Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2012-06-14 12:02

Saudi-Arabiens oljeexport nära tidigare toppnivåer

Det pratas om att det skulle vara Saudi-Arabiens ökade oljeexport som just nu knäckt oljepriset när man tillsammans inom OPEC försöker kompensera oljeproduktionen för embargon mot Iran. Men Saudi-Arabiens export är inte på rekordnivåer, bara nära tidigare toppar från 2000-talet.

Oljeproduktion och -export för
Saudi-Arabien enligt JODI 

Vad som har ökat till, för de senaste tio åren, rekordnivåer är den oljeproduktion som Saudi-Arabien själva rapporterar till JODI - Joint Organisations Data Initiative  - medan exporten bara ligger strax under de nivåer som man kunde se 2004 - 2006, eller strax över den nivå som gällde innan den akuta finanskrisen 2008.

Vad som hänt sedan dess är att Saudi-Arabiens oljekonsumtion fortsätter att öka och att man alltså inte kunnat skicka upp exporten till rekordnivåer igen, helt i enlighet med den sk export-land model. Exportländernas egen konsumtion av olja ökar över tiden snabbare än eventuellt ökad produktion, vilket vi också ser resultatet av i grafen ovan.

Tvärt om är det nog snarare världskonjunkturen som sänker oljepriset och inte Saudi-Arabiens produktion. Samtidigt är siffrorna här Saudi-Arabiens egna. Vad som är faktiskt produktion och vad som är export av tidigare uppumpade lager går inte att avgöra. Och siffrorna behöver stämmas av mot någon oberoende bedömare, t ex källarföretaget (och vindsföretaget) PetroLogistics i Schweiz, som normalt är de som ordnar fram data genom att ha spioner i saudiska hamnar som rapporterar om hur tungt lastade oljetankers är när de lämnar landet.

Vad gäller Saudi-Arabiens omdebatterade reservkapacitet så såg man den vid Irakkriget 2003, vilket syns tydligt i grafen ovan. Där var ökningen omedelbar, bara att skruva på kranen. Men nu handlar det istället om ett långsamt och tålmodigt arbete med att skruva igång hundratals eller rent av tusentals kranar för att över snart två år få upp oljeproduktionen. Det är inte reservkapacitet, det är investeringar. 

Det verkar inte finnas någon kran som saudierna enkelt kan skruva av eller på längre.

Så var det med den saken.

JODI kommer uppdatera sin publika databas på måndag, och då får vi förhoppningsvis även data för april månad.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Hoppas oljepriset fortsätter ner och tar med sig LUPE. Jag köpte 15% av min tänkta exponering mot LUPE på 121kr.
  Jag brukar mest handla derivat på kort sikt, så detta blir lite annorlunda.

  Blackpearl Resources PXX har fortsatt att falla sedan du omnämnde den som en byrålåde aktie, 3,47 just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det gött. Skrev om PXX: "Aktien kan antagligen halveras i kurs på kort tid". Inte där riktigt än, snarare håller det stöd på 23 so jag skrev om. Förhoppningsvis kan aktien fortfarande halveras från denna nivån.

   Radera
  2. Man får också hoppas att LUPE slaktas ner ytterligare förstås. 121 var bra kortsiktig timing av dig att gå in. Dock har mediadrevet saktat in, förhoppningsvis kommer det igång igen och sänker aktien ytterligare så man kan fynda.

   Radera
  3. Ha,ha, Lupe ner till 120...det kan ju ni drömma om...

   Radera
 2. Intressant artikel hos FT Alphaville om varför saudierna är så ivriga att öka produktionen och få ner oljepriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saudi fruktar en iransk atombomb mer än något annat. När det gäller Iran så är t.o.m. Israel "a trusted friend".

   Det kan också stämma att syriska sunniter finns med som en orsak.
   Det visade saudierna inte minst när de gick in i Bahrain med vapenmakt förra året, för att stödja den förtryckande sunniminoriteten.

   Undrar när Bob Geldof ordnar en Bandaid för shiiterna i Bahrain, eller för den delen, de förtryckta sunniterna i Gaza fängelset.

   Bob! Bob, where are you? I can't hear you, dude. Sing a Monday tune for the oppressed.
   Världen verkar ha en annan standard för kristna araber boendes på okupperade områden bakom 15m höga murar och svarta i Soweto.
   Jag blir spyfärdig när jag tänker på dubbelmoralen.

   Undrar vilken breakeven point PXX och LUPE har för sin produktion?

   Radera
 3. Cornu!

  Läste i dagarna den gamla godingen Overshoot (William R. Catton, Jr.), där han envisas med att använda ordet extraktion istället för vad oljeindustrin (och du i inlägget ovan) kallar produktion. Det är en viktig distinktion att göra, då det gör extra tydligt hur verksamheten byggs på användning av en tillfällig, uttömlig resurs.

  Skulle vi kalla det för produktion, att hämta ut pengar från ett sparkonto?

  /Civilekonom, men inte övertygad

  SvaraRadera
 4. Och vad betyder det, att konsumtionen ökar "trots" ökat oljepris? Inte att nån peakoil-domedag är nära föreliggande i alla fall. Just nu utvinns mer olja än någonsin förr. Om oljepriset skulle fördubblas så skulle nog ännu mer olja förbrukas och utvinnas. Och ingen domedag skulle rycka närmare.

  Kanske det höga oljepriset nu är en följd av den planekonomiska monetära politiken, och inte alls är "geologiskt oljespecifik"!??? Precis som den s.k. oljekrisen på 1970-talet var monetär och inte alls orsakad av förändringar i "oljeutbudet". Nämen!

  SvaraRadera
 5. Nu när Svante är borta verkar vi ha fått en upp, upp, UPP-människa till, denna gång angående oljeproduktion.

  Välkommen hit, Kapitalist. Jag älskar positiva människor.

  SvaraRadera
 6. De stora svängingarna i oljepriset verkar av allt att döma ha mer att göra med spekulation än med världskonjunkturen. Så fort det blir risk för finansiell hicka så brukar spekulanterna likvidera och ta hem pengarna, det skedde 2008 och det verkar ske igen nu.

  Det är inte längre bara Europa, Japan och USA som är storkonsumenter av olja som på 80talet.

  SvaraRadera