Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-07-24 10:27

2011 Redux

Moodys gör ett försök att upprepa succén från sommaren 2011, när man sänkte USA:s kreditbetyg, och sätter nu Tysklands kreditutsikter till negativa. Man har fortfarande högsta kreditvärdighet, men som EMU:s ymnighetshorn så ser inte framtiden bra ut.


Återstår att se om det leder till en börskrasch, likt sänkningen av USA:s kreditbetyg gjorde förra året? Knappast på egen hand och oavsett inte än. Börserna ligger runt nollan, så någon reaktion såg vi inte idag.

Euro i svenska kronor - EURSEK
Man ska komma ihåg att Tyskland är det land som tjänar mest på euron, genom att få en alldeles för låg växelkurs på de produktiva och effektiva tyskarna och tyska företag. Hotas EMU och euron, så hotas också Tysklands överhettade ekonomi som lever på obalanserna. Skuldkrisen i främst medelhavsländerna gynnar tyskarna ännu mer, via ännu svagare euro.

Euron fortsätter rakt ner i källaren, vilket förstås kortsiktiga svenskar firar stort, då man kan köpa ännu billigare sprit på Bordershop. Men i augusti - september ska svensk industri dra igång igen och med rådande växelkurs så har vi nog en del varsel att se fram emot. Fast det är klart, då kan man ju behöva billig sprit som tröst, så viss logik finns här.
Dagschart spanska IBEX-35

I övrigt är paniken nu så total i Spanien att man förbjuder blankning av aktier, inklusive alla positioner som syftar till att uppnå samma effekt som blankning. Detta har aldrig fungerat och kommer aldrig fungera, det är som att sjuka patienter kan ha feber utan att ge dem någon medicin. Spanska IBEX-35 är ner idag, trots förbudet, även om man inte ännu nått gårdagens botten före förbudet.
Månadschart spanska IBEX-35

Intressant nog infördes förbudet när tidigare botten från början av juni passerades. Man vill på något naivt sätt inte se spanska börsen fortsätta dit den hör hemma. Antagligen handlar det om någon form av extremt självbedrägeri.

Nästa steg blir väl att helt förbjuda försäljning av aktier i Spanien, och det förbudet kommer väl när börsen inom några veckor passerar bottnarna från 2002.

För spanska börsen kan vi inte prata om 2011 redux. 2011 har helt enkelt inte slutat för Spanien...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

2 kommentarer:

  1. :D Så sant, så sant

    SvaraRadera
  2. skulle du själv investera i Euro till dagens nivå?

    SvaraRadera