Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-06-12 06:55

Neu Mark på gång?

Gårdagens börser steg initialt på glädjen över att en spansk likviditetskris hos spanska banker tillfälligt i teorin avhjälpts via lite uttalanden om stöd, men den ger alltså inget tillskott av nödvändigt eget kapital utan bara upplåning till balansräkningen.

Börserna föll dock tillbaka mot slutet av dagen även om man i Europa stängde på plus. Vilket man inte gjorde i USA. Amerikanska S&P-500 stängde ner 1.26%, i stort sett allt på minussidan sedan efter Europas stängning. Terminerna pekar i skrivande stund marginalt vidare nedåt.


Och i de asiatiska tidszonerna faller börserna. Australiens All Ordinaries stiger dock med 0.25%, men Nikkei -0.69%, Hang Seng -0.63% och Straits Times -0.35%. Då skall man komma ihåg att Australien var emot strömmen igår och föll, nettomässigt pekar allt på ett europeiskt fall i börsöppningen.

Gårdagens intressantaste Zero Hedge-spaning är att den fysiska sedelpressaren Landqart AS i Schweiz fick se en mycket stor order avbokad i höstas, antagligen i samband med "räddningen" av Grekland november - december. Men denna stora order på sedlar har nu åter fått klartecken.

Dagschart OMXS30
Tanken är förstås att det är Neu Mark (D-Mark) det handlar om. Den logiska vägen ur euroländernas skuldkris är nämligen att Tyskland går ur euron och därmed kan släppa alla förbud mot att använda den digitala sedelpressen till finansiering av underskotten i eurozonen. Samtidigt skulle förstås eurozonen få den växelkurs den förtjänar, vilket skulle hjälpa dessa länders export, istället för att stödjas av Tyskland. Ett alternativ till Neu Mark är någon form av A-lags euro, till skillnad från den befintliga som kan kallas B-lagseuro, så får enskilda länder kvala in i A-lags euro.

I övrigt är börserna väldigt skakiga nu. Snabba rörelser åt olika håll är sällan ett tecken på en stabil botten. Marknaden agerar överkänsligt för allt.

Det känns så skakigt att det är meningslöst att ägna sig åt något annat än intraday-trading, vilket jag inte gör, så jag står bara bredvid utan negativa positioner i den kortsiktiga portföljen. För övrigt är OMXS30 tillbaka i sälj/neutral kortsiktigt då tekniska signaler duggar för tätt för att kunna trada på.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Jag visste inte att Merkel läser din blogg.
  Jag skrev i förrigår:
  "Om Merkel hade haft minsta framförhållning så hade hon sagt till en mindre grupp personer att förbereda storskaligt tryckande av nya tyska mark, kanske i ett annat land utanför EU."
  http://cornucopia.cornubot.se/2012/06/spanien-begar-nodhjalp.html

  Du har celebra läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behöver inte vara Tyskland. Motståndet mot EU är mycket större i Finland, kanske finska mark? Finnarna ångrar sig bittert idag att de gick med på att hålla omröstningen om medlemskap i euron innan Sverige. De hade aldrig gått med om de vetat att vi skulle stanna utanför. Jag var för och är idag jätteglad att vi förlorade.

   Radera
 2. Jag stavade förrgår medvetet fel för att se om någon skulle reagera.

  SvaraRadera
 3. Vilka länder kommer tror ni kommer att kvala in A-laget då? Sverige ?

  SvaraRadera
 4. Först en politisk union, sedan likt en nyckelsten i ett valv, en gemensam valuta.

  SvaraRadera
 5. Kan det inte vara Grekland som har beställt nydrachmer?

  SvaraRadera
 6. Har säkra källor som hävdar att ordern du refererar till kommer från Indien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligare än så var det alltså inte.

   Radera