Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2012-06-08 12:04

Skolavslutning: Minoritetens diktatur

I allt fler svenska skolor får man inte längre ha skolavslutning i kyrkan, trots att Skolverket tycker det är OK, och, hemska tanke, en gammal och kär tradition. Vi lever nämligen i de lättkränktas land, och det räcker att en enda individ känner sig kränkt och klagar på detta så blir det inte någon mer skolavslutning i kyrkan, utan man förvisas till sämre lokaler, utan sittplatser och utan ändamålsenlig akustik, t ex gymnastiksalar.

Förslag till ny kränkningsfri
svensk flagga

Nej, det gäller att vara konsekvent vad gäller att bli kränkt och dra det till sin spets. 

Mitt förslag är att vi alla ser till att känna oss kränkta över alla kristna inslag i skolan.

Vi kan börja med svenska flaggan, som likt i många (men inte alla) kristna länder innehåller den kristna symbolen korset. Helt klart kränkande för alla som inte är kristna eller inte accepterar att svenska samhället är byggt på kristna värderingar. Flagga med kors hittar man bara i kristna länder.

Så till svenska flaggan görs om till en kränkningsfri variant så bör svenska flaggan förbjudas i skolan. Helt.

Och Den blomstertid nu kommer måste förbjudas. Det är en psalm, dvs ett konfessionellt kristet inslag. Inte bara måste den förbjudas för skolavslutningar, den måste förbjudas helt i skolan. Läs bara texten nedan (och nej, det räcker ju inte att förbjuda allt annat än första versen, det är ändå en psalm):
1.
Den blomstertid nu kommer
med lust och fägring stor.
Du nalkas, ljuva sommar,
då gräs och gröda gror.
Med blid och livlig värma
till allt som varit dött,
sig solens strålar närma,
och allt blir återfött.


2.
De fagra blomsterängar
och åkerns ädla säd,
de rika örtesängar
och lundens gröna träd,
de skola oss påminna
Guds godhets rikedom,
att vi den nåd besinna
som räcker året om.


3.
Man hörer fåglar sjunga
med mångahanda ljud,
skall icke då vår tunga
lovsäga Herren Gud?
Min själ, upphöj Guds ära,
stäm upp din glädjesång
till den som vill oss nära
och fröjda på en gång!


4.
Du milde Jesu Kriste,
Vår glädjesol och sköld,
Ditt ljus och hägn ej briste,
Uppvärm vårt sinnes köld.
Giv kärlekseld i hjärta
Men dämpa lustans brand;
Vänd bort all sorg och smärta
Med mild och mäktig hand.


5.
Du Sarons blomster sköna,
Du lilja i grön dal,
Ack, värdes själen kröna
Med alla dygders tal.
Av Sion må hon fuktas
Med nådens dagg, att hon
Förskönas och befruktas
Som ros på Libanon.


6.
Välsigna årets gröda
Och vattna du vårt land.
Giv oss nödtorftig föda,
Välsigna sjö och strand.
Av himlen drype fetma,
Bespisande vår jord,
Och flöde nådens sötma
Till oss av livets ord.
Nej, ingen tar ju skit i de lättkränktas land. Låt minoritetens diktatur härska, där en enda förälder kan klaga på skolavslutningen i kyrkan så hundratals föräldrar tvingas stå i en gymnastiksal istället.

Att den lättkränkte istället kunde undvika att delta kan man ju inte tänka sig.

Sedan finns det en ren miljöaspekt här också - det är extremt onödigt att hållas med separata samlingssalar när det redan finns utmärkta sådana i form av våra underutnyttjade kyrkor. Fast jag antar att det är för den tillbedda Ekonomiska Tillväxtens väl som vi inte nyttjar resurser som redan finns.

Vilket väcker frågan: Om man ser dyrkan av Ekonomisk Tillväxt och dess helige ande Marknaden som en religion, kan man känna sig kränkt över tjat om dito från prästerskapet ekonomerna?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Tja, jag tycker i alla fall att det verkar rimligt.
  Har ni en ett mångkulturellt särhälle får väl envar grupp köra sitt subsociety rejs bäst de vill och kan, jag tror det är det som menas med mångkultur.

  Ingen idé att göra saker gemensamt då man ändå inte lär ha något egentligt intresse av det. De kristna till kyrkan, muslimer till mosken och ateisterna till biblioteket, sjungandes efter eget tycke.

  Skolor ska väl hur som helst fokusera på utbildning och inte avslutningar; och har säkert lättare att få elevunderlag om de har så kulturneutral kosmetika som möjligt. Kristna friskolor är kanske något för dem som vill ha en kyrklig avslutning.

  SvaraRadera
 2. Jag har haft alla mina skolavslutningar på tre olika skolor på skolgården, i aulan resp på skolgården igen. Ingen som klagade på det då på 80-talet.

  Kärnan i frågan är mest, varför är det "etniska svenskar i mitten av livet" som genomför de här förändringarna, och inte hårdföra islamister? (eller har jag fel?).
  Rent sannolikt så jobbar det bara pursvenskar i de departement som handhar detta, i kommunerna.

  Tråkigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med , 3:e generation i Sverige, turk och muslim.
   Har aldrig förstått det där med att folk skulle bli kränkta av kyrka (endast jullovet avslutades i kyrkan, sommarlovet på skolgården) eller flagga.
   Finns en stark flaggkultur i Turkiet (ännu mer i Schweiz upptäckte jag vid besök) och jättefina lov samt helgdagar med dikter och sånger.

   Kan det vara så att statslösa tar illa upp ?
   Eller så är det som Johan J skriver , det spökar i hjärnan hos de bestämmande tjänstemännen.

   Tycker att alla skall bära svenska flaggor och färger åtminstone den 6:e juni , fulla hotfulla rasister skall inte få ha ensamrätt !

   Sen att jag inte håller på de senare års svenska landslag i fotboll beror på divorna (divan rättare sagt), f ö håller jag inte på turkiska landslaget heller numera (många fler divor) utan ser på potentiella intressanta matcher.

   Radera
 3. Jag tycker att skolaktiviteter som involverar specifika religiösa inslag ska hålla sig till friskolor. När jag gick ur gymnasiet så var det obligatoriskt att följa med till skolavslutningen i kyrkan och sjunga just den sången. Jag är ateist och jag kände mig oerhört obekväm med att bli dragen till kyrkan och bli genomtvingade dels prästens mycket religiöst skeva tal och sedan flera psalmer. Om inte det är att påtvinga religion på andra så vet jag inte vad det är. Min skola är statlig och borde inte ha haft några sådan religiösa inslag, speciellt då det finns alternativa ställen med rätt akustik, t.ex aulan. jag kan förstå att man har dessa typer av aktiviteter i en friskola, men inte i statliga. Vare sig det är frivilligt eller ej.

  själv tycker jag att tanken att Sverige ska vara kristet är lite underlig, då majoriteten i Sverige säger att de inte tror på kristendomen utan är ateist, agnostiker eller tror på en alternativ högre makt. Vi har en delning av kyrka och stat i Sverige enligt lag, så varför håller vi oss inte till det? Att det är tradition är bara lögn då alla vet att vi ursprungligen trodde på asagudarna. Kristendom är bara en nyfundighet som Sverige blev påtvingade av romarna under hot om att vi annars skulle brinna förevigt i helvetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kristendom är bara en nyfundighet som Sverige blev påtvingade av romarna under hot om att vi annars skulle brinna förevigt i helvetet."

   Öh, va? Du sov bevisligen genom gymnasiets historielektioner.

   Radera
  2. menar du att vi gick över frivilligt? eller vilken del är det jag missat?

   Radera
  3. Du är nog ett troll. Behöver inte bemötas, så obildad kan man inte vara.

   "Påtvingade av romarna". Tjena.

   Och något som är ca 1000 år gammalt är en "nyfundighet". Tjena. Igen.

   Radera
  4. okej, jag ber om ursäkt för mitt hätska beteende. Jag blir lätt uppjagad när det kommer till religion.

   Jag ångrar att jag lade in sista delen, det var förmodligen en del av min något fundamentala åsikt om religion. Glöm hela den paragrafen.

   Är medveten om att romarna inte fanns på denna tid (om man inte räknar bysantiska riket) utan det var Vatikanstaten och påven som styrde katolismen vid den tiden.

   Radera
  5. I nya nyliberala Sverige så är kristendomen avskaffad som statsreligion eftersom staten är skadlig för homo economicus. Traditionstyngda psalmer som "Den blomstertid nu kommer" och "I denna ljuva sommartid" får läggas ut på entreprenörer som Svenska Missionsförbundet och pingströrelsen.

   Radera
  6. Innebörden av att en aktivitet är frivilligt är att man får delta eller avstå från den efter eget val. Jag ser inget problem med frivilliga inslag i skolavslutningen eller menar du att alla under tvång skall hålla sig till föreskriven tradition vad nu det är?

   Radera
  7. Dennis har lite rätt , tyskromerska riket var dåtidens stormakt och missionerade friskt !
   Hade en diskussion om varför vi inte fick lära oss mer om europa under tiden 600-1100 eKr och kom fram till att det var då böcker brändes och idealiserad europeisk historia skrevs av kyrkan.

   Radera
 4. Kan säga att jag hade ett par muslimer i min klass också, och de var inte heller speciellt glada över att bli påtvingade kristendom kan jag säga.

  SvaraRadera
 5. För mig har alltid debatten om kyrkliga avslutningar varit märklig eftersom vi alltid hade den på skolgården. Som jag minns det regnade det aldrig i början på juni på den tiden...

  Men visst är lättkränktheten ett sluttande plan. En sak som jag jag finner märklig är att motståndet mot kristendom inte åtföljs av ett lika starkt motstånd mot monarki. En skolavslutning i kyrkan kan du faktiskt välja att konsumera gratis, det är bara att kila ner till den lokala pastorexpeditionen och fylla i en blankett. Var skriver jag på för att slippa finansiera kungahuset?

  Man kan finna parallellen märklig men sanningen är att bägge är rester från feudalsamhället, men skillnaden att kyrkan faktiskt lägger alla klutar till för hjälpa behövande med sina pengar medan kungahuset förefaller att lägga sitt apanage på skönhetsoperationer, meningslös utbildning för barnen och extravaganta fester.

  SvaraRadera
 6. Ja, skydd för minoriteter är en central princip i de mänskliga rättigheterna. Annars kan vi ju helt enkelt utesluta alla bögar, kvinnor, invandrare, funktionshindrade med mera från skolan. De är ju bara minoriteter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvinnor är ingen minoritet, det finns fler kvinnor än män.

   Radera
 7. Bra skrivet Cornu...med sovande svenskar kommer skolavslutningarna om 25 år att hållas på bönemattor i moskéerna

  SvaraRadera
 8. sunt förnuft är en bra relgion

  SvaraRadera
 9. Angående Lars' förslag om ny flagga så föreslår jag en bredare gul mittenrand, så att den blir lika bred som de två blå flankerna.
  Möjligen kan man senare byta ut den ena blå flanken mot en grön, och säga att flaggan sen symboliserar grönska, sol och himmel. Lär väl knappast störa någon förutom vampyrer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övervägde också blå (hav), grön (land) och gul (solen/himmel), men på detta vis så kan vi iaf behålla "blågult" etc. Att jag inte gjorde mittenranden bredare så att den tar upp 1/3 beror dels på lathet och dels för att behålla ett historiskt arv.

   Tänk vilken boost till ekonomisk tillväxt det skulle bli om alla flaggor och flaggsymboler i hela Sverige skulle behöva bytas ut! Det vore något nu när konjunkturen viker!

   Radera
  2. Om man har tur kanske man skulle kunna få med miljövännerna i frågan, om man motiverar med att det skulle finnas lika många flaggor före som efter bytet. Nolltillväxt på sikt alltså, men en välbehövlig keynesiansk stimulans. Samt kan det konteras upp på nationens reparation/gör-om-gör-rätt-konto, och avskrivas omedelbart.

   Radera
  3. Vill man undvika att saker och ting avvicker från normen borde väl rimligen hela flaggan medelvärdesbildas och bli grön-blå-aktig. Å andra sidan borde man kanske inte diskriminera färger och låta alla färger ha likvärdig representation.

   Radera
  4. Tycker nog att en korrekt PK-flagga borde vara bajsbrun - färgen man får om man blandar alla färger i paletten - alltså så att man inte favoriserar någon speciell färg.

   Radera
  5. Det är egentligen inte en fullständigt orimlig idé att byta flagga. Inte för att den nuvarande skulle kränka någon, naturligtvis - kommer man hit så får man väl ta seden dit man kommer. Men korset är inte längre en passande symbol för landet, eftersom Sverige inte är kristet numera. Jag vet inte hur många som är aktivt troende (till skillnad från slentrianmedlemmar i Svenska kyrkan för att de inte kommit sig för att gå ur än) men det är knappast någon större andel av svenskarna.

   Men i så fall skall det självklart inte tas fram något nytt och krystat, utan vi återgår lämpligen till en äldre nationssymbol, typ den här.

   Radera
  6. Ja det kan väl vara nåt i dessa Game of Thrones-tider. Fast då får vi införa valkungadöme först.

   Radera
 10. Cornu. Vad menar du med att "det svenska samhället är byggt på kristna värderingar"? Vilka är värderingarna inom kristendomen? Är det vurmandet för slaveri och kvinnoförtryck som vi har från kristendomen? Eller avskyn för egendom?

  Är det inte snarare så att kristendomen är väldigt duktig på att anpassa sig till det rådande samhället och hela tiden söka i boken efter en vers som rättfärdigar att kyrkan minsann alltid har varit modern?

  Jag ifrågasätter inte kristendomens historiska och kulturella betydelse för vårt land, men jag hävdar att de mänskliga rättigheterna står i skarp kontrast till de tio budorden och de förra är det svenska samhällets värderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du ens de tio budorden? T ex "inte döda", "inte vara otrogen din partner", "inte ljuga och förtala andra", "inte stjäla", "inte vara avundsjuk"?

   "Du skall inte vittna falskt mot din nästa" skulle jag vilja påstå ligger helt i linje med mänskliga rättigheter, att skyddas mot förföljelse.

   Men kristendomen råkar vara liiiiite mer än de tio budorden, som är gammaltestamentliga. Titta på Jesus liv, gärningar och ord istället, samt Paulus läror, så ser du i princip ren socialdemokrati. Vilket är den svenska folksjälen, vare sig man vill eller inte.

   Barmhärtige samariten, vända andra kinden till, svårare för rik att komma till himlen än kamel genom nålsöga, om ditt öga förolämpar dig skär bort det, dör för andras synders skull osv.

   En rätt rejäl del självuppoffrande till fördel för andras liv och frihet.

   Vilka länder tog fram de mänskliga rättigheterna ursprungligen? Var det kristna länder tro?

   Radera
  2. För övrigt är vi ju lutheraner. Från Luthers katekes, Luthers tolkning av "du skall icke dräpa":

   "så att vi icke skada vår nästa till hans liv eller vålla honom lidande, utan hjälpa och bistå honom i alla faror och levnadsbehov."

   Låter som en summering av de mänskliga rättigheterna tycker jag.

   Radera
  3. "hjälpa och bistå med alla levnadsbehov"...

   Radera
  4. Jo, men det är ju just det. Det är inte kristna värderingar, dvs det är inte värderingar som är exklusiva för kristendomen.

   Jag ser det snarare som att det är kyrkoivrarna som är de lättkränkta, "buhuu, jag får inte gå i kyrkan".

   Nä, skolan skall vara fri från religiösa inslag. De som vill kan ju gå till sin kyrka/moské/synagoga efter avslutningen.

   Radera
  5. Kul att du först säger emot mig för att sen raljerande bekräfta allt jag sa.

   Som jag sa: man kan alltid hitta en vers som passar och det gjorde du. Du tog budord 5 till 10 och ignorerade helt budord 1 till 4, eftersom de inte passade in i din tes.

   Sen gör du förbudet mot att stjäla och mörda till något som kommer med kristendomen, som om inte det skulle finnas i nästan alla andra livsåskådningar, religioner och politiska läror.

   Sen vill du att jag ska kolla upp Jesu ord istället för gamla testamentet. Vet du vad Jesus sa om lagen, dvs moseböckerna?

   Ja, jag vet att de mänskliga rättigheterna uppstod i kristna länder, vem har påstått något annat? Grejen är att de uppstod i kontrast till kristendomen, och de kunde de bara göra i kristna länder.

   Radera
 11. När andra bloggar tar upp ämnet kallas de högerextrema och nynazistiska av gammelmedia. Undrar hur det här slutar.

  SvaraRadera
 12. En vit neutral flagga kanske blir bäst, eller grå, sådär grå som Sverige blir november-april?

  Statsminstern tycker ju att det inte finns någon svensk kultur, all utveckling kom utifrån, innan det var det bara barbarer i landet. Jag tycker svensk kultur är att vara just så, grå, ha dåligt samvete för att man existerar och ångest över vad andra har eller gör.

  själv har jag inte svensk bakgrund, så jag är nog en mer kulturell människa enligt Reinfeldt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grå är ett bra förslag. Om man blandar alla färger brukar det bli rätt grått i praktiken.

   Radera
 13. tradition? jag är 50 år och uppvuxen i umeå, har aldrig haft en skolavslutning i skolan. Det beror inte på att de var gott om lättkränkta muslimer eller buddister i umeå på 60- och 70talen. Anledningen var mycket enklare - antalet elever i förhållande till antalet kyrkor. Det fanns inte plats till alla. Vill man återinföra kyrkoavslutning får nog sv kyrkan köpa in ett stort antal villor och omvandla dem till kyrkor.
  Platsbrist, sekularisering, byggandet av gymnastikhallar på 70 talet, transportlogistiken på avslutningsdagen och att de nyuppförda förortskyrkorna var lika högtiderliga och trevliga som det som fortifikationsverket smällde upp. Mig veterligen så har inga invandra organisationer krävt att kyrkoavslutningen skall upphöra. Men vissa vill göra dem till syndabock. Den svenska traditionen är att inte ha avslutning i kyrkan. På vissa småorter finns det däremot en tradition av kyrkoavslutning. Men det är inte den svenska traditionen - lika lite som surströmmingsätandet. En tradition som finns på vissa ställen i Sverige - men inte en svensk tradition. Minoritetstradition

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när en lättkränkt individ sätter stopp för traditionen i en småort?

   Radera
  2. För övrigt, skall vi prata anekdotiska bevis så har jag alltid haft skolavslutning i kyrkan i grundskolan. Inklusive i Göteborg. Vilket inte kan kallas en småort. Då fick vi ändå gå en dryg kilometer till kyrkan.

   Radera
  3. Tja - finns nog inget annat än anekdotiska bevis i det här fallet. Varför inte göra en undersökning bland bloggens läsare?
   Det handlar nog inte om att det är lätt kränkta individer som tar dessa beslut. I regel så är det rektorerna. Sanningen är nog att skolans värdegrund har börjat krocka med vissa gruppers värdegrund även på små orterna. Beslutet om att skilsmässa mellan stat och kyrka är ett tydligt exempel på en ny värdegrund. Tråkigt för de som inte vill ha några förändringar men samhällen och värderingar förändras.
   Rektorerna vill också göra skolavslutningen till en hyllning/firandet av det gångna skolåret. Fira alla de fina prestationer som eleverna har gjort. Kyrkan har inte direkt bidragit till elevernas kunskapsutveckling och då blir det lite konstigt att de skall vara med på avslutningen.
   Enda lösningen är att kyrkan anordnar en frivillig skolavslutning direkt efter skolans. Då kan de som vill gå dit - skulle i och för sig tro att det skulle bli ganska tomt i kyrkan. En utdöende tradition helt enkelt. Finns många sådana som tex husförhör, biskopsvisitation av skolorna, morgonbön

   Radera
  4. Som inbiten ateist från barnsben kan jag konstatera att jag tyckte om att sjunga den blomstertid nu kommer, och att jag aldrig satt min fot i en kyrka på en skolavslutning förrän mina egna barn slutade grundskolan - ännu ett anekdotiskt bevis på att det där med kyrkan är någon slags nymodighet som de lagt sig till med på senare tid, liksom att åka lastbilsflak och spruta flakvis med öl. Dock uppskattade jag mitt besök i kyrkan då prällen var lite av en ståupp-komiker och lirade gitarr skitbra. Inget religiöst dravel alls.

   Radera
  5. Som 60-talist uppvuxen på landet har inte jag heller varit med om avslutning i kyrkan. Varför skulle man ha det?
   Ej heller min gamla mor har haft avslutning i kyrkan.
   Om C kallar det "en gammal och kär tradition" så borde han leda det i bevis. Jag tror själv detta blivit vanligare de senaste decennierna i ett krampaktigt försök att återskapa något man tror funnits m.h.a. "lånta fjädrar" (=vacker kyrkoinramning utan mening). På samma sätt som folk vill gifta sig i kyrkan utan att ha en tro.

   //Håkan

   Radera
 14. Staten och därmed den av staten påbjudna skolan bör vara sekulär, det förstod redan de amerikanska grundlagsfäderna. Inga predikningar eller välsignelser av skolbarn på skoltid, ingen medlemsvärvning i klassrummen. Om kristendomen är så starkt rotad i vårt land så klarar den sig nog av egen kraft, precis som i USA. Eller inte, trots att vi varit påtvingat statligt kristna i 1000 år upplever kyrkan en accelererande medlemsminskning.

  Den förkristna nordiska seden däremot("asatro" är ett begrepp som kristna har hittat på eftersom de menar att alla måste ha en "tro")är ju i själva verket levande i vårt jul och midsommarfirande, liksom i lussefirandet (som inte har något att göra med något sicilianskt helgon). Det fiffiga är att dessa högtider kan firas av alla, då de baseras på årstidernas växlingar.

  Som flagga föreslår jag en gul cirkel (sol eller fullmåne) mot en blå bakgrund.

  SvaraRadera
 15. Bra flaggförslag, skickas genast till regeringen. :) Fast då de flesta randiga flaggor har ränder som är lika tjocka kanske vi får göra det gula fältet lite bredare... :)

  SvaraRadera
 16. Är själv agnostiker och suckar mest när det blir en massa prat om olika religioner, må så vara kristendom, islam, ateism, Church of Jobs eller Marknaden den allsmäktiga...

  Tycker det är mest debatten är en storm i vattenglaset och förundrass mer och mer över de olika myndighetsbesluten som tas fram inom olika områden. Det ena mer krystat än det andra. Känns som det sitter personer som känner att de måste fatta olika beslut för att de har makten att göra det och för att motivera sin egen anställning likt det som Cornucopia? har skrivit om tidigare.

  Alla är inte svenska medborgare i den svenska skolan. Skulle inte dessa kunna störa sig på en flagga? Då borde dessa förbjudas oavsett hur den ser ut... I P1 körs gudstjänster ut varje söndag, borde dessa inte förbjudas alternativt växlas mellan de olika religionerna och "icke-religionerna" som de i Sverige anser sig tillhöra? Hur är det med språket? Detta har ju också en tillhörighet och det är inte alla som har svenska som modersmål och då kanske en del stör sig på att det predikas att man skall lära sig Svenska...

  Vad gäller intåget av kristendom i Sverige på 1000-talet så var det väl mest så att makteliten på den tiden såg att de kunde få fördelar om de bytte religion och därför gjorde det. Kristendomen såg till att lägga sina högtider på gamla högtider för att byta ut dessa men man missade att lägga en högtid vid midsommar eller i alla fall en som var populär eller fick spridning.

  SvaraRadera
 17. Finns ungefär hundra problem med svensk skola som är viktigare än "problemet" med skolavslutningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt fokuserar vi i I-landet på de viktiga problemen, I-landsproblemen såsom utformning och utsmyckning, och det tycker du är fel. Fråga vilken tonåring som helst och de värdesätter utseende och framförande före kunskap. Kunskap är ju sånt som gamla människor håller på med.

   Radera
 18. Jobbar inom svenska kyrkan i mångkulturell stadsdel i en mellanstor svensk stad. Det är en missuppfattning att t.ex. muslimer skulle vara bakgrunden till dessa regler. Jag har aldrig nånsin stött på någon muslim eller hindu eller person av annan religiös trosuppfattning som haft det minsta emot skolavslutningar i skolan.
  Jag arbetar dagligen med skolbarn då kyrkan har många projekt tillsammans med skolan. Dock är det mer problematiskt med de s.k. "humanisterna" som jag tror även är anledningen till att skolverket sätter upp dessa regler. Humanisterna använder sig dock gärna av t.ex. muslimerna och påstår att dessa skulle känna sig "kränkta".

  Jag tror att det från samhällets sida finns en rädsla för att t.ex. främst muslimer skulle känna sig "kränkta" av att behöva vistas i kyrkan. Det bygger nog mest på den klassiska svenska mentaliteten då vi är ett av få länder i världen där majoriteten förväntas anpassa sig till minoriteten och inte tvärt om.

  Det är förbjudet för prästen att yttra orden "Gud välsigne dig". Kanske vore på sin plats att förbjuda att utländska artister som ger konserter i Sverige att yttra "God bless you all"?
  Vidare sägs inget om vilken Gud som välsignar eleverna. Det är upp till en själv att avgöra vilken Gud man tror på, om man nu tror på någon. Då kan väl ingen skadas av dessa ord?

  Intressant med många ateister här. Det visar ju iallafall att man funderat, tagit ställning och funnit svar på frågan vem Gud är och sedan funnit det otänkbart att någon/något sådant kunde existera. Jag har iallafall inte funnit något givet svar och kanske är det det som driver mig i min kristna tro. Folk verkar hela tiden tro att det finns något slags facit som man väljer att acceptera eller inte.

  SvaraRadera
 19. Cornu, du promiskuösa darrångande blogghora, jag vet att det gör ont med lägre besöksstatistik sedan de anonyma kommentarerna togs bort, men var detta verkligen nödvändigt?
  Jag, en papist ateist, hade under min skolgång aldrig några problem med avslut i kyrkan, men julmässan i lumpen (80-tal) var obehaglig. Jag var den enda svarthåriga soldaten i kompaniet och prällen råstirrade på mig under hela mässan. Han trodde väl att en muhammedan hade infiltrerat hans värnlösa flock. Vid Oden, nej, vid den monoteistiske guden Jahve, nej, jag menar vid Darwin, låtom oss behålla flaggan oförändrad.
  OK, jag passar på att klia en vårta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OT, med låg LOL-faktor 2

   Ekeroth* - the itch that demands one last scratch


   Shhh... Lyssna. Vad är det som hörs? Ett skrapande ljud ekar ut i den förstulet tysta och navelskådande minoritetens sociala väv. Väven rör sig förväntansfullt till rytmen av det återkommande ljudet. Ekot gör det svårt att lokalisera, men det tycks komma från riksdagshusets källare.

   Scratch, ftsss..., Scratch, Ftsss... Det är Ekeroth som frenetiskt fingrar med tändstickorna. Sticka efter sticka flammar upp, för att i nästa stund slockna. Muslimhatet har inte nått tillräkligt hög koncentration för att kunna antändas. Att det ska vara så s#t%ns svårt att starta en rasbrand!
   Du försöker och försöker, men lyckas mest i Norge. Vad göra?
   Du borde kanske byta bränsle, mot något som har en pålitligt låg antändningstemperatur. Ungerndemokraterna bränner romska byar med stor lust och folkligt stöd.
   Det här med muslimer känns lite uttjatat, kanske romer istället? Byta antijihad mot antizigo.
   Mmm, frestad? ; )

   Ekeroth, du pantade klenpanna, det sägs att två kan bli mer än summan av sina beståndsdelar, men i ditt och din tvillingbrors fall så stämmer det inte. Ni är två sidor av samma 50 öring. En tomburk Mecka Cola ger åtminstone 1 spänn i pant.
   Vad hände? Fick du i förskolan bara baka pepparkakor föreställandes en nymåne?
   Satte du formen i halsen? Carjackade en muslim din trampbil? Jag letar efter orsak och verkan.
   Är du släktens stolthet, eller är du ensam om att projicera och stigmatisera?
   Har du deras tysta medhåll i din selektiva syn på allas lika värde?
   När tog du dig friheten att definiera de andras frihet?
   Får jag, en kristen, definiera din?

   Ekeroth, jag vet att de mina inte är det huvudsakliga målet för din inskränkta hatpropaganda mot muslimer, men jag vet också att vi romer alltid brinner tillsammans med andra.
   Jag vill också stå i ljuset, men inte till det flackande skenet av mina anhörigas likbål, du anstiftare av hat och olycka.

   Lyft blicken mot horisonten och extrapolera. Jag vet att det kan vara svårt för din entrådade hjärna, men gör ditt bästa. Det kanske underlättar om du sätter på ett inspelat ljudband med ångestfyllda skrik från någon valfri förintelsefilm.
   Vad ser du? Ser du framtiden, eller ser du ditt förgågna. Går det att särskilja.

   Du, det förgågnas offer, borde om någon ha lärt dig någonting, istället så använder du dina förfäders gravstenar som ett podium, för att sprida deras mördares värderingar, fast nu i en uppdaterad version med en ny syndabock.
   Förstår du inte, att du genom din blotta närvaro skänker legitimitet åt de mörka krafternas arvtagare?

   Försök att hitta tillbaks till det du en gång var i din barndom, det fördomsfria jaget som kunde se livets färger. Tiden då du var nyfiken och uppsökande istället för avståndstagande, eller har du gått ner dig så djupt i hatets bruna sörja, att du inte längre kan ta dig ut?
   Sök hjälp, dra inte ner de med ett obefläckat hjärta och smitta inte de rena med din förvridna och ångestskrikande själ.

   Jag skriver dessa hårda ord, kanske för hårda, med vetskapen att de kommer rinna av dig som vatten på en gås.
   Trots det så vill jag, att du som ännu ej avslöjat ditt sanna jag, läser detta vad många av oss känner idag.

   Piss på dina värderingar och dina tändstickor, jag hoppas att du knäcker varenda en.

   Brunöga signing off


   * Namnet är påhittat och ska inte förväxlas med någon nu levande person.

   Detta var sista delen av två kommentarer, den första OT Ekeroth skrevs 2012-05-25, 20:15
   http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/fredagsmys-rains-of-castamere.html#comment-form

   EKEROTH - KEROT - KER TO - ER TOK - R TOKE - TOKER
   en nyttig idiot

   Radera
  2. Det var ord och inga visor. En replik som heter duga.

   Mvh

   Radera
  3. Jag har kliat färdigt nu.

   Radera
 20. Är väll så etnisk svensk som man blir räknat på dagen gränser kommer samtliga släktingar åtminstone 5generationer bakåt från Sverige. Men vi har även tagit avstånd från kyrkan i 3generationer och det var alltid med vist obehag man gick till kyrkan i skolan eftersom prästen förväntade sig att alla skulle ställa upp på en bön vilket jag fan motbjudande. Lät även under alla år bli att sjunga med i dom delar av psalmerna som handlade om Gud.

  Däremot tyckte jag att sagan om Jesus var ganska mysig runt jul. Men då sett som just en saga typ bambi eller gummitarzan. Men det är stor skillnad att lyssna på en saga och förväntas underkasta en brinnande buske med en zombie son.

  Ser med viss fasa på barnens framtida avslutningar men förhoppningsvis slipper man prästbiten.

  SvaraRadera
 21. Är detta för att testa ditt nya kommentarsystem? Jag tycker det fungerar utmärkt. Man slipper alla one-liners och folk börjar argumentera.

  Skaffa ett up-vote system så vore det guld för denna bloggen.

  SvaraRadera
 22. Det är på tiden att den svenska flaggan görs om,men färgerna gult och blått skall vara kvar.Även nyanserna mellangult och mellanblått skall vara kvar.
  Det enda som skall förändras och tas bort på den svenska flaggan,det är korset -inget annat.
  Och psalmen den blomstertid nu kommer skall också bort,eftersom texten i den innehåller kristendom.Och bort med skolavslutningarna i kyrkorna,dom skall istället vara i aulorna eller i icke kristna konsertlokaler eller liknande byggnader.Adventsfirande och luciafirande får inte heller innehålla kristna ritualer.Julen skall vara sekulär och helt fri från kristendom,och jungfru Maria och Jesus barnet skall vara bannlysta.Det var helt befängt att vi började fira kristendom i Sverige.Kristendom är en monoteistisk förtryckarreligion från mellanöstern,och den har inget med Sverige och övriga Europa att göra.Sedan så började kristendom att firas 1000 år efter Kristus födelse,och har firats i Sverige i 1000 år drygt.Eftersom kristendom inte är svensk och inte ens europeisk,och började firas först 1000 år efter Kristus födelse,så är det inget vi skall fira längre.Jesus var inte ens född här i väst.Bara för att kristendom har firats nu dom senaste dryga 1000 åren i Sverige,så är inte kristendom svensk ur kultur.Det är däremot svensk hednisk kultur.Det vi skall fira är istället troll,vättar,tomtar,julgranar mm.

  Vi etniska svenskar som avskyr kristendom vill slippa att bli förtryckta av kristen tvångspropaganda och kristen etik fundamentalism,som vill dupera oss till kristen etik moralism både direkt och inte minst indirekt.

  Och vi icke kristna skattebetalare skall inte betala för kyrkor,underhåll för kyrkor,kristna och monoteistiska trossamfund,kristna sekter,begravningsavgifter mm från vår skattsedel.Allt detta skall dom kristna själva betala.Kristna friskolor och vårdcentraler skall förbjudas,liksom kristen stollig flum etik inom forskning vetenskap och sjukvård skall också förbjudas helt.

  SvaraRadera