesta av lägenheterna i det enda uppförda huset vara sålda (Mäklarhuset Örnsköldsvik), trots priserna, liksom alla tomter utom en. Att bygga en ny villa på dessa tomter kostar enligt plan nästan 4.9 MSEK.

Enligt Mäklarstatistik kostar en normal bostadsrätt i kommunen drygt 9000 per m2 mot runt 30 000:- för Kusthöjden, men då är förstås Kusthöjden ägarlägenheter så man slipper ta på sig klubbens skulder. Man måste dock fortfarande betala en månadsavgift för gemensamma delar av huset och fastigheten. Snittvillan i Ö-vik kostar 1.131 MSEK mot 4.875 MSEK för en villa på Kusthöjden.

Vet inte riktigt vad man ska säga, men visst är det lite coolt att bo på en obelyst grusväg "centralt" (om man klättrar ner för berget - eller tar hoppbacken! - istället för att ta den uteblivna hissen). 

Kvarvarande lägenheter ska inte reas ut, de förväntas kunna säljas till 3x det normala priset för en bostadsrätt i kommunen, komplett utan vägar, "när konjunkturen vänder".

Bostadsbubblan är driven av tillgången till billiga krediter och ett överskott på fartblinda människor, inte på grund av bostadsbrist. Ingen köper en lägenhet för över 4 MSEK i Ö-vik om man inte spekulerar i att få tillbaka de pengarna när man säljer och det rör sig alltså om en spekulationsbubbla. Det finns 42 lägenheter till salu i Ö-vik, varav den billigaste kostar 135 000:- att jämföras med 2 680 000:- för den billigaste lägenheten på Kusthöjden.

Man ska inte köpa snedhissen i säcken!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Kan också vara så att det finns en del Övikare med för mycket pengar... från NHL http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3186154.ece

  SvaraRadera
 2. Cornu och alla andra - om du/ni kör 195:an norröver från Jönköping vid Habo sväng av vid rondellen ner mot Vättern som heter "Sjogarp" (utan "ö"). Ni kommer bli chockade vad man kan bygga mitt ute i ingenstans (men utsikten är förstås helt fantastisk). Vi snackar ett hundratal villor.

  Finns några hus till salu där (kolla Hemnet), skriv "Sjogarp" (utan "ö"). Området är max 10 år, kanske 5 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel sida om Vättern, ingen kvällssol och taskigt mikroklimat.

   Radera
  2. Habo är samtidigt utsett till Sveriges bästa kommun och plats att bo på om jag inte minns fel.

   Radera
  3. Jag tycker ni skall se det. Det är inga "smålandsvillor" man ställt upp om man säger så... Möjligen sett motsvarande utomlands på nån solkust vid medelhavet i nån katalog, aldrig så hög densitet av nybyggda arkitekthus i Sverige.

   Värt ett besök! Man ser det från Gränna som en ljusgrå fläck ("alla" hus har samma ljugrå färg).

   Radera
  4. Många rika människor i Habo = mycket skatt = kommunen har råd att satsa på barnfamiljer,äldre mm. I Grannkommunerna är det mest WT och dålig ekonomi som gäller.

   Radera
 3. Man får hoppas att ingen har lagt handpenning på en lägenhet i de återstående husen. Det kan också finnas risk för att det inte står så bra till ekonomiskt för samfälligheten.

  SvaraRadera
 4. Det är fin utsikt därifrån, men utsikten fanns förstås långt före kåkarna. Undrar om inte den där hissen finns redan, jag åkte förbi där för en vecka sen och det ser ut som man kunde fortsätta rulltrapporna från resecentrum vidare uppför berget.
  Hoppbacken är bara ett alternativ när man vill ner..

  SvaraRadera
 5. Ägarlägenheterna som inte är sålda, kommer inte reas ut, utan räknas med att bli sålda när konjunkturen vänder uppåt. <--- precis som du skrev, men det var absolut det mest humoristiska i hela artikeln. :)

  Snacka om att ha framtidstro! (illusioner)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, om BR-priserna faller 30% i Ö-vik, till 6300/m2 och Kusthöjden faller med 70% till 9000/m2, så är alltså Kusthöjden fortfarande ca 50% dyrare än en vanlig lägenhet på orten...

   Radera
  2. Tar man med i beräkningarna att en BR normalt är skuldsatt så köper man inte andel i en förening som äger lägenheten fullt ut och det är rimligt att man inte betalar lika mycket då (inte för att jag har förhoppning att folk som budar på en bostadsrätt har koll på sånt i allmänhet).

   Radera
 6. Det är fullständigt absurda priser för Ö-vik. Lite norrut, mellan Ö-vik och Umeå, finns tomter vid havet avstyckade att köpa. De ligger i ett fritidshusområde en kvart från E4:an. Förutom remsan av allmänning vid stranden (som i praktiken blir egen strand) ligger de vid stranden. 10 minuter till samhälle och station vid Botnia-banan, för pendling till Ö-vik eller Umeå. Av fyra tomter har bara två sålts på flera år. Orsak: Man kräver mellan två och tre hundra tusen för strandtomterna, vilket anses för mycket. Det kanske förklaras av att det skulle kosta miljoner att bygga hus på dem, som beskrivs i inlägget?
  /Mikael

  SvaraRadera
 7. Nya tågrälsen går precis där framför hoppbacken (sträckan invigs 1 aug 2012). När det skulle byggas så flyttade man inte den befintliga hoppbacken, utan sprängde den 10m längre in i berget. Antagligen ingen billig historia. Övik är typ den stad som är först "med den nya vattenrutschbanan", mycket kommunala satsningar, samtidigt så finns där ju industri, Hägglunds,Hägges, papper mm. Rikingarna som spelat Hockey vill nog bo lite mer avskilt kan man tänka.

  SvaraRadera
 8. Och här, i närförort till Stockholm, ser jag nu att det byggs vidare. Sista tillskottet under byggnation är en husformation inklämd mellan en bro och en ökänd gata. På ena sidan kan du se folk och bilar passera några meter från frukostbordet. På andra sidan kan du se ner på det enda stället i kommunen som är ökänt för kriminella gäng. Ska detta säljas? Till vem? Ska det hyras ut för 13 000 kronor för en fyra, som är gängse pris nu?

  Kommunens opposition anser att det byggs för lite och de kräver mer. Själv tror jag inte heller det är någon bostadsbrist, då ingen sover på gatan här heller...
  /Mikael

  SvaraRadera
 9. Funderar lite mer...
  Med nya tåglinjen i bruk så kommer sthlm_övik att ta 5 timmar. Ta hissen ner från huset och var i sthlm vid lunch. Ganska attraktivt. Och du kommer att ha snabb tillgång till Umeå tex.

  Många av de jag känner i Övik flyttade ner och gjorde karriär i sthlm och bor dyrt där, samtidigt verkar de vara väldigt patriotiska och jag tror att det kommer vara många hemvändare om ett par år med pengar på fickan.

  Är ingen Övikare själv men har bott i trakten ett år. Dock är det alldeles för frikyrligt för att jag skulle stå ut att bosätta mig där.

  Men att betala 4 mille för en ombyggd sommarstuga i sthlm får ändå detta att framstå som attraktivt i relation. Det är ju ingen lite "mäklarglimt" utan en total panoramautsikt man får.

  Allt detta dock under förutsättning att man har ett arbete inom industrin i Övik.

  SvaraRadera
 10. Nu ska du inte vara på det där viset "C",Nu när resten av världen snart översvämmas av dom stigande värdshaven, och grönlands inlandsis snart försvunnit så kommer dessa högt belägna lägenheter att bli guld värda för världens ekonomiska creme de la creme, Dom kommer att överbuda varandra för att få bo någolunda torrskodda någonstans och då ska du få se att 4,6 mille bara är ugångsbudet

  SvaraRadera
 11. Pajalas lyxlägenheter blev ännu lyxigare - och dyrare, en fyrarummare på 129 kvadratmeter som kostar 3,2 miljoner kronor.

  http://www.nsd.se/NYHETER/ARTIKEL.aspx?ArticleID=7043496#forum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här låter ju helt befängt!:
   "Skuldfri förening
   Han håller med om att 3,2 miljoner är ett högt belopp för att vara i Pajala, men menar att det inte är lika dyrt som det låter då bostadsrättsföreningen är så gott som skuldfri och därför inte har särskilt hög månadsavgift.

   Men månadsavgifterna ligger ju på mellan 6 000 och 8 000 kronor, är inte det dyrt?
   - Jo, för de flesta. Men man måste tänka på att produktionskostnaden har varit hög."

   Hur kan en förening med månadsavgifter på 6000-8000 kr vara skuldfri? Vad är driftskostnaderna på detta hus, värmer de upp det genom att elda pengar?

   Månadsavgiften i en skuldfri förening brukar ligga på drygt 2000 kr.

   Exempel från säljmaterialet (http://bostad.lansfast.se/data/CFil/41PBR9PK/BCPQV501_q70_mFile_cmNone.pdf):
   Lägenhet 2A
   112,8 kvm
   4 rum och kök
   Relax och bastu
   Köpeskilling: 2 820 000 kr
   Preliminär månadsavgift: 6 947 kr

   En liknande lägenhet i en skuldfri förening i ett nybygge i centrala Lund, Bjeredsparken 2 (http://www.bjeredsparken2.se, http://bjeredsparkenv2.capitex.se/data/CFil/41QAKTU7/DVGOLKFT_q70_mFile_cmNone.Pdf), har följande kostnader:
   Lägenhet 302
   Våning 3
   4 rum och kök
   112 kvm
   Månadsavgift: 2 374 kr
   Begärt pris: 3 780 000

   Nåt är galet här. Visst, han säger "så gott som skuldfri", men det verkar vara väldigt långt ifrån skuldfri av den månadsavgiften att döma.

   Radera
 12. Lägenheterna köps mestadels av hockeyproffs som vill ha en lägenhet när de kommer hem till sommaren enligt min källa o de behöver inte bry sig så mkt om de kostar 5 miljoner om de tjänar 70 miljoner på ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har de råd med en terrängående SUV för att ta sig upp dit också. Men hur många svenska hockeyproffs finns det egentligen? 32 st lägenheter...

   Radera
  2. Det måste vara ett ortoligt sug bland hockey proffs att få bosätta sig på nordöst sidan av ett stort berg där solen går ner kl 17 mitt i sommaren

   för övrigt så bor väl Peter forsberg bara några kilometer söderut därifrån, vid en egen havsvik som kostade mindre är en av dessa lägenheter när han köpte den, Det kanske är för att åka och hälsa på foppa som alla dina hockeyproffs köpt lägenheter i närheten.

   Radera
 13. Statussjuka även i Örnsköldsvik ser jag.
  Ett bra bostadshus kan köpas för 50-150 tusen en kvarts bilresa utanför centrum
  tex Husum, Björna eller Mellansel.
  Men dessa orter har ingen hippfaktor.

  http://www.blocket.se/vasternorrland/Villa_Mellansel_40833845.htm?ca=4&w=1&last=1

  SvaraRadera
 14. Folk litar på mäklarna, byggherren och bankerna. Precis de som tjänar pengar på att man tar stora lån. Så naiv är gemene man.

  SvaraRadera
 15. Övik är som nämnts i tråden lite speciellt. Det har viss dynamik: Hägglunds, Hägges, Domsjö industrier. Och hockeymiljonärer som har sina lyxvillor här och där.

  Så vad med Kusthöjden då, detta "kustalpina boende"...? Bygg hus i Höga Kustens berg, det är idén. Rätt tjusigt att gå där uppe på Varvsberget och se ner på stan må jag säga. Liknande byggprojekt lär finnas i Sundsvall, åt Timråhållet där man skymtar hyreshus uppe på ett berg väster om E4. Och lite OT kan man ju nämna en annan Höga Kust-installation, Mannaminne som ligger sex mil söder om Övik. Det är diverse hus, fornstugor och spårvägar inklämda på en "kusthöjd", på en bergssluttning i Nordingrå.

  Jag var förbi där nyss, se länk. Disclaimer: jag har inga ekonomiska intressen där, inte heller i Kusthöjden Övik. Jag bor i Härnösand där fantasiprojekt som dessa lyser med sin frånvaro. Det är ganska färdigbyggt här, även om Resecentrum ska byggas om. Härnösand är en ämbetsmannastad sedan 1800-talet, den lever på subtilare näringar än de industriellare Sundsvall i söder och Övik i norr.

  Nåväl, en mer OnT-länk vore denna krogrecension av Fjällräven Center: ici. Det är Modos hemarena på Framnäsudden i Övik, ett rätt intressant bygge måste jag säga. När jag först hörde min pappa berätta om detta fick jag visionen av "schabrak/amerikanskt/passar inte in" men resultatet upplevt IRL är ganska lyckat.

  Generellt tycks framtidstron ha ökat i Övikstrakten. Bottniabanan segar på funktionellt men det kanske tar sig. När jag bodde i stan på 80-talet var det depression överlag, det tog sig en aning senare och idag verkar det mesta ljusare än i det kalla krigs-Övik jag minns som ung.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Det finns förvånansvärt få lägenheter centralt i Ö-vik eftersom man har så liten stadskärna, vilket ger höga priser. De flesta bor i "förorter". Har själv tittat på några lägenheter när jag bodde där för några år sedan men tyckte de var för dyra. Åker man några kilometer ut från stan kan man hus som är betydligt mer prisvärda, vilket var det jag gjorde. Det är många pensionärer som bor i hus utanför centrum som inget hellre vill än att flytta in till en lägenhet i centrum. Därför blir husen billiga och centralt belägna lägenheter dyra. En mäklare sa att han skulle kunna sälja 30 lägenheter i veckan liknande den jag tittade på, bara det fanns så många till salu. Med botniabanan kan man ju numera också pendla till Umeå.

  SvaraRadera