Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2012-06-25 13:45

IT-strul som lösning för bankernas likviditetskris?

Strul med datorer och Internettjänster kan ge bankerna välbehövlig likviditet vid likviditetsbrist och minska behovet av inlåning vid flaskhalsar.Idag har som bekant Swedbank stora problem (IDG), tjänsten är när man väl lyckats logga in extremt långsam och buggig. Även Danske Bank har problem idag. Och användarna ger upp, vilket ger banken en likviditetsförstärkning. Läste just följande på Twitter "Halleluja! Lyckades efter flera timmar betala 1 räkning! Resten får vänta tills #internetbank #swedbank fungerar normalt igen." Swedbank tackar och bugar för likviditetsförstärkningen.

Kort sagt fungerar datastrul utmärkt för att förstärka likviditeten. Folk har nu fått in pengar på sina lönekonton och om banken kan sprida ut betalningen av räkningarna över några dagar istället för direkt, så kan man förbättra likviditeten med miljarder och därmed slippa låna in dessa med ränta från Interbankmarknaden eller Riksbanken. Våra lönekonton är ju räntefria.

Förslagsvis flyttar man sin lön till ett räntebärande konto i väntan på att det går att betala räkningarna, så  blir det åtminstone inte gratis inlåning för banken. Går att göra med telefonbanken.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

  1. Är det någon som betalar räkningarna den 25:e fortfarande? För er kan jag berätta att man kan ställa in vilket datum man vill betala räkningarna på internetbanken!

    SvaraRadera
  2. Annan intressant detalj i sammanhanget är sparkontona med något bättre ränta och en löptid på tre månader, av någon anledning *går* det inte att köa upp dessa för avslutning vid nästa förfallo via exempelvis SEB's internetbank, utan man måste ringa banken och säga upp kontot med god marginal innan förfallo. Marginellt bättre ränta visst, men pengarna blir klart mera svårtillgängliga. Svårare att göra bank runs via telefon än internet. Skulle inte förvåna mig om det hela är en stor fet vinstaffär för banken i slutändan.

    SvaraRadera
  3. Intressant tankegång, och absolut inte helt fel heller. Somliga skulle säkert säga "haverist/konspiratorisk", men jag gissar att vi kommer att få se alltmer av "IT-problem" framöver..

    SvaraRadera