Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2012-06-30 16:48

Ska myndigheter föra samhällsdebatt?

Nästa vecka är det klubben för inbördes rosévin, den sk Almedalsveckan. Schibsted/SvD uppmärksammar nu att svenska myndigheter lägger 10 MSEK på Almedalsveckan och ansvarige minister Stefan Attefall (kd) ifrågasätter om det alltid är så vettigt.


Exempelvis lägger Försvarsmakten hela 745 000:- SEK på Almedalsveckan, där de alltså träffar de politiker som råder över verksamheten, journalister och lobbyister, kanske över något bubbligt eller rosa. Nu påtalar iofs Försvarsmaktens informationsdirektör Lagersten på Twitter att en del av kostnaden är för HMS Carlskrona som är närvarande för studiebesök en dag, och Carlskrona kostar 500 000:- per dag i internfaktureringen hos Försvarsmakten. Sätts den kostnaden upp på Almedalen som kostnadsställe ser det alltså ut som att rosévinsveckan kostar 500 000:-. Men Carlskrona kostar tydligen 500 000:- om dagen (i avskrivningar, underhåll, personal etc) oavsett var hon är, inklusive i hamn i Marinbasen i Karlskrona. Personalen ska ju ha lön oavsett om de är till sjöss och behöver oavsett viss sjötid.

Men som Lagersten påtalar är det kanske inte det väsentliga. 

Den väsentliga frågan är om myndigheter ska bedriva lobbying eller samhällsdebatt?

Ingår det i myndigheternas förordnande? I en del fall har vi rena debattmyndigheter som är satta för att ägna sig åt vissa frågor, men i övriga fall bör man väl ifrågasätta om myndigheter ska driva egna agendor och samhällsdebatt? Ska inte myndigheter bara hålla käften och rätta sig i ledet efter de regleringsbrev som regeringens respektive departement utfärdar?

Eller ska myndigheter agera fristående och driva sina frågor eller ägna sig åt påtryckningar på media, lobbyister och politiker och alltså föra en egen politik?

Ska skattepengar gå till att uppmuntra rådande generaldirektörers egna agendor? Eller gynnar detta samhällsdebatten och demokratin?

Även om jag är extremt skeptiskt till Almedalsveckan (om inte annat så har ju inte jag råd att åka då jag inte har någon arbetsgivare eller några skattepengar jag kan dia för att finansiera det hela - vill någon sponsra mig för nästa år, hör av er - som egen ser jag bara Almedalen som en kostnad), så kan det väl knappast missgynna den offentliga debatten om myndigheter (utan att belasta oss skattebetalare) med sin förhoppningsvis expertkompetens driver olika frågor. För politikerna är ju som vi alla upptäckt för länge sedan väldigt normalbegåvade. 

Men samtidigt ska nog inte myndigheterna ta pengar från sin kärnverksamhet för att driva sina agendor. Gärna debatt, men inte ska de lägga ut hundratusentals kronor för att åka till Almedalen! Och håll er i skinnet, myndigheterna! Det är vi som betalar er verksamhet via skattepengarna. Glöm aldrig det! Har ni räknat på om svenska skattebetalare tjänar på att ni är i Almedalen? Inte? Hoppas ni inte på lika dåligt underlag fattar normala beslut i verksamheten!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Tycker att Almedalsveckan borde förläggas till en bättre plats, t.ex. Gökmassivets konferensanläggning i Grönköping under den anakronistiska frkn Agneta Palmodins (alltid 27) väna ledning.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att myndigheter ska involvera sig i det offentliga samtalet. Som du säger så sitter de på massa information och erfarenhet från en ofta rätt stor verksamhet i Sverige. Så de har kunskap och information att bidra med. Och denna riskerar att inte nå ut eller tas till vara på om de enbart går via de formella hierarkiska kanalerna (exvis personal->generaldirektör->departement->politiker->väljare/användare). Huruvida deltagande på Almedalsveckan är ett kostnadseffektivt sätt att nå ut med sitt budskap har jag ingen aning om, då jag inte jobbat med att försöka skapa opinion i Sverige. Kanske är tidningsannonser och mer lokala evenemang ett bättre sätt? Men rent intuitivt så låter några hundra tusen för en myndighet som väldigt små pengar i sammanhanget om de lyckas få uppmärksamhet för sina åsikter. Verksamheten omfattar ju ofta rätt många miljoner eller miljarder. Och även om deras förslag skulle vara opopulära så skapas ju visst värde av att de går ut med dem externt. Risken är ju annars att de kanske skulle implementerats trots att de var oönskade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det som du säger eller är det endast en möjlighet för myndigheterna att marknadsföra sig på skattebetalarnas bekostnad i egenintresse för att få mer resurser precis som hur vilken avdelning som helst arbetar i sitt eget intresse istället för det helas bästa?

   Radera
 3. En diskutionsklubb för politiker, lobbyister och journalister i Visby är väl bättre än att dom ligger hemma ock pillar sig i naveln när riksdagen har sommarlov. Spektaklet i Almedalen kostar ändå mindre än en RB75T.

  SvaraRadera
 4. I den mån myndigheter bedriver opinionsarbete får man nog utgå ifrån att det varit i säck innan det kom i påse.

  Regleringsbrev är avsiktligt innehållslösa för att inget politiskt ansvar skall kunna utkrävas (förbudet mot ministerstyre gör resten), och den väsentliga policyöverföringen sker på annat sätt än på den tiden när Gustav Vasa skrev "Härefter haven I eder att rätta och packa".

  Till exempel har Skatteverket och Finansinspektionen som bekant tidigare (dock inte i år) bedrivit en intensiv kampanj mot kontanter, därtill inspirerade av ett möte Mats Odell höll för "stakeholders".

  "Stakeholders" inbegrep förstås, i vanlig ordning, inte dem frågan ytterst berör.

  Låt oss kalla det "Ministerstyre per Wannsee-konferens".

  Ingen kan ju hänga ministern för vad hens myndigheter gör och säger?

  SvaraRadera
 5. Varje år vid den här tiden så finns det ett antal säkra sommartecken - diskussioner om vädret, för och emot rosévinet i Almedalen och för andra året i rad debatt kring hur myndigheter deltar i samhällsdebatten.

  För mig är valet självklart och grundar sig riksdagens styrning men först ett beriktigande på ditt inlägg: HMS Carlskrona belastar informationsstabens budget med drygt 500 000 för att hon ligger i Visby 1 juli till den 5 juli. Varje dag from måndag tom torsdag har allmänheten möjlighet att besöka fartyget och möta besättningen. Dessutom använder vi henne för mottagningar och förläggning. Hade hon inte legat i Visby så hade delar av denna kostnad belastat något annat konto i Försvarsmakten. Till detta kommer vårt deltagande i Säkerhetspolitiskt sommartorg med drygt 100 000 och för direkta kostnader relaterade till vår närvaro i Almedalen knappt 145 000.

  Med detta sagt så är ekonomin viktig men borde enligt min mening vara en bifråga kopplat mot den principiella frågeställningen om myndigheter ska delta i det allmänna samtalet generellt och i Almedalen i synnerhet. Detta då det är själva seminariearbetet som är huvudsyftet. Jag kan bara svara för Försvarsmakten och svaret är givet, ja - utan tvekan.

  Av regeringens proposition 2009/10:160 om Försvarsmaktens personalförsörjning så framgår det tydligt (4.9 Framtida krav på rekryteringsverksamheten samt 4.10 Information om försvar och krisberedskap) hur angeläget regeringen ser på att myndigheten är synlig i samhället, informerar om Försvarsmaktens uppdrag och bedriver kommunikation i syfte att stödja rekryteringen. Detta avser Försvarsmakten göra på de sätt som ger mest effekt och Almedalen är ett sådant sätt. Jag har därför bjudit ombord civilminister Stefan Attefall för att höra hans syn och hur han tycker att vi ska tolka riksdagens beslut. Detta då andra företrädare för regering och riksdag ger uttryck för en helt annan uppfattning.

  Förutom HMS Carlskrona så deltar vi i Säkerhetspolitiskt Sommartorg. Där är ett antal myndigheter med men framförallt ett antal ideella organisationer. ”Vanliga människor” som utan större eller någon ersättning är med för att föra dagliga samtal i säkerhetspolitiska frågor i ett stort antal seminarier. Det finns därför förutsättningar även för dig att få vara med även om du inte har en arbetsgivare som tycker detta är viktigt eller skattepengar att använda. Ideellt arbete är också stort och jag är stolt över att vi kan bidra till detta.

  Erik Lagersten
  Försvarsmaktens informationsdirektör

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en viss förståelse varför din myndighet är där, mindre varför andra är där. FM behöver rekrytera, men FK kommer fortsätta att betala ut min föräldrapenning även om jag helst ser att BRÅ eller Domstolsverket gör det... ;)
   Lika dumt som när Arlanda lägger pengar på reklam. Jag kan inte välja att flyga till NY från någon annan flygplats (mig veterligen), jag åker till den flygplats som flygbolaget flyger ifrån...

   Radera
  2. Erik
   Hur anser du att ni lyckas med att informera om Försvarsmaktens uppdrag och bedriva kommunikation?
   Vore intressant att få en (eller ett par) kommentarer av dig avseende innehållet i Karl Ydéns och Joakim Berndtssons artikel "När kriget kommit. Svenskarna och den nya försvarspolitiken"
   I denna refereras t ex till:
   "I den begränsade försvarsdebatt som förs framhåller flera debattörer att den svenska säkerhetspolitiken inte öppet eller tydligt redovisas för Sveriges folk (Moore, 2009; Holmström 2011)"
   "Från en tydligt positiv förtroendebalans före Berlinmurens fall har försvaret under 2000-talet etablerat en negativ förtroendebalans. Förtroendet för försvaret ligger
   stabilt lägre än för andra myndigheter som lyder direkt under regeringen. Förtroendemåttet påverkas av hur viktig eller oviktig de svarande uppfattar att en viss institution är, men även av hur väl institutionen uppfattas fungera. Av Figur 1 framgår att långtidstrenden fortsätter 2011, där försvarets förtroendebalans ligger strax under nollstrecket."
   "Moore menar att allmänhetens sviktande förtroende för försvaret delvis beror på inaktuella utgångspunkter och felaktiga förväntningar."

   Tackar på förhand från maskinrummet

   Radera
  3. Glömde att lägga in en adress till artikeln:
   http://www.gu.se/digitalAssets/1373/1373004_n--r-kriget-kommit--svenskarna-och-den-nya-f--rsvarspolitiken.pdf

   Så där

   Radera
 6. Tror att Almedalsveckan mer börjar bli att nån myndighetsperson vill ha lite traktamente, gratis festlighet o möjlighet till personligt 'upptjack', jag.
  Typ, 'Alexandra'.

  Myndigheter ska utföra Riksdagens order, inte ha egna meningar förrän det börjar barka åt hel ¤%& ete, men det borde kunna skötas den byråkratiska vägen, varför 'rose'-vägen?
  Säpo hade 200-personer där, antingen anställda eller 'skyddsobjekt'.
  Almedalen har nog blivit lobbyisternas eget lilla ställe där 'påverkansobjekten' samlas på ett o samma ställe av rent rationaliseringssyfte.

  SvaraRadera